^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

14.5.15

Home » , , , , » jalan jalan :: Mr DIY, Tanah Putih Kuantan, Pahang

jalan jalan :: Mr DIY, Tanah Putih Kuantan, Pahang


assalamualaikum,

 cuti bersambung dari hari pekerja sampai ke hari wesak yang lepas..... Hubby ajak balik Pahang..... aku ok je, lagipon dah lama sangat x jumpa PIL..... sekali ngan balik Terengganu nak jumpa baby baru abang.....

hari khamis petang bertolak ke pahang dari rawang, hari jumaat ke terengganu, hari sabtu balik pahang semula..... so, awal2 dah plan ngan Hubby untuk kemas bilik kami kat rumah pahang tu..... Hubby setuju, maka hari ahad tu kami mengemas bilik kami, pakej ngan bilik baru tingkat atas rumah PIL..... dari pagi sampai ke tengah malam baru selesai..... sekali buat 5S yang dah lama x buat kan..... seharian la membersih bilik..... apa2 pon alhamdulillah, walau lepas tu aku x sihat seminggu dek skip makan seharian..... syok mengemas sampai lupa makan..... huhu..... terima kasih juga kat adik ipar yang sama2 membantu..... 


erm, sebelum misi mengemas bermula, moh le kita cari bahan2 untuk mencantikkan bilik tu jugak..... malam balik dari terengganu hari sabtu tu, kami ke Mr DIY..... ingat nak ke megamall, tapi jalan jem sebab ada perlawanan bola kat stadium..... so adik ipar cakap, ada bangunan Mr DIY dekat ngan Giant kat bandar jugak..... so, jom kita ke sana.....




rupa depan kedai..... dua tingkat... 





mainan kanak-kanak.....
erm, ni kat tingkat atas ni..... tapi dah memula pulak gambo dia..... ha, sori la kalau susunan tunggang terbalik ye.....
kalau pergi ke lokasi sebenar, susunan barangan adalah sistematik mengikut jenis produk, tapi dalam blog aku ni dah berterabur dah..... haha x per kan.....




ni barang2 hiasan unutk party.....




alat tulis, comel jugak tapi anak dara x berminat.....




baju renang pon ada kat sini..... tapi tengok je la, x der niat nak beli pon.....





bakul plastik pelbagai warna..... ni kat tingkat bawah..... geram je tengok, tapi tengok je ye.....
owh, masa ni, yang 3 orang kat dalam gambar tu tengah cari botol air baru untuk anak dara, yang ada sebelum ni dah pecah penutup dia, so kena la ganti baru nak bawa ke sekolah.....





balang plastik warna warni..... pelbagai saiz jugak.....





hah, barang deko untuk party jugak macam yang kat atas tadi tu.....





antara botol air yang ada, kami cari yang x guna straw, bpa free, ada tali n yang paling penting warna pink..... hihi






buku, x banyak sangat tapi still ada kat tingkat atas.....






frame gambar yang macam sama dengan kat Kaison kami jumpa...... tapi x tengok harga pulak.....





pelbagai jenis gelas n goblet.....






hanger memacam bentuk n warna.....





hiasan meja yang cute sangat..... boleh gubah bunga cumel n letak atas konsul table..... sweet nyerrrrr.....
hihi






hose pancuran air mandi.....





kipas mini yang diidam pon ada kat sini..... mintak Hubby belanja belikan kipas ni, tapi beliau x layan, sebab x cukup bajet lepas beliau membeli jersi untuk beliau n anak dara di stadium sebelum ke sini..... huhu





erm, ape bende ni ekk..... owh frame gambar ukuran kecil.....






barang mainan lagi.....






pinggan mangkuk in da house..... tapi banyak melamin kat sini..... yang kaca pon ada juga kat rak lain.....






nak penyapu, mop, penyodok pon ada kat sini.....






minat nak beli yang atas sekali sebelah kiri tu, penutup bucu meja nak letak kat meja makan kaca, tapi macam x sesuai plak..... huhu





bunga hiasan untuk deko deko.....







hiasan rambut ni kat tingkat atas.....





hanger daun gold tu menggamit mata betul, tapi tengok je ye..... hihi







penyangkut juga ni, pelagai design n warna.....









lagi penyangkut macam2 pattern.....








decoration untuk party lagi..... terselit kat bawah ni pulak..... hihi





berterabur gambar jap tingkat atas, jap tingkat bawah, jap barang itu, jap barang ini.....
jangan pening ye kengkawan..... hihi







pewangi dan barangan kereta.....






mainan play doh.....




oho, tempat faveret anak dara..... tapi x beli pon, Ayah Su dia dah hasut ajak pi tempat mainan..... haha






pelekat pelbagai jenis.....





nak berus, nak span..... ada jugak kat sini.....





hiasan dinding dari kain felt..... ape nama dia ekk..... sesuai untuk bilik anak2.....





sticker untuk buku.....





sticker hiasan dinding.....






barang peralatan dapur pon ada.....






penapis santan, penapis air, penapis minyak..... semua pon ada.....





tuala pelbagai saiz n warna pon ada.....





alat pertukangan pon ada.....







sticker decoration pon ada.....



pendek kata semua yang berkaitan dengan rumah pon ada.....





dan akhirnya.....


inilah hasil tangkapan kami di Mr DIY malam tu.....

tujuan utama ke sini adalah mencari wallpaper untuk dinding bilik kami..... tapi biasa lah, ada je bende2 sampingan yang kena beli jugak kan.....
tapi wallpaper kat sini semua panjang 2 meter je, corak pon x banyak, bila dah lekat kat dinding, terpaksa kombain dengan corak lain2..... huhu kami beli jugak, sebab malas nak mengecat dinding.....

 alhamdulillah, wallpaper dah siap lekat kat bilik pon.....
total damage kat sini RM85.00 dengan 19 barang semuanya.....

macamana hasil wallpaper tu kami kerjakan, inshaa Allah nanti lain entry aku share ye.....





ha, ni gambar bangunan Mr DIY dari jalan bertentangan.....
gambar blur sebab ambil dari dalam kereta yang bergerak.....
huhu


 k, sekian


5 comments

May 14, 2015 at 9:10 AM

diy ni same berhantu mcm daiso laa masz....dari nak beli sikit dah tebeli mcm2....heheheeheh....

May 14, 2015 at 9:24 AM

lama tak singgah sini....

suka gak gi Mr.DIY dengan Daiso... banyak barang yang murah n menarik letak kat umah ni....

May 14, 2015 at 11:17 AM

giler kalau masuk DIY ni..macam² nak beli

May 14, 2015 at 12:35 PM

jauhnyaaa DIY dia pegiiii ;-)

May 14, 2015 at 2:50 PM

perggghhh..besar tul DIY dia..brg banyak pilihan..klau kt shah alam ni yg ade pun kt setia city mall ngan plaza alam sentral..lain2 x sure..tu pun x brp besar sgt..harga sgt2 murah dan GST telah diserap dlm harga sekali..berbaloi2..

Post a Comment