^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

24.7.13

*bergembira, aktif dan berfikiran positif*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 





wooot!!!
hikhik cumel plak kartun untuk 15 Ramadhan ni kan.....
so kengkawan yang cumel2 belaka macam aku kat luar sana.....
be happy, active and positive


 dan.....
doa untuk hari ini.....
 
 Bismillahirrahmanirrahim

Amin

k, sekian

23.7.13

*ramadhan ke-14 hari ini*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


Bismillahirrahmanirrahim

Amin


k, sekian


pssst : kebizian melanda..... huhu
hurm, dah macam entry WW plak kan..... hihi
 

22.7.13

*alhamdulillah, jom cari ilmu*

7 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


alhamdulillah, selamat sampai di KL tengah malam tadi dari JB.....
urusan untuk rumah di JB dan bakal penyewa pon dah setel, tinggal tunggu duit deposit je lagi sebelum dorang masuk sepenuhnya awal bulan depan.....

 cerita penuh rumah nanti aku cerita lain kali ye.....
x der mood nak berceloteh panjang2 bulan ramadhan ni.....
lagipon tengah mencari mood beraya ni, x datang lagi.....
huhu




 untuk hari ini.....
jom berdoa.....


Bismillahirahmanirrahim


amin

k, sekian

 

19.7.13

*doa hari ini*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin


as salam,


salam jumaat kengkawan.....
hari ni dah masuk hari ke-10 kita berpuasa kan..... Alhamdulillah, moga ibadah yang dilakukan di terima-Nya.....
Amin.....
 
doa untuk hari ini.....
 
 
Bismillahirrahmanirrahim
 
 amin
 
 
selain berdoa.....
jangan lupa solat.....
 

terutamanya solat Jumaat hari ni ye kengkawan jejaka hemsem semua.....


k, sekian


pssst : petang ni inshaa Allah nak gerak balik Johor..... moga selamat n urusan kami di sana dipermudahkan..... Amin..... 
hurm, my dear Hubby dah pesan awal2 untuk sedia makanan untuk perjalanan kami nanti, sebab dia kalu ke mana2 memang jarang sekali singgah di mana2 RnR untuk rehat / makan kecuali untuk isi minyak atau buang air..... maka berbuka dalam kereta la jawabnya kami nanti..... hihi


18.7.13

*gunakan masa sebaiknya*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,




jom berdoa.....

Bismillahirrahmanirrahim


Ameen

k, sekian


pssst : hujung minggu ni ada 2 hari nak setel pasal rumah kat JB, separuh hari dah guna untuk perjalanan KL-JB-KL..... moga masa itu dapat kami gunakan sebaiknya.....

17.7.13

*rezeki kasih sayang*

9 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 


semalam terdengar kat radio..... erm, radio ERA kut, untuk kita berikan baju2 yang mana masih elok tapi kita dah x pakai lagi untuk disedekahkan kepada rumah anak yatim.....

untuk hari ini, jom kita berdoa.....

 
Bismilahirrahmanirrahim
Amin

 




moga dengan adanya perasaan kasih sayang kita kepada anak yatim..... maka kita pon ikhlas untuk bersedekah bukan saja dari segi wang ringgit, tapi dalam bentuk lain juga macam pakaian, makanan, dan mungkin juga kasih sayang kepada mereka yang memerlukan.....setakat yang kita mampu kan.....

bagi aku, setakat ni kan, bila ke mana2, asal nampak je tabung derma, mesti Aisha akan minta aku duit untuk masukkan dalam tabung derma tu..... kalau ada 3 tempat pergi dalam sehari n ada tabung tu, maka 3 kalilah dia akan minta duit..... aku x kisah pon, alhamdulillah, tapi aku bagi mana yang ada dalam purse lah kan, seikhlasnya..... moga amalam yang sedikit itu diterima oleh-Nya..... dan dia tau tabung tu adalah untuk derma, bukan macam tabung itik dia kat umah..... hihi

so, kengkawan..... jom bersedekah

k, sekian

16.7.13

* I'm sorry.....*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,




ha, kalau boleh bukan je hari ni dan bukan je hari raya nantikita bermaaf-maafan yer..... biarlah dalam hati kita ada perasaan ini dan lafazkan kat bibir bila2 masa di perlukan..... biar tenang n senang je hati ni dengan persekitaran dan keadaan yang berlaku..... ok



 layan kartun jap.....


 hihi



doa sempena hari ke-7 Ramadhan.....
jom baca.....

