^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

29.11.13

*beli ring curtain @ Nilai 3*

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum, 

erm, actually masa aku bermeeting di marriott putrajaya dalam entry semalam tu kan, my PIL dah pon ada di rumah aku kat Rawang untuk attended my adik ipar punya majlis konvo.....
lepas jerk aku checkout dari hotel hari ahad tu, my dear Hubby pick up naik kereta sendiri..... dalam tu ada my lil Aisha dan juga my PIL..... dah 2 hari dorang kat rumah, tapi aku xder untuk melayan dorang..... sian kan.....

so, dah alang2 dorang pic up aku kat hotel, kami pon jalan2 lah sekitar Putrajaya, tapi x tahu nak kemana..... last2 kami decided ajak dorang pi Nilai 3..... konvoi dengan kereta abang ipar..... dua buah kereta kami ke sana.....


sampai di Nilai 3, port pertama adalah kedai makan, sebab masing2 belum lunch lagi.....
aku jerk dah makan kat hotel tadi, tapi tu pon, makan lagi sebab Aisha makan x habes..... huhu

kedai makan ni dekat dengan surau n taman permainan..... aku dah lupa apa nama kedai tu..... makanan ok2 jerk, harga x tahu plak aku sebab hubby n abg ipar yang bayar..... huhu

 oh ya, selama ketiadaan aku kat rumah selama 3 hari meeting..... Aisha seronok jerk sebab ada sepupu2 dia yang lebih kurang sebaya jerk dengan dia..... siap jalan2 ke I-City lagik malam tu.....

lepas makan, kami ke surau untuk solat..... lepas tu layan anak2 main kat play ground jap sebelum jalan2 cuci mata.....



 anak2 di playground.....



my lil princess Aisha and her cousin Ainul.....


seronok anak dara ni main, dalam hujan gerimis pon sempat layan buaian..... kena paksa stop baru dia nak berhenti main.....

jomlah anak2..... mama nak cuci mata nieh..... hihi
erm, kat sana, kami just jalan2 jerk..... memang cuci mata sungguh2 lah.....
tapi dalam jalan2 jerk tu ada jugak sangkut.....


ring curtain..... memang dah lam mencari, tapi xder yang berkenan..... ni dah jumpa, terus la grab.....
1 set RM10.00


 tada!!!
dah sangkut kat langsir dah.....


santiek tak.....
feeling duduk rumah banglo kejap..... haha



test letak kat night curtain plak.....
hurm, mana2 pon boleh..... hehe


ini hadiah dari TokMi Aisha.....
RM10.00
TokMi Aisha beli 2 helai, untuk Aisha satu n untuk sepupu Aisha kat atas tu, Ainul satu.....
hurm, mama pon xder tudung glitter tu tau..... Aisha dah ada dah..... jeles nieh..... hihi


anywhere, dah beberapa kali pi shopping kat nilai 3 ni, aku rasa x puas berjalan, sebab x dapat nak masuk ke semua kedai..... masa x mengizinkan.....
nanti nak buat trip khas ke Nilai 3 sahaja lah.....
tapi time tu nak kena ada duit bertingkek2 dalam purse.....
baru puas cuci mata kan.....
hehe

k, sekian

28.11.13

*3 hari 2 malam @ Marriott Putrajaya*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum, 


 1stly meh tengok muka tuan tanah yang tengah menahan kesejukkan di bilik meeting di Marriott Putrajaya last 2 weeks yerrr.....


sekarang ni, tuan tanah dah gerak pi ke Melaka pulak untuk arrange Showcase SDSI di MITC under craft cluster..... so layan entry tertunggak ni yerk..... kena ikut nombor turutan la kan..... kita mulakan dengan entry aku bermeeting di Marriott Putrajaya.....

stay 3 hari 2 malam start jumaat n checkout ahad..... harga jangan di tanya ye, sebab aku stay kat sini atas tiket government meeting pakej..... so kena tanya kakak yang incharge for this meeting location..... eceh, mentang2 meeting kat hotel berstar2 ni, berspeaking plak aku kat blog ni kan..... hehe sekali sekala x per kan..... kengkawan faham kan..... kan..... kan.....



