^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

4.12.14

Home » , , , » #throwback : Majlis Orientasi Tahun 1 2015

#throwback : Majlis Orientasi Tahun 1 2015


assalamualaikum,


 pejam celik pejam celik, dah nak masuk Darjah 1 dah anak dara aku nieh..... alhamdulillah, daftar online je untuk masuk darjah 1..... senang dan mudah sebab semua di hujung jari, tinggal pi sekolah untuk pengesahan dan last week 25 Nov 2014 dah pon dijalankan Majlis Orientasi & Suai Kenal Tahun 1 2015 kat sekolah pilihan kami.....

 sebab utama pilihan adalah dekat dengan rumah..... hihi




sampai2 pagi tu, daftar nama dulu..... lepas tu anak2 dapat kertas berwarna.....
berkumpul di tapak perhimpunan dengan mengikut warna kertas memasing, ada warna Ungu, Biru, Hijau dan Merah.....
Aisha dapat warna Biru..... so, moh la kita beratur ikut warna ye.....

 


masa ni, mak ayah semua berkumpul kat tapak perhimpunan tunggu anak2.....
semua lebih kurang ada 170 orang anak2 yang daftar untuk Darjah 1 kat sekolah ni.....
kertas warna tu untuk tentukan kumpulan sebelum ujian Saringan LINUS diadakan..... ye lah, masa ni x der lagi la pembahagian kelas kan..... just kumpul secara random jer.....

lepas anak2 beratur, berjalan masuk ke dalam kelas untuk ujian, mak ayah kena la dengar taklimat.....
 



mak ayah dilarang pergi ke kelas ye, masa anak2 ambil ujian.....
jadi, marilah kita duduk di kerusi dan dengar je taklimat yang diberi untuk pengetahuan bersama.....




taklimat disampaikan oleh Guru Besar, En Mohd Yazid.....
x boring sebab dia pandai buat lawak, tapi lawak yang berpelajaran la kan..... kalu aku buat lawak, kelain nanti jadinya..... hihi

 banyak la info yang diceritakan.....
 



yang paling penting kat sini.....
pelajar dinasihatkan datang awal ke sekolah selewat2 nya pukul 7.15 / 7.20 pagi..... sebab tetiap hari ada perhimpunan, cuma beza ada perhimpunan pendek dan perhimpunan panjang sekali seminggu..... macamana perhimpunan pendek ngan perhimpunan panjang, kena tanya pihak sekolah la ye..... 

kalu sekolah aku dulu, hari Isnin ada perhimpunan kat tapak perhimpunan reramai ada nyanyi2 lagu, ada doa, ada ucapan cikgu dan lain2 la amanat yang cikgu nak sampaikan, hari2 lain cuma beratur kat tepi kelas, baca doa je, lepas tu dah boleh masuk kelas untuk sesi belajar.....


 

ni cerita pasal bayaran pulak.....
RM30.50 dimansuhkan..... tapi PIBG RM25.00 kena bayar untuk tanggung kos selenggara sekolah yang pihak KPM x sediakan..... bayaran buku, untuk tahun 1 2015, dah pon aku beli masa hari tu juga, total RM42.30 termasuk buku komunikasi.....




hah, ni lah penerangan untuk LINUS, ujian Saringan Linus yang anak2 ambil untuk tentukan kelas hari ni.....
mungkin tiap sekolah ada lain2 pendekatan kan, tapi untuk sekolah ni, ujian adalah berdasarkan kepada pendekatan LINUS untuk subjek Bahasa Melayu, Matematik dan Bahasa Inggeris.....




dan sekarang, pejalar tak dinilai melalui peperiksanan..... pelajar di nilai melalui Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS)..... erm, yang ni x berapa nak clear sangat, kalu aku salah tolong betulkan ye.....
apa yang penting, keputusan anak2 boleh tengok online melalui web saps.gov.com.my.....
erm, nanti kita cuba ye, boleh ke tidak..... ;)

 sebelum guru besar mengakhiri taklimat, dia ada share rahsi pelajar cemerlang.....





Elakan Pemakanan :
Minuman berkarbonat
Perkakas dalaman haiwan
Otak haiwan
Coklat & gula2
Sisa semut
Makanan ringan
Makanan masam / pedas
Biji Gajus

Galakan Pemakanan :
Kacang soya
Kismis
Madu
Kurma
Pisang
Ikan tongkol
Kacang badam
Daging


"sebab tu lah anak2 orang Terengganu pandai2 belaka, sebab dorang makan nasi dagang, nasi dagang kan guna ikan tongkol"..... antara statement guru besar..... hihi



dah selesai taklimat guru besar, lepas tu ada taklimat dari GPK Pentadbiran, GPK HEM dan GPK Kokurikulum..... 
lepas tu, mak ayah tunggu lah anak2 yang ambil ujian saringan keluar dari kelas..... tugas ni aku serah kat Hubby sebab aku nak mencekik kuih yang dibeli kat luar sekolah pagi tadi..... Hubby dah makan masa taklimat tadi..... aku macam biasa la, snap sana snap sini, guna HP Hubby..... hihi




sesi menunjukan kelas kepada Papa

hah, gembira je anak dara tu keluar dari kelas ujian..... kira ok la tu kan.....
memacam aku tanya kat dia, tapi dia jawab dengan tenang je..... aku pulak yang risau lebih2..... ngeh2
statement yang paling tak menahan dari Aisha dalam banyak2 yang aku tanya adalah "tadi soalan tak ada bahasa Cina pon Mama"..... hihi, dia ingat macam kat tadika dia kut, kat tadika ada belajar bahasa cina.....

macam yang aku cerita kat atas tu, ujian ni cuma untuk subjek Bahasa Melayu, Matematik dan Bahasa Inggeris je..... lain2 macam Pendidikan Islam dan Sains x der.....




sebelum balik moh la kita bergambaran kat stage dulu buat kenangan ye.....

kat sini sempat lah jumpa jiran belakang rumah, n mak ayah kepada kawan2 tadika Aisha, borak2 pasal sekolah anak2 tahun depan, perangai memasing nak masuk sekolah, barang2 nak di beli, transport ke sekolah... memacam lagi lah.....
 



dan dapat juga ambil gambar dengan Olaf..... hihi, comel je kan.....

maka, berakhirlah Majlis Orientasi & Suai Kenal untuk tahun 1 2015.....
harap2 Aisha boleh terima pembelajaran di sini, dan seterusnya membanggakan kami sekeluarga..... inshaa Allah..... aamiin..


k, sekian


5 comments

December 4, 2014 at 8:39 AM

nampak riak muke aisyah mcm steady jek masz...takde takut2 pun...bagus2....esok2 bakal pengawas nie heheheheeh...

lepas lagi sebulan nak masuk seklah balik....mesti anak dare tu dah tak sabar kan.....

ye laa masz dulu anta tadika cina yek? nape tak masukkan sek keb cina..syg laa sbb dah ade basic...

December 4, 2014 at 9:04 AM

wow semangatnya nak pergi sekolah

December 4, 2014 at 11:38 AM

kami bila nk nk pi beli ni .... slalu pi bangi tak teringin lagi pun nk rasa pisang cheese tu .....

December 4, 2014 at 3:03 PM

beza betul zaman kita dgn zaman skrg...dulu, trs msk sekolah x de orientasi ni...all the best aisha...

December 9, 2014 at 4:26 PM

jap je nk masok darjah satu kak..aisha relak jerk kak ok lar tak lar risau sgt..kalo danish nanti tak taunlar camner risaunyerr lahai..

Post a Comment