^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

28.6.13

*coklat dari Langkawi*

10 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 


sebelum ni ada entry WW langkawi then ada pulak entry pantun langkawi.....
ari ni nak share pasal cokelat langkawi pulak.....

ahah, Langkawi dan coklatmemang x dapat dipisahkan kan..... tapi sempena berkursus 4h3m kat sana ritu..... aku xder la memborong coklat banyak, sebab aku x berapa gemar coklat..... lagipun yang my dear Hubby pi ke sana sebelum tu pon ada lagi coklat dalam esbok x habis..... so kali ni aku pegi beli sikit2 jerk..... buat puas hati tengok orang membeli, aku pon nak membeli jugak kan..... ngeh3..... dasar pompuan suka shopping.....



 coklat yang aku beli adalah dari Chocolate Shop Haji Ismail Group (HIG)..... itu adalah tempat persinggahan kedua kami selepas Idaman Suri.....mencari coklat Pepero yang kehabisan stok..... so kat sini aku beli tiga jenis coklat sahaja.....



Barnsberry Chocolate RM6.90

puas lah aku pusing2 satu HIG coklat nieh..... satu pon x menarik perhatian aku..... maklum bukan penggemar coklat kan..... so 1st aku ambik Barnsberry Chocolate campur2 punya..... RM6.90 satu, kalu ambik 2 pack jadi RM10.00..... so aku ambik lah 2 pack..... hehe samapi entry ini ditaip, ada terletak elok jerk dalam esbok..... ntah bila nak makan..... huhu


Gold Coin Chocolate RM5.90

coklat duit khas untuk anak dara aku..... hehe dan memang dia jerk yang makan..... aku jamah sikit2 jerk, tapi kena marah jugak dengan Aisha sebab dia kata ni coklat dia..... huhu
keluarlah dialog best dari dia.....
"Mama, kenapa Mama beli coklat 2 ringgit kat Aisha?"..... ha aku nak jawab apa (coklat 2 ringgit merujuk pada no. 2 yang ada kat coklat tu)..... senyum je la sambil jawab, "tak per, Aisha makan je la coklat tu..... sedap kan"..... x menjawab soalan kan..... huhu


Hanuta Minis RM13.90
 hurm..... x taulah aku kalu coklat Hanuta ni ada yang besar punya..... sebab yang ni versi mini kan..... ha coklat ni jerk yang aku makan..... tapi makan sikit2 jerk sebab comel, sayang pulak nak makan..... sebab apa aku suka, sebab dia x fully coklat, ada wafer yang engapit coklat tu, so xder la manis sangat kan.....

dah..... tu jerk coklat yang aku beli..... hehe janji beli.....


actually banyak jugak tempat persinggahan untuk bershopping masa di sana ritu, tapi sekejap2 jerk sebab masa x mengizinkan kan.....

tapi ada benda yang aku rasa ralat sikit la masa shopping tu..... ada beli set sudu garfu yang letak atas meja tu kan..... beli kat Idaman Suri dengan harga RM52.00 satu set..... ingat dah murah kat situ..... rupa-rupanya ada lagi satu tempat yang murah untuk dapatkan barangan keperluan rumah..... bukan HIG tapi di Rams..... dekat dengan Pekan Rabu.....

Rams Home Decor Sdn Bhd

set sudu garfu yang aku beli sebijik design dia kat Rams ni hanya RM40.00 sahaja..... beza RM12.00 tau..... dan ramai jugak makcik2 yang sekali masuk dengan aku ke Rams ni, tapi rombongan lain la..... pon bercerita bende yang sama sesama mereka (aku tukang dengar jerk dorang bercerita)..... tapi barang dah beli kan..... redha je lah.....

so lepas ni kalu tersesat ke Langkawi..... nak membeli barangan rumah, pinggan mangkuk, sudu garfu, kuali periuk, senduk,aku akan ke Rams ni lah..... tapi untuk coklat aku x tau sebab aku x survey coklat kat sini..... hehe

hurm, bila nak ke sana lagi yerk..... jeng jeng jeng.....