second night kami berdinner..... asalnya nak buat barbeque kat tepi kolam, tapi atas sebab2 tertentu n advice dari pihak hotel, kami tukar ke indoor dinner n kami di hidang dengan menu china.....

dalam kepala terbayang sharkfin soup masa dinner kat satu hotel kat JB dulu..... sedapnye..... tapi hampa..... tengoklah menu tu..... biasa2 jerk..... kat restoran melayu pon boleh dapat..... har3..... n rasa makanan dia biasa jerk.....



apsal aku sorang yang berpose gitu ekkk.....
sebab yang lain2 dah lapo time tu..... konon2 nak tunggu big boss sampai baru kami nak mula makan, tapi tunggu punya tunggu, big boss x sampai2, tengok meja sebelah (group lelaki) dah bedal dulu sup tu..... maka kami pon menyusul lah.....


meja kami..... dengan main course..... meriah..... siap gelak2, meja kamilah yang paling havoc..... biasa la cerita pompuan2 ni kan, sume bende nak di share..... hehe

ha, jom tengok bilik pulak.....


bilik luas, dengan 2 katil single yang bersaiz besar..... duduk bilik ni berdua dengan jiran meja sebelah aku kat opis ni.....

 ada tersedia dua buah kerusi untuk rehat sambil tengok tv..... kami guna untuk letak telekung n baju bajan jerk..... tengok tv sambil baring2 atas katil pon boleh kan..... maklum, katil besar..... hihi



ada meja tulis, cermin muka n tv dengan siaran astro.....
hotel ni berkonsepkan business hotel, so meja tulis tu adalah wajib untuk buat kerja.....
aircond, lampu, jam, alarm, boleh control dari sebelah katil jerk.....


mini bar yang standard ada kettle, coffee, tea, nescafe, sugar, creamer, mug, paper cup, sudu.....
ha, yang jajan tepi2 tu, x termasuk senarai yerk, tu kami bawa sendiri untuk makan sendiri.....


mini refrigerator ada pelbagai air tin, jajan, coklat n air mineral.....
kalu dah ambil minum n makan, sendiri mau ingat haaa..... bayar jangan lupaaa.....



toilet ada shower.....



ada bath tub, sink.....


bowl tanpa paip..... nak beristinjak, just pulas jerk meter kat tepi kanan bowl tu untuk pengeluaran air..... lepas tu jangan lupa flush yerk..... hihi


toiletries..... standard.....
yang bestnyer hotel ni bagi banyak towel..... sume ada 8 ke 9 towel yang ada, sampai berlebih2 kami 2 oang guna..... boleh la jadi tempat alas kaki, tempat lap sink, tempat alas luar bath tub, yang lebih tu biar jerk gantung kat situ diam2..... hehe
ada towel yang bentuk baju tu, tapi x guna pon, untung orang laundry x yah cuci..... hihi
selain tu ada peti keselamatan, ada iron + board dah tersedia dalam bilik..... so x yah la nak call house keeping untuk mintak iron.....


dapat souvenir dari hotel, dorang letak atas katil..... masa 2nd day time lunch hour kami masuk bilik dah ada dah..... ingatkan dalam kotak tu ada lah brooch ke, cincin ke, sekali biskut da..... haha
x makan pon sebab dah kenyang makan pakej meeting 6 kali sehari..... jajan yang kami bawa sendiri tu pon x habis, siap bawa balik umah lagik..... hihi



ha, last but not least.....
pose dari kami masa malam dinner.....
ambil gambar mengiring adalah salah satu cara untuk nampak slim..... hihi

owh kat hotel ni ada kolam mandi, tapi x sempat terjah..... huhu

k, sekian


pssst : banyak cerita skip2 ni sebab masa terhad untuk menaip..... huhu


27.11.13

*teaser family trip*

7 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum,



 alhamdulillah,
we have been here.....
percutian yang menenangkan jiwa.....

cerita penuh nanti yerk.....

k, sekian
 

26.11.13

*hutang entry bertambah*

2 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum, 

kejadian sepanjang minggu nak di entry kan di sini.....

