^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

30.3.15

jalan jalan :: eagle ranch resort PD

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum,


cerita bulan februari yang lalu..... Hubby ada kursus kat PD 3h2m, jumaat, sabtu, ahad.....
disebabkan aku dapat mc ari jumaat, maka aku pon ngendeng2 la kat Hubby nak ikut..... ye lah, nanti xder la bosan dok umah sabtu ahad kan..... nanti berbunyi anak dara tu, "asek duduk rumah je Mama ni, kita x pegi jalan-jalan ke?"..... haha, aku kalu Hubby outstation atau ada keje ujung minggu, memang x kemana lah, dok je lah kat umah sampai Hubby balik..... 


maka, setelah mendapat keizinan, aku pon book lah hotel tu, tipon Eagle Ranch Resort pada kamis malam jumaat sebelum Hubby bertolak esoknya..... alhamdulillah, ada kosong lagi..... tapi amek 1 malam je..... diskas ngan Hubby, so kami pilih dok kat wagon tingkat atas..... harga 1 malam RM230 nett. kalau dok tingkat bawat RM210 kut kalu x silap untuk hujung minggu..... erm nanti lepas GST x taulah harga berapa kan..... aku amek 1 malam je, lagi 1 malam tido umah myUsu kat Sendayan.....

so, meh la kita cuci mata sikit kat resort ni..... aku x banyak pon capture gambar, sebab rasanya kalu search kat internet, dah banyak yang buat review pasal resort ni kan..... so aku share apa yang aku rasa nak share je lah..... lagipon dok sini 1 malam je pon, x dan nak explore semua tempat..... plus Hubby ada kelas siang n malam, so tujuan utama aku stay sini adalah untuk bawa anak dara mandi kolam..... dah lama x bawa dia mandi kolam..... malam dok bilik je wat home work..... hihi




eagle ranch resort, port dickson.....
belakang tu receptionist.....




bilik kami..... band wagon tingkat atas.....
dekat ngan padang astaka..... dari tingkap bilik tu, kami boleh nampak aktiviti di padang..... hihi
dinding semua kayu, dah rasa macam dok rumah kampung dulu2 jerk.....




loteng dalam bilik kami.....
boleh letak 1 extra bed kalu nak, tapi aku x recommend la sebab kalu dok atas ni, habuk celah2 lantai papan tu boleh jatuh berterbangan ke bawah..... buat naya je kat orang yang dok bawah kan.....




barang2 standard yang ada dalam bilik air.....
bilik air, not bad, boleh la kalu setakat nak mandi2 kan, ada shower untuk yang x tahan sejuk..... macam aku..... hihi




gambar kiri tu rak untuk pantry..... gambar kanan tu tangga untuk naik kat loteng..... scary jugak lah nak naik guna tangga tu, halus je, risau patah masa naik atas tu.. huhu




pemandangan kolam renang.....
hah, ini lah tujuan utama kami di sini..... nak mandi kolam..... petang tu sampai, lepas check in, Hubby pi dengar taklimat kursus, aku teman Aisha mandi kolam..... puas juga lah dia berendam dalam kolam tu..... siap jumpa kawan baru lagi mandi sesama.....




tengok tu..... kawan baru Aisha..... lelaki..... layan kan je lah..... janji anak2 bahagia..... hehe
esoknya lepas breakfast, ajak lagi Aisha mandi kolam sebelum waktu checkout..... dapat kawan baru lagi..... pon layan kan je..... janji bahagia.....




ini kolam dewasa..... owh, nak mandi kolam, kena tulis nama n no bilik dulu ye kat kaunter.....





jakuzi, kalu nak rasa relax, boleh la dok je dalam ni..... tapi dia akan on bila ada orang je n atas permintaan, tapi kanak2 x boleh masuk kalu on jakuzi ni.....
aha, kaunter untuk tulis nama ada kat sebelah kolam jakuzi ni.....





pose jap sebelum jalan2 tempat lain.....





