^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

10.10.13

Home » , , , , » *Tips Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Ubat*

*Tips Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Ubat*


as salam,

tengah sakit kepala ni..... tu yang xder mood nak berentry awal pagi tadi.....
erm, dah setel kerja, so gugel la info2 yang boleh digunakan kat tenet ni kan.....
terjumpa lah satu info ni.....

of kos lah pasal sakit kepala kan.....
jom baca.....

 ********************

Pernah sakit kepala? Bahagian atas dan belakang kepala terasa berdenyut-denyut, pening-pening lalat secara tiba-tiba? Sakit kepala memang boleh membuatkan anda hilang perhatian terhadap suasana sekeliling, berperangai macam 'zombi' dan membantutkan hari gembira anda.

Ada pelbagai sebab kenapa sakit kepala berlaku. Biasanya kita hanya makan ubat dan tidur dengan harapan sakit kepala akan hilang selepas bangun nanti. Namun bagaimana pula jika anda alergik terhadap ubat migrain? atau sakit kepala masih berlaku walaupun telah berkali-kali makan ubat. Berikut adalah beberapa tips berguna dalam mengatasi sakit kepala secara efektif tanpa ubat:

1. Minum Air Kosong/ Air limau purut/ Teh
Kemungkinan badan anda dahaga (dehidrasi). Jadi kembalikan keperluan cecair badan dengan minuman terbaik, air kosong atau jika mahu sedap, air limau purut atau teh. Minum dua atau tiga gelas air kosong seteguk-seteguk, rehat.

2. Bernafas Lebih Efisien Sambil Tutup Mata
Satu kajian menunjukkan kurang 50% penduduk dunia benar-benar bernafas secara 'betul'. Kemungkinan sakit kepala berlaku akibat kekurangan oksigen. Jadi tenangkan diri, bernafas dalam-dalam buat seketika sambil pejamkan mata (rilekskan otot mata punca sakit kepala).

3. Spa/ Stim/ Mandi air panas
Berendam dalam air panas atau dapatkan rawatan stim dalam beg stim yang boleh dibeli di pasaraya untuk kegunaan dirumah. Atau kunjungi bilik spa berdekatan untuk mendapatkan rawatn stim.

4. Picit/ Urutan kepala
Ambil tuala kecil, basahkan dengan air dingin. Tekan-tekan tuala secara lembut di bahagian kepala dan leher belakang. Cara ini dapat mengurangkan tegangan yang berlaku di sekitar kepala.

5. Meditasi/ Tidur
Cara paling mudah dan berkesan. Tutup lampu/langsir/televisyen dan lain-lain, berehat dan tidurlah dengan aman.

Lain-lain tips berguna dalam mengurangkan dan menghilangkan sakit kepala secara semulajadi tanpa ubat-ubatan:

1. Tips Hilangkan Sakit Kepala #1 (Nona TV3)
Bahan-bahan
- Segenggam Asam
- Secawan Santan

Cara-caranya:
- Tapis perahan Asam dan Campurkan bersama Santan
- Lumurkan keseluruh kepala
- Bungkuskan kepala dengan tuala hingga kering
- Setelah selesai, Bersihkan rambut dengan air dan syampu.

2. Tips Hilangkan Sakit Kepala #2 (Masnida Md. Isa)
Bahan-bahan:
- Daun bunga raya

Cara-caranya:
- Ambil beberapa helai daun bunga raya dan ramas bersama 3 gelas air.
- Letakkan di atas kepala selama 1/2 jam

3. Tips Hilangkan Sakit Kepala #3 (Wikipedia)
Bahan-bahan:
- Daun Lemuni

Cara-caranya:
- Ambil daun lemuni (batang yg lembut sahaja) lebih kurang sekilogram.
- Masukkan ke dalam sarung bantal dan tidurlah menggunakan bantal tadi.
- Amalkan 2-3 hari.

4. Tips Hilangkan Sakit Kepala #4 (Imah Asat)
Bahan-bahan:
- Diri Sendiri

Cara-caranya:
- Senaman ringan.
- Duduk dan luruskan kaki.
- Cuba capai ibu jari kaki dan luruskan belakang.

5. Tips Hilangkan Sakit Kepala #5 (Jika Sakit Kepala Tidak Teruk) (Enonmoon)
Bahan-bahan:
- Laptop

Cara-caranya:
- Login facebook
- Lihat ruangan chat
- Chat sampai tak sedar sakit kepala dah hilang


********************


haha..... tips yang #5 tu x menahan..... 
hilang sakit kepala aku sekejap.....
tapi x boleh amal sebab kat opis x boleh login FB waktu kerja..... hihi
erm, umur dah makin meningkat ni, memacam penyakit datang kan.....
dah lah aku ni penakut nak makan ubat.....
so harapkan petua atau tips secara semulajadi je la nak hilangkan sakit2 nieh.....
moga ia berkesan.....
amin.....

k, sekian

8 comments

October 10, 2013 at 11:40 AM

x menahan betol tips no 5 tuh.. hahahaha
tapi kadang kala menjadik jugak tips tu.. hahahaha

October 10, 2013 at 11:54 AM

bagus perkongsian ni

October 10, 2013 at 11:54 AM

like tip no.5...
leh di guna pakai..xyah susah² cari bahan..

October 10, 2013 at 12:10 PM

yg no 5 ni mmg nk kena sepuk hehehehe

syafakallah...

October 10, 2013 at 12:21 PM

lagi sakit pala sbb aku banci FB hihih

October 10, 2013 at 12:28 PM

nice sharing kak =)
kdg2 memg nk elak sgt mkn ubat2 tu semua,hehehe tp da xtahan telan gak pnadol tu

October 10, 2013 at 3:34 PM

no 5 tu mmg x tahan sungguh
tgh sakit kepala ni --- balik karang pekena limau purut tenyeh kat kepala ni - harap222 ok
terima kasih yer!!!!!

October 10, 2013 at 5:03 PM

thx...
bleh praktik ni
slalu klau sakit telan jer panadol huuhu

Post a Comment