^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

16.1.15

Home » , , , » Deko Deko TerataKami ~ Family Area + Ruang Belajar Kanak-Kanak

Deko Deko TerataKami ~ Family Area + Ruang Belajar Kanak-Kanak


assalamualaikum,

wah..... busy bebeno si Blogger Mama nieh yerk..... lama betul x update blog..... lattest update pon, last week..... tu pon satu entry jerrr..... uhuk, memang super duper busy plus penyakit 'M' menghadirkan dirinya di sini..... 

erm, banyak juga bende nak di share kat sini..... tapi satu2 la yerk..... kalu dah terlepas waktu pon x per..... janji aku boleh buat catatan kat diari maya aku nieh..... dulu skeolah2 ada lah buku diari, sekarang dah kerja ni, harapkan buku diari kerja yang ditulis time ada meeting jerk..... keje2 harian lain, tulis kat buku nota kecik jerk (dibuat dari recycle paper)..... keje dah setel, koyak..... x payah pandang2 lagi nota tu..... hihi

 so, kali ni nak share sikit pasal deko deko rumah nie..... dah lama x mendeko kan..... rasa memacam je idea dalam kepala, tapi nak merealisasikan tu, ada je yang x cukup..... x cukup masa, x cukup ruang, x cukup barang, x cukup duit, x cukup tenaga..... tapi walau x cukup pon, kalau nak seribu daya kan..... x nak seribu dalih..... hehe, dah melalut pulak..... ok ok, jom berbalik pada tajuk.....

semangat anak nak masuk sekolah darjah satu ni la..... membuatkan diri berkobar2 nak buat satu ruang khas untuk belajar..... makanya, pikir punye pikir, jom kita jadi kan ruang solat sediada kepada ruang belajar..... lagipon ruang solat tu x dimaksimakan penggunaannya, kami lebih prefer solat dalam bilik, lagipon, buat masa sekarnag ni kami bertiga solat berjemaah dalam bilik pon, still muat lagi..... so, kita korbankan dulu ruang tu sekarang.....

maka, dihujung minggu yang bahagia..... kejadian adalah pada bulan 12 tahun 2014..... hihi, cerita dah sebulan baru nak cerita nieh..... aku menyuarakan hasrat kepada suami tercinta untuk mendekorasi semula ruang tersebut..... bila si suami dah faham apa perancangan yang perlu di buat (biasanya mydear Hubby ikut je kalu bab2 hias2 ni kat isteri dia) maka kerja pon bermula.....




ruang keluarga di sebelah kiri n ruang solat (karpet putih) yang sebelum ni hanya kami letakkan tempat penyidai sejadah n telekung dikosongkan..... 

mainan Aisha penuh depan tv, sebab time nak tengok tv, time tu juga lah dia nak main..... maka aku yang malas ni, biar je lah mainan tu kat situ..... kang kalu disimpan, dia keluarkan semula, so gitu je lah..... nasib baiklah kat tingkat atas, kalu orang datang, xder la nampak kan..... tu yang biar je tu..... ngeh3


 

pemandangan ruang family dan ruang solat dari tangga sebelum perubahan dilakukan.....

naik tangga, sampai atas, pemandangan akan dihalang oleh sofa..... rasa macam ruang jadi sempit sebab terkepung dek sofa tu.....




selepas ubah suai ruang keluarga..... pemandangan dari tangga.....

sofa dijadikan pembahagi ruang antara tempat keluarga dan tempat belajar.....



 
hah, ruang yang ada tikar evamatic belah kanan tu la kami jadikan ruang belajar untuk Aisha..... x habis susun lagi time ni..... Aisha punya meja belajar dalam bilik sebelum ni kami keluarkan n letak kat ruang belajar nieh.....

 


hah, ni bila dah letak meja belajar.....

tengok, betapa rajin anak dara tu membaca buku..... saje time ni suruh kemas buku..... tapi lebih main dari mengemas..... x pe lah, janji x mengacau aku tengah perah idea lagi time ni biar runag belajar ni nampak lebih praktikal.....




pandangan ruang belajar yang baru untuk Aisha.....

opsssss buku2 kat meja tu, dah selamat aku sort..... yang nak guna aku simpan, yang rasa macam x diperlukan lagi, aku letak tepi..... tunggu masa je nak let go.....

tapi kan, runag ni x conplete lagi sebenarnya sebab kerusi x der..... dan percaya x yang ruang ni bertahan seminggu je..... sebab seminggu lepas tu aku re-arrange semula buat susun atur yang aku rasa lebih praktikal n ruang nampak luas.....

ada masa nanti aku share yer..... moga2 dengan adanya ruang ni, Aisha lebih semangat belajar untuk mencapai ciat2 nak jagi guru suatu hari nanti.....

k, sekian 


7 comments

January 16, 2015 at 2:38 PM

nampak lebih kemas la kan....harap2 aisha lebih tekun nk belajar lepas ni

January 16, 2015 at 4:28 PM

Letak wallpaper, lagi cantik!

January 19, 2015 at 8:42 PM

Kalau pndai deco ruang sempit jd luas...

January 20, 2015 at 11:13 AM

hehe yg xsampai seminggu kedudukan camtu tu...mmg standard... sebab mak saya pun camtu gak.. suka ubah meja,sofa, almari.. suka cari kepuasan, keselesaan..
tapi kitrg adik beradik suka mnyakat ckp.. "ehh sofa ni bergerak sendiri la"kekeke

January 20, 2015 at 1:57 PM

Assalam masz,
salam perkenalan yer
suka kan dok ubah2 deco dalam rumah
iols pun sama he3
pa pun jemputla singgah & join blog iols jugak yer :)

January 20, 2015 at 2:03 PM

alin pun tak perasan yg takder kerusi kt situ hehe..lebih semangat lar aisha belajar sbb dah ada ruang belajar..

February 18, 2015 at 3:10 PM

seronok kan, mendeko deko..sy pun suka :)

Post a Comment