ini resort yang jenis rumah kampung.....
asalnya bawah rumah tu ada air, tapi aku dengar sebab ada kes denggi so kolam ni dikeringkan air dia..... tu tengahbuat contraction untuk apa, x tau lah, mungkin untuk perbaiki sistem saliran dia kut..... setakat bulan April ni rasanya macam x siap lagi kut..... kena cari review yang terkini lah ye kalu nak tau kan..... hehe





reban yang ada sebelah stable.....





pemandangan kolam dari menara eagle eye.....
ha, orang2 tu satu group kursus ngan Hubby la tu, baru lepas breakfast, nak masuk dewan untuk aktiviti seterusnya.....





ni kandang kuda..... "hello, sama saya Sabrina, boleh panggil saya Sabby"..... hihi




hurm.....
last but not least..... pic anak dara kat salah satu dinding mural yang ada..... buat gaya macam tengah naik kuda.....

nak ke sini lagi ke..... erm, x kut, kecuali ada orang sponsor..... haha, ada ke.....

k, sekian


26.3.15

cara mudah untuk susun buku ikut jadual sekolah versi MaszMadi

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum,

eceh, panjang berjela tajuk ye..... ikut teknik SEO, tajuk kena direct to the point, so bila orang search kat internet, akan terkena tempias kalu x banyak, sikit pon jadilah ke blog kita dengan tajuk yang di cari tu..... haha, faham ke kengkawan..... x per, janji dah buka blog aku ni, meh aku share cara mudah untuk susun buku ikut jadual sekolah versi MaszMadi.....

erm, masa nak mula sekolah ritu ada kat FB ke blog ke insta ke orang share macamana nak susun buku anak2 sekolah kan..... kalu anak2 dah terror untuk baca jadual x pe lah..... boleh ja abaikan cara ni..... tapi bagi yang baru nak sekolah, boleh lah ikut kan..... buatnye dah lama masa memula persekolahan di buka ritu, tapi baru sekarang nak share..... x per kan..... hihi


hah, ni jadual sekolah anak aku untuk tahun 1..... sekolah kebangsaan n yang bawah tu sekolah agama punya..... dedua jadual pon aku kalerkan..... aku suka kaler2 nieh..... hihi

then, untuk memudah kan aku susun buku dalam beg ikut jadual..... aku guna sistem sticker yang di tulis ikut hari.....




ini untuk buku sekolah kebangsaan..... warna pink menjadi pilihan.....
yang stiker '1' '2' tu adalah untuk jilid, buku Matematik, BM n BI ada 2 buku, so kena tanda juga la untuk jilid 1 n jilid 2 tu.....



ini pula untuk sekolah agama..... x sebanyak buku sekolah kebangsaan.....


so, aku just tuliskan huruf pertama untuk setiap hari..... 
I - Isnin, S - Selasa, R - Rabu, K - Khamis, J - Jumaat.....
senang, kalu nak masukkan buku hari Isnin, aku kaut je semua buku yang ada stiker I, kalu hari Selasa aku just kaut je buku yang ada stiker S..... kan ke senang tu..... hihi

cuma untuk buku tulis je lain sikit, sebab ruang tepi buku tu kecil, so aku just tulis nama mata pelajaran je kat stiker nak tampal kat buku tulis..... aku tampal guna stiker kecil macam yang warna jingga (oren) dalam gambar kedua atas tu..... i.e : BM - Bahasa Melayu, BA - Bahasa Arab, SV - Dunia Seni Visual, AQ - Al-Quran dan lain2..... semua pon guna 2 huruf je.....


 setakat ni, mudah dan memendekkan masa aku nak mengadap buku2 ni..... n tugas ni sekarang dipikul oleh mydear Hubby..... kekadang Aisha pon boleh buat sendiri masukkan buku dalam beg sekolah..... lepas dia masukkan, kami just periksa je samada betul atau x buku yang dimasukkan tu..... Alhamdulillah, dia boleh je ikut..... senang kan, n jimat stiker, xder la 1 stiker untuk 1 hari macam yang ada aku tengok kat FB tu.....tapi cantik juga bila warna warni kan..... cuma aku nak jimat, so jadilah macam kat atas tu..... hihi


dapatkan free voucher dengan hanya jawab soalan mudah..