k, sekian

27.6.13

*Kotex Fresh Liners & DRB - Hicom*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin


as salam, 

erm..... aper cher ngan tajuk kat atas tu yerk.....
xder aper actually..... itu adalah iklan CPUV Nuffnang yang tengah running kat blog aku sekarang.....kedua2 nya adalah untuk bulan Jun..... alhamdulillah, setelah sebulan sunyi dari iklan, bulan ni ada 2 pulak..... terima kasih Allah, dapat lah tambah duit belanja nak bercuti ujung taun nieh..... hehe



Kotex Fresh Liners tu agak lama bertahan, harap2 lagi lama lah dia bertapak di sini kan.....
DRB Hicom baru 2 hari lepas bertandang..... harap2 lama jugaklah incik Nuffnang letak kat sini kan..... hihi

dah.....
sedikit kebizian di hujung bulan nie..... kengkawan yang datang sini menjenguk n bertegur sapa, terima kasih diucapkan..... ada masa nanti aku buat kunjungan balas yerk.....


 k, sekian

26.6.13

*wordless wednesday ~ Genting Highland view from Karak Highway*

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

perjalanan balik dari Kuantan, Pahang ke KL ujung bulan lepas..... test camera kat HP baru.....
jom nikmati pemandangan Genting Highlands yang jauh nuun di puncak dari Karak Highway.....





 bila la agaknya nak sampai ke puncak sana nuun lagi yerk.....

k, sekian

25.6.13

*Tahniah Syura!!!*

1 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

As salam,

Tahniah buat penyanyi Syura yang berjaya menjuarai pertandingan Masterchef Selebriti Malaysia Musim Kedua..... you deserved it..... kata Celina.....

Memang betul pon sbb aku tgok final round ni dia buat dgn baik skali..... walau sesat masa nak ke cold kitchen kat Brahims tu..... tp dia dpt siapkan menu dgn tenang n plating dia mmg mmmmm marveles la bg aku..... sbb apa, dr awal dia masuk yg cuma tau msakan kampung..... akhirnya dia berjaya cabar diri dia utk buat western food n semua juri suka dgn hidangan yg dia buat.....

Menang rm60,500 utk Pertubuhan Kanser Payudara Malaysia n dpt 2 way tiket flight business class utk 2 org ke Paris..... wow..... bestnye..... moga hasrat dia nak bawa mak ke Mekah akan tercapai.....

Sekali lagi Tahniah buat Syura n hidup JDT!!!
eh tetiba plak JDT kan..... hihi

K, sekian

*Rawang Burger Bakar - Batu 16*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


kejadian awal bulan ni..... makam malam kat kedai sebab malas nak masak..... so dinner lah kita kat restoran ape erk..... alahai x ingat lah pulak aku..... tapi kat Batu 16, Rawang, kedai dia lot hujung sekali berdepan ngan Nagoya baru sebelah Tesco Rawang..... hah tu dia..... ada dapat bayangkan x kedudukan kedai tu kat mana..... padahal dah 2 3 kali makan kat sini..... ngeh3..... x per, nanti aku pi sekali lagi aku snap nama kedai dia yerk kengkawan.....



untuk anak dara..... makan fries + mayonis + air sirap bandung.....