  • meeting @ marriott putrajaya
  • convocation story @ sacc shah alam
  • the 20 earliest @ ephyra contest by eyriqazz
  • family vacation @ fraser's hill
  • wedding anniversary @ pizza hut jusco anggun

harap2 ada kekuatan untuk update blog seperti biasa dalam kesibukan kerja di hujung tahun ni.....
dan harap2 x bertambah list hutang entry nieh.....
hihi


k, sekian

19.11.13

*tidak ada gambar maka tiada cerita*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum, 

ermmm, nak bercerita tapi gambo x transfer lagik.....
so pendam dulu lah cerita ni yerk.....
jangan nanti dah ada gambo, x pandai pulak nak bercerita sebab dah luper.....
huhu


as my reminder for this week.....
  • meeting story
  • convocation story

 so,
jengjalang umah kengkawang jerk lah.....

k, sekian

15.11.13

*meeting @marriott hotel putrajaya*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum,

start hari ini sampai hari ahad annti aku akan attend meeting bersama2 pegawai bahagian dari seluruh malaysia kat

v

v

v
Hotel Marriott, Putrajaya

 walau sekarang ni kat umah ada Maksu n Paksu Hubby yang dah selamat menjalani operation kat IJN hari rabu lepas..... aku terpaksa tinggal.....
malam ni adik Hubby akan sampai dari Kuantan nak urus majlis konvo dia hari Isnin ni.....
esok pulak dijangka family Hubby dari Terengganu n Kuantan akan sampai ke rumah untuk attend majlis konvo adik Hubby.....

tapi semua terpaksa aku tinggal sampai lah hari Ahad ni sebab meeting tersebut.....
moga mereka boleh layan diri kat rumah tu seadanya.....
sori sesangat sebab x dapat nak entertain kamu semua.....
huhu

my lil princess Aisha yang bercita2 nak jadi cikgu.....
be a good girl kat umah ngan Papa yerk.....
nanti kita jumpa ari Ahad n next week kita pi jalan2 k.....
miss u..... mmuahh.....

k, sekian

14.11.13

*deko deko TerataKami ~ super mini renovation for kitchen*

7 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum,

erm, dah lama x cerita renovate2 rumah ni kan..... yelah sejak berjaya duduk rumah sendiri ni, rasanya bersyukur dah dengan apa yang ada..... tapi deko sikit2 mana yang mampu tu kami buatlah..... cuma masih lagi x complete.....

dalam hati nak sangat ada dapur yang selesa untuk memasak..... tapi kewangan belum mengizinkan..... maka kita buat lah mini eh super mini renovation kat dapur kami..... alah, xder renovate mana lah..... cuma melibatkan pemindahan sinki tempat cuci pinggan jerk..... dari bowl di sebelah kiri, kami pindahkan bowl dia ke sebelah kanan..... 

dengan berbekalkan modal sebanyak RM6.50 n tenaga my dear Hubby..... kedudukan sinki berjaya di ubah..... bagi memudahlan proses mencuci di samping menampakkan ketersusunan dapur aku..... ngeh3..... ape ke bahasa aku guna ni.....



 semasa super mini renovation dilakukan.....
asal nampak dapur, teringat KC, asal masuk dapur teringat KC, asal teringat KC, nak pi dapur.....
moga impian menjadi kenyataan suatu hari nanti.....
amin.....



kerja2 pemasangan di lakukan.....

aha, mende alah tu lah guna modal RM6.50 tu, beli kat kedai Hok Ju Hardware S/B kat Rawang..... ape nama nyer yerk..... fleksibel water hose kut..... mende tu boleh tarik2 bagi panjang, siap boleh bengkok2 ikut bentuk yang kita nak..... pendek minima 1 kaki n panjang maksima dalam 1 meter kut.....



sesi test kebocoran saluran
ha, see..... bende tu boleh tarik bagi panjang.....
isk, sungguh comot itu dinding, tu yang semangat berkobar2 nak buat KC tu.....


sesi pemasangan rak n sink bowl.....


haha, siap belok2 lagi.....


google
 sebelum ni, guna yang jenis macam atas ni, tapi sebab nak lubang salur air kat bowl ngan lubang air kat dinding bawah sink x selari, maka satu penyelesaian perlu dibuat bagi memudahkan urusan mencuci di lakukan..... hehe

maka, dengan adanya fleksibel water hose tu, dapatlah aku merealisasikan impian untuk meletakkan drain rack di tempat yang sesuai.....