k, sekian



23.3.15

deko deko terataKami :: hiasan untuk tetamu yang bertandang

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum, 


hari tu masa cuti hujugn minggu ada suarakan hajat kepada mydear Hubby untuk ke Kaison, Paradigm Mall, Kelana Jaya..... tapi x kesampaian, sebab, tujuan utama keluar adalah untuk tunaikan permintaan anak dara ke taman, dah lama katanya x ke taman nak main layang2, so moh le kita ke taman hari tu..... eh, macam dah nak lari tajuk je kan..... haha

ok, hajat nak ke Kaison tertangguh, tak apa, nanti ada masa kita pi ye.....
ni nak cerita pasa bilik tetamu kat terataKami..... simpel je..... bilik ni adalah bilik tambahan di tingkat bawah yang memang dikhaskan untuk tetamu yang berkunjung ke rumah kami.....
xder hiasan yang sarat2..... cuma ada katil quenn, meja solek, almari n tempat sidai sejadah..... tapi ada satu hujung minggu tu, macam tergoda je tengok2 hiasan bilik kat internet kan..... maka kita pon DIY lah sikit hiasan untuk penyeri bilik tetamu kami tu.....






sebelum.....
memang x der apa2 kecuali kelengkapan asas..... dinding pon cat putih je.....





selepas.....
ada nampak perbezaan tak?..... haha
alah, aku just tampal hiasan didning tu je..... DIY guna barang terpakai yang ada kat rumah je.....
 



ini lah dia yang aku DIY tu.....
just guna kotak coklat yang buat hamper tu, balance kain langsir kabinet dapur n salotape.....



minta pertolongan Hubby tampal, guna double sided je..... konon2 nak cat dinding tu wat feature wall, tapi belum ada kekuatan nak buat..... tunggu lah nanti kita buat make over sekali ngan bilik2 yang lain.....





dalam bilik, selain dari set bilik tidur, kami tambah penyangkut sejadah n carpet..... tu pon carpet kecik je, nanti nak kena tukar lain ikut kesesuaian saiz bilik tu kan..... dalam almari tu ada la toto, bantal, selimut n towel untuk tetamu pakai.....





ha, dinding belah bertentangan katil..... putih n kosong je..... setakat ni memang xder nak letak apa2, sebab stanby kalau tetamu yang datang tu bawa barang banyak kan..... so boleh la main lempar2 je atas lantai..... sebab dalam almari pon da ada barang kan..... hehe


harap2 tetamu yang bertandang ke terataKami akan selesa duduk kat bilik ni..... cuma x bestnyer, bilik ni pintu bersambung ke dapur, so kalau aku tengah masak, tetiba tetamu nak keluar bilik, akan terserempak lah kita ye..... takut juga tetamu x selesa dengan bunyi bising masak2 n bau2 an masakan kan..... tapi setakat ni yang dok sini pon ahli keluarga kami2 je..... so xder masalah lah..... silalah buat macam bilik sendiri ye..... bilik je tau, bukan rumah..... hehe


dapatkan free voucher dengan hanya jawab soalan mudah..
DAFTAR FREE DISINI

k, sekian


19.3.15

throwback :: 1st day sekolah for Aisha

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum,

haha, aci x cerita 1st day sekolah baru nak cerita sekarang..... dah cuti pertengahan penggal pertama pon kan.....  x pe lah..... janji boleh..... tapi cerita ringkas2 je lah..... kali ikut kronologi kang, panjnag pulak karangan kat sini..... tapi macam malas pulak nak cerita detail..... sebab dah lama sangat..... huhu





ni 1st day Aisha kat sekolah kebangsaan..... sebelah pagi.....

masa sampai tu, xder lagi bebudak dalam kelas..... ada la sorang tu, dah cop tempat duduk..... so kami pon cop kan lah tempat duduk Aisha kat depan, dengan ngan papan hitam putih.....

