^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

27.8.13

Home » , , , , » *deko deko TerataKami ~ langsir ganti pintu kabinet*

*deko deko TerataKami ~ langsir ganti pintu kabinet*


as salam,

haaa, lama x cerita deko deko rumah kan..... erm, maklum lah dah xder apa nak cerita..... nak raya, xder la mendeko sangat sebab baru lagi deko2 masa nak masuk rumah ujung tahun lepas kan..... penat pon x ilang lagi nieh..... hihi, iyer ker..... sebenarnya ada jerk dalam kepala ni nak deko2 tapi tunggu simpanan banyak nanti, baru lah meriah nak mendeko ni kan..... so buat masa sekarang ni, bersabarlah n bersyukurlah dengan apa yang ada..... janji dapat duduk rumah sendi pon dah bagus sangat kan.....

wokeh, balik pada tajuk..... ni cerita Ramadhan lepas, saje la kan..... nak biar mata ni selesa bila duduk kat rumah sendiri..... disebabkan kalu orang masuk dari pintu depan n duduk kat ruang tamu, tetamu akan terus nampak ruang ex-dapur yang sepatutnya jadi ruang makan tapi x jadi pon..... dan kat area ruang tu ada table top asal rumah ni yang kami x buang n xder kabinet (pintu) sebab kami dah buang kerana rosak..... jadi semak lah bila mata memandang ke situ dengan barang2 yang kami letak kat bawah table top tu kan.....

jadinya, untuk menjadikan ruang tu x nampak messy sangat, maka dengan kudrat yang mampu n sumber kewangan yang ada, maka aku pon pandai2 lah adjust dari buat kabinet, aku bagi idea kat hubby untuk buat langsir..... hihi, ader ker orang buat macam ni yerk, yang aku tengok kat internet, biasa kat negara omputih sana, dorang guna langsir ni kat kabinet yang guna pintu kaca, then dorang letak langsir, biasa nya rumah ala2 inggeris yang buat gitu..... tapi aku bedal jerk buat langsir macam langsir tingkap tu, then gantung lah table top tu janji x nampak barnag dalam.....

jom tengok apa yang aku dah buat.....





ha, langsir yang xder ropol2..... main taram jerk jahit janji cepat siap n mudah digantung..... cuma guna dawai spring yang orang2 dulu pakai wat gantung langsir tu jerk..... x der lah railing2 gitu kan..... hihi, ni kira rajin dalam malas nieh..... maklumlah bulan puasa kan..... letih tu lain sikit..... hihi

siang sebelumnya pi beli barang2, then malamnya mintak Hubby pasang dawai spring..... then siang esoknya (sabtu) aku jahit n gantung..... haha, malas nak pikir yang susah2..... nan hado idea..... buat yang simple2 jerk, kain ada lebih lagi dalam 2 meter, nak buat ape yerk..... ting!!! sarung kusyen..... ntah jadi ntah tidak nieh..... hihi




dah tertutup dah table top kami nie..... maka tersorok lah segala kotak2 hadiah kawin dulu, periuk belanga mak pinjamkan bagi, pinggan mangkuk polistrin belen majlis makan2 dulu n segala yang boleh disorok, kami sorok kat sini..... ingat nak buat rak dalam tu untuk susun barang secara sistematik, tapi nanti lah, tunggu sekali ngan kabinet lengkap nanti..... moga2 dapat lah realisasikan impian ini..... ameen.....




ha..... pic di ambil dari ruang tamu..... nampak kan langsir kabinet yang aku buat tu..... hihi bangga sekejap sebab my dear Hubby cakap cantik..... ngeh3.....


k, sekian

10 comments

August 27, 2013 at 8:59 AM

hihi..simple tp comel je..

August 27, 2013 at 9:38 AM

nak buat jugalah coz dapur kat tempat sinki umah saya pun lopong je..kena pakaikan skirt aka langsir bg cover sikit mcm tu.cuti kang nak buat juga la.

August 27, 2013 at 9:40 AM

cantiknya langsir.kemas je nmpk.~

August 27, 2013 at 10:51 AM

haaa...mesti la huby puji :P Erkkk...bila nak buat open house ala2 kat sri gombak aritu?

waitingggg.... :D

August 27, 2013 at 12:11 PM

wahhh ada kura-kura bawah dapur tuuu.,ehHHee

August 27, 2013 at 12:54 PM

cantekkk.. nampak lebih kemas kan~
sis pon ingat nak buat langsir dulu utk sementara nih. x de modal lagi nak buat pintu kabinet.. hehehe

August 27, 2013 at 2:50 PM

oklah tu nampak cantik & kemas aje !

September 3, 2013 at 12:07 PM

iyer lar kak cantik dan lebih kemas..

July 24, 2016 at 11:34 PM

Salam puan, mcm mana nak drill gantungan besi langsir? Suami sy cuba drill, X berkesan..tq

July 28, 2016 at 5:44 PM

@Nurul Hanim Razak Assalam Nurul, just guna mesin drill sahaja, cuma kena pastikan kawasan yang nak di drill tu bukan beam (simen / concrete).....

kalau tidak nanti mata drill akan bengkok @ tumpul, so kena agak2 lah kawasan yang kita nak letak besi langsir tu bukan di kawasan beam.

harap membantu.

sekian

Post a Comment