^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

3.6.15

Home » , , , » makan makan :: Nasi Ayam Panggang Madu

makan makan :: Nasi Ayam Panggang Madu


assalamualaikum, 

haha, lama betul x berkongsi gambar makanan kat sini kan..... sejak badan x berapa sihat n makan kena berpantang itu, kena berpantang ini..... maka sesi memasak di rumah pon terbantut sekejap..... makan yang simple2 je dan boleh diterima badan.....

sekarang ni, alhamdulillah, dah beransur sihat, moga dapat lah menjalankan ibadah puasa dengan sempurna nanti..... inshaa Allah.....

 

Nasi Ayam Panggang Madu

ini menu Sabtu lepas, my Uteh datang rumah, nak jalan2 kat KL, so masak lah spesel sikit, spesel tapi yang senang2 jer..... hihi
 kalau kami2 je kat umah, kompem aku just masak ayam goreng, x pon telur goreng @ masak kicap, atau sup ayam n lain2 menu yang simpel sangat2.....

buku 1 hari 1 resepi pon dah lama x usik..... hukhukhuk




Ayam Panggang Madu


nak share sikit resepi mudah aku masak Ayam Panggang Madu nieh.....

bahan-bahan
4 / 5 potong ayam (aku biasa guna bahagian tigh)
2 sudu besar madu
1 sudu besar kicap pekat
1/2 kiub ayam
1 sudu kecil halia parut
1 sudu kecil bawang putih cincang
1 sudu kecil bawang merah cincang

cara masak
perap ayam dengan bahan2 lain tu semua sekali.
biar dalam peti dalam 1 jam.
susun dalam loyang pembakar dengan keadaan bahagian kulit berada di bawah.
bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah celcius, api atas bawah (aku guna oven yang biasa tu je), bakar selama 20 minit.
lepas tu keluarkan dari oven, terbalikkan ayam (bahagian kulit ke atas), n sapu baki2 bahan perapan yang tinggal kat atas ayam (aku tuang je semua)
bakar lagi selama 20 minit.
dah siap untuk dihidang.

Alhamdulillah, semua yang ada kat umah tu makan habis..... ke sebab lapar, tu yang makan habis tu..... haha..... budak2 pon suka sebab manis kan..... nak makan macam tu je pon sedap, cicah ngan sos dia, tapi x cukup lah portion atas tu kalu nak ratah gitu kan..... kena lebihkan lah ayam tu.....

hihi

k, sekian


5 comments

June 3, 2015 at 8:56 AM

wah~ sedapnya tengok... leh try ni, in syaa Allah (^___^)

June 3, 2015 at 8:58 AM

assalamualaikum
singgah pagi

June 3, 2015 at 9:05 AM

perghhhh masz...kelihatan sedap tuuu...

lieya dah lame tak buat nasi ayam nieh.....

June 5, 2015 at 4:10 PM

yummm...sedapnya..biasa buat nasi ayam y biasa je

June 17, 2015 at 11:46 AM

terliur tgk ayam madu akak nihh..boleh ler cuba dah ada resepi nih..tp alynn tak brp pakar ler nk guna oven selalu buat spoil mood tau..oven jarang2 guna camner ler nak mesra kann..huhu

Post a Comment