then ada perhimpunan..... 1st day, ramai lah ibu bapa murid2 darjah 1 yang join sekali, tapi dok tepi2 je la..... ibu bapa darjah lain x dibenarkan masuk, yelah, kalu masuk juga, kompem lah sesak sekolah tu kan..... masa perhimpunan, ada taklimat, then baru masuk kelas..... kami follow macam ibu bapa lain2..... sampai waktu rehat, kami follow lagi sampai ke kantin..... then sebelum naik kelas, ada perhimpunan lagi sebelum masuk kelas.....

lepas tu, guru kelas Aisha siap bagi peluang kepada ibu bapa kalu nak jumpa anak2 dalam kelas, sapa2 nak amek gambar pon boleh..... ha cikgu sekarang kan, canggih, siap bagi kebenaran untuk ibu bapa amek gambo anak2 lagik..... ye lah, nak buat kenangan..... time aku dulu rasanya sensorang je lah dok dalam kelas tu, sampai waktu balik..... zaman dah canggih sekarang..... hihi





sibuklah main cekak rambut dia tu.....

erm, sekarang ni dah masuk bulan ke tiga sekolah, Aisha bagitau yang dia dah pindah tempat duduk..... dah kebelakang sikit, tapi bukan belakang sekali..... dia duduk sebelah budak India, nama Thanusri..... erm x tau la ejaan betul ke x, tapi itulah sebutan Aisha..... bila di tanya, nampak x apa yang cikgu tulis kat depan..... dia cakap nampak..... ok lah tu kan..... janji dia nampak apa yang cikgu tulis.....





ini pula 1st day Aisha kat sekolah agama..... sebelah petang.....
hurm, herot2 tudung tu kan..... sekarang ni dah tukar tudung lain dah, permintaan Aisha nak tudung yang ada awning macam kawan dia..... so kami sebagai ibubapa yang prihatin..... belikan lah..... lagipon, nampak kemas sikit kan..... hihi





ini time rehat kat sekolah agama..... bekal biskut je.....

Alhamdulillah, setakat ni aku x pernah miss untuk sediakan bekal untuk Aisha..... bekal yang ringkas2 je..... roti, nugget, sosej, biskut, kek..... tukar2 perisa je..... pagi breakfast cereal + air susu kat rumah..... Aisha pon redha je, x mor arr bawakan duit ke sekolah..... selagi boleh nak biasakan dia bawa bekal ke sekolah..... ada la juga dia minta duit nak buat belanja kat sekolah, aku tanya nak buat apa, dia kata nak beli menan macam kawan dia..... ok lah, setakat ni dua (2) kali je dia minta duit, lepas2 tu xder dah.....

erm, kat sekolah agama pon katanya dah pindah tempat duduk..... tapi dia x ceritakan secara spesifik dia duduk kat mana..... kadang2 masih confuse nak cerita pasal sekolah kebangsaan ke pasal sekolah agama..... ye lah, aku pon tetiap hari akan tanya perkembangan sekolah dia..... sampai kadang2 dia marah, "Mama ni asek tanya sekolah saya je, penat saya jawab"..... hihi, tapi sekarang ni dah biasa dah, kekadnag belum tanya, dia dah cerita, then aku tanya balik, kat sekolah kebangsaan ke sekolah agama..... kihkihkih.....

last week ada ujian untuk kedua-dua sekolah..... bila di tanya, Aisha kata macam susah..... tapi harap2 keputusan nanti xder la teruk sangta kan..... x nak beri harapan yang tinggi2 sangat kat dia, sebab aku tau tahap aku belajar dulu macamana kan..... so, kita tengok lah keputusan 1st ujian tu nanti yer.....


dapatkan free voucher dengan hanya jawab soalan mudah..
DAFTAR FREE DISINI

k, sekian


16.3.15

hasil tangan Aisha :: "saya cuci kasut ye Mama"

