^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

10.9.13

Home » , , , , , » *jalan jalan IKEA*

*jalan jalan IKEA*


as salam,

last weekend my USU n her family datang rumah.....  eh, xder la ramai sangat pon, 3 orang jerk..... my USU, her husband yang accident masa raya ritu n her montel daughter Teha... hehe

dorang sampai hari sabtu tengahari..... seb baik time tu dah siap kemas umah, hihi..... alhamdulillah, rezeki dorang, ari tu aku memang niat nak masak spesel sikit untuk family kecik kami..... so hari tu aku masak nasi kabuli, ayam masak merah n sup sayur pengganti jelatah a.k.a acar (jelatah aku x reti buat, huhu).....

ari sabtu xder kemana2 pon, bagi dorang rest walau perjalanan cuma 1 jam 45 minit je dari N9 kan..... then malam tu lepas makan meehoon goreng (menu ringkas sebab malas nak masak) kami ajak dorang pi Jusco Anggun, Rawang..... memula dorang ajak pi IKEA tapi macam x sempat jerk malam tu kan..... so ke Daiso lah kami malam tu..... Daiso tu dalam Jusco Anggun Rawang yer kengkawan (bagi yang x tahu lah kan)... hihi

aku xder beli apa pon, cuma flat pan ngan payung transparent untuk anak dara tu..... tapi boleh pulak payung tu my dear Hubby tertinggal kat food court Jusco tu kan..... nak pi ambik semula, tapi semua pintu dalam tu dah tutup sebab Jusco memang dah nak tutup pon time tu..... so, selamat lah RM5 kat situ.....

then untuk menyampaikan hajat tetamu kami nak ke IKEA, lepas breakfast nasi lemak pagi ahadnya, kami geraklah ke sana.....




 konvoi 2 buah kereta Perodua (sila rujuk gambar sebelah kanan anda) x termasuk bas tu yerk..... eceh..... layan..... haha

sampai ke IKEA, macam biasa, penuh sesak dengan kereta, penuh sesak dengan orang jugak..... masuk kali ni, baru 3 kali kami terjah sini..... eh, jap..... aku 3 kali, my dear Hubby ngan Aisha 2 kali, sebab yang sekali tu aku pi ngan kengkawan opis beli barang perabot rumah opis.....
memula ingat nak cari parking dekat2, tapi nan hado, sudahnya kami park kat level P2, my USU park kat level P1... haha, x per, janji masuk dalam nanti boleh jumpa..... 




 sambil tunggu family my USU, ape lagi bergambaran aku ngan anak dara tu..... memacam stail dia buat, tapi banyak yang blur sebab aku off flash, haha cerdik x aku..... ha, pic belah kanan tu time dah selesai sesi jejak kasih ngan my USU..... sebelum masuk IKEA, pi toilet dulu sebab si tembun Teha (baby baju pink dalam stroller) tu yak plak..... dah la ramai umat manusia dalam tu kan, seb baik tempat baby x ramai orang.....

dah setel semua, masuk dalam lah kami..... kami jalan2 je la, seb baik la Aisha dok dalam stroller xder la penat melayan dia nak berdokong karang kan..... tapi kejap2 dia nak turun sebab, tau2 je lah dalam IKEA tu kan, semua benda pon nak dan boleh rasa..... hehe

last2 sampai kat tempat langsir, kami dah berpecah, time ni si Teha tembun tu tengah tido..... ibu ngan ayah dia sibuk tengok langsir, so aku ajak Hubby jalan ke depan, cari port yang best untuk kami cuci mata sambil rehat2..... aku tolak stroller Teha tembun, Hubby tolak stroller Aisha..... dah habis bahagian atas, kami tuurun bawah tanpa membawa apa2 barang, kertas pencil n tali tape yang di ambil pon x guna pon..... haha, saje memenuhkan tangan kan.....

sampai ke satu kerusi, ha!!!!! apa lagi, cari tempat melabuh punggung lah kami kan, dah penat berjalan..... lama jugak kami tunggu dorang shopping, Aisha dah sibuk lapar nak makan, si Teha tembun dah bangun..... dah bosan menunggu, aku ajak lah Hubby jalan ke depan lagi, mana lah tau dorang pon dah ke tempat lain kan.....