Bismillahirrahmanirrahim

Amin

k, sekian


pssst : aku nak minta maaf sebab entry bulan ramadhan ni, xder berkisar sangat pasal what going around with me n my family yer..... kalu ada pon, sikit2 jerk yang mana perlu..... 
pssst 1 : aku nak mintak maaf kalu aku x sempat nak berkunjung ke umah kengkawan..... banyak pulak keje bulan ni nak kena sedia data..... so kalu ada masa nanti aku buat kunjungan balas yerk.....
 

15.7.13

*kawal perasaan*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 


nak kongsi kata-kata menarik hari ini.....


jom kawal perasaan kita.....
dari segala segi.....


dan


jom berdoa..... 

bismillahirrahmanirrahim


amin.....



k, sekian
 

12.7.13

*as salam .....*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin



salam Jumaat.....
salam 3 Ramadhan.....



jom berdoa.....


Amin Ya Rabbal Al-Amin



k, sekian


11.7.13

* apekertajukakunakletaknieh..... *

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 


erm.....
sempena bulan Ramadhan nieh..... 
boleh x agaknya aku.....













































 



k, sekian



pssst : tapi ada sesuatu nak aku coretkan kat sini..... hurm, x yah rehat sangat lah kan..... kita kurangkan jerk..... inshaa Allah boleh....

9.7.13

*pasang grill pintu rumah*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
as salam, 

alhamdulillah, urusan dipermudahkan.....

erm, pertengahan bulan 6 ritu aku ada iklankan untuk mencari penyewa rumah kami kat blog nie..... kalu ada yang perasan la kan..... iklan tu lebih kurang macam kat bawah ni..... tapi aku dah buang dah, sebab kami dah pilih dah sapa yang akan duduk rumah kami tu.....

iklan rumah sewa

so, bila dah iklan tu..... ada lah 4 ke 5 orang nak menyewa dan hampir kesemuanya adalah mereka yang bekerja di Singapura..... ye lah, kedudukan rumah kami tu dekat sangat dengan Second Link ke sempadan negara tu..... memula pening jugak nak pilih ynag mana satu, coz x nak la jadi pengalaman yang menyeksakan dengan penyewa 1st dulu.....

dan last week dah balik kampung untuk deal ngan bakal penyewa baru kami..... tengok2 rumah, diskas2 then terus deal..... mudah kan..... alhamdulillah.....

urusan dengan bakal penyewa dah selesai..... sekarang urusan dengan rumah tu pulak..... ada beberapa part yang kami kena betulkan sebelum penyewa baru masuk..... yang sikit2 tu bakal penyewa kata, x per nanti dia setelkan.....

so, major kerja yang perlu kami lakukan adalah..... tukar pintu depan n belakang yang dah nak reput dek hujan panas..... pasang grill untuk pintu depan n belakang..... pasang sikit awning kat porch depan, biar air x masuk tingkap kalu hujan..... erm, last week lepas deal ngan bakal penyewa kami terus survey kedai yang berkaitan..... dan alhamdulillah, urusan dipermudahkan..... so bayar depost sikit, then 20hb nanti kerja2 pemasangan akan dilaksanakan..... maka kena balik semula lah kami ke sana..... moga dipermudahkan sekali lagi urusan kami di sana.....

gambar?.....
erm, x sempat nak ambek gambar lah masa kat sana..... maklum, balik atas urusan kerja kan, kalu urusan bercuti, ofkos lah banyak gambar akan aku upload kat sini kan..... hehe, inshaa Allah yang balik kali kedua nanti aku capture gambar yerk..... buat kenangan kami di masa depan kan.....

harap2 tabah lah kami menyelesaikan urusan di sana dalam bulan Ramadan ni kan..... ameen

k, sekian


pssst : selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak semua.....