 1st time ni dia makan mayonis, kalu cicah sos dia kata pedas, so bagi lah dia cicah mayonis..... ok pulak dia makan.....


 
chicken grill

pilihan my dear Hubby chicken grill..... bermenu western kami malam tu..... siap ada potongan buah oren lagik, Aisha yang makan oren tu sebab Hubby x makan buah..... sedap chicken grill dia..... tetiba terliur pulak tengok menu ni..... huhu



 burger bakar madu tiga + cheese

ambik cheese sebab anak dara penggemar cheese..... so cheese tu memang bagi kat dia sehelai gitu..... RBB, dah lama kami mencari di mana Rawang Burger Bakar nieh, rupa2nya ada di kedai yang kami pegi..... so aku saje nak try, orang beria2 bercerita kan..... erm, boleh lah, agak muak sikit sebab daging dia sangat2 tebal (homemade tau) dan portion dia agak besar untuk aku yang sedang2 jerk badan nieh..... rasanya lepas ni kalu nak order, kena kongsi 2 3 orang baru habes.....

dia ada bagi kad yang belakang dia ada kotak2 untuk kumpul cop..... setiap kali datang, bagi kad kat owner stall n dia akan cop, bila cop dah penuh (dalam 10 kotak) so boleh dapat percuma Burger KLCC yang super duper tinggi, macam dalam gambar kat business kad atas tu.....



pelbagai pilihan burger bakar.....
 


satey

selain daripada tu, kat kedai tu ada jugak satey..... sedap satey dia, lembut jerk..... besar pon besar, x macam satey sekarang kan, comel lote jerk.....

erm, menu lain2 jugak pon ada kalu nak, nak goreng2 ada, nak nasi putih ada, nak CKT pon ada, tapi kami x pernah rasa lagik..... nanti kalu pi sini lagi, nak try CKT dia pulak..... kalu best, nanti aku share kat sini.....

k, sekian
 

24.6.13

*kami ber PD last weekend [gambar]

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

ingat lagi entry aku pasal kami ber PD last weekend pada awal bulan lepas..... 
so, dah alang2 gambo dah boleh transfer ni (peringatan, pincam PC jiran sebelah), kita bermaraton up entry bergambar yerk.....
jom layan.....
hehe





lunch pada hari Ahad nya di pantai mana ntah..... tidak dinyatakan oleh bakal penduduk tetap N9 a.k.a my USU (berbaju n tudung biru)..... mak belanja..... terima kasih mak..... sayang mak..... abah jugak.....
gerai makan betul2 tepi pantai yang ditambak dengan batu..... nyaman jerk dok sini dengan angin yang bertiup..... ramai jugak orang yang lepak tepi pantai tu, yang memancing pon ada..... x tahulah dapat ikan ke tak..... hehe




my lil Aisha berposing (dipaksa posing sebenarnya) di atas batu tepi pantai.....



lepas makan, kami ke Pantai Teluk Kemang..... hajat asal lepas makan nak terus balik KL, tapi dah mereka mengajak, kami pon ikutkan je lah..... lagipon dah lama kami x ke sana..... masa pegi dulu time Aisha umur 1 tahun kut..... hampir 4 tahun kami x ke sana.....

so, jom ke Teluk Kemang kita.....




anak dara sibuk dengan bubble hasil pow Nyai kat bazaar Teluk Kemang..... terima kasih Nyai.....
hehe



hajat ke sini untuk jalan2 n berjimba2 sambil posing kat pantai x sesampaian sebab tetiba my USU ada keemasan yang memaksa mereka untuk balik umah..... so kami pon minta diri untuk balik KL.....
dalam pukul 6 kut kami gerak balik.....

sebelum sampai ke TerataKami, kami singgah ke suatu tempat.....
tempat apa.....
nanti next entry aku cerita yerk.....
hehe


k, sekian

21.6.13

*Ketam Masak Lada Bertelur*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

 ahah.....
bukan senang aku nak share resepi kat blog ni, sebab aku bukan terror masak pon, masak pon x selalu kan.....
maklum, isteri berkerjaya..... ngeh3

so, ntah bila tapi bulan lepas lah..... sekarang ni aku cerita pasal bulan lepas jerk la sebab gambo yang baru transfer ni sume bulan lepas punya stok.....
boleh kan..... hehe
makan malam kami disajikan dengan lauk spesel dari air tangan aku sendiri..... muehehe
apa yang aku masak.....?



