^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

13.1.16

Home » » arnab sebagai haiwan peliharaan, ok ke?

arnab sebagai haiwan peliharaan, ok ke?

Assalamualaikum, 

disebabkan gambar x boleh transfer, maka kita cerita dan gunakan gambar dari incikgugel ye..... 
x per kan.....



pic fron incikgugel

erm, semalam dalam perjalan balik dari kerja, mydearHubby ada bagitau yang ada seseorang nak bagi arnab kat beliau..... aku macam berminat tapi tertanya-tanya la juga, arnab jenis macama, besar ke kecil lagi, nak letak kat mana kat rumah tu, makanan dia macamana.....
eh kira banyak jugalah yang aku tanya kat Hubby pasal arnab tu.....
ada la yang dijawab, n ada juga yang belum ada jawapan.....
masih berfikir lagi..... hihi

kalau ikut, mylilAisha nak bela kucing..... tapi sebab kucing makcik sebelah masih membuat onar di terataKami, maka Hubby masih was was nak bela kucing..... so, Hubby tanya Aisha "nak bela arnab tak?"..... Aisha jawab "nak, tapi kucing macamana?"..... hehe, tak terjawab Hubby.....

persetujuan awal dah ada, maka sekarang kenalah aku cari maklumat pasal arnab, pasal penjagaan, makanan, perumahan, kesihatan dan lain2 lagi yang berkaitan lah.....

agak2 ok ke nak bela arnab ni ye kengkawan?.....

sekarang tengah rehat ni, bolehlah mencari maklumat.....
harap2 manjadilah pembelaan arnab di terataKami nanti ye.....


setelah si kaloi Mai tiada, akan muncul pula arnab..... in shaa Allah.....
itulah ketentuan yang maha Esa kan.... 
eh, turtle Nyai masih bertahan sampai sekarang, cuma bekas dah tak muat untuk dua ekor tu, nak pindahkan ke akuarium si kaloi Mai, tapi Hubby tak bagi, dia nak cari ikan lain katanya.....
berangan nak buat kolam sendiri, tapi sebab ruang luar rumah x berapa nak besar, so, kena tangguh dulu, belum ada penyelesaian pasal rumah turtle aku nie..... huhu

k, sekian

2 comments

January 13, 2016 at 3:58 PM

for me ... tak kot ...
kencing berak busuk ... tak suka la .....

January 14, 2016 at 10:40 AM

Fiqa pernah bela kucing,kura2,ikan,hamster juga arnab..
Itu sebelum fiqa pregnant lah..
kalau turtle dengan ikan xde masalah..
Tapi kalau kucing dengan arnab nie ada pro n kontra lah..dari segi najis..
tp najis arnab lagi busuk klau x handle dgn betul..lebih2 lagi kalau rumah taman..
tapi umah parent fiqa kat kg byk arnab siap byk lubang lagi arnab tu buat..huhu

Post a Comment