^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

28.8.09

* Mitsubishi Evo dan Kancil - utk kwan aku APIS *

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Hm... ni arr gmbo slh sorg kwan aku kat opis Kraf (gmbo mbik pg td kat opis-tq mie, fida, syabil), nm dia Apis (bkn nm sbnr). Nk kt x hemsem, blh arr sdp jgk arr mt mmandang (bhgn trtntu jerk), tp sayang, smpai skrg x kwin lg, aku x tau arr nape?? dia nie pmlih sgt kut, rmai dah awek try takle dia, tp x brp nak jln.
Tp yg psti dia suka beno ngan 1 bnde nie.... kreta kcik, kalu bab renovet ngan adjas kreta kecik tur, bg je arr kat dia, mmg terer. Kdg2 sggup x kuar blik 1 ari dia coz nak renovet kreta kecik yg dia bru bli @ nak upgred yg sdia ada..... Aku x tau arr brape byk kreta kcik yg dia ade, yg pliknyer kreta bso dia nak jual laksss (ssape nak bli, blh arr kontek dia).
So kat cni aku bg crite ni khas utk kwan aku nie.... OK Apis, slmt mmbaca...
Cerita bermula... Ada sebuah kancil yang dipandu oleh seorang pakcik tua sedang rosak di tepi jalan berada di highway utara-selatan. Kereta kancil tu rosak.. sibuk la pakcik tu tahan kereta yang lalu lalang kat situ..
Tahan punya tahan,, sebuah kereta Mitsubishi Evo pun berhenti. Pemandu kereta Evo pun sudi menolongnya.. lalu pemandu tesebut mengeluarkan tali utk diikat pada belakang kereta nak tarik kereta kancil tersebut...
Nak dipendekkan cerita, pakcik tersebut inform kat pemandu Evo tersebut,
"Kalau aku bimm lampu tinggi kat kau,, kau slow ye.. aku tkt kau lupa aku kat belakang nie.."
"OK pakcik, tanggung beres" jwb pmandu Evo tersebut.
Masa perjalanan tu..pemandu Evo tu kadang kadang terlupa, lalu di pun bw laju..Marah pakcik tu,, dia pun bgi bimm kat krt Evo tu.. barulah krt Evo tu slow...
Dlm slow-slow mcm tu... ada lak pengancau nye, satu lg krt Evo pintas krt Evo yang menarik krt kancil pakcik tersebut.. Sempat lagi tu (kentut). Mana org tak naik marah.,, tercabarlah iman dan kejantanan pemandu Evo td,, lalu dia pun tukar gear dan kejar kreta Evo yang berlagak tu.. Dia lupa yg dia tgh tarik krt kancil pakcik kat belakang...
Masa pengejaran Evo vs Evo.. krt peronda pun tgh buat speed trap.. terperanjat dia terus dia calling.
"Bola satu,, bola satu... disini ada kes kejar mengejar.. krt yang terlibat dua buah krt Evo dan sebuah kancil... Tapi saya rasa krt kancil tu lbh laju sebab dia bimm lampu kat krt Evo tu.. Sila tahan mereka cepat."
Hee.hee..he

26.8.09

* Fakta - asal usul perkataan 'elektrik' *

1 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Orang Melayu dikatakan mengambil perkataan ELEKTRIK daripada perkataan Inggeris yang juga ELECTRIC. Tetapi yang sebenarnya, ELECTRIC itu diambil dari perkataan Melayu campur Inggeris.

Ceritanya... .


Pada suatu masa dulu selepas setahun Thomas Edison mencipta lampu, saintis tidak pernah terfikir memberi nama kuasa yang menyebabkan lampu itu hidup. Jadi, entah macam mana semasa lampu mula-mula hendak diperkenalkan di Tanah Melayu, ada seorang Melayu yang bernama Kulup Kalimantang mati-mati tidak percaya pada hasil ciptaan Thomas Edison itu.


Semasa demonstrasi diadakan oleh Thomas di Tanah Melayu untuk memperkenalkan lampu itu, Kulup Kalimantang pun berkata dengan kuat.


"Ele..trick aje tu... ele..trick aje... ele trick!". ( Bermaksud tipu )


Thomas Edison berfikir Kulup berkata begitu kerana mengatakan lampu menyala disebabkan oleh kuasa "ele..trick" . Jadi digunakanlah perkataan "ELE..TRICK" yang dieja ELECTRIC mengikut ejaan orang putih.


Sebagai mengingati jasa Kulup Kalimantang menamakan kuasa ELECTRIC itu, maka diciptalah sejenis lampu panjang yang dinamakan lampu kalimantang.
Hehe, untuk senyuman di bulan Ramadhan.



