^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

19.3.15

Home » , , , , » throwback :: 1st day sekolah for Aisha

throwback :: 1st day sekolah for Aisha


assalamualaikum,

haha, aci x cerita 1st day sekolah baru nak cerita sekarang..... dah cuti pertengahan penggal pertama pon kan.....  x pe lah..... janji boleh..... tapi cerita ringkas2 je lah..... kali ikut kronologi kang, panjnag pulak karangan kat sini..... tapi macam malas pulak nak cerita detail..... sebab dah lama sangat..... huhu





ni 1st day Aisha kat sekolah kebangsaan..... sebelah pagi.....

masa sampai tu, xder lagi bebudak dalam kelas..... ada la sorang tu, dah cop tempat duduk..... so kami pon cop kan lah tempat duduk Aisha kat depan, dengan ngan papan hitam putih.....

then ada perhimpunan..... 1st day, ramai lah ibu bapa murid2 darjah 1 yang join sekali, tapi dok tepi2 je la..... ibu bapa darjah lain x dibenarkan masuk, yelah, kalu masuk juga, kompem lah sesak sekolah tu kan..... masa perhimpunan, ada taklimat, then baru masuk kelas..... kami follow macam ibu bapa lain2..... sampai waktu rehat, kami follow lagi sampai ke kantin..... then sebelum naik kelas, ada perhimpunan lagi sebelum masuk kelas.....

lepas tu, guru kelas Aisha siap bagi peluang kepada ibu bapa kalu nak jumpa anak2 dalam kelas, sapa2 nak amek gambar pon boleh..... ha cikgu sekarang kan, canggih, siap bagi kebenaran untuk ibu bapa amek gambo anak2 lagik..... ye lah, nak buat kenangan..... time aku dulu rasanya sensorang je lah dok dalam kelas tu, sampai waktu balik..... zaman dah canggih sekarang..... hihi





sibuklah main cekak rambut dia tu.....

erm, sekarang ni dah masuk bulan ke tiga sekolah, Aisha bagitau yang dia dah pindah tempat duduk..... dah kebelakang sikit, tapi bukan belakang sekali..... dia duduk sebelah budak India, nama Thanusri..... erm x tau la ejaan betul ke x, tapi itulah sebutan Aisha..... bila di tanya, nampak x apa yang cikgu tulis kat depan..... dia cakap nampak..... ok lah tu kan..... janji dia nampak apa yang cikgu tulis.....





ini pula 1st day Aisha kat sekolah agama..... sebelah petang.....
hurm, herot2 tudung tu kan..... sekarang ni dah tukar tudung lain dah, permintaan Aisha nak tudung yang ada awning macam kawan dia..... so kami sebagai ibubapa yang prihatin..... belikan lah..... lagipon, nampak kemas sikit kan..... hihi





ini time rehat kat sekolah agama..... bekal biskut je.....

Alhamdulillah, setakat ni aku x pernah miss untuk sediakan bekal untuk Aisha..... bekal yang ringkas2 je..... roti, nugget, sosej, biskut, kek..... tukar2 perisa je..... pagi breakfast cereal + air susu kat rumah..... Aisha pon redha je, x mor arr bawakan duit ke sekolah..... selagi boleh nak biasakan dia bawa bekal ke sekolah..... ada la juga dia minta duit nak buat belanja kat sekolah, aku tanya nak buat apa, dia kata nak beli menan macam kawan dia..... ok lah, setakat ni dua (2) kali je dia minta duit, lepas2 tu xder dah.....

erm, kat sekolah agama pon katanya dah pindah tempat duduk..... tapi dia x ceritakan secara spesifik dia duduk kat mana..... kadang2 masih confuse nak cerita pasal sekolah kebangsaan ke pasal sekolah agama..... ye lah, aku pon tetiap hari akan tanya perkembangan sekolah dia..... sampai kadang2 dia marah, "Mama ni asek tanya sekolah saya je, penat saya jawab"..... hihi, tapi sekarang ni dah biasa dah, kekadnag belum tanya, dia dah cerita, then aku tanya balik, kat sekolah kebangsaan ke sekolah agama..... kihkihkih.....

last week ada ujian untuk kedua-dua sekolah..... bila di tanya, Aisha kata macam susah..... tapi harap2 keputusan nanti xder la teruk sangta kan..... x nak beri harapan yang tinggi2 sangat kat dia, sebab aku tau tahap aku belajar dulu macamana kan..... so, kita tengok lah keputusan 1st ujian tu nanti yer.....


dapatkan free voucher dengan hanya jawab soalan mudah..
DAFTAR FREE DISINI

k, sekian


4 comments

March 19, 2015 at 8:43 AM

ala toeminya dia

March 19, 2015 at 9:19 AM

pandainya dia berposing kan..

March 19, 2015 at 11:37 PM

alhamdulillah aisya..belajar rajin2 ye..
asya lak dihimpit 2 budak lelaki tamil..nama theva & loga..haha

March 20, 2015 at 1:53 PM

Sportingnye cikgu zaman skrg...

Post a Comment