^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

30.8.13

*review hotel ~ Grand Puteri Hotel, Kuala Terengganu*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

cerita suam2 hujung kuku..... harap masih boleh diterima yer untuk kenangan n rujukan di masa akan datang..... last month = bulan Ramadhan aku outstation ke Terengganu untuk jumpa dengan pengusaha2 kraf yang berpendapatan rendah..... trip 4 hari 3 malam disponsored sepenuhnya oleh opis kecuali transport pi airport KLIA.....

 kat sana aku stay kat hotel Grand Puteri, Kuala Terengganu, dekat sangat dengan Masjid Putih n lebih kurang 200 meter ke Pasar Payang n Dataran Shahbandar..... actually hotel ni adalah bangunan lama yang dibaik pulih dan dijadikan hotel pada awal tahun 2013 nie..... hotel ni taraf 3 bintang kut sebab harga xder lah terlalu mahal, masih mampu milik kalu pi dengan duit sendiri sebab lokasi yang strategik untuk jenjalan n shopping..... hihi




pic ni aku ambil pada hari 2nd last, balik dari jenjalan kat Dataran Shahbandar, cuci mata gerai2 yang banyak jual barang keperluan raya n gerai2 makanan a.k.a bazar ramadhan..... ye lah, datang time bulan puasa, haruslah ada bazaar ni kan..... jalan kaki jerk uols ke dataran tu..... sampai ke Pasar Payang pon jalan kaki jerk..... relax jerk jalan kaki ikut susur kedai..... tup2 dah sampai..... hihi



suasana dalam hotel..... erm, x terambil la pic kaunter dia, malu mak..... huhu tapi layanan sangat bagus, orang Terengganu yang berusaha sedaya upaya bertutur dalam loghat kebangsaan bila nak layan orang luar..... tapi bila diorang borak sesama sendiri..... hehe, sendiri mau ingat lah kan..... ngeh3 aku pon x berapa nak paham walau dah hampir 8 tahun kawin ngan orang asal Terengganu..... huhu



senarai level dalam lift..... ahah ada swimming pool kat level 1..... erm ader ker orang yang mandi kolam time bulan puasa nieh yerk..... jap lagi kita tengok yerk..... ramai jugak orang2 dari jabatan2 kerajan yang datang sini buat seminar..... mungkin sebab hotel baru n harga yang berpatutan, ramai yang ambl pakej hotel ni.....



suasana dalam bilik..... nyaman jerk.....
hotel ni tiap2 hari akan kemas bilik tau..... so bila kita keluar time siang tu, balik bilik n tengok bilik yang kemas tu, rasa tenang jerk kan, terus nak landing atas katil..... haha



ada tv dengan Astro, tapi x semua la ada kan..... yang penting ada tv boleh layan time boring dalam bilik sorang2 waktu malam..... ada individual aircond yang kita boleh control sendiri..... dulu pernah stay hotel yang centralize aircond, so sejuk ke panas ke, kena redha jerk k.....



bilik air x kecil n x besar, setakat nak masuk 2 orang tu boleh jerk..... eh, apsal plak 2 orang..... hikhik
ada shower n heater..... shower gel, shampoo n sabun pon ada.....



bekalan biasa..... air mineral, coffee, tea, sugar, creamer..... ada peti sejuk kecik, opsss air kotak tu aku beli kat Mydin tau (pi Mydin jalan kaki jugak), bukan hotel sediakan yerk.....selain tu ada jugak kettle, iron + iron board, sejadah n peti keselamatan..... oh ya, parking pon ada depan hotel jerk.....




ha..... ni nak cerita yang kat level 1 nieh..... pasal kolam renang..... seb baik xder orang time ni, boleh lah aku snap2 sesuka hati aku kan..... tinggal nak masuk kolam tu jerk rasa macam..... apehal bulan puasa nak masuk dalam kolam khennnnn.....
okey..... nampak itu pintu..... nampak kat sign pintu tu..... "Kolam Renang [P]"..... kolam renang khas untuk perempuan..... kalau anda lelaki, sila ke pintu sebelah yerk.....



nampak dinding tu, itu adalah dinding pemisah antara kolam lelaki dan kolam perempuan..... setiap kolam ada kedalaman cetek untuk kanak2 n yang dalam untuk orang dewasa..... whatsapp pic kolam ni kat Hubby, dia cakap best2, nanti boleh datang, kami suami isteri memang kalu nak dok hotel, kalu boleh cari yang ada kolam, maklum anak dara tu obsess ngan air..... tapi bila bgtau yang kolam ni asing lelaki n perempuan, erm..... dia kata susah sikit lah sebab kalu ke kolam, aku x berapa gemar masuk dalam air, setakat celup2 kaki tu boleh lah, so sapa pulak yang nak melayan anak dara tu mandi pulak nanti kan..... so, kensel lah..... hehe, macam dah kompem jerk nak datang sini kan.....



rate untuk stay kat hotel Grand Puteri ni....
yang berminat nak tau lebih lanjut, boleh hubungi no 09-6215555..... hotel ni pon ada FB tau, boleh je search n like, selalu jerk dorang update bila ada event tertentu.....

