^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

2.4.15

Home » , , , , » jalan jalan :: 3 hari 2 malam di Rawang

jalan jalan :: 3 hari 2 malam di Rawang


assalamualaikum, 

cerita bulan Februari ritu..... cuti raya cina..... my family yang melibatkan 5 buah keluarga termasuk Mak n Abah datang bertandang ke rumah..... kami ada plan untuk jalan2 kat sekitar KL..... saja nak bawa parents jalan2.....

lokasi jalan2 kami.....
hari pertama : Bukit Tinggi, Pahang
hari kedua : Petrosains, KLCC
hari ketiga : Muzium Coklat, Damansara & Rumah 4 Musim, Shah Alam

erm, x banyak capture gambar sebab ritu dah pernah pi ke Bukit Tinggi, yang tempat lain2 tu x sempat nak posing2 sebab menikmati aktiviti jalan2 ngan family kan.... so tumpuan lebih kepada keluarga, bukan HP untuk bergambar..... hihi

maka, jomlah layan gambar yang sekadar ada ni ye..... hihi




HARI PERTAMA

Colmar Tropicale, Bukit Tinggi, Pahang
Tiket Masuk : RM12.00 dewasa / RM8.00 kanak2 4-12 tahun


kat parking Bukit Tinggi..... 
masa ni baru sampai, gambar with my Abah n lil princess Aisha.....





with my Usu's family.....
pintu lift bercermin, so gambar kat sini pon boleh lah..... tapi comot sikit, mungkin ada orang pegang pintu lift tu, sian Alan comot muka dia..... sorry yer.....




kat round about nak masuk ke hotel.....
dulu masa datang, air pancut tu x berfungsi sebab tengah diselenggara, ni dah ada air, maka x kan nak lepas bergambar kat sini kan..... tapi anak dara je lah..... mak tukang snap jerk..... hihi




ha, ni mak posing ngan anak dara.....
Papa kat mana ntah masa ni..... jalan sorang2 je dia..... ke dengan geng lelaki yang lain.....





ni dah masuk dalam kawasan hotel.....
memasing tengah menunggu, ada ahli yang pi toilet..... dekat ngan pintu gerbang masuk.....

kat sini, kami jalan sampai ke hujung kat menara tu..... tapi x naik menara, sebab dah tengahari time ni..... so cari port makan dulu..... kami bawa bekal, n makan ramai2..... syioknye makan ramai2, walau kami hanya bentang tikat kat area lot parking kereta..... tapi tetap seronok.....

selesai makan, kami turun semula ke bawah, naik shuttle untuk pi ke Taman Jepun.....

kat taman jepun, aku x naik atas pon, x larat dah..... lagi pon ritu dah pi kan..... so kali ni aku just teman Mak ngan Abah dok kat pondok menunggu shuttle jerk..... yang lain2 semua naik atas menerokai taman jepun..... so, x der gambar ye..... hihi

setel semua turun, kami balik rumah..... merehatkan diri untuk aktiviti keesokkan hari.....





HARI KEDUA

Petrosains, KLCC
Tiket Masuk : RM15.00 dewasa / RM10.00 kanak2 sek. men. / RM5.00 kanak2 sek. ren. / RM8.00 warga emas

kalau bawa kad mesra dapat diskaun 15%

sebelum masuk ke dalam tu, kami di offer untuk ke pameran keselamatan jalan raya..... dalam kawasan tu juga, ni untuk isi masa lapang sebelum tiba waktu masuk ke Petrosains..... nak masuk ke Petrosains kena berperingkat..... so untuk isi masa lapang tu, kami pi la ke pameran keselamatan jalan raya tu.....




ni je gambar yang ada dalam pameran jalan raya tu..... memasing tengok anak sedara cuba bawa kereta..... memanjang aje nak langgar kereta orang lain..... hihi

selebihnya, dalam tu ada la boleh join macam2 aktiviti berkaitan jalan raya, nak cerita detail pon x reti sangat, sebab aku time ni lebih kepada main kejar2 ngan anak dara yang asek ler menghilangkan diri, ye lah, memacam aktiviti ada dalam ni, semua pon nak dicubanya.....





ha..... ni masa kami sekeluarga beratur tunggu giliran nak masuk dalam pameran Petrosains sebenar..... semua ada rasanya dalam gambar ni kecuali Abah ngan CikDin yang hanya nampak tangan..... hihi





sebelum tu, kena naik gondola untuk merentasi Perjalanan Sekilas Masa.....






owh, ni dah stesen pameran yang ke berapa ntah..... x hengat..... hihi





si kecil pon nak mencuba bermain dengan skrin tanpa sentuh tu.....





hah, perhatikan tangan hijau tu "anda disini"..... dah jauh berjalan..... kat kawasan ni ada kiosk jual makanan..... moh le kita rehat n penuhkan perut memasing ye..... lepas ni nak jalan2 lagi menerokai alam sains.....