8.7.13

*deko deko TerataKami ~ bilik simple untuk Aisha*

7 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

 rentetan dari entry INI dan INI.....

makanya sebagai ibu bapa yang agak prihatin, maka lepas balik dari PD melawat umah baru maksu Aisha a.k.a USU kami menyinggah ke kedai perabot..... Pusat Perabot V Seng Jaya nama kedai tu..... baru buka 4 hari masa kami pi tu..... so masa kami pegi tu, masih ada promosi pembukaan..... jadi dorang x ambik untung banyak..... katanya.....

kami ni pantang masuk kedai perabot..... tangan gatal jerk nak keluarkan duit bagi kat tokey kedai tu..... sampai pernah satu ketika dulu, kami letak deposit RM300 untuk 3 kedai = RM100 untuk setiap kedai sebagai booking perabot yang kami nak beli..... last2 duit tu burn gitu jerk sebab..... hurm, lupakan lah, tu sume cerita masa kami belum dok TerataKami lagi tu.....

so kembali pada tajuk..... maka di kedai V Seng Jaya tu, kami laburkan RM1xxx untuk barang2 yang di beli untuk memenuhi keperluan TerataKami termasuk set dining, katil, tilam 2 buah, almari baju, meja tulis dan towel rack..... sebahagian barang2 tu kami letakkan di bilik anak dara kami untuk dia belajar tidur di bilik sendiri.....





seronok dia dah ada bilik sendiri..... sehingga hari ini, sejak sebulan yang lalu..... alhamdulillah, Aisha x pernah miss tidur di bilik sendiri, tapi aku kena teman dia sampai tidur dulu, pehtu baru aku pindah bilik..... tapi kekadang pukul 4 5 pagi dia pindah bilik kami..... hehe mengelat kan..... x per, alah bisa tegal biasa kan.....




 bilik x der la besar sangat..... tapi kami gunakan ruang sebaiknya..... sebelum ni, bilik ni kami gunakan sebagai tempat simpan barang2 dalam kotak masa pindah umah dulu, sekarang barang2 tu kami pindah bilik sebelah, n bilik ni jadi bilik Aisha..... ingta nak cat dulu bilik ni, tapi demi anak..... eceh, nak salahkan anak pulak, padahal mak pak yang x sabar nak deco deco..... x per, nanti2 bajet dah ada, kita tukar cat pulak yerk..... lagipon barang xder la penuh sangat n dinding pon kosong lagi, so xder masalah nak cat di kemudian hari.....




ye, ini almari baju Aisha, beli kat Pusat Perabot V Seng Jaya..... dengan 3 pintu, harga kami dapat RM250.00..... harga asal RM280.00..... ada 3 pilihan, gambo hello kitty (pink), upin ipin (biru) dan angry bird (merah)..... so kami pilih pink sebab nak samakan dengan meja tulis.....



meja tulis beli kat Pusat Perabot V Seng Jaya jugak dengan harha RM250.00..... harga asal RM295.00 kut kalu x silap..... kami pilih Mickey Mouse selain dari Princess (pink) ngan Upin Ipin (biru)..... Mickey Mouse ni nampak berseri sikit dari yang princess kaler pink jugak..... x kan nak ambik kaler biru plak kan..... tu tunggu anak no 2 kut2 lah lelaki kan..... ngeh3, verangan dulu.....