 k, sekian

29.8.13

renovate rumah

17 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


wah, masih lagi entry2 raya semua ye..... maklumlah raya sebulan kan..... harus kongsikan kegembiraan atas kemenangan ini kan..... alhamdulillah..... aku ada juga entry raya nak share tapi disebabkan kesukaran untuk mengtransfer gambar dari S2 ke PC sekarang, aku jadi malas nak cerita..... kalu cerita pon, bila nak transfer gambar secara berjemaah, biasanya 2 minggu sekali, maka baru aku boleh bercerita..... huhu masalah kan.....

so, ini adalah koleksi gambar yang aku dah selamat transfer dari last week..... cerita bulan Ramadhan you uolsss..... x per kan..... hihi up kat sini pon sebagai rujukan kami di masa kan datang.....

ok..... ini bukan cerita kami renovate TerataKami kat Rawang ni tau..... tapi ni kami renovate, minor renovation sahaja rumah kami di Gelang Patah..... last 2 months orang yang menyewa dah keluar sebab kontrak company mereka di Johor dah tamat..... alhamdulillah xder masalah dengan penyewa/company tersebut dari segi bayaran sewa n rumah, kecuali dinding rumah jadi comot2, maklum lah yang dok situ pekerja2 kontrak kan..... x per lah, x der pon sampai retak dinding ke, pecah cermin tingkap ke macam penyewa duluuuuuuuuuuuuuu tu.....

so, sebelum penyewa baru nak duduk bulan 8 ari tu..... kami touch up2 n perbetulkan apa2 yang perlu..... dalam bulan puasa tu juga kami pi uruskan rumah tersebut, pi jumpa bakal penyewa, pi survey barang rumah  pi discuss ngan kontraktor pagar.....




rumah asal kami yang memang x buat apa2 sejak di beli kecuali lantai porch di simen n pagar kami tukar batu bata dengan khidmat my Abah..... terima kasih Abah.....
tengok pintu pagar tu, kesian kan.....




kami balik kampung pada 6 Julai 2013, belum start puasa lagi time ni..... setelkan discussion dengan kontraktor..... balik time hujung minggu, so kena setel dalam masa 1 hari..... esoknya ahad balik semula ke KL..... sebelum tu kami dah jumpa dengan bakal penyewa sebelah pagi..... alhamdulillah dipermudahkan.....



biasa je kan, kalu nak dibandingkan dengan jiran kami kiri dan kanan yang renovate rumah depan belakang atas bawah..... rumah kami terselit kat tengah kecil molek jerk..... hihi

dan pada 20 Julai 2013, kerja2 pemasangan dilakukan..... pon kena setel dalam masa 1 hari sebab balik hujung minggu jugak..... apa yang kami buat?..... jom tengok.....




 tukar pintu depan dan belakang dari pintu playwood kepada pintu kayu, RM135 x 2 pintu + RM60 upah pasang..... cat beli sendiri n cat sendiri yerk..... kalu x, kena tambah kos RM100 lebih.....




pasang grill untuk pintu depan n belakang, RM350 satu set..... kiri untuk grill depan n kanan design grill belakang..... nak elak pintu kayu rosak dek kena tempias air hujan, maka design tutup sebelah bawah di pilih..... rasanya grill di TerataKami pon kena tukar macam ni lah kan..... inshaa Allah akan datang.....




pagar yang dah hampir roboh tu tukar baru tapi ambil yang simple jerk..... lebih kurang design asal cuma tambah bunga comel kat tiang pagar tu..... RM400 sahaja bajet untuk pagar.....

selain dari itu, kami ada juga pasang awning untuk elakkan hujan dari memasuki dalam rumah melalui tingkat depan..... cher tengok gambar 1st kat atas, kami letak awning kat area sampai sama paras dengan bumbung tiga segi tu jerk..... kos untuk awning bersaiz lebih kurang 6' x 7' adalah RM400.....

hampir 7.30petang baru kerja2 selesai, tapi tu pon kami tinggal jer pekerja yang tengah buat pagar tu tunggu bos dia pick up dorang kat luar pagar sebab kami nak kejarkan balik rumah KakLong untuk berbuka ramai2 makan nasi ambeng..... tapi tetap x sempat berbuka sesama, kami sampai lewat time tu..... huhu

itu sebab lah aku x sempat nak snap pic lepas semua kerja selesai betul2..... ni semua time orang tengah pasang2 kan..... seb baik lah ada jugak snap, dari xder kan.....

so, total yang kami laburkan untuk rumah di Gelang Patah, Johor ni adalah:
  • pintu kayu - RM135 x 2 + RM60 = RM330
  • grill pintu - RM350 x 3 = RM700
  • pagar = RM400
  • awning 6' x 7' = RM400
  • lain2 - sinki baru, pam tandas, mentol lampu atas bawah, kipas, cat pintu = RM1xxx
kira sendiri lah yerk jumlah tu, kami x nak kira dah sebab dalam bulan nak raya ni, kena jugak keluarkan modal untuk bende lain selain dari persiapan raya..... duit main keluar jerk, x der kira2 dah, janji semua setel..... tu yang bajet raya tahun ni ala2 kadar jerk janji dapat beraya bersama keluarga.....