Anywhere, hrap2 x tlmbt lg aku nak wish "HAPPY FASTING MONTH" xpecialy 4 lylie yg maybe tgh berpose tp prut ttp menten buncit gaks... hehe gurau jerk lylie cayang k... Smoga pose kita dirahmati ALLAH n slalu brusha utk jd yg trbaik pd ms akan dtg.

19.8.09

* Cuti Cuti Malaysia - Besut, Terengganu *

1 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Hm... awal mggu ari tur aku n famly smpat arr pi cuti2 malaysia kat besut, tganu. Actualy aku ader keje kat besut tur.. krftgn tpt aku keje tu ader wat bgkel prdk kayu, so.... aku ngan bgganyer mghasut hubby aku mbik cuti n kami smer2 pi sane. Kami pi ari ahad, 16hb, kami blik kl ari slasa, 18hb, smpat arr soping tshirt sorg 1 hlai. Hehehe..

Srnk gak coz dah lm x pi relax2 kat tpt org, sjak keje kl ni, asik keje jerk.... sskali dpt dok relax (relax lpas wak2 ptg jerk, 8 - 5 ttp keje gaks) best gaks.... reles rs tensen jap.... dok plak kat chalet tpi pntai... wah!!!!! srk tul. Ptg2 pi jejlan kat tpi pntai, mlm tu lak mkn ikan bakar.... tp x brape best coz ikan bakar tu org restrn wat x brape nak bkar, gas abis kut...
Hm, dok tpt camtu tringat laks ms mula2 knal ngan hubby kat langkawi dulu... hehe, time tu ader Asean Tourism Forum kat lgkwi, krftgn ader wat pmeran, aku wakil jhr, hubby laks wakil phg.... lpas abis pmeran, kami aper lg... wat arr date mlm tu kat grai tomyam siam, lpas mlm tu... mula la bibit2 perknlan kami....n trus smpai skrg... n lahir la insan yg pling aku sayang (wat ms nie) Dizaaisha Umairah... harharhar

 

 


 
Aisha time nie pun aku tgk srnok jerk dpt ikut mama ngan papa dia pi keje.... nie first time bwk dia jln2 tpt prnginan camni. Hm, last day sblm kami blik kl, aisha smpat lg ikut uncle sham jln2 kat area bgkel (istana tg long)... Alhamdulillah aisha sng nak ikut org, x mrgam kalu org mbik nak dkong dia, lg suke ader la.....

 
~Mama n Papa syg Aisha~


11.8.09

* Cari ChimPeng *

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
I was looking for an empty space to park my car at Bangsar when suddenly there's a knock on the glass,
"Encik ah..tanya sikit ah..itu Chimpeng mana ah..?"
"Apa?"
"Chimpeng, Chimpeng... saya sudah tanya itu guard ah.. dia cakap sini ada satu Chimpeng...."
"Sorrylah Apek. Saya tak tau woh... Apa tempat itu Chimpeng?"
"Aiyah...itu Chimpeng balu punya.. Saya mau pigi angkat wangla..."
"Tarak tau la boss. Itu kedai ka apa? Along ka?"
"Chimpeng bukan kedai ma.. lu itu pun talak tau ah..? itu Chimpeng macam itu.... Maypeng, Public Peng, RHetB Peng... itu balu punya Peng.."
Aduuh, buat aku pening je..
Rupa2 nya dia cari .......

CIMB Bank daaaa .. !!!!!!

6.8.09

* Bacalah doa ini buat menghadapi H1N1. Insyallah.*

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

Abu Usamah Mohd Masri bin Mohd Ramli, Friday, July 31, 2009
H1N1 menyerang? Bacalah doa ini

بسم الله الذي لايضر مع اسمه شيء في الأرض ولا في السماء وهو السميع العليم
Bismillahillazi La Yadhurru Ma'asmihi Syaiun filArdhi wa la Fissama'i wa huwassami'ul 'alim
[Dengan nama Allah yang dengan namanya, tidaklah memudharatkan segala sesuatu yang ada di bumi dan langit , Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.( 3 kali)]
Kata Rasulullah saw: Barangsiapa membacanya sebanyak tiga kali ketika pagi dan petang hari, maka tidak ada sesuatu pun yang membahayakan dirinya.
"HR. Abu Dawud 4/323, At-Tirmidzi 5/465, Ibnu Majah dan Ahmad. Lihat Shahih Ibnu Majah 2/332,- rujuk Hisnul Muslim, boleh download di http://intisonline.com/

*Karnival Usahawan Dan Kebudayaan Orang Asli Tahun 2009*

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Sok ada KARNIVAL USAHAWAN DAN KEBUDAYAAN ORANG ASLI TAHUN 2009 kat MID VALLEY EXHIBITION CENTER, KUALA LUMPUR. Karnival nie mula 07 SAMPAI 09 OGOS 2009 dr jam 10.00 PG SAMPAI 10.00 MLM...

