^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

23.8.10

Home » » *Awas Jualan Murah!!!*

*Awas Jualan Murah!!!*




Oleh NURUL AIN MOHD HUSSIN


Perbandingan harga yang agak 'melampau' sebelum dan selepas jualan promosi. Perhatikan tarikh yang tertera pada kedua-dua label.


MUKADIMAH:
JUALAN murah, harga runtuh, tawaran potongan harga 50 hingga 80 peratus, di pusat membeli-belah sering mendapat perhatian yang menggalakkan daripada pengguna terutamanya golongan wanita yang gemar berbelanja sakan. Persoalannya adakah jualan murah ini benar-benar wujud atau ia sengaja digunakan oleh peniaga untuk mengaut keuntungan lebih-lebih lagi menjelang musim perayaan seperti sambutan Hari Raya Aidilfitri yang akan disambut oleh umat Islam di seluruh negara kurang tiga minggu lagi. Ikuti laporan khas wartawan Mingguan mStar mengenai penipuan jualan murah yang diibaratkan sebagai ‘duri dalam daging’ terhadap masyarakat di negara ini.


PETALING JAYA: Sehelai selimut tertera dua label harga iaitu RM455 dan selepas diberi diskaun kononnya sebanyak 80 peratus, maka harganya turun mendadak kepada RM109.20.

Ironinya, tarikh yang tertera pada label harga diskaun ialah 10 Ogos 2009 bermakna ia dicetak pada hari berkenaan sementara label dengan harga RM455 - yang kononnya harga asal - tertera tarikh 22 Julai 2010. Kesimpulan mudahnya ialah, pengguna ditipu oleh pihak penjual yang tidak bertangggungjawab kononnya mereka menerima harga diskaun yang sangat menarik sedangkan pembeli membayar harga asal produk yang dijual itu.

Itu baru satu contoh barangan, sedangkan terdapat ribuan produk yang dijual di situ dengan tawaran potongan harga bagi menarik perhatian pembeli yang tanpa disedari mereka sebenarnya terpedaya.

Bayangkan keuntungan yang diperoleh peniaga sekiranya taktik serupa dilakukan setiap kali promosi jualan.

Tiada siapa yang menyangka, penipuan licik seperti itu didalangi oleh pusat membeli-belah terkenal, bukannnya gerai di pasar malam atau di tepi-tepi jalan.

Merasakan dirinya tertipu dengan potongan harga yang disifatkan tidak masuk akal, seorang pengguna prihatin, Khairul Nizam Abd Maulud, 34, tampil mendedahkan perkara tersebut kepada Mingguan Mstar baru-baru ini.

“Saya sangat kecewa dengan penipuan yang berlaku. Selalunya saya akan semak tanda harga sebelum diskaun. Tapi pada hari kejadian isteri saya terlepas pandang kerana dia pergi seorang diri. Lebih malang, tanda harga sebelum diskaun tertera tarikh Julai 2010 sedangkan harga ketika promosi pula memaparkan tarikh Ogos 2009.

“Di sini jelas menunjukkan penipuan tanda harga oleh peniaga, harga promosi yang diletakkan pada barangan itu adalah harga asal produk berkenaan. Nampak sangat peniaga sengaja mencari keuntungan dengan cara yang mudah kerana mereka tahu pengguna pasti membeli produk pada harga yang murah,” katanya.

Beliau yang juga pensyarah di sebuah Institusi Pengajian Tinggi berkata, di sinilah pentingnya ilmu kepenggunaan, kerana ia dapat membantu pengguna membuat penilaian terhadap kesahihan harga sesuatu produk sebelum dan ketika promosi jualan murah diadakan.

“Membaca label dan tag harga adalah penting, tapi pengguna sering mengabaikannya. Inilah yang selalu menjadi punca kepada penipuan tanda harga. Sikap tidak suka membaca tag harga pada produk perlu dikikis, kita perlu jadi pengguna yang berhemah, biar kita jadi pengguna yang ‘alah membeli menang memakai’.

“Ini tidak pantang ternampak iklan jualan murah kita pasti akan ke pusat beli-belah berkenaan untuk membeli-belah. Kita harus membuang sikap sedemikian, sebaliknya kita perlu membeli barangan yang dirasakan perlu dan jangan membazir dalam berbelanja, barulah kita boleh menjadi pengguna yang berhemah,” katanya.

Khairul Nizam berkata, penipuan tanda harga ketika jualan murah banyak berlaku di pusat beli-belah terkemuka di negara ini saban setahun.

********************
n3 direct copy through email

11 comments

August 23, 2010 at 1:45 PM

pandai betullah diorang nak menipu memang tak kayalah orang macam tu kan...kekadang memang kita tak perasan tarikh barangan tersebut..

August 23, 2010 at 2:47 PM

alamak...adakah lylie tertipu semalm......omg....nasib x buang tag lg....ti blk nk check...tq kak....huhuhuhu

August 23, 2010 at 2:53 PM

sebagai pengguna kita memang kena alert.....

tapi tu la, kadang tengok sale sana sini tergugat jugak iman nak membeli...

August 23, 2010 at 3:32 PM

@ zaidah

betul tu kak zai, mata kita nak nampak 'SALE' jerk kan..

August 23, 2010 at 3:33 PM

@ lylieiqmal

hah, baik pi check..

August 23, 2010 at 3:33 PM

@ ain

hm, tau tak per.. pantang tul ngan perkataan 'SALE' ni kan..
lpas ni kena lbih ati2..

August 23, 2010 at 4:22 PM

emm memang dorang ni pandai nak trik n tipu customer kan..

sebenarnye harga die sama je.. x berubah pun.

August 23, 2010 at 4:34 PM

@ chugie

betul tu, kita sebagai pengguna ni kkena la berhati2, tapi kadang2 terlepas pandang kan..

August 23, 2010 at 10:58 PM

pendidikan kepenggunaan rakyat Malaysia masih rendah. Pendedahan pon kurang jugak. macam sy, sy akan yakin dengan promosi pada barang yang saya selalu beli atau selalu survey, other than that, xmo pandang sangat masa sale sebab takot tertipu dengan helah cam tu gak. Sebab itu window shopping tu sebenarnya bagus gak, dengan syarat jangan bawa duit banyak, kang terjejas poket.

August 24, 2010 at 8:07 AM

@ ms sz

hm, betul tu.. window shopping dulu, n kalu nak shopping pon bawak duit cukup2 jerk, kalu guna credit card tu, beringat2 la yerk..... tapi, apa2 pon bergantung la kepada tuan badan kan...

August 25, 2010 at 3:25 PM

perkara nie btul2 terjadi kak..dulu alin keje kt bgunan tima sblh bagunan mara so tiap kali rehat mmg g sogo..xbeli pun tp survey2 time gaji plan nk beli..

apa yg dpt alin rumuskan sogo mmg every week ada sale..pastu kasut yg dijuak kononnyer ada sale tp sebenarnyer adalah harga asal kasut tersebut..

Post a Comment