^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

05 September 2017

Home » , , , , , , , , » cerita merdeka & raya aidiladha 2017

cerita merdeka & raya aidiladha 2017

Assalamualaikum,

lama bercuti kan kawan2..... tahniah la Malaysia sebab juara Sukan Sea 2017, maka kami dapat tambah lagi sehari cuti..... Alhamdulillah.....

untuk tahun ini, sambutan hari raya Aidiladha disambut selepas sambutan Merdeka, so cuti berturut lah kan..... disebabkan cuti agak panjang, Hubby decided nak balik kampung..... aku ok je kalau tak balik raya haji..... pernah je sebelum ni raya kat rumah sendiri..... masak simpel2 je untuk kami tiga beranak.....

mula2 kami ada rancang untuk bercuti satu keluarga Johor di Janda Baik, tapi last minit batal sebab baru perasan yang tarikh tu jatuh pada hari raya haji..... dah book homestay, tapi cancel..... ada hikmahnya kami cancel sebab tuan rumah biasanya akan bawa mak ayah beliau ke homestay tersebut untuk sambutan hari raya haji..... tak perasan katanya masa terima booking dari aku..... ok, redha

then, rancang untuk balik Johor..... beraya di rumah Kak Long ramai2..... dah tanya semua dah, kata semuanya ok..... tapi last minit semua pon ada urusan memasing..... beraya di rumah mertua..... maka batal la rancangan tersebut.....

last, aku minta Hubby tanya kat abang sulung beliau yang duduk di Terengganu, kalau family dorang balik Kuantan, maka bolehlah kita set beraya di Kuantan..... bincang punya bincang..... ok, done..... dorang beraya di Kuantan..... adik bungsu Hubby yang bekerja pon dapat cuti sambutan Merdeka, tapi kena kerja sebelah malam pada hari raya tu..... meriah la sikit kalau kami balik ke Kuantan kan bila semua ahli keluarga berkumpul..... kalau tak, baik raya kat rumah sendiri je..... sama je keadaannya..... 

maka, pada 31 Ogos 2017, kami pun bergerak balik ke Kuantan..... tak ikut jalan Gombak melalui tol, sebab dikhabarkan jalan tu jem..... kami ikut jalan Batang Kali - Bentong, lepas tu baru naik LPT 2 keluar di Gambang..... alhamdulillah, dipermudahkan perjalanan..... gerak pukul 9.00 pagi, sampai pukul 11.00 pagi..... petang tu tak ada aktiviti apa2 pon, cuma borak2 ngan family.....

esoknya, 1 september 2017, sambutan hari raya aidiladha..... pagi tu ramai2 pergi solat raya di surau..... balik, makan2, rehat2, golek2 tengok tv, borak2..... 

lepas solat Jumaat, kami beramai2 pergi jalan2 kat taman, taman apa namanya aku lupa..... haha, adik ipar g joging, abang ipar main drone..... kami tengok je..... then adik ipar balik ke Temerloh sebab nak masuk kerja shift malam.....

esoknya lagi, 2 september 2017, lepas abang ipar n family balik ke Terengganu..... kami pergi surau untuk sesi korban..... tahun ni mertua tak ambil bahagian korban..... just tolong je.....


alhamdulillah, dapat bahagian kami, walau aku tak de lah nak tolong mana kan dengan perut dah kedepan ni..... tolong tengok je dari jauh..... lepas tu, tolong makan je..... hehe

uittt..... anak dara tu sekarang suka pose jelir lidah bila amek gambar..... masa ni, aku saje tanya "kenapa buat muka macam tu?"..... "penat lah Mama, lagipon berat ni"..... huh, baik punya jawapan, padahal tak der buat apa pun kat surau tu kan..... lepas siap ambil gambar, terus dia bagi daging tu kat Papa..... haha, bertuah punya anak dara.....

petang pula, kami penuhi jemputan jamuan raya rumah kawan MIL..... then lepas tu kami ke Pantai Sepat, Kuantan, Pahang..... anak dara kata, dah lama tak ke pantai..... maka ke pantai lah kami.....


seronok dia ye..... aku bagi syarat, kalau nak g pantai, boleh..... tapi x boleh main air sangat..... sebab tak bawa baju..... "ok Mama"..... balas anak dara..... dan sepanjang kat pantai tu, memang dia pegang kata2 tu..... nak main pasir pun, korek guna kaki je..... masuk dalam air pun, paling dalam paras betis je..... alhamdulillah, tak de la pening kepala aku nak cari tempat cuci kalau basah baju atau kena pasir kan..... dalam bonet kereta dah stanby air mineral 2 botol untuk cuci kaki.....


aku melayan anak dara di tepi pantai..... Hubby ngan PIL dok tepi pantai ambil angin sambil borak2..... dah lama baru Hubby turun join kami..... itu pun sibuk suruh aku ambil gambar dia..... posing gitu, posing gini, tukar port sana, tukar port sini..... aku nak amek gambar, kena amek sendiri..... tu yang jadi gambar selfie kat atas tu..... hehe

kenangan gambar ni, sebab 1st picture masa preggy 2nd baby di usia baby 27 minggu..... itu pon sipi2 je la ye..... maklum, selfie..... tangan tak cukup panjang nak ambil view semua..... haha

then, agak2 anak dara dah puas main pasir n main air, kami pun balik..... sampai rumah, ngam2 Maghrib..... lepas solat, makan malam daging korban yang dimasak kat surau pagi tadi..... lepas tu, Hubby keluar sebab nak jumpa kawan2 sekolah beliau yang dah lama tak jumpa.....

esoknya pula, 3 september 2017, kami balik ke KL..... waze bagitau jalan highway jem..... Hubby decided balik ikut jalan lama..... so, moh kita ikut jalan lama..... Temerloh - Bentong - Janda Baik - Genting - Batang Kali - Rawang..... alhamdulillah, selamat sampai..... ada juga la tempuh jem sebab ramai juga yang ikut jalan lama, mana yang tau lah kan..... tapi tak apa, yang penting selamat sampai rumah dan tak rushing pun sebab esok masih lagi cuti.....

4 september 2017, tak der buat aktiviti apa, just kemas rumah, uruskan kain baju, lepak2, makan2, rehat2 sebelum malam tu buat persediaan untuk bekerja dan bersekolah esoknya.....

----------

pengisian aktiviti merdeka dan raya aidiladha kami..... tidaklah meriah mana, gambar raya pun tak de ambil..... hihi, tapi yang penting, dapat berkumpul dengan family untuk eratkan lagi hubungan..... sebab masing2 pun dah duduk jauh2 kan..... masa ni lah nak berkumpul semua..... harap2 hubungan ini terus kekal dan ada masa nanti kita kumpul lagi ramai2 ye.....


k, sekian

1 comment

September 5, 2017 at 9:44 PM

Tentu seronok sesekali bercuti panjang.

Post a Comment