alhamdulillah, selesai 1 bab sebelum penyewa masuk kan..... tapi ada juga lah lain2 hal yang penyewa mintak excuse dari bayar sewa untuk bulan pertama (Ogos) ni atas kerja2 yang dorang lakukan..... erm, Hubby  setuju, maka aku ikut je lah..... 

harap2 bulan2 berikutnya xder dorang claim apa2 lagi sebab rumah tu pon kami perlu bayar bulan2 loan kat bank kan..... dan harap2 mereka jaga lah bebaik rumah tu macam rumah dorang sendiri..... kalau ada apa2 masalah, maklumkanlah pada tuan rumah kan, kami x makan orang pun..... hurm bajet dorang baca blog aku ni..... hihi

update :
sesiapa nak contact kontraktor yang buat grill n pagar ni boleh contact no kat bawah ni yerk

Kejuruteraan Besi Deng Feng
No. 29, Jalan Gelang Emas 1, Taman Gelang Emas, 81550 Gelang Patah, Johor
Lee Ai Lay : 016-772 3252 / 012-761 3250


k, sekian


28.8.13

*wordless wednesday ~ princess Aisha*

7 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

"nama saya Aisha, besar nanti saya nak jadi princess"
jom layan princess bergambar...



masa tunggu waktu berbuka ondaway balik ke kampung ritu kat Hentian Linggi NS kalu x silap


promosi kraf aidilfitri di opis bulan lepas


di opis sebelum ke KWC untuk shopping baju raya



k, sekian

27.8.13

*deko deko TerataKami ~ langsir ganti pintu kabinet*

10 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

haaa, lama x cerita deko deko rumah kan..... erm, maklum lah dah xder apa nak cerita..... nak raya, xder la mendeko sangat sebab baru lagi deko2 masa nak masuk rumah ujung tahun lepas kan..... penat pon x ilang lagi nieh..... hihi, iyer ker..... sebenarnya ada jerk dalam kepala ni nak deko2 tapi tunggu simpanan banyak nanti, baru lah meriah nak mendeko ni kan..... so buat masa sekarang ni, bersabarlah n bersyukurlah dengan apa yang ada..... janji dapat duduk rumah sendi pon dah bagus sangat kan.....

wokeh, balik pada tajuk..... ni cerita Ramadhan lepas, saje la kan..... nak biar mata ni selesa bila duduk kat rumah sendiri..... disebabkan kalu orang masuk dari pintu depan n duduk kat ruang tamu, tetamu akan terus nampak ruang ex-dapur yang sepatutnya jadi ruang makan tapi x jadi pon..... dan kat area ruang tu ada table top asal rumah ni yang kami x buang n xder kabinet (pintu) sebab kami dah buang kerana rosak..... jadi semak lah bila mata memandang ke situ dengan barang2 yang kami letak kat bawah table top tu kan.....

jadinya, untuk menjadikan ruang tu x nampak messy sangat, maka dengan kudrat yang mampu n sumber kewangan yang ada, maka aku pon pandai2 lah adjust dari buat kabinet, aku bagi idea kat hubby untuk buat langsir..... hihi, ader ker orang buat macam ni yerk, yang aku tengok kat internet, biasa kat negara omputih sana, dorang guna langsir ni kat kabinet yang guna pintu kaca, then dorang letak langsir, biasa nya rumah ala2 inggeris yang buat gitu..... tapi aku bedal jerk buat langsir macam langsir tingkap tu, then gantung lah table top tu janji x nampak barnag dalam.....

jom tengok apa yang aku dah buat.....





ha, langsir yang xder ropol2..... main taram jerk jahit janji cepat siap n mudah digantung..... cuma guna dawai spring yang orang2 dulu pakai wat gantung langsir tu jerk..... x der lah railing2 gitu kan..... hihi, ni kira rajin dalam malas nieh..... maklumlah bulan puasa kan..... letih tu lain sikit..... hihi

siang sebelumnya pi beli barang2, then malamnya mintak Hubby pasang dawai spring..... then siang esoknya (sabtu) aku jahit n gantung..... haha, malas nak pikir yang susah2..... nan hado idea..... buat yang simple2 jerk, kain ada lebih lagi dalam 2 meter, nak buat ape yerk..... ting!!! sarung kusyen..... ntah jadi ntah tidak nieh..... hihi




dah tertutup dah table top kami nie..... maka tersorok lah segala kotak2 hadiah kawin dulu, periuk belanga mak pinjamkan bagi, pinggan mangkuk polistrin belen majlis makan2 dulu n segala yang boleh disorok, kami sorok kat sini..... ingat nak buat rak dalam tu untuk susun barang secara sistematik, tapi nanti lah, tunggu sekali ngan kabinet lengkap nanti..... moga2 dapat lah realisasikan impian ini..... ameen.....




ha..... pic di ambil dari ruang tamu..... nampak kan langsir kabinet yang aku buat tu..... hihi bangga sekejap sebab my dear Hubby cakap cantik..... ngeh3.....


k, sekian

26.8.13

*alhamdulillah, rezeki penghujung Ramadhan*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 

eh eh, dah nak abes Syawal, apsal rezeki penghujung Ramadhan plak tajuk entry tu yerk..... salah bulan ker owner blog ni.....