eh...... la, ni dah gambar on the way kami nak ke stesen LRT KLCC..... nak balik naik train reramai..... masa pi tadi kami park kereta kat stesen LRT, so balik pon naik train la kan..... saje nak bagi family merasa naik train kat KL nieh..... hehe

sebelum balik naik train tu, kami lunch kat food court KLCC atas tu, tapi kami bawa bekal, cuma beli air je kat situ..... hehe lepas tu, on the way balik rumah, singgah ke kolam air panas di Selayang..... sorry, gambar x der yer kengkawan..... huhu




HARI KETIGA
Muzium Coklat, Kota Damansara
Tiket Masuk : percuma




Alhamdulillah, akhirnya kami sampai ke sini.....





sesiapa yang masuh ke sini, harus amek gambar ngan lembu nieh..... so aku pon heret lah mak n anak dara bergambo kat sini..... hihi






Mak ngan Abah, mesti teringat kisah muda remaja dulu masa kat kampung Muar..... ada pokok koko kat sebelah umah atok..... hehe

jalan2 dalam tu, ingat dapat tengok demonstrasi penyediaan coklat, tapi orang yang duty x masuk lagi..... kami sampai awal gilerzzzzz, pagar belum buka, kami dah tunggu kat luar kilang..... mungkin dorang x ready lagi time tu..... hehe
hurm, sempat lah shopping coklat wat rasa2..... lepas tu lepak jap kat cafe dia..... 1st time Abah ngan Mak minum air coklat panas..... "huish, macam x cukup ni, rasa nak tambah lagi jerk" kata Abah..... hehe, maknenye sedap n kena ngan selera Abah la tu..... alhamdulillah

selesai misi di Muzium coklat...... kami ke lokasi terakhir dalam plan kami.....



Rumah 4 Musim, Taman Botani, Shah Alam
Tiket Parking : RM3.00 sebuah kereta
Tiket Masuk : RM3.00 dewasa / RM1.00 kanak2 & warga emas
Tiket Masuk Rumah 4 Musim : tengok sini

tapi masa kami pergi tu, musim sejuk dah nak habis n nak tukar ke musim bunga, so masuk free..... alhamdulillah




dan, ini je gambar yang ada untuk lawatan kami ke Rumah 4 Musim.....

haha, ada gambar lain sebenarnya tapi bukan kat HP aku..... kat HP Hubby n adik beradik yang lain la..... gambar yang aku amek, cuma ni jerk..... selebihnya, haruslah aku menikmati waktu bersama Mak ngan Abah kan..... bukan selalu dapat jalan2 sesama gini kan..... ngeh3


maka tamatlah cerita jalan jalan aku bersama keluarga pada cuti raya cina tahun 2015 yang lepas..... lepas ni konon2 plan nak ke lokasi lain pulak..... ke mana kami?......
dah kompem nanti baru boleh bagitau kan.... sekarang ni masih dalam perancangan n semoga plan kami dipermudahkan..... inshaa Allah, aamiin.....

k, sekian


pssst : balik dari rumah 4 musim tu kan, tengok coklat yang kami semuanya cair..... dah ilang bentuk dah..... haha, ye lah, berpanas dalam kereta dari pagi smpai ke petang, mana lah x cair coklat tu.....
maka, moral of the story, kalu nak pi muzium coklat, kenalah pi waktu petang atau set muzium coklat adalah lokasi terakhir dalam sesi lawatan pada hari tersebut supaya bila balik bleh terus simpan coklat dalam esbok..... hehe redha.....

6 comments

April 2, 2015 at 9:06 AM

best gak kan

April 2, 2015 at 9:20 AM

seronok dieorg dpt jalan2.... tempat semua ni lieya penah pergi...tapi laaaaaameeee dulu..... bile laa nak repeat balik kesini semua...lagi2 rumah 4 musim tu....

April 2, 2015 at 9:31 AM

panas x cuaca kat bkt tggi ms tu?

April 23, 2015 at 1:29 PM

seronoknyer ke bukit tinggi alin tak pernah sampai sana lagi taw..sehari jew sempat ke kak? tak jauh ker? so tak payah ler bermalam kat sana kan..hotel kat sana pun kemain mahal lagik huhu..

petrosains tu best tak kak sesehari gak nak bawak danish ke sana..ermm sama lar dgn danish hr tu ikut g keje abahnyer bawak naik train haha..

muzium coklat tu mcm syiok tp tu lar tak bnyk gambar hihi..

akak usu akak pregnant second baby ker..tahniah..

April 29, 2015 at 1:24 PM

@Khai♥Rin : anies erm, panas jugak..... x taulah dulu sejuk camane kan, tapi sejuk lagi bukit fraser.....

April 29, 2015 at 1:28 PM

@aLyNnZ erm, bukit tinggi tu kalu dr KL sejam je dah boleh sampai. kalu dari seremban, kena bermalam la kut kan.... tapi x perlu la tido hotel tu, cari resort yang kat bawah2 je, murah sikit.....

petrosains seronok kalu alynn bawa danish, banyak bende dia boleh belajar, sehari dok dalam tu pon x per, sume bende pon boleh explore.....

a'ah alynn, adik akak dah pon selamat melahirkan baby kedua awal bulan april ritu.. thanxs alynn (bagi pihak adik)

Post a Comment