^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

31.5.13

*deko deko TerataKami ~ instapic pokok serai*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 

 pergh, tajuk ntah hape2 kan..... haha
kepala ting tong pikir mende lain nieh..... tu yang merapu sikit tu.....





actually aku nak bagitau yang gambar kat atas ni adalah pic dari album instagram aku (baru belajar ni noks, orang lain dah bosan dengan mendealah ni, aku baru nak belajar, teruksssss kan)..... meh follow maszmadi, nanti aku follow semula..... aku masih terkial2 nak tekan ikon2 kat situ..... huhu

erm, pokok serai a.k.a lemongrass pemberian Mak, eh bukan, aku yang mintak mak bawak masa Mak ngan Abah datang sini ritu, nak tanam kat umah..... tanam pada 19.05.2013 (lebih kurang seminggu yang lepas), dan itulah hasilnya..... alhamdulillah, suka aku tengok tau, lepas pokok zebra ngan lavendar kami mati..... huhu
pokok serai tu tanam dalam pasu dulu, nanti bila dah kembang, nak kena pindah kat bawah pulak kan..... kena sedia tempat ni..... ada lagi satu pokok limau purut, tapi x tanam lagi, dok dalam polibag lagik..... nak kena cari ruang nak tanam..... huhu
harap mereka tumbuh dan berkembang bagai juara macam pokok kaktus Mai..... hehe


Serai
Tumbuhan ini mempunyai perasa lemon dan boleh dikeringkan untuk menjadi tepung atau digunakan segar. Digunakan dalam teh, sup, dan masakan kari, serai juga sesuai digunakan dalam masakan ayam, ikan, dan makanan laut - sumber wikipedia


k, sekian

30.5.13

*foto tempat tinggal ultraman*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

 erm, tetiba pagi tadi rajin nak jenguk nuffnang kan, maklum tiada gangguan terkejut2 yang menuju kat meja aku hari ni, hehe..... aku rasa dah nak merajuk dah dengan nuffnang ni sebab xder CPUV dah kat sini start awal bulan ritu..... tapi x per lah, itu x menjejaskan aku untuk update cerita kat blog aku nie..... dah lama sangat amaun tu x gerak nanti aku cash out je lah, nak bekal pi CH, inshaa Allah.....


hah, cerita sikit ekk..... 



ada sesiapa tahu tempat tinggal ultraman camne rupenyer.....
aku pon x tau.....
tapi pagi tadi cek kat nuffnang, ada pulak sesat keyword macam kat bawah nieh.....


"foto tempat tinggal ultraman"


aha, agak2 sapelah yang mencari tu yerk..... adik2 nak buat kerja kursus sempena cuti sekolah ni kut yer..... hehe
atau ibu bapa yang cuba mencari idea konsep nak deko rumah sempena sambutan hari jadi anak2..... ok jugak tu kan..... hehe

apa2 pon, semoga berjaya lah pada anda yang pandai menggunakan kemudahan internet ke arah kebaikkan, jangan terpesong sudah la yerk..... 

k, sekian


pssst : sewonok sebab bos xder, tapi x swonok sebab keje yang memerlukan pengesahan bos segera tergendala pulak..... minggu depan sempat kut kan..... hehehehe (ketawa seorang pekerja berhemah)


*makan secara exotic nasi kenduri*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

erm, 2 hari bercuti sebab anak dara x sihat..... bila naik keje, memacam nak kena setel, maklum jiran sebelah aku outstation, so aku kena cover sensorang..... seb baik lah akak bling2 ada back up aku 2 hari tu, kalu x, haru jugak lah jadinye..... huhu

so 3 hari xder entry, agak2 kengkawan windu x kat aku..... muahaha windu lah, windu lah..... aku windu seh nak baca blog2 kengkawan yang rajin datang sini..... x per, keje aku da setel jap jap lagi, nanti aku jengah umah kengkawan yerk.....
hehe

so, sebagai pengubat windu kengkawan pada aku.....ngeh3

aku sajikan anak dara yang makan secara exotic di majlis kenduri kahwin.....
kejadian berlaku di Kuantan, dah 2 kali dah dia buat macam tu..... 1st time masa kenduri umah kawan my dear Hubby, then 2nd time last weekend kenduri kat taman perumahan my PIL.....