oho, bukan salah bulan, tapi salah publish entry..... hurm, actually bukan salah publish entry tapi gambo baru upload dalam pc, so tu yang baru bleh buat entry tu..... hah, pening x baca mukadimah aku nieh..... x per x per.....

cuma nak share, sehari sebelum aku bercuti raya 6hb lepas iaitu pada 5 ogos = 27 Ramadhan lalu, aku ada dapat sampul duit raya.....




ha, cute2 x sampul duit raya kat atas tu..... ni daripada blogger Anies..... dia ada buat simple giveaway bulan puasa ritu, so aku terpilih sebagai salah seorang yang bertuah..... alhamdulillah

sayang rasanya nak guna sampul duit raya tu, tapi kena guna jugak sebab tahun ni x tukar duit raya kat bank, so x dapat sampul duit raya..... ha, dapat pulak dari Anies nie..... pucuk di cita, ulam mendatang lah kan..... terima kasih Anies bagi sampul nie..... ngam2 jerk sampai sebelum balik kampung ritu..... kalu x, lepas cuti raya lah baru sampai kat tangan nieh..... hihi

hurm, tahun ni x dapat kad raya lorrrrr, sume main ucap kat social network jerk, siap berpantun madah pujangga la kat Whatsapp tu kan..... terima kasih semua yang wish, yang mana aku x balas tu, maknanya aku xder idea dah nak copy paste yang sape punya..... haha

k, sekian

23.8.13

*sempoa oh sempoa*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

sejak anak dara dah mula belajar tambah tolak kat sekolah..... gigihlah si mama mencari sempoa kat KL nieh..... puas lah berjalan ke kedai2, shopping2 kompleks..... x jugak jumpa..... try google, yang dijual pon kat Indonesia nuun dalam kuantiti banyak, kat sini x jumpa lorrrrr..... ada kata dijual kat kedai 2 ringgit, try cari xder jugak..... try cari kat kedai buku kat Tesco Rawang sebelah Takzim Textile..... ada jumpa tapi yang budak sekolah rendah punya, yang bingkai kayu, buah dia kaler putih jerk tu..... hajat di hati nak cari yang warna warni untuk tarik minat si anak dara belajar kononnye kan.....
 
maka setelah sekian lama pencarian..... akhirnya kami berjumpa dengan sempoa ini dan ia kena dengan taste kami.....
 



 inilah dia sempoa yang kami jumpa..... jauh jumpa ni secara x sengaja pulak tu..... dari KL kami jumpa mende ni kat kedai buku Badan Cemerlang kat Plaza Angsana Johor Bahru.....ada 2 pilihan, satu tu plastik, tapi kami lebih berminat dengan yang kayu nieh..... cantik n ceria kan..... hehe mama terlebey suda..... haha




siap boleh dirikan lagik..... harga RM7.65 ada diskaun 10%, dapat harga RM6.90..... oklah untuk anak2 tadika belajar mengira yang mudah2 kan.....

macamana kami boleh sampai ke sana, actually hari tu (dalam bulan puasa) kami ada urusan baik pulih rumah kami di Gelang Patah, so sebelum balik ke KL semula, kami gagahkan diri jugak pi ke Plaza Angsana walau terpaksa beratur panjang untuk cari parking..... akhirnya berkat kesabaran my dear Hubby pusing kat parking 3 4 kali, kami dapat menembusi plaza ini dan dapatlah apa yang kami hajatkan..... hehe

sejak beli sempoa a.k.a abacus ni, my princess Aisha ada lah 4 5 kali guna, yelah time beli tu dah nak cuti sekolah, so xder homework yang teacher bagi, nak harap buku yang kami belikan..... asik keje nak buat yang suai padan jerk..... lepas ni kena rajin2 kan diri pujuk dia untuk buat kira2..... buku Math dah beli, tinggal nak guna jerk.....


k, sekian
 

22.8.13

*spontaneous thursday ~ aptb*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,



sebulan puasa di bulan Ramadhan, berat badan turun 2kg.....
alhamdulillah

selepas seminggu  beraya di bulan Syawal, berat badan naik 2 kg.....
apepontakboleh.....

k, sekian

pssst : maintain pleaseeeee.....

*aidilfitri 1434h/2013 ~ raya ke 5 & ke 6*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

ha..... gambo raya dah habes.....

raya ke 5 ada lah beraya ke rumah adik beradik abah, tapi x ambek gambo.....
raya ke 6 kami pulang ke KL pulak.....
raya ke 7 dah start kerja semula.....

so, dah xder gambo maka x reti lah nak cerita panjang2.....
 lepas ni kita layan cerita selain raya yang santai2 jerk yerk.....




ada gaya x my princess Aisha main gitar..... hehe


k, sekian

21.8.13

*marathon cpuv jun julai ogos 2013*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

 ahah tajuk x bleh blah..... out sikit dari cerita raya raya yerk..... ber marathon kita dengan cpuv pulak..... apsal marathon..... ye lah, bukak acc Nuffnang sebulan x sekali kan..... tau2 jerk campaign dah credited dah..... ntah bila dia muncul kat blog pon x prasan..... sebab kebanyakkan kempen yang dikatakan otai2 Nuffnang ni, dia kuar waktu malam remang kan..... time tu adalah time berehat untuk aku..... n kalu kat umah memang xder nyer kau nak buka tenet sebab kekurangan kemudahan..... huhu

hah, jom tengok aku marathon cpuv kat bawah.....




