^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

2.5.13

Home » , , , » *deko deko TerataKami ~ pagar hijau lah pulak*

*deko deko TerataKami ~ pagar hijau lah pulak*


as salam,


 ingat x entry aku sebelum ni pasal Pagar Buluh Tercabut dek kucing yang menyebabkan mereka bersenang lenang boleh lepak, tidur, kencing berak sesuka hati dorang..... untuk pagar buluh tu kami betulkan n perkukuhkan kedudukan buluh tu je dulu, sebab tengah kumpul ongkos untuk buat besi yang bunga2 tu nak letak kat lubang tu..... hah, verangan dulu..... hehe

tapi dalam waktu terdekat yang kami ambil tindakan adalah dengan menutup lubang2 di pintu gate yang agak besar n membolehkan kucing2 tersebut menyelinap masuk ke dalam garaj kami.....
apa yang kami buat.....



ini pintu gate kami, jarak antara tiang2 tu lebih kurang 3", so memang sah2 la kucing boleh masuk kan.....


memula dulu dorang masuk kut lubang dinding batu (yang kami letak buluh tu), tapi bila dah letak buluh, dorang cari jalan lain n ikut lubang pintu pagar la pulak..... cerdik kan dorang nieh..... huhu



lubang kat penyambung antara tiang n pagar tu lagi besar, part paling kritikal nieh.....

seronok jek kami kalu balik kerja, tugas pertama yang dilakukan adalah menghalau kucing n buat inspection setiap penjuru termasuk atas cermin kereta samada terdapat naj** dorang atau x.....



anak dara bersama jaring hijau.....

ahah, itulah jalan penyelesaian terdekat yang kami lakukan..... dengan membeli jaring hijau untuk tutup pintu gate kami..... jaring hijau tu kami guna yang plastik, direkemen oleh pekerja kedai tu kerana ia tahan lama untuk outdoor, yelah kalu guna yang besi atau aluminium tu nanti lama2 karat kan, yang plastik ni dia cakap tahan lamaaaaa sikit dari yang besi tu.....
harga RM5.50 satu kaki
tapi kami dapat diskaun baekkkkk punya dari tokey kedai, sebab dia kata biasa orang beli 2 meter jerk, tapi kami beli banyak meter..... hehe, murah rezeki kedai tu.....




kerja2 pemasangan.....

eh, jangan ingat aku tengok sambil ambik gambo jerk tau..... aku pon tolong sekali kerja2 pasang2 ni tau..... gigih kami anak beranak ikat mengikat kat tengah panas tu..... alhamdulillah siap jugak..... Aisha siap tolong pegang payung kat aku..... hehe




dah siap pasang.....

tinggal nak trim segala cable tight yang terjulur tu jerk.....
hajat nak cat kaler kelabu biar sama ngan kaler pagar besi tu, tapi dah panas sangat, so biar je lah kaler hijau tu, Hubby cakap cantik jugak..... haha dasar pemalas.....




hujung pagar.....

ha, ni part paling kritikal, dah selamat ditutup..... kalu lah kucing2 tu masih boleh bermaharajalela dalam garaj kami, aku x tau dah nakb\ buat ape..... doa je lah biar kucing2 tu x masuk umah kami lagi.....

sekali lagi diingatkan bahawa kami bukan x suka kucing, kami pon pernah bela kucing masa kat umah sewa Sentul dulu, tapi kalu kucing tu dah melampau sesangat macam aku cerita kat atas tadi..... maka kami perlu proaktif n jadi lebih pandai dari kucing2 tu supaya mereka tidak menjadikan rumah kami seperti rumah mereka.....

k, sekian


update : untuk my USU techenta, untuk pengetahuan kengkawan, bila kami ngadu kat jiran sebelah yang kucing dia ber** ken**** kat umah kami, dia kata "eh, tu bukan kucing akak, tu kucing dari bawah sana..."
update lagi : masa kami pasang jaring tu, jiran sebelah ada jer terjenguk2, terintai2 apa yang kami buat, tapi x tegur..... ntah apa lah dia fikir kan..... kami senyum je lah, hehe

12 comments

May 2, 2013 at 8:38 AM

Kucing bo lompat tinggi, kak... hahaha, gurau jek :P

semoga selamat lah rumah akak, amin :)

May 2, 2013 at 8:46 AM

OK juga tu mas...Lepas ni kucing tu lepak kat mana lagi ye..hehe..:)

May 2, 2013 at 8:55 AM

salam khamis
singgah sini
dah sarapan

May 2, 2013 at 9:16 AM

Tindakan yg betul tu masz...hope kucing x masuk dah...ni laa yg terjd kat umah lieya...dah le umah kat putrjy ni xde pagar....

May 2, 2013 at 9:25 AM

jiran sebelah umah tu xde perasaan @ buat2 x perasan ke org halau2 kucing die, pasang buluh, pasang pagar segala bagai.....still xnk jaga kucing2 beliau sendiri

May 2, 2013 at 11:54 AM

Pendekatan yang bagus....but yg bhgian atas tu kucing tak leh masuk ek

May 2, 2013 at 12:12 PM

gituler kucing2ni kalau tuan dia bagi makan elok tak ler datang rumah kitakan.. ni payah sungguhler nak kita marah dia kucingjer mana paham pun.. so pagar kita hijau2pun hijaulerkan..

May 2, 2013 at 1:59 PM

menangis lah kucing2 tuh tengok pagar kena tutup.. ahaks~

May 2, 2013 at 2:23 PM

kucing ... klu die nk berak die berak je ..klu bgtau tuan pun bkn leh buat pepe ... nk kawal guane kan ... nk tanak kite la kena usha tak bg die masuk .. tak pun tangkap pastu buang br pdn muka tuan die ...muahahha

May 3, 2013 at 9:26 AM

hmmm..mmg kena wat camni kan baru kucing x bole masuk
kat pintu depan rumah kitorg pun ingat nk pasang jaring camni
aritu selamba je kucing tu bercatwalk masuk dlm rumah curi makan

January 23, 2014 at 3:33 PM

mcmana kalau kucing tu berak pulak kat depan pagar..sape yg terkena..tolong jawab...tolong jawab

August 21, 2015 at 7:05 PM

Mcm mana nak pasang jaring tu..

Post a Comment