^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

18.4.14

Home » , , » Si Kaloi Mai setelah dua minggu

Si Kaloi Mai setelah dua minggu


assalamualaikum,

hari Ahad hujung minggu nanti, genap lah Si Kaloi Mai dua (2) minggu menetap di TerataKami, ehsan kawan opis Hubby Mai..... alhamdulillah, rasanya dia sihat jerk..... pantang nampak orang lalu, nak mengejor jerk kerjanya..... Aisha suka betul main dengan Si Kaloi Mai dengan mainkan jari dia kat dinding akuarium..... mengekek2 dia ketawa sebab ikan tu kejar jari dia, katanya ikan tu main kejar2 dengan dia..... hihi pon boleh la nak.....

ujung minggu lepas belikan anak ikan bagi makan, beli RM1.00 dapat lah 14 ekor anak ikan, dalam sehari tu, Si Kaloi Merah boleh habiskan 10 ekor, tu yang kami nampak, esoknya balik kerja ada tinggal seekor jerk.....

ada juga beli ikan bandaraya RM2.50 seekor, konon nak buat cuci akuarium lah kan, tapi asek ler kena kejar dengan si Kaloi Mai, akhirnya ikan bandaraya putuskan untuk menyorok dan mendiamkan diri kat bawah plat oksigen di belakang monumen pokok..... x gerak2 dari situ..... huhu

hari Selasa lepas, my dear Hubby saje buat experimen, nak buat macam ikan yang ada kat kolam opis katanya..... hehe, aku pon ok kan je lah..... nak tau Hubby buat apa..... meh scrool ke bawah




v




v




v




v




v




v




v




v




v




v




^_^




v




v




v
 

 hah, nampak x apa yang ada kat sebelah kiri pic tu.....
Hubby pegang sepotong roti untuk diberikan kepada Si Kaloi Mai.....

tau x, Si Kaloi Mai makan roti tu.....



see, macam berselera jerk dia menuju ke roti tu kan..... hihi
huih, banyak jugak lah Si Kaloi Mai makan sebab aku nak jugak snap pic dia tengah mengunyah roti tu, tapi nak dapat..... huhu, maklumkah guna kamera HP jerk, idok ler boleh nak set kamera tu klik banyak kali macam incikNik kan.....

lepas tu kan..... esoknya balik dari kerja, tengok air akuarium tu keruh gilerrrrr, sampai hampir x nampak Si Kaloi Mai kat dalam tu..... Hubby memang dah menjangkakan akan berlaku kejadian itu..... so dengan redha, Hubby kena tukar air akuarium, sian Si Kaloi Mai kan, mesti lemas dia kat dalam tu x nampak apa2..... malam tu juga Hubby bertindak.....

so, menimba air lah kita yerk..... eh, Hubby sorang jerk, aku tengok dari jauh sambil teman anak dara buat homework..... hihi



akuarium dalam proses penukaran air.....
info dari kedai ikan, buang air separuh jerk, x perlu sampai habis.....





 then isi air semula mengikut sukatan awal dan disudahi dengan titisan anti klorin ke dalam akuarium mengikut sukatan yang dicadangkan..... lepas tu jangan lupa pasang semula pam yer kengkawan..... nasib baiklah hari tu dah ada air, boleh la tukar, kalu time air x keluar, kena biar je lah dulu sampai air keluar baru boleh tukar air kan.....

hurm..... memula air dalam tu still keruh, ye lah masih ada lagi saki baki kekeruhan air yang sebelum tu kan, tapi esok paginya air dah jernih semula..... alhamdulillah, senang hati nak pi kerja tengok Si Kaloi Mai dah ceria kembali..... haha, macam nampak jerk dia ceria ke tidak kan..... hihi

maka, begitulah cerita Si Kaloi Mai..... nanti kalu ada perkembangan apa2 lagi yang menarik, aku share kat sini..... hihi yang penting, Hubby dah x mor bagi makan roti dah, takut pisang berbuah dua kali..... hehe

k, sekian

6 comments

April 18, 2014 at 8:51 AM

singgah pagi

April 18, 2014 at 9:20 AM

lama dah tak bela ikan..

April 19, 2014 at 11:22 AM

besar jugak ikannye yer.
dia sekor jer lah konker akuarium tu yer.

April 21, 2014 at 2:26 PM

teringat dulu masa kecik2 bapak suka bela ikan sampai 4 akuarium.. bila tang cucitu letih ooo...
kesian dia duk dalam air keruh yerk...

April 21, 2014 at 3:22 PM

seronok main dgn ikan kaloi ni kan..

April 21, 2014 at 3:22 PM

AMBOI SYG SUNGGUH NGAN IKAN KALOI TU YE .... BAGUS2

Post a Comment