^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

4.7.13

Home » , , , , , » *deko deko TerataKami ~ al-kisah bunga pokok kaktus Mai*

*deko deko TerataKami ~ al-kisah bunga pokok kaktus Mai*


as salam,

sambungan dari entry pokok kaktus Mai ada bunga bulan 5 yang lepas..... eh, bukan nama pokok kaktus tu Mai, tapi pokok kaktus tu pemberian orang yang baik hati bernama Mai..... so aku letak lah nama Mai kat situ, kalu ada orang lain yang bagi pokok lepas ni aku letak lah nama pokok tu sempena orang yang bagi..... hihi ok kan.....

so berbalik pada tajuk..... masa bulan 5 ritu kaktus tu macam ada tunas untuk berbunga..... dan selepas 3 minggu lebih kurang.....

hasilnya.....





























































 TADA!!!

memula tengok ingat semut berkerumun atas kelopak bunga tu..... rupanya macam sesungut bunga..... huhu, x tahu aku nak panggil apa mendealah tu..... bunga tu cumel jerk.....alhamdulillah, so sweet..... try search kat internet bentuk bunga yang sama, x jumpa plak..... nak tau jugak info pasal pokok ni kan.....

tapi


ia tahan seminggu jerk.....
lama2 ia jadi semakin warna oren n tertanggal.....




gambar aku ambil selepas seminggu dari keadaan pic pertama di atas tadi.....
see..... cumel kan bunga tu.....
sebesar hujung jari hantu aku jerk.....
bawah daripada bunga yang tertanggal tu ada lagi macam tunas ke pucuk nak tumbuh..... tapi x tahu lagi ape bendenye.....
kita tengok lah nanti apa yang terjadi yerk.....
kut2 lah tumbuh bunga yang bulat ada duri2 tu kan.....


alah.....
google punya gambar
 macam bunga yang warna merah dalam pic kat atas nie.....
 hikhik..... verangan dulu.....
ye lah..... mana kita tau kan.....

so kita tunggu yerk.....
apa2 pon, terima kasih Mai sebab bagi pokok kaktus ni kat aku..... dah tinggi sampai ke paras bawah tingkap umah dah pokok ni, tapi still stabil lagi, x perlu sokongan..... cuma macam dah nak kena tukar pasu jerk..... maklum masa tanam tu Hubby letak kat dalam pasu rendah, takut pokok tu x cukup vitamin plak.....

moga pokok ni makin membesar bagai juara.....

k, sekian


3 comments

July 4, 2013 at 9:40 AM

ehh cute jugak kalo bela kaktus kan masz....tapi mcm renyah tak nak jage...

lieya ni pun tak lame lagi akan sibuk pikir pasal2 deco umah sbb in sha Allah keje2 renovate akan bermula....tak sabar nak dok umah sendiri nieh....

July 4, 2013 at 2:57 PM

chanteknye...cumil ajer size bunga dia tu...

July 4, 2013 at 4:06 PM

psss....RM 10 utk stu bekas...ada 25 biji...

Post a Comment