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum,


di satu hujung minggu..... si anak dara melihat si Papa cuci kasut sekolah beliau..... tetiba si anak berbisik di telinga si Mama.....
"Mama, saya cuci kasut ye Mama"
si Mama yang sedang sibuk kelentang kelentung di dapur siapkan juadah sarapan hanya mengangguk menyetujui apa yang diminta oleh si anak.....

selesai menyediakan juadah di atas meja..... si Mama menjenguk ke luar halaman rumah..... di lihat si anak dara sednag terbongkok-bongkok mencuci kasutnya.....
"Aisha, cuci elok2 ye, tak mor basahkan baju" jerit manja si Mama kepada anaknya di luar rumah.....
"ye, Mama" jawab si anak ringkas.....

bila si anak masuk ke rumah, perbualan ringkas berlaku.....
"Aisha dah siap cuci kasut"
"dah Mama"
"bagus..... rajin anak Mama, dah pi makan" sambil memeluk si anak dara sebagai penghargaan kerana rajin cuci kasut nya sendiri.....

si Mama keluar untuk lihat apa yang dibuat si anak dara.....
tersenyum lebar si Mama melihat hasil tangan Aisha dalam seni menjemur kasut yang dah di cuci tadi.....



































sweet je Aisha susun kasut keliling pasu tu untuk di jemur.....
hihi

terus aku masuk dalam n snap..... ada yang rasa itu perkara biasa ke..... x per, ni adalah pertama kali bagi aku, so aku nak share kat sini..... x per kan..... hehe

dapatkan free voucher dengan hanya jawab soalan mudah..


semua tu kasut aisha, erm yang dah x muat pon ada tu, tapi tetap di cuci juga..... yang paling kanan warna putih transparent tu kasut aku nek motor..... pon di cuci juga..... hehe, rajin anak Mama.....
dah boleh di harap sekarang ni nak buat kerja rumah..... lagi-lagi masa kalau aku kalau tau aku kat dapur..... rajin menolong mengemas, n rajin juga menyepahkan mainan dia..... x pe lah, kira ok lah kan..... lepas sepahkan, kena bagitau untuk kemas semula..... n dia x membantah..... Alhamdulillah, senang dengar kata.....

k, sekian


12.3.15

cuci kura-kura

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum,

erm, lama x cerita pasal kura-kura yang dua (2) ekor kat rumah tu kan..... tup tup dah nak masuk 3 tahun dah kura-kura tu bersama kami..... sampai sekarang mereka x der nama, sebab tengok dedua pon sama je, kalu letak nama kang x tau nama tu hak milik yang mana satu..... so, x bernama lah kura-kura kami..... huhu

hurm, masa memula Aisha dapat dari Nyai dulu, adalah saiz dia sebesar syiling 20sen, sekarang ni dah sebesar tapak tangan aku dah..... Alhamdulillah, mudah je nak jaga, makan pon ok je..... cuma sekarang ni, dorang sibuklah nak keluar dari rumah tu..... nak bersiar2 kut kan..... hihi..... adalah 2 3 kali kejadian balik dari kerja, nak bagi makan, tetiba tengok penutup rumah dorang dah senget / terbuka, n satu kura-kura dah x der kat dalam..... cari punya cari, rupanya ada kat tepi kabinet, ada sekali tu kat celah labu sayong, ada sekali tu kat dalam bilik air..... hamboi, jauh tul dia berjalan..... seb baik jumpa balik.....

tapi apa pon, nak buang letak kura-kura ni kat tempat lain a.k.a jauh dari rumah, rasa sayang pulak..... so, selagi boleh jaga, inshaa Allah akan kami jaga dorang..... Aisha pon rajin je tolong bagi makan n mandikan dorang setiap ujung minggu bila kami x kemana-mana.....




Aisha sedang memberus cengkerang kura-kura masa mandikan dorang..... siap mandi shower kura-kura tu ala2 mandi kat air terjun..... hihi.....