meja lipat2 dari Cosway..... tebus point, dapatlah harga RM39.90 daripada harga asal RM49.90..... padahal dah ada meja tulis Mickey Mouse tu kan, tapi nak jugak meja lipat2 nieh..... bukan ape, bila dok kat meja tulis tu, Aisha x sampai nak menulis..... maklum baru 5 tahun kan, xder la tinggi mana pon walau orang cakap dia ni tinggi..... hihi..... so, aku beli lah meja rendah ni untuk kemudahan di buat homework kan..... bila dia dah x guna nanti, bagi kat adeq dia pulak kan..... hikhik




 ini adalah tambahan..... konon2 nak berkemah, last2 bear dia yang berkemah kat dalam tu.....
Papanya la yang melayan anak dara tu nak berkemah..... jenjalan kat Tesco, tetiba ternampak lah si Papa mendealah ni..... so mengoffer lah si Papa pada anak dara..... dah berdiskusi nak patten yang mana, nak kaler apa..... last2 sampai kat kaunter bayaran..... Mama yang kena bayar..... iskiskisk..... harga RM45.90 setelah diskaun dari harga RM79.++ dan ambil bentuk rumah sebab nampak real sikit dari bentuk kereta ke, keretapi ke, bas ke kan..... hehe




 selain dari tu, barang2 lain untuk memenuhi bilik si kecil adalah..... rangka katil peninggalan MakSu, terima kasih Maksu..... tilam single RM79.00 beli kat kedai perabot yang sama beli almari..... kotak mainan rotan hadiah dari orang Felda Keratong, Pahang, dulu kotak baju Aisha, sekarang jadi kotak mainan pulak..... hehe, alas kaki beli kat Sakan Rawang RM3.00..... bed sheet Disney Princess RM59.90, beli kat AeonBig Wangsa Maju, after less dapat RM29.95..... blanket pon beli kat AeonBig RM10.90..... bolster pon beli kat AeonBig jugak, RM15.90.....

sekarang ni hati tengah membuak2 nak tukar langsir bilik Aisha kepada langsir yang lebih sesuai untuk perkembangan anak2..... langsir yang aku guna sekarang ni sama dengan langsir kat bilik master bedroom kami..... jahit sendiri tu, tapi tu lah..... nak tukar yang warna ceria sikit..... baru sesuai untuk perkembangan minda kanak2 kan.....

moga usaha kami ni akan memberi rangsangan dalam tumbesaran Aisha..... nak buat canggih2 x mampu, so kita buat yang mana boleh janji semua pihak puas hati..... kan

k, sekian

5.7.13

*my dear Hubby ~ pembaca doa meraikan pengantin lagi*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

kejadian malam 22 Jun 2013 yang lepas.....

my dear hubby sekali lagi dijemput untuk mengetuai bacaan doa sempena majlis menyambut menantu rakan sekerja..... sebelum ni Hubby dah baca doa kat majlis kahwin kawan opis, walau bukan satu bahagian kan..... kali ini khidmat Hubby dicurahkan untuk majlis menyambut menantu kawan opis Hubby (kawan opis adalah mak pengantin).....

tahniah Kak Sani dah dapat menantu..... moga mereka berbahagian hingga ke akhir hayat yer kak.....

 
 

gambar secara kolektif ye kengkawan..... sebab pic x berapa clear..... ntah camera yang x cukup mgp atau aku yang memang x pandai nak snap..... aku pon x tau..... huhu, tak nak ngaku kekurangan diri..... ngeh3

majlis di buat di Restoran Al-Rawsha..... oho, apa tugas no 129 dalam gambo tu yerk..... itu adalah no bertuah yang semua tetamu dapat..... dan Alhamdulillah aku salah sorang yang bertuah itu..... hadiah adalah wall deco gambar bunga 2 keping..... x gantung lagi sebab anak dara dah cop nak letak kat bilik dia..... bilik kecik tapi nak letak sume bende..... so, biar je lah dulu..... hehe


k, sekian

4.7.13

*deko deko TerataKami ~ al-kisah bunga pokok kaktus Mai*

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

sambungan dari entry pokok kaktus Mai ada bunga bulan 5 yang lepas..... eh, bukan nama pokok kaktus tu Mai, tapi pokok kaktus tu pemberian orang yang baik hati bernama Mai..... so aku letak lah nama Mai kat situ, kalu ada orang lain yang bagi pokok lepas ni aku letak lah nama pokok tu sempena orang yang bagi..... hihi ok kan.....