hah, penat dah..... sekali 8 cpuv yang aku x dapat catat kat sini..... alih2 dah credit..... alah sikit2 jerk amoun nyer..... tapi Alhamdulillah, ada jugakd ari xder kan..... dulu memula berblog n register Nuffnang tahun 2010, nak dapat cpuv yang dulu dipanggil buffered earning pon susah yang amat..... setahun x sekali lah kan..... awal tahun ritu dah boleh dapat sebulan 1 kempen..... sekarang ni sebulan dah boleh dapat 2 ke 3 kempen..... alhamdulillah, ada peningkatan..... yang paling banyak bulan Julai ritu sekali 5 kempen..... da 1 lagi tengah on going..... tu Twisties Traxxobeats tu..... 

erm, ok lah, semua ni sebagai pembakar semangat pada diri aku n kengkawna yang baru berjinak2 ngan Nuffnang ni ye..... x der niat nak riak pon sebab bukan banyak mana pon RM yang aku dapat kan..... so, sesama kita berusaha demi masa depan kita yerk..... majulah sukan untuk negara..... eh, apakah.....

ha, dah..... nak pi majlis makan2 ngan kawan2..... sok sambung cerita raya lagi ekk.....

k, sekian

*aidilfitri 1434h/2013 ~ raya ke 4*

10 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

kita sambung cerita raya lagi yerk..... hihi..... 

 


merah kami di raya ke 4..... macam biasa sebelum gerak, hambek gambo dulu..... guna S2 jerk, incik Nik hubby simpan dalam kereta jerk malas nak kuarkan..... huhu..... hari ni plan jalan2 rumah adik2 Umi (my MIL)..... ada 3 buah rumah yang dekat2 jerk.....




Aisha with her new cousin..... baru 2 bulan..... masa baru lahir ritu x sempat nak pi tengok, balik raya ni baru dapat jumpa..... Muhammad Imran nama di beri..... kat rumah dia lah kami menumpang tido..... terima kasih Imran n family bagi Ayah Ngah n Cik Ngah tumpang tido kat rumah Imran..... nanti kami datang Terengganu lagi, kami tumpang lagi yer..... hihi

 


 beraya rumah Cunni (adik bungsi MIL)..... eh, beraya tapi sume dok berkumpul depan tv..... haha boleh gitu kan..... dari kiri, my adik ipar Ramizan memangku Muhammad Luqman (alaaa yang takut bunga api tu), yang kecik depan tu Aina Khairani umur 2 tahun tapi mulut macam mak nenek..... sebelah tu baju merah menyala my princess Aisha, then Tokki..... kanan sekali baju kurung pink Ainul Hayati sepupu yang sebaya ngan Aisha.....

lepas puas tengok tv kat umah Cunni ni, kami gerak reramai jalan kaki ke rumah depan, rumah Nyoroh (adik MIL no 2)..... dia ada masak nasi minyak n jamu tetamu makan..... ala2 rumah terbuka gitulah kan..... dah kenyang makan nasi minyak kami ke rumah MokLah (adik MIL no 3)..... makan kuih raya jerk.....

lepas tu balik umah.....

malamnya pi umah adik beradik Abah pulak..... tapi xder gambo..... malu pulak nak ambek sebab ramai jugak tetamu kat umah dia tu..... huhu..... makan nasi lemak kami kat situ..... dah malam, balik umah abang then sambung layan anak2 main bunga api.....

k, sekian

20.8.13

*alhamdulillah, dah balik rumah*

1 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,



alhamdulillah, my adik ipar a.k.a suami kepada my USU dah pon boleh pulang ke rumah.....
selepas berkampung di KPJ Seremban Specialist selama 4 hari 3 malam, selepas di operation, selepas jalani fisioterapi..... beliau dibenarkan pulang ke rumah mereka di Taman Bukit Sendayan semalam petang untuk berehat.....

semoga beliau dapat rehat secukupnya..... n dapat di manja2 kan oleh si isteri..... hihi

k, sekian


pssst : nak tau cerita detail pasal kejadian ini..... kena lah tunggu tuan punya blog bercerita yerk..... agak2 keadaan dia dah betul2 tenang nanti mungkin dia akn cerita la kan..... sekarang ni blog dia masih entry yang sama last update 15 Ogos lepas.....
tunggu yer...

*aidilfitri 1434h/2013 ~ raya ke 2 & ke 3*

7 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

raya ke dua x der cerita sangat sebab hari itu dalah perjalanan kami ke Kuantan, rumah my dear Hubby..... pagi sebelum bertolak, sempatlah kami petik buah manggis sebagai buah tangan kepada mereka..... hihi..... gerak dari rumah Mak Abah lepas solat Jumaat, maghrib baru sampai, malam tu x kemana lah sebab dah penat kan, esoknya nak ke Terengganu pulak.....



bergambar sedas sebelum bergerak ke Terengganu.....
hah, perasan x baju aku tu, baju yang sama masa raya 1st day kat Johor..... hihi baju je sama, kain n tudung lain..... lepas selesai marhaban hari tu, terus cabut n pakat2 nagn adik beradik sape nak basuh baju, aku tumpang sehelai..... maklum, baju bawak x banyak, bonet kereta dah kecik lorrr..... so kita ulang2 tayang lah mana baju yang ada yer.....