aha, see..... dah siap.....




kalau sebelum ni, sabun cuci pinggan kat sebelah kanan sinki sekarang dah letak kat sebelah kiri dekat dengan dinding@tingkap..... so nampak clear lah ruang tengah2 tu selari dengan dapur masak aku..... cuma rak kaler merah tu jerk yang rasa macam mengganggu pemandangan, tapi kenalah bersabar n selesakan diri dengan dapur sendiri ni dulu kan..... alahai nak cerita lebih2 pon aku x reti, sebab dapur masih lagi nampak serabut dengan rak yang berwarna warni, dan bentuk barangan yang pelbagai saiz..... nampak tu, kat tingkap tu dah bergantung memacam bende dah..... haha redha.....

opsss stop..... nak membayangkan KC aku bila dah siap nanti..... hehe

k, sekian



13.11.13

*masak masak ~ Karipap Sardin Rangup*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum,

erm, entry minggu ni pendek2 jerk yer..... sebab tengah kejorkan dateline untuk siapkan presentation ujung minggu ni..... selagi x meeting, selagi tu lah asek ler nak dibetulkan.....

so ari ni, kita cerita pasal masak masak yerk..... ni cerita 2 minggu lepas rasanya..... dah lupa dah..... haha
biasa lah, merealisasikan hajat anak dara nak main masak2..... maka aku pon google lah resepi kat internet..... maka dapat resepi mudah n bahan2 ada kat rumah.....



Karipap Sardin Rangup

Bahan2 Doh
400 gm tepung gandum (diayak)
1/2 cawan minyak (100 ml)
1/2 cawan air (100 ml)
2 sudu besar marjerin

 Bahan2 Inti
1 tin kecil ikan sardin (ambil ikan sahaja)
1 ulas bawang kecil (mayang)
1 ulas bawang putih (hancurkan)
Sos tiram
Minyak untuk menumis & menggoreng

Cara2
 1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang kecil hingga naik bau.
2. Masukkan ikan sardin dan hancurkan.  Masukkan sos tiram sesedap rasa.
3. Tumis hingga agak3 kering.  Matikan api n sejukkan.
4. Campurkan bahan tepung, minyak, air dan marjerin kemudian uli menjadi doh.
5. Bahagian doh ikut saiz yang dikehendaki n canai nipis menjadi bentuk bulat.
6. Masukkan inti sardin yang dah sejuk tadi n lipat dua doh supaya menjadi bentuk separuh bulatan.
7. Kelim penghujung doh supaya inti tidak terkeluar bila di goreng.
8. Panaskan minyak dan mula menggoreng karipap hingga masak kekuningan.

SIAP!!!



 ha..... inilah dia Karipap Sardin Rangup aku..... buat x letak cili sebab nak anak dara makan..... kalu nak pedas, masa masak inti tu, boleh lah leakkan sikit cili giling.....
yang penting, kulit dia tu rangup n lembut, goreng pon x melekat kat kuali..... n mudah jerk nak buat.....

so, lepas2 ni kalu bosan2 kat rumah, boleh jerk buat karipap ni untuk aktiviti minum petang, makan malam pon boleh..... hehe

k, sekian


12.11.13

*cek kedua nuffnang*

10 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum,


dalam mood merudum semalam..... tetiba dapat khabar gembira.....
 alhamdulillah, cek nuffnang dah sampai dalam tangan.....



 xder lah banyak mana pon, tapi alhamdulillah, boleh buat tambah2 duit poket bulan ni.....
maklumlah, nak tunggu gaji bulan ni lame beno rasenye.....
uhuk.....
dah lah banyak aktiviti nak buat minggu ni n minggu depan.....

harap2 cek ni dapat memotivasikan diri ini untuk lebih gigih berblog.....
dan jugak jadi pendorong pada kengkawan yang baru berjinak2 dengan blog ni.....


k, sekian


pssst : sekarang tengah sibuk untuk sedia pesentation meeting ujung minggu ni.....
sambil2 tu nak jugak jenguk umah kengkawan mana yang sempat..... tunggu yer..... ;)


11.11.13

*demam*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum, 

 
rini mood merudum sikit.....


