^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

27.4.15

jalan jalan :: Kaison KL Festival City Mall

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
assalamualaikum, 

 misi untuk menghias rumah yang dah lama x dilakukan..... erm berangan memacam nak hias rumah, tapi kekuatan belum tiba..... hukhuk alasan je kan..... tapi betul la, rasa nak menghias tu ada, berkobar2 je bila tengok blog2 kengkawan yang ada buat deko2 nieh..... tapi bila balik umah, rasa malas kembali menguasai diri..... macamana ye nak bag semangat tu terus berkobar je untuk hias2 rumah sendiri ni..... ada petua x.....

x pe, lah, inshaa Allah, tiba masa nanti akan ku hias juga rumah tu, berangan nak buat ala2 showroom atau hotel atau resort ke..... haha, berangan tu x salah kan..... so, moh le kita jalan2 je dulu cuci mata ke kedai yang menjual barang2 hiasan yerk.....

last month, aku ajak mydear Hubby ke Kaison..... memula nak ke Kaison yang kat Paradigm Mall, Kelana Jaya tu, tapi Hubby cakap jauh..... so aku google la lagi kat mana ada Kaison ni..... 

bling!!!!! tengok2 ia ada kat KL Festival City Mall..... ok, kertas kerja diluluskan oleh Hubby, maka, mari kita ke sana.....

saja nak peringat kat kengkawan..... entry ni banyak gambar n mungkin tonggang terbalik susunan dia..... tapi yang penting, semua gambar dalam ni ada dalam Kaison..... hihi
kalau x silap, ia terletak kat Level 2, KL Festival City.....






sebelum tu, jom kita pekena late lunch kat tempat favorite forever kami.....
The Chicken Rice Shop.....





bila dah kenyang..... baru selesa nak jalan2 kan.....








 tada....
dah sampai pintu masuk Kaison..... haha, berkobar2 hati ni nak masuk dalam tu.....






masuk je dalam, mata disajikan dengan pandangan ini.....
so inspired.....





ni wooden alphabet, boleh susun jadi nama n tampal kat pintu bilik..... so sweet.....
ada yang warna warni jugak.....





bantal..... syioknyer kalau dapat peluk banyak2 nieh.....





girl toys..... anak dara aku tu suka la dok tercongok kat sini..... seb baik makan pujuk, kalu x, dah kena paw seketul nieh..... hihi







wah, barang yang sangat diidam2kan..... kalau ada KC nieh, kompem semangat membeli ni berkobar-kobar.....






ini lagi..... cumelnyer kalu letak kat atas para KC.....







frame gambar untuk family.....






bung n pokok artificial untuk hiasan dalam rumah.....






lagi pokok hiasan, x perlu penjagaan yang rumit, cuma perlu buang habuk je kalau ada kan..... hehe






cermin muka letak atas meja.....






cermin muka panjang..... panjang dia sama tinggi ngan anak dara berumur 7 tahun..... berangan nak letak kat bilik princess..... hihi






cermin muka lagi..... gantung kat atas konsul table pon cantik kan.....






frame gambar lagi..... untuk family juga.....





lagi frame gambar, lain pattern.....







coaster a.k.a tempat alas cawan..... cute je kan.....






jam pelbagai corak.....






eh, terselit pulak anak patung kat sini..... dah berterabur susunan..... hihi
cute kan ladybug nieh..... gemuk2 sume.....





langsir ready made pon ada.....







 
koleksi lukisan yang ada.....






 
anak dara, nak jugak enterframe..... hihi







antara lukisan yang menarik minat mydear Hubby, tapi x beli pon, alasan yang di beri "kita mana ada drill, nanti nak gantung camane kalu xder drill".....
ok, misi mencari drill bermula, nak cari yang murah, tapi berkuasa tinggi, haha, ada x?.....







 
laaa, terselit lagi toys nieh..... kali ni itik gemuk2 pulak.....






paper bag pelbagai saiz pon ada kat sini.....








paper box pon ada..... x yah berbalut2 kalu nak bagi hadiah, masuk dalam kotak, done.....








huih, pasu bunga, siap ada kepala paip tau..... tapi air x keluar la..... dummy je tu..... hihi






pasu bunga warna warni...... sangat mengujakan hati ini untuk membeli, tapi ku tahan jebat..... belum ada keperluan, so kita simpan dulu hajat nak membeli tu ye..... hehe







permaidani pon ada..... geram je tengok.....