seronok lah my princess Aisha dalam perjalanan dok ngan Ayah Su dia.....dapatmain game sensorang kan, kalu ada sepupu dia yang lain, kena gilir2 main..... ni sepanjang perjalanan lebih kurang 4 jam, dia lah ratu game..... Ayah Su pon layan je kan..... hehe




sampai di Terengganu, salam2 mintak maaf, terus Ayah Long kuarkan slider tu..... ha hape lagi..... riuh sekampung lah rumah tu dengan mereka yang main gelongsor..... sepupu Aisha ada 4 orang, 3 orang dah boleh main + Aisha..... maka biar je lah mereka berseronok..... jumpa setahun x sekali kan.....




malamnya, sempat main bunga api yang kami bawa..... 3 anak dara main bunga api ditemani Ayah Ngah ngan Ayah Su (my dear Hubby ada 3 orang beradik jerk, abang, hubby n adik-yang baju kuning tu)..... seronok betul dorang..... lagi sorang anak bujang (umur 4 tahun) dok dalam rumah terjerit2 sebab takut dengan bunga api..... hihi, maka jadi bahan usikan lah dia yang takutkan bunga api tu.....

habis satu ikat bunga api, masuk rumah, sambung main slider lagik sampai memasing dah mengantuk..... hehe

 k, sekian

19.8.13

*aidilfitri 1434h/2013 ~ raya pertama*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

semua dah masuk kerja ker, alhamdulillah..... bebudak pon dah sekolah semula kan..... so mulakan lah rutin harian kita dengan tenang, moga apa jua yang kita lakukan diterima olehNya sebagai ibadah.....

jom cerita pasal raya..... ada suka dan ada duka buat aku n family..... sesiapa yang baca blog aku last week tu tau lah kan..... doakanlah semoga semuanya baik2 belaka..... ameen.....

 bagi tahun ini, giliran kami beraya di Felda Adela, Kota Tinggi, Johor..... umah mak abah aku ler..... alhamdulillah semua dapat berkumpul kecuali my USU yang giliran beraya di rumah suami di N.Sembilan n my K.long yang ada urusan x dapat dielakkan..... tapi beliau petang raya dah sampai semula ke rumah mak abah kami.....



family potrait, tapi x cukup korum, huhu

pagi 1st aidilfitri, lepas solat sunat..... kami berkumpul sekejap untuk bersalaman bermaafan..... kali ni ubah sikit turutan bersalaman..... biasa yang tua dulu bersalaman dimulakan dengan Mak n Abah, pehtu K.Long n suami, Abg Ngah n isteri, Kak Uda n suami dan seterusnya sampailah ke anak sedara yang kecik sekali..... tapi taun ni lain sikit, bersalaman n bermaafan dimulakan dengan Mak n Abah lepas tu kaum lelaki dulu then baru kaum perempuan menyusul diikuti anak2 sedara..... hihi, macam pelik sebab kita x dapat duduk sebelah pasangan memasing lepas bersalaman kan, tapi x per..... lain taun kita betulkan semula yer..... hehe

 dah salam2, lap air mata, bagi duit raya..... lepas tu apa lagi..... posing2 ala kadar jerk.....



kami di satu syawal 1434h

satu ni jerk gambar raya 1st kami bertiga..... tu pon paksa Aisha duduk, kalu x sibuklah dia nak main ngan sepupu2 dia tu..... nak main bunga api, nak main bunga api..... itu jerk yang dia tau..... lepas cakap siang2 x boleh main bunga api sebab x nampak api nya, baru dia senyap..... tema kaler baju kami tahun ni light orange sebab Hubby x nak beli baju melayu, so dia guna jelah baju free yang dapat masa jadi pembaca doa majlis bertandang kawan opis..... jadinya kami terpaksa ikut kaler baju dia, susah jugak nak cari yang sama, last2 cari baju corak, tudung recycle yang ada jerk, seb baik same kaler..... baju Aisha tu, dia nak baju pusing2 macam princess, dapatlah kaler krim, tang bunga ngan reben jerk sama kaler..... huhu jadilah dari xder kan..... alhamdulillah


marhaban journey

lepas tu kami reramai jalan kaki kecuali Abah yang x boleh nak jalan sangat untuk aktiviti marhaban di blok kami..... seronok time ni, dapat join 2 tahun sekali jerk sebab turn beraya di Terengganu xder aktiviti ni, tahun depan di Kuantan, x tahu ada ke x..... hurm, meriah sangat..... kalu kat Johor memang selalu jerk ada marhaban ni dari satu rumah ke satu rumah..... kalu kat tempat lain ada ke x yerk?.....



penuh rumah dengan kami2 yang mengikuti kumpulan rombongan tu, sampai ke dapur kami duduk..... kalu nasib kurang baik, dok kat luar jerk, then bila dah habis baru masuk dalam rumah nak bersalaman n bermaafan dengan tuan rumah..... ada yang hidang lontong, ada yang hidang sate, ada yang hidang mee kari, tapi tahun ni rumah kami sedia kuih raya jerk n spesial kuih yang kami panggil lopes, opsss bukan lopes yang makan ngan air gula tu tau, lopes ni beras pulut dibungkus dengan daun pisang then makan dengan serunding..... memang kalu orang beraya rumah kami, itulah kuih yang dorang cari..... erm try google kuih tu tapi x jumpa plak, xper, len kali kalu balik kampung mintak mak buat kuih tu, then aku ambek gambo yerk.....

