as salam,
~cerita tertangguh 2 minggu~
ahah, biasa kalu balik kampung kalu ada buah tangan mesti seronok kan..... begitu jugak aku, last 2 weeks, balik kampung yang ada kenduri anak sedara a.k.a anak my USU tu kan..... balik dari kampung, bawak jugak buah tangan.....
oho..... tapi bukan buah macam kat atas tu..... itu kalu nak kena beli..... hehe
buah tangan apa yang aku bawak balik.....
tanya sama plastik, apa isi dalam? nanti jawab plastik, ini bukan durian.....
ha, dah nampak kan.....
buah kelapa
inilah buah tangan dari kampung..... suma ada 5 biji..... maklum, baru lepas kenduri, baki kelapa banyak lagi, weh ni Abah petik sendiri kat pokok tau, tapi ada jugak la pakcik2 Aisha tolong jugak petik jugak kan..... hehe
sebiji buah kelapa dengan kulit sekali
Abah suruh kopek sekali sabut dia, tapi my dear Hubby macam nak tunjuk kekuatan dia mengopek kelapa kat TRP kan, so dia biar je kelapa tu gitu gaya, seb baik dalam plastik, kalu x, kompem dah golek2 dalam bonet kereta ritu..... hehe
so, Jumaat malam ritu aku cakap kat Hubby esoknya (Sabtu) aku nak masak nasi lemak..... mintak lah dia tolong kopekkan kelapa tu kan..... tak boleh tungu pagi, sebab aku takut dia bangun lewat, karang pukul berapa pulak aku nak masak untuk breakfast kan..... so, dengan senang hati, Hubby pegi dapur, ambik kelapa 1 plastik tu, parang Abah, plastik untuk alas dia bawa ke ruang tamu.....
depan pintu ruang tamu
ha, kelas x my dear Hubby kopek kelapa dalam rumah, kat ruang tamu lagik..... sambil tu mata jeling2 kat tv..... haha, seb baiklah time tu dah malam lebih kurang pukul 10 lebih, x der la orang nak datang kan.....
si anak dara apa lagi, pantang tengok orang dalam rumah tu buat bende baru, sibuk lah mulut dia tanya itu dan ini, Papa, sila jawab dengan berhemah ye..... kelam kabut juga dia nak tolong kopek sekali..... siap pegi dapur ambik penyapu sebab Papa dia buat sepah kat ruang tamu..... hehe, so sweet la anak Mama kan.....
hamboi, tersenyum simpul anak dara
my dear Hubby menunjukkan kepandaian dia mengopek kelapa..... hehe thanx dear.....
dan malam tu jugak dia ke kedai pi parut kelapa..... owh, kat umah aku x der pemarut kelapa, kalu kat kampung dulu Mak ajar guna blendar, tapi blendar kat umah dah tumpul, takut makin tumpul plak kalu buat parut kelapa kan.....
kelapa parut
pi parut kelapa kat kedai runcit dekat ngan rumah..... tanya Hubby dia charge berapa, maklumlah x pernah kan..... Hubby cakap 60 sen untuk 2 biji kelapa..... ermmmmm murah ke mahal yerk..... ye lah, upah parut jerk, kelapa bawak dari rumah.....
maka keesokkan harinya, terhasillah nasi lemak guna santan fresh..... kalu sebelum ni asik guna santan kotak jerk, kali ni masak nasi lemak guna santan fresh, perghhhhh bau dia menggiurkan sungguh, ditambah dengan daun pandan yang diambil dari umah MIL (tanam dalam pasu)..... semerbak bau dalam umah aku hari tu.....
alhamdulillah, dapat hidangkan nasi lemak kat my small family..... Aisha pon makan banyak jugak hari tu, dia makan nasi lemak ngan kicap ngan telur rebus..... ada balance lagi nasi sampai ke malam, so malamnya aku tambah dengan kepak ayam panggang, maklum, dah ada oven ni, cepat jek tangan aku nak memanggang..... hehe
k, sekian
kalau 60 sen utk upah mesin 2 biji kelapa kira murah la tu masz. kat tmpt parents kita, 50sen utk sebiji je.
ReplyDeleteterliur tgk durian tu! hohoho
mahal tau kelapa kat KL.. sebijik rm2 tu.. skali mesin lah... pikior gak nak beli kelapa mesin atau apa kalau nak wat kari.. bertuah dpt kelapa tua dari kg.. bila nak guna baru kopek.. sagat ke, rincik nipis2 kasi blend pun boleh wat santan gak..
ReplyDeleteigtkan durian rupanya kelapa...oklah kelapa..leh buat mcm2 dengan kepala tu.. :)
ReplyDeleteheehhe.. ingatkan durian yg selonggok tuh buah tangan dari kampung.. kekekke
ReplyDeletesambal tumis seplastik xde gambo close up ker hihi
ReplyDeleteWahhhh!! bestnyer..
ReplyDeleteYg paling menggoda-durian :D
kelapa.. ok lah kan.. bukn senang nk dpt.. kelapa pun dah mahal sekarang kan..
ReplyDeletetgok gambar ni teringat zaman remaja dulu kat kampung...terbongkok bongkok dulu nak 'sumbat'sabut kelapa tu..
ReplyDelete'sumbat'tu perkataan yg mak sy guna tuk bukak kan sabut dari tempurung kelapa...ada satu pisau yang ditanam kat tanah...da lupa la nama dia...di mana pisau tu menghadap ke atas dan batang dia ditanam ke tanah...kalau nak kenduri byak la kena 'sumbat'sabut tuh...sakit pinggang dibueknye!
Klu dpt kt org rjin...tiap hr menu sedap....dpt dekat rietta...jd pengat jerr la...
ReplyDeleteRasanye ok lah harga tu..kat sini..kelapa setengah biji sekali parut pun dah RM1.50..mahalkan..
ReplyDelete