pokok kaktus comel.....






foam puzzle pon ada, tapi masa aku pi, design ni je yang ada..... coklat is not my favorite colour.....








hah, tujuan utama ngajak Hubby ke Kaison adalah nak tengok mende ni je..... wallpaper.....
berangan nak tampal kat umah..... hihi.....
tapi x beli pon..... tengok2 je dulu.....









ini transparent sticker yang ada orang tampal dalam peti sejuk tu..... memacam corak ada, pilih la yang mana berkenan.....









wallpaper..... RM19.90 je..... masa pi ni bulan march, sekarang ni harga dah naik kut, selepas GST dikuatkuasa kan..... kalau Kaison ambil langkah untuk serap GST dalam kos dorang, maka harga adalah x berubah.....
hurm, nak kena pi lagi nieh..... hihi







lagi, transparent sticker.....






wall hanger..... so sweet.....







lagi wallpaper pelbagai corak.....










wallpaper lagi..... hihi











wooden clip, boleh wat untuk goodies pack.....







wooden alphabet..... erm, nak letak kat mana yerk.....








bekas teh, saiz dia besar macam boleh masuk milo 2kg..... hurm







eh laaaaa, dah sampai kaunter bayar dah..... haha

so, dah pusing2 berjam2 kat sini, dapatlah kami rembat 2 barang..... 1 cermin cute untuk anak dara, 1 lagi kotak corak london yang kami jadikan bekas ubat..... kalu ikut nafsu memang macam2 nak dibelinya, tapi alhamdulillah, syaitan x dapat hasut kami untuk mmbeli yang belum jadi keperluan kami lagi..... nanti dah ada keperluan baru beli.....

len kali nak datang sini lagi, itu pon lepas dah set nak beli apa..... baru best nak shopping kan..... hehe

sekian


update : last datang kaison kat festival city mall ni bulan feb 2016, rupanya Festival City Mall dah bertukar nama ye, sekarang ia dipanggil Setapak Central..... erm, ok, yang penting Kaison masih lagi di lot yang sama.....




23.4.15

deko deko terataKami :: misi mencari buaian taman [selesai]

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
assalamualaikum, 


alhamdulillah, misi mencari buaian taman pada bulan februari ritu dah pon terlaksana nbarang tersebut dah pon samapi ke rumah seperti yang di janjikan iaitu pada hujung bulan.....
erm kiranya entry ni ditaip, buaian tu dah menginap di rumah kami dah hampir masuk 2 bulan dah..... haha, sekarang baru nak up cerita pasal bende ni..... dah masa ni yang ada, kena redha la ye kan kengkawan.....

so, meh tengok buaian kami..... x der la canggih mana buaian yang kami beli, janji boleh diguna pakai kami sekeluarga seperti yang dihajatkan.....











ahah, inilah dia buaian yang kami beli..... buaian besi dengan kemasan rough iron.....




saiz lebih kurang 6kaki x 4kaki x 6kaki tinggi..... itu saiz keseluruhan tau..... kalau saiz tempat duduk dia tu boleh duduk 3 orang dewasa saiz biasa.....






orang kedai tu cakap, kalu nak beli, carilah yang jenama 3V, barulah berkualiti.....

apa2 pon, alhamdulillah, sekarang sementara tunggu bas sekolah sampai, pagi2 kami duduk men buaian 2 beranak..... hujung2 minggu, dah boleh lepak kat luar sambil ambil angin sepoi2 bahasa sambil makan eskrem..... hihi

  untuk makluman, harga buaian ini adalah RM430.00, sebenarnya warna buaian ini adalah warna warni (merah/biru/kuning), tapi orang kedai buat silap yang kami order, so kami yang x nak cerita banyak, just terima saja, lagipon model yang kami nak tu kecik sikit dari yang kami dapat ni.....

maka, dengan harga RM300 kami dapat buaian di atas yang sepatutnya harga RM430 ye..... alhamdulillah, rezeki kami..... erm, kami dapatkan buaian ni kat kedai perabot kat rawang :