then aku dapat kol yang mengatakan dorang dah kat kaunter bayaran nak keluar dah..... haha, punyelah kan kami x tau..... kat dalam tu line tipon x berapa nak ada..... aku kol dia x dpt, dia kol aku pon x dapat..... dah dekat nak sampai kat gudang perabot dia baru lah ada line..... so, ke kaunter lah kami sebab ada sikit barang yang kami grap masa jenjalan2 dalam tu tadi..... nak tumpang bayar..... hehe

dah setel bayar semua, masing2 pon dah lapar..... ape lagi, cari tempat makan lah..... hajat nak pekena meetball IKEA yang orang kata sedap tu..... tapi orang ramai gila sangat, x boleh nak mencelah..... so ke restoran kat luar lah kami lunch..... time tu dekat pukul 3 petang dah, seb baik breakfast berat kat umah kan..... kalu x, huhu meroyan jugak lapar nasik nieh.....





makan time..... restoran pilihan kami..... Bayu Biru Waroeng Indonesia..... dah lapo kan, so pi je lah mana yang dekat ngan kaki kami..... hihi..... pasal restoran ni nanti aku cerita eh..... ada yang dah sampai ker..... ok x makanan dia bagi korang.....




aha, inilah yang aku grap dari IKEA setelah hampir 4 jam kat situ..... khas untuk Aisha..... pinggan ngan set cutlery (sudu, garpu, pisau)..... ingat nak ambik skali ngan dia nyer cawan n mangkuk, tapi rasa macam x perlu kut kan..... nanti2 kalu dah anak ramai baru lah terasa berguna kut kan..... huhu

semua warna warni..... pinggan RM5.50, set cutlery RM5.50..... dia nyer cawan ngan mangkuk pon harga sama..... tangan gatal jerk nak ambek, tapi otak kata jangan..... so aku ikut lah kata otak yang masih waras ni..... hihi

IKEA picture

kalu lengkap, macam kat atas tu lah set dia..... mana lah tau nak buat makan2 yang ada kanak2 ramai, mesti best..... hihi verangan kejap.....

so, lepas makan kat restoran tu kami berpecah sebenarnya, family my USU balik ke N9 dengan hasil shopingan di IKEA, kami balik ke Rawang lah kan..... sampai umah dah dekat Maghrib, Aisha masuk dalam kereta je terus tidur, kepenatan walau dok dalam stroller jerk..... iron baju stok seminggu, makan belen nasi lemak pagi nyer, then rehat2 jap..... lepas tu tidor, dapatkan tenaga untuk aktiviti esoknya.....

pergh, kali ni cerita sampai ke tidor tu..... haha, layan je la kengkawan yerk..... hiu hiu hiu

k, sekian


8 comments

September 10, 2013 at 10:41 AM

nasi kabuli masz? pestime dengar nie...tapi tgk dari padanan lauk ala2 nasi minyak la ni yeak...

daiso best kan masz...boleh rambang mate masuk dlm tu...lieya penah beli mould eskrim die....

mmg masz kat kafe ikea tu mmg penoh sellau...kene sabar Q kalo nak mkn meatballs die heheeheh

September 10, 2013 at 1:08 PM

saya belum pernah masuk daiso lagi, teringin jugak nak ke sana

September 10, 2013 at 2:21 PM

syok2

September 10, 2013 at 2:59 PM

ikea... mmg best giler lah !

September 10, 2013 at 2:59 PM

bestnye gi ikea!!
sis teringin nak merasa meatball ikea tuh. sampai skrg masih x dapat merasa.. maklumlah kat shah alam x de ikea~

September 10, 2013 at 5:09 PM

Assalammualikum... seronok nyer dapat berjalan3 bersama2 keluarga... makan2 dan shopping....hehhe

mselim3

September 10, 2013 at 5:59 PM

rs mcm da berkurung x g IKEA...kalu nk g, kena g awal pg (kol 10) or lewat mlm. sbb nk dpt kn parking..

btw...gambar x boleh tgk la...knape ek?

September 11, 2013 at 8:09 AM

Pergi ikea time weekend memang ramai org, fenaat..

Post a Comment