Nasi Putih
n lauk






















































Ketam Masak Lada Bertelur (sebelum)

perghhh..... macam mengidam nak makan ketam, nak beli yang siap mahal, so mintak Hubby beli ketam kat pasal malam..... time masak tu risau jugak sebab my dear Hubby baru detect yang dia alergic dengan seafood..... sian kan dia..... erm, ketam tu sekilo RM24, beli 2 ekor yang beratnya hampir 1/2 kilo.....
x perlah, nak makan punya pasal, bukan selalu kan.....

makan berdua, dapatlah seekor sorang..... anak dara cuma makan telur nye jerk..... eh, bukan telur ketam, tapi telur ayam yang aku campurkan sekali kat ketam tu.....
alhamdulillah, sedap jugak aku masak..... ngeh3



Ketam Masak Lada Bertelur (selepas)


setel malam tu jugak, biasa kalu masak untuk makan malam, akan ada jugak tinggal baki masuk dalam peti sejuk untuk diperangat esoknya.....
tapi bagi kes ketam ni, sebaliknya berlaku.....
ye lah, bukan banyak sangat isi ketam tu kan..... tapi puas jugak makan sambil tengok tv.....
hehe

nak resepi.....
meh aku share.....

bahan :
ketam (wajib)
cili giling
bawang merah, bawang putih, halia - kisar sekali (aku tumbuk jerk sebab blander pisau tumpul)
gula
garam
kuib knorr (sebagai penambah perasa)
telur (dipukul)
minyak (untuk tumis)

cara masak :
tumis bahan kisar + cili giling dalam kuali sampai naik bau
masukkan ketam biar sekejap
masukkan telur yang dah dipukul tadi serata kuali
masukkan air biar ada kuah sikit
masukkan garam + gula sesedap rasa
masukkan suku kiub knor (aku guna ayam) sebagai penyedap rasa
tutup kuali sebentar biar bau n rasa sebati dalam ketam
tutup api n sedia untuk di hidang n makan
 ada cara lain untuk masak ketam?..... meh share sini.....

k, sekian

20.6.13

*hadiah birthday dari yang tersayang*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

cerita dah lama tapi x boleh nak up sebab xder gambo.....
alasan xder gambo, sebab gambo x bleh nak transfer ke PC.....

seb bek lah ada belas ehsan jiran sebelah aku ni bg tumpang PC dia nak transfer gambo..... hehe, tapi jangan risau lpas jerk aku transfer gambo tu, aku terus delete..... tapi, alamak..... lupa nak remove dari Recycle Bin lah.....  huhu, kena bertindak lah lepas ni.....

so, perkongsian pertama adalah.....


v


v


v


v


v




hadiah besday dari my dear Hubby last month.....
tq dear..... sangat2 terharu sebab dah agak lama x dapat adiah surprise dari beliau.....
hehe

tapi xder lah surprise sangat sebab aku yang pi pilih sendiri nak model n kaler aper kan.....
x per, yang penting aku sangat2 appreciate hadiah dari beliau.....
sayang dear sangat sangat saaangat banyak.....


***
dan kerana HP baru inilah aku x boleh nak transfer gambo direct ke PC aku.....
tumpang lah PC jiran sebelah yerk.....
hehe




 


dan ini adalah adiah besday jugak.....
dari jiran sebelah aku.....
terima kasih banyak2 yerk jiran.....
sangat2 hargainya sebab aku suka ngan pen tu, kaler dia pon pearl, cantik..... kalu ijau lagi cantik kut kan..... taun dpan bagi kaler ijau pulak eh..... hehe
nak buat koleksi.....

erm, so ni dulu cerita nak share.....
nanti2 ada lagi cerita lain, aku share yerk.....
memang ada pon, tunggu giliran nak publish jerk.....
hehe

k, sekian

18.6.13

*komisyen dari assignjobs*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 

ingat lagi entry aku pasal aku daftar assignjobs, dapat komisen awal bulan lepas.....
ha, last week angka komisen aku dah bergerak sikit..... ikut job yang aku selesaikan.....
cer tengok pic kat bawah nie.....