Razol Home Design
No. 186-186A, Jalan Ipoh, Batu 17, 48000 Rawang, Selangor
Tel / Fax : 03-6092 6386


entry ni bukan entry berbayar ye, tapi sebab aku puas hati dengan khidmat n layanan dorang, maka aku share la kat sini kan..... yang bagus kita jadikan contoh, yang x bagus kita jauhkan.....
peace..... hihi


sekian



2.4.15

jalan jalan :: 3 hari 2 malam di Rawang

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum, 

cerita bulan Februari ritu..... cuti raya cina..... my family yang melibatkan 5 buah keluarga termasuk Mak n Abah datang bertandang ke rumah..... kami ada plan untuk jalan2 kat sekitar KL..... saja nak bawa parents jalan2.....

lokasi jalan2 kami.....
hari pertama : Bukit Tinggi, Pahang
hari kedua : Petrosains, KLCC
hari ketiga : Muzium Coklat, Damansara & Rumah 4 Musim, Shah Alam

erm, x banyak capture gambar sebab ritu dah pernah pi ke Bukit Tinggi, yang tempat lain2 tu x sempat nak posing2 sebab menikmati aktiviti jalan2 ngan family kan.... so tumpuan lebih kepada keluarga, bukan HP untuk bergambar..... hihi

maka, jomlah layan gambar yang sekadar ada ni ye..... hihi




HARI PERTAMA

Colmar Tropicale, Bukit Tinggi, Pahang
Tiket Masuk : RM12.00 dewasa / RM8.00 kanak2 4-12 tahun


kat parking Bukit Tinggi..... 
masa ni baru sampai, gambar with my Abah n lil princess Aisha.....





with my Usu's family.....
pintu lift bercermin, so gambar kat sini pon boleh lah..... tapi comot sikit, mungkin ada orang pegang pintu lift tu, sian Alan comot muka dia..... sorry yer.....




kat round about nak masuk ke hotel.....
dulu masa datang, air pancut tu x berfungsi sebab tengah diselenggara, ni dah ada air, maka x kan nak lepas bergambar kat sini kan..... tapi anak dara je lah..... mak tukang snap jerk..... hihi




ha, ni mak posing ngan anak dara.....
Papa kat mana ntah masa ni..... jalan sorang2 je dia..... ke dengan geng lelaki yang lain.....





ni dah masuk dalam kawasan hotel.....
memasing tengah menunggu, ada ahli yang pi toilet..... dekat ngan pintu gerbang masuk.....

kat sini, kami jalan sampai ke hujung kat menara tu..... tapi x naik menara, sebab dah tengahari time ni..... so cari port makan dulu..... kami bawa bekal, n makan ramai2..... syioknye makan ramai2, walau kami hanya bentang tikat kat area lot parking kereta..... tapi tetap seronok.....

selesai makan, kami turun semula ke bawah, naik shuttle untuk pi ke Taman Jepun.....

kat taman jepun, aku x naik atas pon, x larat dah..... lagi pon ritu dah pi kan..... so kali ni aku just teman Mak ngan Abah dok kat pondok menunggu shuttle jerk..... yang lain2 semua naik atas menerokai taman jepun..... so, x der gambar ye..... hihi

setel semua turun, kami balik rumah..... merehatkan diri untuk aktiviti keesokkan hari.....





HARI KEDUA

Petrosains, KLCC
Tiket Masuk : RM15.00 dewasa / RM10.00 kanak2 sek. men. / RM5.00 kanak2 sek. ren. / RM8.00 warga emas

kalau bawa kad mesra dapat diskaun 15%

sebelum masuk ke dalam tu, kami di offer untuk ke pameran keselamatan jalan raya..... dalam kawasan tu juga, ni untuk isi masa lapang sebelum tiba waktu masuk ke Petrosains..... nak masuk ke Petrosains kena berperingkat..... so untuk isi masa lapang tu, kami pi la ke pameran keselamatan jalan raya tu.....




ni je gambar yang ada dalam pameran jalan raya tu..... memasing tengok anak sedara cuba bawa kereta..... memanjang aje nak langgar kereta orang lain..... hihi

selebihnya, dalam tu ada la boleh join macam2 aktiviti berkaitan jalan raya, nak cerita detail pon x reti sangat, sebab aku time ni lebih kepada main kejar2 ngan anak dara yang asek ler menghilangkan diri, ye lah, memacam aktiviti ada dalam ni, semua pon nak dicubanya.....