 
anak dara demam.....
tapi hantar jugak ke taska berbekalkan ubat demam n selsema.....
moga2 dia baik2 jerk dok kat taska tu.....



petang ni dijangka mak saudara Hubby n her husband akan sampai dari Terengganu di Hentian Putra.....
stay one night kat rumah kami.....
sok dia nak check-in di Institut Jantung Negara n hari Rabu akan operation jantung (masalah injap bocor).....



 moga my lil princess Aisha akan cepat sembuh.....
n
moga mak saudara Hubby akan selamat menjalani pembedahan tersebut.....
amin


pssst : x sabar rasa nak blik petang ni nak tengok my princess.....


8.11.13

*masak masak ~ sweety crunchy bread'*

11 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
assalamualaikum,

erm, last wednesday ada buat entru WW pasal  sweety crunchy bread dan ada pulak yang bertanya resepi..... terima kasih yang cik bertanya tu yerk.....

 so, jom kita masak masak hari ni since pic terbaharu x transfer dalam pc lagik nak diceritakan..... maka kita cerita pasal resepi yerk..... hehe



 aha, inilah dia sweety crunchy bread a.k.a roti keras manis yang aku buat..... ada rentung ye kak ra..... hehe, ni 1st time buat n x dpt nak adjust lagi time n tempreture oven tu..... tu yang rentung, tapi puas hati sebab buat sendiri n sedap..... haha


Sweety Crunchy Bread

Bahan2 :

Roti Tawar
Butter / Margerin
Gula Putih

Cara2 :
  1. Panaskan oven.
  2. Potong roti tawar ikut saiz yang dikehendaki (biasa orang buat potong segi empat, aku potong segi tiga, cari kelainan walau rentung)
  3. Sapu butter / margerin ke atas roti yang dah dipotong (sebelah sahaja)
  4. Taburkan gula (ikut suka nak banyak mana - kalu boleh tabur jangan sampai melimpah macam yang Aisha aku buat tu, jadi x cantik bila dah bakar)
  5. Bakar dalam oven 150 darjah celsius selama 10 minit.
SIAP!!!

dah boleh makan..... kalu buat banyak n ada lebih, simpan dalam balang bertutup..... tapi kalu aku buat guna sebungkus roti yang kecik tu, sempat simpan dalam bekas sehari jerk kalu hari cuti..... sambil tengok tv sambil mengunyah, sedar2 dah habis..... nak mintak lagi memang xder la, kena beli roti lagi lah kan..... hehe

erm, ritu ada la saje test guna roti burger sebab Aisha request nak roti manis, tapi xder stok roti kat umah..... so gunalah apa yang ada kan, roti burger pon roti burger lah, janji roti..... tapi hasil x memuaskan sebab roti tu bila di bakar dia serap marjerin yang di sapu tu, so roti jadi berminyak n rasa kurang kick..... maka lepas ni kalu nak buat kena jugak beli roti tawar yer.....

k, sekian

tambahan : masa bakar tu guna api atas bawah yerk..... (thanx kak ra bertanya)

7.11.13

Ephyra Idaman Saya

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
asamualaikum,


erm, sejak umur dah masuk 3 series ni kan, memacam produk terasa ingin nak cuba untuk diri ini jadi sihat, cantik n menawan..... ececeh, macam skima pulak ayat kau ni kan..... wokeh, balik pada tajuk..... sebenarnya aku dah tergoda dengan satu produk ni.....  dan terpanggil jugak nak memiliki produk ni lepas si jejaka bro eyriqazz menunjukkan hasil beliau selepas consume produk ni.....


 EPHYRA

pernah dengar x nama produk ni, Ephyra..... tergoda x dengan gambar kat atas tu..... itulah founder produk Ephyra n pemilik bersama oceanlife2u.com iaitu syarikat yang mengeluarkan produk Ephyra ni..... hamboi, pung pang pung pang cerita pasal Ephyra ni..... cher cerita sikit apa bende Ephyra tu.....


Ephyra ialah sejenis minuman antioksida berasaskan kolagen, yang paling sedap, dalam bentuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul dari alam semula jadi di seluruh dunia, (L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi & Serbuk Tomato) yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.