**********
Antara teknik-teknik penjagaan kura-kura :

Pertama
-Tempat Tinggal-

Jika anda beli kura-kura yang kecil anda boleh menggunakan ruangan besar seperti akuarium atau bekas kecil yang tersedia ada dijual di kedai haiwan atau anda boleh menggunakan bekas kecil seperti Tupperware. Pastikan bekas yang mempunyai sisi yang tinggi supaya kura-kura tak memanjat keluar atau tutup dekat penutup yang ditebuk lubang untuk bernafas juga sediakan sedikit batu untuk kura-kura tidur kerana kura-kura lebih suka tidur dikelilingi batu kerana sifatnya yang pemalu jadi mereka suka menyorok. Jika anda menggunakan bekas,isikan air pada paras yang menenggelamkan separuh cengkerang kura-kura dan bagi yang menggunakan akuarium sediakan daratan seperti batu dan gunakan anti-chlorine bagi memastikan air yang baik untuk haiwan air anda. 


Kedua
-Pemakanan- 

Kura-kura adalah jenis omnivor jadi mereka makan sayur-sayuran,serangga dan haiwan. Kebiasaanya anda perlukan makanan berupa pellets yang boleh didapati di kedai haiwan. Pellets amat menting kerana ia merupakan makanan yang mempunyai vitamin dan makanan yang mempunyai segala zat yang diperlukan. Anda boleh beri kura-kura anda sayur,ikan atau serangga tetapi sayur memang susah untuk mereka makan mungkin kerana tidak biasa. Mengikut pengalamn saya,kura-kura saya tidak mahu makan sayur,saya berikan pellet seperti biasa dan kadang-kadang nyamuk atau kupu-kupu yang berkeliaran di rumah. Gambar 


Ketiga 
-Kebersihan-

Kura-kura tidak suka air kotor. Jadi rajin-rajinlah menukar airnya. Jika anda malas untuk bersihkan dan menukar air. Anda boleh asingkan kura-kura anda dengan cara anda adakan satu lagi bekas untuk kura-kura anda makan dan buang bahan buangan. Kura-kura biasakan akan buang air besar selepas beberapa minit selepas makan jadi selepas anda beri makan kura-kura anda dibekas yang berasingan tunggu beberapa minit sebelum anda letakkan ke bekas asal supaya mereka tidak buang air besar di bekas asal. Kura-kura juga perlukan kebersihan,anda perlu memberus cengkerang kura-kura dengan lembut seminggu sekali bagi membersihkan cengkerang dari lumut atau fungi. JANGAN gunakan sabun gunakan air biasa kerana sabun boleh merosakkan cengkerang mereka. 


Keempat

-Kasih Sayang- 

Belailah kura-kura anda sekurang-kurangnya seminggu sekali di atas cengkerang lembut mereka bagi mereka mengenali tuan mereka dan elakkan dari mencium mereka kerana mereka membawa penyakit seperti haiwan lain tetapi kura-kura membawa penyakit Samonella. 


Kelima
-Berjemur atau basking-


Kura-kura perlu berjemur untuk kesihatan mereka. Mereka mungkin taknak berjemur walaupun ada batu/tempat untuk berjemur. Jadi sediakanlah satu lagi bekas kering untuk mereka berjemur dibwah lampu. Setakat ini saya gunakan lampu 11watt yang berwarna oren untuk mereka berjemur selama beberapa jam. Pastikan bekas yang mempunyau sisi yang tinggi jika tidak mereka akan keluar

**********


 moga kami diberi kekuatan n kemudahan untuk terus menjaga mereka..... aamiin.....
Aisha asek lah berzikir nak bela kucing..... tapi belum ada kekuatan lagi nak bela..... banyak kena fikir kalu nak bela kucing ni, inshaa Allah, satu hari nanti akan cari juga seekor dua kucing, cuma tunggu masa yang sesuai.....