ha..... ni masa kami sekeluarga beratur tunggu giliran nak masuk dalam pameran Petrosains sebenar..... semua ada rasanya dalam gambar ni kecuali Abah ngan CikDin yang hanya nampak tangan..... hihi





sebelum tu, kena naik gondola untuk merentasi Perjalanan Sekilas Masa.....






owh, ni dah stesen pameran yang ke berapa ntah..... x hengat..... hihi





si kecil pon nak mencuba bermain dengan skrin tanpa sentuh tu.....





hah, perhatikan tangan hijau tu "anda disini"..... dah jauh berjalan..... kat kawasan ni ada kiosk jual makanan..... moh le kita rehat n penuhkan perut memasing ye..... lepas ni nak jalan2 lagi menerokai alam sains.....





eh...... la, ni dah gambar on the way kami nak ke stesen LRT KLCC..... nak balik naik train reramai..... masa pi tadi kami park kereta kat stesen LRT, so balik pon naik train la kan..... saje nak bagi family merasa naik train kat KL nieh..... hehe

sebelum balik naik train tu, kami lunch kat food court KLCC atas tu, tapi kami bawa bekal, cuma beli air je kat situ..... hehe lepas tu, on the way balik rumah, singgah ke kolam air panas di Selayang..... sorry, gambar x der yer kengkawan..... huhu




HARI KETIGA
Muzium Coklat, Kota Damansara
Tiket Masuk : percuma




Alhamdulillah, akhirnya kami sampai ke sini.....





sesiapa yang masuh ke sini, harus amek gambar ngan lembu nieh..... so aku pon heret lah mak n anak dara bergambo kat sini..... hihi






Mak ngan Abah, mesti teringat kisah muda remaja dulu masa kat kampung Muar..... ada pokok koko kat sebelah umah atok..... hehe

jalan2 dalam tu, ingat dapat tengok demonstrasi penyediaan coklat, tapi orang yang duty x masuk lagi..... kami sampai awal gilerzzzzz, pagar belum buka, kami dah tunggu kat luar kilang..... mungkin dorang x ready lagi time tu..... hehe
hurm, sempat lah shopping coklat wat rasa2..... lepas tu lepak jap kat cafe dia..... 1st time Abah ngan Mak minum air coklat panas..... "huish, macam x cukup ni, rasa nak tambah lagi jerk" kata Abah..... hehe, maknenye sedap n kena ngan selera Abah la tu..... alhamdulillah

selesai misi di Muzium coklat...... kami ke lokasi terakhir dalam plan kami.....



Rumah 4 Musim, Taman Botani, Shah Alam
Tiket Parking : RM3.00 sebuah kereta
Tiket Masuk : RM3.00 dewasa / RM1.00 kanak2 & warga emas
Tiket Masuk Rumah 4 Musim : tengok sini

tapi masa kami pergi tu, musim sejuk dah nak habis n nak tukar ke musim bunga, so masuk free..... alhamdulillah




dan, ini je gambar yang ada untuk lawatan kami ke Rumah 4 Musim.....

haha, ada gambar lain sebenarnya tapi bukan kat HP aku..... kat HP Hubby n adik beradik yang lain la..... gambar yang aku amek, cuma ni jerk..... selebihnya, haruslah aku menikmati waktu bersama Mak ngan Abah kan..... bukan selalu dapat jalan2 sesama gini kan..... ngeh3


maka tamatlah cerita jalan jalan aku bersama keluarga pada cuti raya cina tahun 2015 yang lepas..... lepas ni konon2 plan nak ke lokasi lain pulak..... ke mana kami?......
dah kompem nanti baru boleh bagitau kan.... sekarang ni masih dalam perancangan n semoga plan kami dipermudahkan..... inshaa Allah, aamiin.....

k, sekian


pssst : balik dari rumah 4 musim tu kan, tengok coklat yang kami semuanya cair..... dah ilang bentuk dah..... haha, ye lah, berpanas dalam kereta dari pagi smpai ke petang, mana lah x cair coklat tu.....
maka, moral of the story, kalu nak pi muzium coklat, kenalah pi waktu petang atau set muzium coklat adalah lokasi terakhir dalam sesi lawatan pada hari tersebut supaya bila balik bleh terus simpan coklat dalam esbok..... hehe redha.....