^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

24.9.14

Home » , , , » resepi makaroni bakar oleh chef hanieliza

resepi makaroni bakar oleh chef hanieliza


assalamualaikum,

dalam entry pasal gathering episod 1..... ada belen makaroni yang aku buat makan ngan sos bolognese kan..... so 1st batch dah setel esoknya aku bakar..... then ada request sahabat kat opis nak lagi.....
maka aku dengan senang hati buat lagi untuk dia..... katanya, ni adalah makanan favorite..... so x baik menghampakan permintaan orang kan, lagi2 sahabat sebelah meje kat opis..... mau sentap karang kalu aku x buatkan..... hihi


makaroni bakar versi kecil

masukkan dalam bekas aluminium kecik saiz 3"..... beli kat Happy Home, Rawang..... RM6.90 satu pack, dalam pack ada 20 keping bekas..... setengah paket makaroni dapat lah 20 bekas ni.....



makaroni bakar versi besar sikit

ahah, apsal besar sikit, sebab kat umah ada loyang yang saiz kecik je, dalam 6" kut..... cukuplah kalu buat kek ke puding ke untuk kami sekeluarga..... makan 3 orang je pon kan..... hajat nak beli yang saiz besar, tapi rasanya belum ada keperluan lagi..... hihi

so, nak share resepi kat sini..... hasil dari Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza.....


Makaroni Bakar

Bahan A
1/2 paket makaroni (rebus hingga lembut)
1 sudu makan minyak jagung (sapu pada bekas untuk bakar)
5 biji telur
1 cawan susu segar
125 gram keju cheddar parut
50 gm daun parsli cincang untuk tabur

 Bahan B (Sos Putih)
1 sudu makan minyak jagung
1 sudu makan tepung gandum
1 cawan susu segar

Bahan C (Inti)
300 gram daging kisar halus
10 biji cendawan butang (potong dadu)
3 biji tomato (potong dadu)
1 labu bawang besar (potong dadu)
1 biji capsicum merah (potong dadu)
1 biji capsicum hijau (potong dadu)
1 biji capsicum kuning (potong dadu)
1 ulas bawang putih (cincang halus)
1 sudu makan minyak jagung
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa

Cara Membuat Inti
  1. Panaskan minyak jagung. kemudian tumis bawang besar dan bawang putih.
  2. Masukkan daging kisar, dan bahan yang dipotong dadu, garam dan serbuk lada sulah.  Kacau Rata.
  3. Dah siap, ketepikan.

 Cara Membuat Sos Putih
  1. Panaskan minyak jagung dalam kuali lain dan masukkan tepung gandum. Kacau Rata.
  2. Masukkan susu segar, kacau sehingga sebati.
  3. Dah Siap, ketepikan

 Cara Membuat Makaroni Bakar
  1.  Sapukan minyak jagung dalam mangkuk tahan panas.  Kemudian masukkan makaroni rebus dan bahan inti.
  2. Tuangkan sos putih ke atas makaroni tadi.
  3. Dalam bekas berlainan, kacau rata telur dan susu segar.  Kemudian masukkan ke dalam mangkuk berisi makaroni tadi.
  4. Taburkan keju cheddar dan daun parsli cincang.
  5. Bakar dalam oven yang dah dipanaskan dengan suhu 180 darjah celsius selama 30 minit.
  6. Sedia untuk dihidangkan.


 hurm, agak senang jugak la nak buatnya..... walau senarai bahan banyak, tapi boleh cari kat pasaraya..... anak dara n hubby pon suka makan, tu yang semangat aku nak buat tu..... siap tanya bila nak buat lagi..... hehe, tunggu la nanti2 yer sayang..... kita try menu western lain pulak nanti ye.....

k, sekian

7 comments

September 24, 2014 at 8:48 AM

sedapnya

September 24, 2014 at 9:14 AM

Kalau dah tahu penangan mama dia buat sedap mestilah nak lagi dan lagi.. sedap tu:)

September 24, 2014 at 9:57 AM

Sedap nyerrrr...

September 24, 2014 at 9:57 AM

sedap2...rajin masz...ni kawan2 hepi ni bile dpt rase air tangan masz heheeheheh

September 24, 2014 at 1:14 PM

sedapnya.. alahai... terliuq dah ni tengok gambaq pun (^___^)

September 30, 2014 at 12:52 PM

dapnyer....terima tempahan x kak...hehehehe

March 28, 2015 at 6:26 PM

@Nor Iman Hashim huhu, sorry la dear, buat untuk suka2 makan sendiri je... nanti kalu iman datang umah, boleh akak buatkan... hehe

Post a Comment