so berbalik pada tajuk..... masa bulan 5 ritu kaktus tu macam ada tunas untuk berbunga..... dan selepas 3 minggu lebih kurang.....

hasilnya.....





























































 TADA!!!

memula tengok ingat semut berkerumun atas kelopak bunga tu..... rupanya macam sesungut bunga..... huhu, x tahu aku nak panggil apa mendealah tu..... bunga tu cumel jerk.....alhamdulillah, so sweet..... try search kat internet bentuk bunga yang sama, x jumpa plak..... nak tau jugak info pasal pokok ni kan.....

tapi


ia tahan seminggu jerk.....
lama2 ia jadi semakin warna oren n tertanggal.....




gambar aku ambil selepas seminggu dari keadaan pic pertama di atas tadi.....
see..... cumel kan bunga tu.....
sebesar hujung jari hantu aku jerk.....
bawah daripada bunga yang tertanggal tu ada lagi macam tunas ke pucuk nak tumbuh..... tapi x tahu lagi ape bendenye.....
kita tengok lah nanti apa yang terjadi yerk.....
kut2 lah tumbuh bunga yang bulat ada duri2 tu kan.....


alah.....
google punya gambar
 macam bunga yang warna merah dalam pic kat atas nie.....
 hikhik..... verangan dulu.....
ye lah..... mana kita tau kan.....

so kita tunggu yerk.....
apa2 pon, terima kasih Mai sebab bagi pokok kaktus ni kat aku..... dah tinggi sampai ke paras bawah tingkap umah dah pokok ni, tapi still stabil lagi, x perlu sokongan..... cuma macam dah nak kena tukar pasu jerk..... maklum masa tanam tu Hubby letak kat dalam pasu rendah, takut pokok tu x cukup vitamin plak.....

moga pokok ni makin membesar bagai juara.....

k, sekian


3.7.13

*wordless wednesday ~ anakku belajar bawah meja*

10 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,





dah belikan meja tulis, tetap nak buat homework bawah meja.....
but.....
Alhamdulillah, keputusan memuaskan untuk penggal 1 nieh.....
good job Aisha.....
harap2 ia berterusan untuk akhir tahun nanti.....

k, sekian
 

2.7.13

*KWC dah tutup*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

ha..... pernah dengar KWC kan..... kependekan kepada nama Kenanga Wholesale City a.k.a Kenaga..... alah tempat yang best untuk shopping baju tu..... 

ini kejadian hari Jumaat 2 minggu lepas, balik dari Kuantan atas urusan yang agak penting..... sampai di KL hajat nak singgah lah di KWC ni dapat barang sehelai dua baju untuk kami anak beranak pon dah ok kan..... lepas maghrib sebelum jumpa suplier di Tesco Ampang..... ke sini lah kami..... memang sebelum ni agak dah 3 4 kali ke sini, kami pilih siang hujung minggu, maklum tu je lah masa yang ada kan..... so konon2 kali ni nak cari hari bekerja nak elak ramai orang dan alang2 sementara nak tunggu supplier kami tu..... jejak kaki ke sinilah kan.....