bukti kerja yang dah selesai

ada lagi yang pending tu..... screen shoot ni sebelum aku pi Langkawi, masa kat sana x sempat nak bukak walau kat dewan tu ada wifi free..... huhu
semalam cek yang pending tu dah confirm n ada tambahan kerja baru..... so, macam biasa kenalah buat baru dapat komisen kan.....

senang je keje dia, cuma like / share / komen atau apa2 saja kerja yang diminta..... yang penting sume senang2 belaka, komisen pon x tinggi kan, tapi janji ada jugak..... sikit2 lama2 jadi bukit.....

so, ada sesiapa lagi nak register FREE jerk.....
KLIK SINI
daftar jerk, terus dapat komisen USD2.....


k, sekian

17.6.13

*pantun langkawi.....*

2 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 



nak cerita pasal langkawi.....
tapi gambo x leh nak transfer ke pc.....
rasa sedih di hati.....
ada sesape nak tolong x? weeeee.....



k. sekian
 

12.6.13

*wordless wednesday ~ outstation for Langkawi*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


Langkawi, Malaysia

i will be there for 4d3n.....
tapi atas urusan kerja.....
semoga semuanya dipermudahkan.....
ameen

k, sekian


7.6.13

*daftar AssignJobs, terus dapat komisen*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 

ahah, sekarang memacam jenis kerja part time yang tersedia kat internet kan..... cuma kita nak atau x jerk kan.....

kengkawan pernah dengar pasal AssignJobs, ada yang pernah dan tentu ada yang belum pernah dengar kan..... aku pon baru daftar tadi, tergoda dengan entry kak Intan Berlian, x tahu program ni baru ke lama, tapi terbaca kat blog seseorang dan aku pon riki2 lah apa yang perlu di buat dan macamana nak dapat komisen tu kan..... aku kalu mende senang2 jerk aku nak buat, kalu yang susah tu, lepas register, terus lupa nak buat then terbengkalai lah akaun tu..... haha

program ni macam kita buat keje part time secara online, promote @ like @ share @ bagi komen web seseorang atau company dan kita di beri komisen..... senang jer rupanya, pendaftaran adalah FREE dan dah ada pon yang dapat payment walau baru 2 hari mendaftar.....

komisyen yang dah diterima oleh blogger ahmadfaizal selepas 2 hari mendaftar



 dah daftar, tengok email yang kita register tu, then klik link yang diberi, terus kita di bawa ke akaun kita..... so bolehlah terus mula kerja.....



akaun aku yang baru daftar tadi

kat atas ni adalah akaun aku yang baru daftar..... tengok kat balance tu dah ada 2 dollar..... tapi yang untungnya, kita nak cash out boleh pilih samada nak guna Paypal atau bank tempatan, yang di suggest adalah Maybank atau Cimb..... dalam akaun kita tertera kerja2 yang dicadangkan [Job Title]..... ada juga dinyatakan berapa bayaran yang akan kita dapat [Earn] dan berapa lama masa yang perlu di ambil [Time] untuk selesaikan kerja tu.....

kan senang sebab kita dah boleh kira siap2 berapa yang akan kita dapat bila kerja dah selesai..... kerja sangat mudah, macam yang aku cerita kat atas tu..... nak tahu kerja apa yang available, kenalah refresh akaun kita selalu..... kata keje part time kan, sebab kerja tu ada limit, siapa cepat dia dapat..... dah siap kerja, dah cukup 30 dollar, kita boleh cash out..... alhamdulillah.....

so, sesiapa yang nak keje part time ni.....