Kraftangan Malaysia pun akan joint jgk karnival tue. Kami akan pamer pelbagai produk org asli yg ade kat Semenanjung Malaysia mcm Patong Ukiran, Topeng, Apok, Bubu dll lagi yg org asli buat...

Agensi lain pun ader gak, coz karnival nie anjuran KKLBW. Nak tau sape yg rasmi??? Menteri KKLBW, YB Datuk Hj Mohd Shafie Hj Apdal. So, ramai2 la kome dtg ke Mid Valey yerk.... Sokong la industri org asli Malaysia sambil2 tgk produk kraf yg dibuat olh org asli... K

5.8.09

*Dizaaisha Umairah Binti Mohd Rosmadi*

2 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
1st Day After Deliver

Cutie Pinky








Round Da Zoo KL

Ondaway To Sunway








Say Mmm...

Say Aaa...






* SUMAIYAH ( Hati Seorang Mujahidah ) *

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Dalam Diri Selembut Sutera
Kau Memiliki Iman Yang Teguh
Kau Nyalakan Obor Agama Dirimu Bak Lentera
Dibelenggu Jahiliah Kau Tempuh Dengan Berani
Walau Pun Jasadmu Milik Tuan
Tetapi Hatimu Milik TUHAN

Padang Pasir Menjadi Saksi
Ketabahan Keluarga Itu
Tika Suami Dan Anak Dibaring Menghadap Mentari
Disuruh Memilih Iman Atau Kekufuran
Samar Jahiliah Atau Sinaran Akidah

c/o
Sabarlah Keluarga Yasir
Bagimu Syurga Di Sana
Dan Kau Pun Tega Memilih Syurga
Walau Terpaksa Mengorban Nyawa
Lalu Tombak Yang Tajam Menikam
Jasadmu Yang Tiada Bermaya
Namun Iman Didadamu Sedikit Tidak Berubah

Darahmu Menjadi Sumbu Pelita Iman
Sumaiyah Kaulah Lambang Wanita Solehah
Tangan Yang Disangka Lembut Menghayun Buaian
Mengoncang Dunia Mencipta Sejarah


Sumaiyah Kau Dibunuh Didunia Sementara
Untuk Hidup Disyurga Yang Selama-lamanya
Kaulah Wanita Terbaik, Sebaik Manusia
Namamu Tetap Menjadi Sejarah

* HIJJAZ *

4.8.09

*Doa*

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

*CAHAYA CINTA*

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Dia telah menentukannya Kita bertemu dan bercinta
Inilah oh takdirnya Bukan kerana harta
Inilah citra cahaya cinta


Pintu hatiku telah kau buka Tak mampu ku menafikannya
Kejujuran di beri, kasih takkan terhenti
Ini bahagia yang ku cari
Sayangi daku, peluklah daku Janji denganku semai cinta nan satu
Tuhan menguji takkan berhenti Hanya ku pinta sama setia menjaga
Hingga ke alam syurga

Dia telah menentukannya Kita bertemu dan bercinta
Inilah oh takdirnya Bukan kerana harta
Inilah citra cahaya cinta oh...

Sayangi daku, peluklah daku Janji denganku semai cinta nan satu
Tuhan menguji takkan berhenti Hanya ku pinta sama setia menjaga
Hingga ke alam syurga
Hingga ke alam syurga

Sayangi daku...

1.8.09

*BIRTHDAY BOY!!!*

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
aRI nIE 01 aUGUST 2009, bIRTHDAY sUAMI tERSAYANG, pAPA mOHD rOSMADI bIN hJ hARUN yANG kE 27 tAHUN,


aKU xDE wAT mAJLIS pAPE pUN, tAPI aKU aDELA bAGI pRESENT cKIT uNTUK pAPA, hARAP pAPA sUKE nGAN pRESENT tU,


sO, sMOGA kAMI sENTIASA bAHAGIA sLALU nGAN cAHAYAMATA pERTAMA kAMI dIZAAISHA uMAIRAH bINTI mOHD rOSMADI yANG kINI bERUSIA 7 bLN 1 mINGGU 2 aRI pADA aRI nIE....aMEEN