tup2..... bila dah sampai tengok senyap sunyi jerk..... area parking kereta masih lagi banyak kereta yang ada tapi bila masuk jer ke shop lot dalam tu..... eh, macam pelik jap..... apsal kedai sume dah tutup, kiosk kat tengah2 tu pon dah berbungkus dengan canvas..... cakap dengan Hubby, agaknya kedai atas2 ni (park kat tingkat 8) tutup awal, tinggal tingkat bawah jerk yang bukak kut..... eceh, konfiden jerk..... sampai ke level 3A kut, try lah jenguk kat celah escalator ke bawah tu..... ternyata semua kedai sampai ke tingkat bawah dah tutup..... huhu

kecewa tau..... terus Hubby cari toilet..... dah alang2 sampai, gunalah kemudahan yang ada kan..... so ke toilet lah kami tiga beranak..... macam biasa, dalam toilet xder paip (toler) air yerk..... guna bidet direct dari dalam bowl kalu nak beristinjak..... huhu




tiket bayaran parking kami.....
masa masuk : 19.51
masa keluar : 20.07
ha, berapa lama kami kat dalam tu..... 16 minit.....
bayaran : rm1.00 (kalu kat Jusco n ada kad, dapat free nieh)..... hehe


untuk menghilangkan kecewa, ambilah pic anak dara kat signboard KWC sebelum keluar.....
so moral di sini..... pastikan masa operasi shopping complex yang kita nak pergi yer kengkawan.....


Kenanga Wholesale City (KWC)
Alamat : 8-01, Kompleks Kenanga Wholesale City, No.2, Jalan Gelugor, 55200 Kuala Lumpur.
Nombor Telefon : +60 3-9221 8081/8086/8382
Waktu Operasi : 10.00 a.m – 8.00 p.m
Lokasi : Pusat Bandar Kuala Lumpur
Keterangan :
Kenanga Wholesale City (KWC) antara pusat membeli-belah terkini di Kuala Lumpur. Merupakan satu-satunya pusat borong fesyen yang terbesar di Malaysia dan telah diiktiraf sebagai antara lokasi pelancongan di Kuala Lumpur oleh Tourism Malaysia. Terdapat pelbagai outlet-outlet fesyen pakaian serta aksesori yang disediakan dengan kadar harga berpatutan.

k, sekian

1.7.13

*Kilim Geoforest Park, Langkawi*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


salah satu tempat yang kami (aku n kawan2 opis) lawati semasa di Langkawi adalah Kilim Geoforest Park..... bukan lah untuk buat boat tour..... tapi kami ke restoran terapung untuk makan tengah hari di sana..... nak ke restoran wajib naik bot dalam 5 ke 10 minit sambil menikmati hutan paya bakau di sungai air masin dan gunung ganang yang menghijau.....pemandu bot kami bagitau kedalaman sungai tu mencecah 15 meter dalam..... huhu seriau jugak dengar, tapi nasib baik lah adik tu bawak dengan berhemah cuma bot terhuyung hayang bila berselisih dengan bot lain.....




pemandangan sepanjang perjalanan..... saujana mata memandang.....



pakej boat tour yang di tawarkan.....



boleh tengok helang, boleh pegi tempat ternak ikan, boleh pegi macam2 gua yang ada kat sana..... pilih je lah mana yang berkenan.....

tapi ada jugak yang free naik bot.....




adik pemandu bot kami yang berbaju merah dalam bulatan tu kata..... kalau kita naik bot untuk makan di Restoran Amin (tempat kami having lunch that day)..... maka bayaran boat adalah percuma, cuma bayar untuk menu makanan yang kita order je lah kan..... makanan ofkos lah seafood..... kat restoran tu jugak kita boleh tengok pelbagai jenis hidupan laut yang ada kat situ sambil dapat penerangan dari penjaga restoran tu..... nak bagi ikan pari makan pon boleh, kalu berani lah..... hehe

so, overall kalu ke sini..... rasanya best kut naik bot sambil menikmati pemandangan ciptaan Allah dari dalam bot..... tapi kena penuhkan bot dalam 10 orang baru berbaloi nak bayar sekurang2 nya RM250.00 untuk satu bot kan.....apa2 pon tepuk dada, tanya hati..... samana nak buat aktiviti ini atau tidak kan.....

k, sekian