k, sekian

*jalan jalan*

7 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

erm, nak update cerita tapi gambar still x boleh nak share lagikkkkk..... huk huk huk
bos n ramai pegawai kat opis ni xder..... ada yang berkursus, ada yang bercuti.....
sunyi jerk opis nie.....
tapi aku still dok sini.....
keje..... hehe
belum ada plan nak bercuti lagi dalam waktu terdekat nie.....

dok opis.....
siapkan lah apa2 yang patut, kan.....
next week bila bos masuk opis, boleh sua jerk kat dia mintak pengesahan.....


pinjam incik google

so, jap lagi bila semua dah setel, nak jenjalan umah kengkawan.....
boleh kan.....
hehe

k, sekian


5.6.13

*wordless wednesday ~ perubahan perlu dilakukan*

9 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,





pic dr intagram sbb pic ori still x bleh nak transfer dr HP..... itulah cara my lil princess buat homework kalu kat umah..... sian kan.....

dok atas lantai, letak kusyen atau bantal, then ambil buku untuk buat homework..... meja tulis untuk kanak2 ada (yg ada ABC atau gambar2 tu kan), tapi dia x nak guna, so papa dah buat letak set radio dia kat tingkat atas.....

tapi perubahan perlu dilakukan, x kan selamanya nak macam tu kan..... demi pembelajaran yang lebih selesa, kami, lebih kepada my dear Hubby sebenarnya (sebab dia yg kuar kos, hehe) dah sediakan bilik untuk princess (kata ganti nama baru untuk Aisha) siap dengan meja tulis..... moga dia dapat belajar dengan selesa..... tapi kerusi x der lagi..... huhu

opsssss, pic bilik princess xder yerk, sebab masalah macam yang aku cerita kat atas tu..... sorry yerk kengkawan..... nanti bila dah boleh transfer pic karang, aku share kat sini yerk..... inshaa Allah

k, sekian


pssst : WW yang x berapa menjadi..... huhu
pssst 1 : jap lg dah siap keje utk ari ni, nak jenjalan umah kengkawan.....
pssst 2 : alhamdulillah, Nuffnang ingat lagi kat blog ni, ada CPUV baru start 3 jun ritu..... tq Allah

4.6.13

*ber PD last weekend*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,





ahah, cantik x gambo kat atas tu..... opsss itu bukan gambo aku yang snap tau, itu gambo dari hasil google..... hehe

itu lah aku ni, tangan dah menggeletis nak menekan keyboard, tapi gambo x der, so x reti nak cerita..... pinjam gambar dari incik google, tapi x best rasanya.....

actually last weekend kami sekeluarga (aku, hubby n Aisha) ke N.Sembilan nak melawat my parents yang bercuti di sana..... bukan cuti apa pon, dok teman my USU yang baru berpindah ke sana, dok kat Taman Bukit Sendayan with her husband..... ada sesiapa tau taman tu kat mana..... hehe

so, kami tidur 1 malam di rumah beliau..... pegi hari Sabtu lepas kenduri di umah kawan opis, esoknya (Ahad) jenjalan kat Port Dickson jap, shopping2 jap, x sempat nak turun laut sebab ada kecemasan, pakcik husband my USU pass away on that day..... innalillah

so, then petang tu kami balik semuka ke TerataKami..... sepanjang jalan lebih kurang 2 jam, my lil Aisha tido jerk, mungkin kepenatan asik berjalan jerk siang harinya.....

apa pon, kami seronok ngan short vacation ni sebab dapat jumpa Mak ngan Abah di sana..... di khabarkan hari ni (4 Jun) mereka dah pulang ke Kota Tinggi sebab anak kesayangan mereka dah rindu gilos kat mereka..... 

tapi kurang seronok kau bercerita sebab x der pic yang boleh aku share kat sini disebabkan HP aku x boleh detect kat PC, ntah masalah HP ke, masalah cable ke atau masalah PC, so gambo dalam HP x boleh nak transfer ke PC..... nak kena selesai cepat ni, kalu x, x best arr diari aku ni kan x der pic..... huhu


k, sekian