k, sekian


dapatkan free voucher dengan hanya jawab soalan mudah..
DAFTAR FREE DISINI



9.3.15

jalan jalan kedai lampu di rawang

9 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
assalamualaikum, 

alhamdulillah, apa yang dihajatkan dalam entry  'misi mencari buaian' telah terlaksana..... buaian macamana yang kami beli?..... inshaa Allah ada masa nanti aku share kat sini ye..... ini nak buat entry pon berbulan amek masa..... awal2 tahun ni masa agak terhad..... entry nak share kemasukkan Aisha ke tahun satu awal tahun ritu pon x terbuat..... dah nak cuti sekolah pon kan..... tapi entry masuk sekolah x buat..... haha, suka ati kau lah maszmadi..... yang penting kau bahagia n x menyusahkan orang lain..... hikhikhik

hah, yang ni pon satu hal..... pi jalan2 kedai lampu..... kejadian awal bulan 2, 2015 ritu..... konon2 nak cari mentol bilik air je, sebab dah rosak..... tapi dok dalam kedai tu berjam-jam jugak lah kami suami isteri ni..... apek kedai tu pn layan ye..... terima kasih la sanggup layan kami, lagipon masa tu xder customer lain pon, so dia boleh la layan kami sepanjang masa..... hihi

so, jom jalan jalan dalam kedai lampu.....


nama kedai, Uni Bath & Lighting Gallery, Batu 16, Rawang.....




teringin nak letak rak kaca macam dalam gambar kanan tu dalam toilet, tapi ruang x berapa nak mengizinkan.....


 

harga dia boleh tahan kan..... tempat gantung tisu dalam toilet.....



 
penyangkut dalam toilet boleh, dalam bilik boleh, kat dapur pon boleh jugak..... ikut sesedap rasa nak letak kat mana..... hihi



 
cermin idaman, tapi x tau nak letak kat mana kat rumah tu.....



 
pelbagai jenis kepala paip..... pilih! pilih! pilih!



 
macam best je kalau kat umah ada rain shower ni kan, macam mandi air terjun x rasa dia.....



 
jenis-jenis kepala shower.....


 

kepala kunci pintu umah pon ada..... berkenan dengan yang gambar kanan tengah-tengah tu..... tapi rege dia x berapa nak berkenan lah..... huhu



 
lampu dinding.....


 

lampu dinding lagi.....



 
dan lampu dinding lagi.....



 
lagi-lagi lampu dinding..... comel x yang bawah belah kanan tu..... macam berkenan, Hubby pon dah macam nak beli letak kat bilik Aisha, tapi last2 x jadi..... belum jadi keperluan, so kita tangguh dulu.....


 

lampu siling..... chandelier



 
chandelier pink..... sweet jer kalu gantung kat atas meja makan kan.....


 

lampu chandelier comel.....





ha, dah abes jalan dah..... kalu ikut banyak je lampu dalam kedai ni..... tapi x larat dah nak amek gambar..... so kita tengok Hubby tengah buat apa pulak ye.....
 

owh, tengah tengok tauke test mentol.....

ha, dah setel test, n puas hati dengan keterangan mentol tu, apa lagi..... bayar la kan, lepas tu jom balik..... hihi
singgah kedai nasi ayam kat tepi Laman Kenanga, Rawang..... sedap nasi ayam kat situ, kena dengan selera kami..... Aisha pon suka, siap tanya "bila Mama nak masak nasi ayam macam ari tu?, sedap lah"..... hihi, masak sangat khennn, padahal beli je..... sebab masa beli tu Aisha x ikut, dia sekolah..... balik umah, salin kat dalam mangkuk semua, tu yang dia x tau nasi tu sebenarnya beli, bukan masak.....

 maka, moralnya, seronok jugak jalan2 dalam kedai tu..... dah lama x jalan2 dalam kedai kan..... sejak dah xder nak survey2 barang rumah ni..... memang jarang sangat jalan jalan tempat deko2 rumah ni..... sekarang ni fokus pada sekolah anak pulak..... inshaa Allah, lain kalu kalu jalan jalan lagi, aku share ekk..... sebagai panduan kengkawan nak survey harga kan.....

oh, ya, harga atas tu semua boleh runding lagi tau..... hehe

k, sekian