hampir ke Zohor jugak aktiviti ni baru selesai..... balik umah, makan menu kat umah pulak..... ketupat, ayam masak merah, daging masak kicap, sayur lodeh, air cincau dan x ketinggalan lopes..... lepas makan, solat then memasing terbongkang kepenatan..... tinggal bebudak kecik jer yang x reti penat, main jerk kejenyer.....



malam nyer, beraya rumah besan Mak Abak kat Air Tawar 1..... gerak 4 buah kereta..... penuh rumah dorang dengan kami jerk..... hihi

borak2 sampai lebih kurang pukul 10 malam, balik umah semula..... x sempat nak beraya ke rumah besan yang lain2 sebab memasing nak rehatkan badan, esoknya kami dah nak bertandang ke rumah mertua masing2 pulak..... 


tuan tanah nak tunjuk baju raya..... KWC jerk uolsss

 hurm, raya tahun ni x puas lah kat Johor..... sebab x banyak rumah sedara dapat pi, rumah jiran pon dapat beraya bebetul rumah sebelah kiri jerk, yang lain tu harapkan marhaban jerk..... rumah kengkawan lagilah, sorang pon x dapat nak pi.....

raya kedua dah gerak balik Kuantan, then raya ketiga kami gerak ke Terengganu pulak..... beraya dalam kereta jerk kami..... kat Terengganu je la yang boleh dipanggil beraya, tapi tu pon x semua rumah saudara kami dapat pi sebab masa terhad..... pehtu ari selasa cum raya ke 6 dah balik KL sebab nak kena kerja esoknya.....

erm, lain2 cerita raya nanti aku share kat sini, mana2 yang patut je la kan.....
hehe

k, sekian

16.8.13

*accident dan accident lagi - moga kami dilindungi oleh NYA, ameen*

9 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

dah hari jumaat kan.....
alhamdulillah, untuk jejaka2 hemsem di luar sana, jangan lupa solat Jumaat yerk.....

hurm..... raya ke 5 ritu my K.Long accident pecah bibir..... tadi ni baru jer dapat info from Family Group Whatsapp, adik ipar aku a.k.a husband my USU yang dok kat Sendayan tu kemalangan n patah tangan..... tapi x dapat info detail lagi berkaitan perkara tersebut.....
moga my USU tabah n tunggu kami melawat ke sana esok ye..... inshaa Allah.....

k, sekian

pssst : doakan mereka cepat sembuh yer kengkawan.....

15.8.13

*menu di aidilfitri ke-8*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

erm..... hari ni seharian ngadap data..... dah tengahari baru bleh update blog, ni pon kena taip cecepat sebab jap lagi nak kena sambung keje semula..... target ari ni nak siapkan data tu, then boleh la tumpukan pada data yang lain pulak..... haha data jugak.....

so, menu di aidilfitri kelapan di opis.....

ayam masah merah - pic google
 dan

bening bayam - pic google

ahaha, tahu apa itu 'bening'..... bening tu bahasa jawa yerk, biasa kalu sayur masak air tu kami panggil sayur bening..... ada istilah lain ker untuk jenis masakan macam tu.....

hari ni pi kerja naik moto sebab my dear Hubby dah masuk kerja..... Aisha pon dah antar ke school..... tapi x sekolah lagi, ye lah, sekolah cuti dua minggu kan..... arini jalan KL masih lagi clear, tunggu lah next week kan..... kembali sibuk seperti sediakala..... huhu

ujung minggu ni ada planning nak jenjalan raya..... harap semuanya dipermudahkan lah..... owh, gambar raya..... lum boleh upload lagik..... pic x transfer lagi..... haha, macam banyak jerk gambo raya, padahal 2 keping jerk..... maklum, raya kali ni macam terkejar2 jerk x cukup masa nak posing2..... agak2 ujung minggu ni boleh jenjala raya sambil posing2 x yerk..... hihi

k, sekian


14.8.13

*asam pedas ikan merah di raya ke-7*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

haha, raya ke-1 sampai ke-6 xder, tetiba muncul raya ke-7..... boleh la kan..... hihi

 ada yang berpuasa 6 ke rini..... alhamdulillah, dah hari ke berapa kengkawan..... erm, nampaknya blog pon masih agak suam2 kuku dengan entry raya..... masih ramai lagi yang beraya atau dalam perjalanan pulang ke tempat kerja ya.....

