^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

31.10.13

Home » , , , , , , » *masak masak ~ none bake oreo blueberry cheese cupcake*

*masak masak ~ none bake oreo blueberry cheese cupcake*


as salam,

ha, nama resepi panjang x hengat..... hehe, biasa la omputih kan selagi ada bahan apa yang diletak, sume nak disebut dalam nama menu kan..... maka itulah jadinya..... erm, menu campur aduk untuk seimbangkan rasa n mengikut selera anak tekak pembuatnya.....

last weekend, nak realisasikan impian anak dara yang nak buat kek..... maka aku google resepi yang simple2 jerk..... tetiba tekak macam nak makan cheese cake, maka mencari lah kita yer..... cari yang paling mudah, ringkas tapi sedap..... maka terjumpalah resepi ini..... asalnya resepi ni nama dia Mini Oreo Cheese Cake (Tanpa Bakar)..... tapi aku tukar sikit maka jadilah None Bake Oreo Blueberry Cheese Cupcake..... ha, panjang x dik non..... omputih lagik kan..... hehe


None Bake Oreo Blueberry Cheese Cupcake


 Bahan2 cheese cake:
2 bungkus biskut oreo (aku guna 1 jer)
1 pack (250 gm) cream cheese
190 gm coklat masakan putih (cairkan)
1/2 biji lemon (perah ambil jusnya)
1/2 sudu kecil esen vanila



 Bahan2 blueberry jem :
250 gm buah blueberry
90 gm gula pasir
1/2 lemon (ambil jus)




Cara2 buat cheese cake :
1. cairkan coklat masakan putih n biar sejuk.
2. ambil 1 pack biskut oreo, pisahkan 1 bahagian ada jem (masukkan dalam bekas cawan) n 1 bahagian xder jem (hancurkan hingga jadi serbuk).
3. dalam bekas lain, pukul cream cheese sampai kembang.
4. masukkan coklat masakan, jus lemon, esen vanila n 1/4 serbuk oreo. kaup guna senduk jerk hingga sebati.
5. sendukkan bahan campuran tersebut ke dalam bekas cawan ikut sukatan bahagi sama rata (dalam kes aku ni, aku dapat 13 kek cawan - dalam 1 pack biskut oreo ada 15 biskut).



Blueberry Jem
 Cara2 buat blueberry jem :
1. satukan buah blueberry n gula, masak dengan api perlahan hingga keluar jus buah.
2. kacau sesekali hingga agak2 nak kering.
3. masukkan jus lemon n kacau sebentar sebelum matikan api n biar sejuk.


* hiaskan bahagian atas oreo cheese cake dengan 1/2 serbuk oreo n 1/2 blueberry jem sebelum disejukkan dalam peti sejuk sekurang2 nya 4 jam.
* maka jadilah None Bake Oreo Blueberry Cheese Cupcake
* terjadinya oreo blueberry ni adalah disebabkan aku x berapa suka dengan kek atau kuih yang manis2, maka aku letakkan blueberry untuk seimbangkan rasa manis n masam pada cheese cake aku ni.....
hihi, suka2 jerk kan ubah2 resepi.....



 alhamdulillah menjadi, cuma cheese kek aku ni padat sikit dek cream cheese yang kurang kembang masa di pukul..... maklum, guna pemukul Daiso..... so kekuatan x berapa nak umphhh..... nampak gaya kena beli mixer jugak baru seronok nak baking membaking ni kan..... anak dara pulak rajin request nak buat kek..... so, mixer is one of my wishlist selain dari shower heater yg dah kena ambil oleh 1st kontraktor yg buat rumah kami dulu.....

k, sekian

11 comments

October 31, 2013 at 8:39 AM

nyum2

October 31, 2013 at 8:47 AM

...owh..ini la dia benda yang akak makan tapi tak ingat nama tu ek hehe...

October 31, 2013 at 9:01 AM

nampak sedap tu..nyum2...~

October 31, 2013 at 9:38 AM

ok ok kena scroll laju laju sbb sy tgk diet.t tergoda.hehehe

October 31, 2013 at 12:40 PM

Yummy..bleh larr rietta try nnti...

October 31, 2013 at 1:07 PM

wow..shedap.

nak buat jugak. take note!

done follow

October 31, 2013 at 2:05 PM

rajinnyer akak baking membaking..cheese cake plak tu..mmg fav alynn..untung lar ada anak dara yg sedia membantu..

October 31, 2013 at 4:11 PM

rajinnyer makkk.,ahhHKs

November 1, 2013 at 2:32 PM

mmg sedap , jadi lapar balik tgk pic ni !

November 4, 2013 at 4:54 PM

alamakkkk meleh da ni...tp kalu x nk letak blueberry tu okey x rs nyer?

November 7, 2013 at 11:55 AM

@Khai♥Rin : anies memang resepi asal x letak blueberry tu, rasa dia ok jerk, n budak2 lebih suka yang x der blueberry sebab manis.. ;)

Post a Comment