^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

12.2.14

Home » , , , » *masak masak ~ donut seri pagi*

*masak masak ~ donut seri pagi*


assalamualaikum, 




 hihi, apsal bagi nama Donut Seri Pagi..... sebab rupa donut ni macam bunga, aku saje letak nama bunga seri pagi sebab dia maacam ada 5 kelopak..... eh ye ke bunga seri pagi ada 5 kelopak... haha hantam saje la labu.....

nak kena taip resepi kat sini sebab takut terlupa. refer ntah kat web mana satu ntah, google guna hp, then tulis bahan2 kat kertas..... kertas tu pon sekarang dah hilang, seb baik ambek gambo resepi yang tulis kat kertas tu..... so kena simpan kat sini, len kali kalu nak buat, refer kat sini jerk.....

bahan n cara buat yang ringkas jerk, tu yang boleh buat, kalu susah2 tu x der nyer der aku nak buat kat rumah tu..... jom aku share.....


Donut Seri Pagi

Bahan2
1 cawan tepung gandum (dapat 12 ketul bunga)
 1 sudu teh margerin
1 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh yis
1/4 cawan air suam2 kuku
1 sudu besar gula

Cara2
1. campur yis, gula n air suam dalam bekas n biar seketika
2. campur tepung gandum, margerin, susu pekat masni n garam dalam bekas dan adun hingga bersatu
3. tuang campuran yis tadi dalam adunan n adun lagi hingga sebati
4. biar adunan doh seketika hingga kembang sekali ganda saiz asal (tutup dengan kain lembap)
5. adun semula n bahagikan adunan kepada saiz lebih kecil untuk di canai menjadi donut
6. biar seketika (dalam 10 minit) n goreng hingga kekuningan
7. angkat n tabur dengan gula icing (aku guna gula biasa n kisar halus, tu je yang ada kat umah, hihi)

erm, kalu ikut dalam cara2 nak buat tu kena campur yis, gula n air suam dulu kan..... tapi kau buat cara gitu x jadi, bukan x jadi apa, doh x naik, goreng tetap goreng, rasa still ok cuma x gebus la donut aku tu, hihi..... then kali kedua aku buat, aku campurkan semua bahan sekali..... alhamdulillah jadi pulak..... so lepas2 tu, aku buat main lebur jerk semua bahan dalam mangkuk n adun..... lagi senang kerja aku..... hehe

yang jadi donut seri pagi tu, aku refer kat youtube mana ntah, try cari lagi video tu tapi x jumpa..... huhu, tapi senang je nak buat dia, ikat n simpul jerk..... dah jadi..... aku nak cerita lebih2 pon x reti sebab x der gambar..... nanti2 kalu aku rajin aku buat lagi, aku snap pic yerk..... hihi

harap2 ada lah kerajinan nak mendonut lagi lepas ni.....
tengah cari resepi donut berinti pulak.....
nyum2

k, sekian
 

5 comments

February 12, 2014 at 8:30 AM

Betullah maz kakak lagi sebab guna bread maker memang semua kakak tuang dan on. Bila berhenti keluarkan tunggu sekejap dah kembang..

February 12, 2014 at 8:39 AM

macam sedap je

February 12, 2014 at 10:34 AM

nanti boleh try ....sbb aku penah buat donut tp tak jd

February 12, 2014 at 12:21 PM

sedapnyeeeee.. lagi terliur tgk gula2 yg melekat kat donut tuh..:)

February 12, 2014 at 6:42 PM

Tiba tiba rasa nak makan donut pula :D

Post a Comment