Energy booster ~ Ramai yg beritahu, lepas minum EPHYRA kurang sangat2 rasa penat.
Rambut kurang gugur.~ Kuatkan akar rambut, malah rambut baru banyak tumbuh. Mmg betul pun sebab collagen kan stimulate hair growth.
Sistem pembuangan jadi lawas.~ bantu utk kawal berat badan. Ramai pengguna yang turun berat badan selepas minum EPHYRA
Kuku jadi cantik dan bersinar. ~rawat masalah kuku mudah patah
Cracked heel berkurang.~ tiada lagi masalah tumit merekah & kering
Lingkaran hitam bawah mata berkurang. ~ lebih sekata tona kulit
Mengurangkan sakit radang & sendi lutut ~ Ramai yang sakit lutut minum EPHYRA dalam sebulan mmg dah Nampak kesan, utk golongan tua, dah boleh berjalan laju & tunaikan solat dgn mudah



 cantiknya memey.....



ada terbaca kat blog moon pasal Ephyra dan collagen terhidrolisis yang boleh membahayakan buah pinggang.....  so hasilnya adalah seperti di bawah :


so, alhamdulillah..... hajat nak memiliki produk ni makin menebal dan ditambah pulak ada sijil HALAL JAKIM & KKM..... lagipon, sekarang ni rasanya rambut aku ni memang ada masalah..... senang betul gugur..... sampai Hubby selalu jerk merungut, bangun tidur, atas katil ada rambut, kat kusyen ruang tamu ada rambut, sampaikan kat lantai dapur pun ada rambut..... dah memacam syampu yang aku guna, sekali dengan conditioner lagik..... tapi tetap macam tu jugak..... manalah tau, dengan guna Ephyra ni, dapat selesaikan masalah aku ni..... 

moon pon dalam blog beliau ada bagitau kesan rambut gugur lepas dia guna Ephyra ni.....


"Yg best nya ...parut tew tak la time tew jugaks ilang but dah pudar ...n jerawat baru pun kurang naik . My skin rasa lembut je n not only kat muka but badan pun rasa lembut ...kulit tering tak der ....tumit merekah pun kurang
 
N rambut saya dah kurang gugur ............kalau tak kemain la pakai shampoo bawang la anti gugur la ...mcm2 la tp sama jugaks ...but ngan Ephyra nih ai perasan mmg rambut kurang gugur ....dah jarang dah buat aktiviti kutip rambut kat toilet ...,.biasala kiter kan kadang pas mandi ke shampoo ke kemain rambut banyak atas lantai .......tp nih mmg dah kurang ....thanks EPhyra ..."


 rasa produk ni pon sedap..... kata peej.burhan macam tutty frutti..... sebab kandungan Ephyra ni adalah :
  • Collagen laut dalam - collagen tulen yan dihasilkan daripada spesis ikan putih laut dalam daripada Perancis. So ikan laut dalam bebas daripada pencemaran alam sekitar.
  • Acai Berry 
  • Acasia Gum
  • L-Glutatione
  • Asthaxanthin
  • Serbuk tomato
  • Ceri Accerola
  • Ekstrak Bunga Marigold
  • Superberi

"akan jadi macam ni.
oh Ephyra ni perisa tutti frutti.
so adalah sedap. walaupun warna nampak horror.
memula nak try minum seram je. bila minum sedap. manis, masam sikit.
tak tau la orang. tapi aku minum ni ok je.
katanya if bancuh ngan fresh milk lagi best. aku tak pernah try.
aku ni pemalash. hahah.
janji tak skip minum pun cukup baik ni.
mesti sedap if buat ngan fresh milk tu. mesti akan rasa macam froyo tutti frutti tu.
oh make sure bancuh ngan air sejuk ye. bukan air panas."

 
lagi satu pasal kuku jadi cantik dan bersinar..... biasa kalu produk kecantikan ni orang selalu tunjuk muka je kan..... yang ni cerita pasal kuku pulak kat blog kak filla..... dia dah masuk kotak ke 5 dah guna Ephyra ni..... kalu x bagus x kan dia terus guna kan..... aku memang follow blog dia ni walau kekadang jerk drop komen..... hehe..... jom tengok apa kata beliau.....