aku hari ni macam biasa jerk, buat keje2 data x habes2..... jiran sebelah masih lagi bercuti, esok baru masuk keje, so sunyi la sikit.... kalu ada dia, kompem aku akan tengok gelagat dia yang sentiasa sibuk ke hulu kehilir buat memacam kerja..... aku ni pulak dok jerk ngadap komputer siapkan data yang orang2 'tertentu' nak..... sronok tengok dia buat keje, jap kang bangun, jap duduk ngadap pc, jap kang bangun lagi pi cek stok, jap duduk lagi menulis, jap kang bangun lagi pi kedai, jap duduk cari fail..... patut arr dia makin kurus sejak kebelakangan ni..... hihi

erm, tengahari ni, aku lunch sempoi jerk, cafe masih lagi x semua kedai buka..... cuma 2 kedai makan n 1 kedai air yang buka, tu pon kedai air tu boleh buat air 'o' jerk, yang guna susu x boleh yerk..... sebab susu xder stok..... hoho

so menu sempoi aku rini adalah nasi putih + asam pedas ikan merah, sayur xder..... huhu..... air minum air mineral jerk..... alhamdulillah

lebih kurang gini lah rupa asam pedas ikam merah yang aku makan tadi - pic google


dek suasana sunyi kat opis ni, aku sambil wat keje sambil terkelip2 mata ni tahan mengantuk, ye lah, letih sebab malam tadi baru sampai dari kampung pun ye jugak ni..... tapi karang bila nak tido bebetul kat opis ni, mata x mau lelap pulak..... acaner tu..... xper lah, sambil wat keje sambil layan ngantuk je la sampai waktu balik nanti ye.....

jom sambung wat keje sambil jenjalan umah kengkawan.....

k, sekian


pssst : oh ya, 2 hari lepas kak long aku terlibat dalam kemalangan, bibir pecah n tangan luka2..... aku x sempat nak gi jenguk lagi sebab time tu aku ada di Terengganu, dari Terengganu terus balik KL sebab dah kena kerja.....doakan moga beliau cepat sembuh ye.....

*kembali bertugas*

2 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
 
as salam,


hai hai hai.....
seawal jam 7.15 pagi dah sampai opis..... dah macam bulan puasa ritu ambik WP 1 dah gayanye.....  hari ini pi kerja naik kereta my dear Hubby antar sebab dia masih lagi bercuti, lagipon dia x berapa sihat sangat..... bawak kreta pon 80kmj jerk..... jalan smooth jerk KL nieh..... masih ramai yang bercuti raya agaknya kan.....

aku dah start keje dah..... tapi mood raya masih ada nieh..... tengoklah nanti kerja apa yang aku boleh buat hari ini kan selain dari kerja hakiki yang dah setel sebelum raya ritu..... oho ye, ada kerja dari semasa ke semasa yang kena buat, tapi kena tunggu maklumat dari partner dulu, baru boleh buat..... ngeh3.....

nak jejak umah kengkawan jap sesapa yang dah masuk keje nieh..... sambil tengok gambo2 raya kengkawan yer, aku xder gambo sgt, incik Hubby malas nak kuarkan kamera dia..... huhu

so, layannnnn

k, sekian

2.8.13

*harap tidak terawal dan tidak terlewat*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


disebabkan kesibukan yang melanda beberapa hari ni.....
maka dengan ini, aku mengistiharkan.....
ecewah, ntah hape2 pulak lah aku ni kan.....
huhu
bukan apa, takut terlupa untuk meminta maaf pada kengkawan yang sentiasa menyokong blog aku ni samada secara terangan atau secara main chak2 kat sini kan.....
hihi

wokeh.....
Ramadhan dah hampir ke penghujungnya.....
moga kita peroleh keberkatan dari-Nya.....

maka.....
harap tidak terlalu awal dan tidak terlewat untuk aku dan seisi keluarga maszmadi.blogspot.com untuk menyusun sepuluh jadi memohon ampun dan maaf sekiranya ada entry di blog ini yang menyinggung hati n perasaan kengkawan di luar sana.....

hurm, dah lama x membebel kat blog ni kan.....
iyelah, kena hormat bulan yang mulia ni kan.....
tunggulah nanti lepas cuti raya, kepala dah penuh dengan macam2 cerita nanti kan.....
kita share lah semula kat sini.....

 so

akhir kata entry

v

v

v

v

v
 


moga kita berjumpa lagi di lain entry yang lebih segar dan informatif lepas bercuti raya nanti ye.....
hukhuk, cuti kena potong sehari.....
tapi x perlah, moga raya ni dapat pusing seluruh negara jumpa sedara mara mana yang sempat.....

k, sekian


pssst : oh ya, actually semalam adalah ulang tahun kelahiran my dear Hubby Mohd Rosmadi bin Harun.....
boleh pulak aku terlupa kan, dah petang hari baru ingat, itu pon lepas my Uteh wish him kat wasap.....
terlalu sibuk lepas balik outstation sampai lupa birthday dia..... huhu
so my dear Hubby, Happy Birthday, moga hubungan kita dirahmati selalu n berbahagia selamanya..... amin.....

1.8.13

*bersihkanlah diriku dari segala aib*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


uweeehuuu!
I'm back.....

agak lama menyepi, ada yang merindu.....
ecececeh... hihi
baru balik oustation dari Terengganu malam tadi.....
pagi ni kena pi Putrajaya pulak, mungkin sampai ke petang.....
hurm.. nak lepas rindu update sikit lah yerk.....


jom.....
doa hari ini.....

Bismillahirrahmanirrahim

amin ya rabbal al-amin


k, sekian


pssst : nok jengjalang ghumoh kengkawang..... dok dang ari ni..... kito jumpo esok.....