"Gittew.. gambar tak edit langsung ye.. nampak tak kuku? pastu kat kulit keliling kuku tu? bersih je takde mengelupas or kulit yang boleh cabut-cabut tu.. aku ni mana lah buat mani and pedicure semua tu.. pastu satu je last nak share.. pasal bibir.. dulu kalau korang follow aku dah lama.. korang tau kan aku tak leh kalau takde vaseline? sapu kat lips supaya bila pakai lipstick smooth je.. now aku jarang gila pakai dah.. sebab senang je apply lipstick kat bibir.. tak chappy lips dah.. tak kering dah.. bibir lembut je.. aku pon pelik.. tapi aku suka hahahah.. kalau tak, aku ni bangsa gatal tangan.. nanti bibir mengelupas kering.. aku tarik-tarik sampai luka berdarah.. now takde apa nak ditarik-tarik dah.. "

ha, jadinya, kalau lah aku dapat memiliki kereta ferrari Ephyra ni..... rasanya bahagia sangat..... tapi nak memiliki sendiri, kewangan belum mengiizinkan, nak mintak Hubby belikan, dia kalu boleh nak aku cuba dulu baru dia akan belikan..... ha, sudahnya terbiar jerk hajat aku nak minum minuman kesihatan n kecantikan ni..... 

tapi manalah tau, ada rezeki terpijak, ada orang nak bagi free Ephyra ni untuk aku cuba, alhamdulillah..... n lepas tu boleh lah tunjuk kat Hubby kesan dia n boleh pujuk Hubby untuk belikan kan..... dan yang penting dia pon boleh tumpang sekali sama2 minum.....


last but not least..... nak share hasil si jejaka bro eyriqazz yang minum Ephyra ni.....

"Tadaa, hasilnya. Takdelah muka eyriqazz jadi putih gebu. Tapi sudah semakin kurang berminyak dan semakin ok. Itupun dah cukup gembira. Lebih nampak bertenaga dan “Lebih manis”. Nampak gaya kenalah teruskan mengamalkan Ephyra ini untuk tengok sendiri kesannya. Belum cuba, belum tahu kan? Dah cuba, kalau ok katakan OK, kalau tidak , katakan tidak."

 sekian


~Contest ini dianjurkan oleh Eyriqazz.com dan ditaja oleh OceanLife2u.com~


*masak masak - Ayam Goreng Berempah*

14 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


disebabkan stok daging korban dalam peti sejuk dah diselesaikan dengan menu sate last 2 week..... maka kita penuhkan pulak peti ais dengan daging ayam pulak yerk..... dan menu pertama untuk masak2 dengan ayam ni adalah ayam goreng..... erm dah biasa sangat dengan ayam goreng yang biasa tu..... maka aku buat kelainan sikit..... google2 resepi..... maka dapat lah menu Ayam Goreng Berempah..... google resepi kat HP jerk, maka bahan yang ada kat rumah jerk aku guna..... nak pi kedai dah malas sebab balik kerja dah dekat Maghrib..... maka kita buat apa seadanya la yerk.....



 Ayam Goreng Berempah

Bahan2 :
Ayam 6 ketul (potong ikut saiz yang disukai)
2 sudu besar serbuk kari ayam
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
2 batang serai
1/2 inci halia
Garam
Gula
1 biji telur ayam
Minyak (untuk goreng)

Cara2 :
1. Tumbuk semua bahan kecuali ayam, telur dan minyak.
2. Lumur pada ayam dan pecahkan telur ke dalam ayam.
3. Perap lebih kurang 1 jam (lebih pon xper).
4. Goreng hingga masak.





DAH SIAP!!!!!

ha, senang jerk kan..... makan pon sodap dengan nasi putih panas2.....
alhamdulillah.....


lepas ni nak kena google resepi ayam lain pulak..... coz dalam peti ais ada stok ayam jerk..... ikan, daging, udang, ketam dan yang sewaktu dengannya nan hado..... haha

k, sekian

6.11.13

*wordless wednesday ~ sweety crunchy bread*

10 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 




last week buat 'sweety crunchy bread' a.k.a roti keras manis.....
sangat mudah n ringkas nak buat.....
yang paling penting sedap n my family suka.....
alhamdulillah

k, sekian