bahan yang diperlukan adalah :
nasi kenduri (nasi putih, beriani, minyak dsb)
buah tembikai a.k.a semangka (orang pahang panggil buah timun cina)
 buah sunkis atau limau

macamana dia makan.....
jom layan



memula cari tempat duduk dulu..... haha
ok, ambil buah tembikai n potong kecik2 ikut saiz mulut memasing.....
pehtu ambil sunkis atau limau, mana yang disediakan oleh tuan rumah.....
perahkan air limau tersebut pada tembikai yang dah dipotong kecik2 tadi.....
dan seterusnya, gaulkan dengan nasi ikut banyak mana yang kita nak makan.....
dan makan.....




ha, sungguh berselera anak dara makan dengan cara macam tu..... sampaikan mak mertua lalu kat belakang pon dia x sedar..... hehe

pelik x?
erm, ada anak2 kengkawan yang makan dengan cara macam ni x?..... atau ada lagi pelik dari ini..... meh kongsi meh..... hehe

pada aku memula memang pelik, tapi biarlah dia makan ikut selera dia, janji dia nak makan..... kan

k, sekian


pssst : kecewa dengan pokok bunga (kecuali pokok kaktus Mai), aku bertukar kepada pokok herba.....


23.5.13

*deko deko TerataKami ~ pokok kaktus Mai ada bunga ker?*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


rentetan dari entry INI.....

nak cerita pasal, pokok kaktus pemberian Mai, kawan opis aku ni ha yang baik hati bagi pokok sebagai penyeri rumah tangga kami..... alhamdulillah, setelah 7 bulan di bawah jagaan kami, pokok tu berkembang dengan jayanya..... terima kasih yang x terhingga buat beliau yang sudi bagi pokok tu kat kami.....




inilah pokok tu yang dah membesar dengan jayanya.....
kalu sebelum ni letak kat garaj kereta kat bawah, asik ler penuh dnegan bulu kucing kat pucuk2 dia tu..... so sekarang kami letak kat balkoni atas..... makin tinggi n makin berkembang pucuk2 dia.....
waa saya suka! saya suka!, bak kata Mei Mei..... hehe

tapi kan, nampak tak pokok yang depan sekali belah kanan gambar kat atas tu..... macam lain sikit pucuk dia tu kan.....



ha, ni bila dah di zoom..... guna HP jer, so x berapa nak clear, tapi nampak kan.....

ha, nampak tak pucuk tu..... eh pucuk ker nama dia tu yerk..... x per, yang aku nak cerita kat sini, pucuk atau tunas tu nampak lain sangat dari yang biasa dia akan keluar daun2 kecil, tapi yang ini macam elopak bunga.....

ahah, adakah itu bunga.....
so Mai, pokok kaktus ni memang ada bunga ker?.....
nak search kat internet, aku x tahu nama pokok kaktus ni, so kalu betul itu adalah bunga..... wah bestnyer.....
tu kecik lagi kan, tunggu dah besar nanti aku nak tengok bunga ke bukan.....
hehe
ada sesiapa boleh bantu.....

k, sekian

22.5.13

*dapat hadiah perfume dari Enchanteur contest*

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


erm, ntah bila aku join contest ni yerk..... bulan lepas kut..... ker bulan 3 lepas, yang penting awal tahun ni la..... ala contest senang jerk.....

contest 'What Kind Of Romantic Are You' hanya like n klik perfume yang menggambarkan diri kita..... aku memang minat dengan perfume Enchanteur especially yang Charming  ni sejak sekolah menengah dulu, murah pon yer kan..... selain dari perfume Enchanteur ni, aku akan spare perfume lain dari kolesi kat SINI untuk aku guna di waktu kat opis atau ke mana sahaja aku pergi, senang simpan dalam handbag sebab kecik.....




surat dari pihak penganjur contest..... mengatakan aku antara 5000 peserta pertama yang join contest tu.....




hadiah yang diperolehi.....
EDT Enchanteur yang cute dengan haruman Beautiful 1.8ml dan diskaun RM2 dari Watson.....

erm, alhamdulillah, kecil comel lote jerk hadiah nyer kan..... so, harus aku simpan jerk perfume tu sebab cumel..... hehe
tak sangka, dengan klik2 jerk, boleh dapat hadiah.....

setakat ni, contest yang senang2 jerk la aku join, yang klik2, yang like2, yang share2 jerk..... x mampu lagi nak join yang canggih2 nak kena upload gambo, nak kena raih undi x mampu lagik, mak takut nyah..... huhu
aku tabik la pada kengkawan yang rajin menjoinkan diri dalam contest2 yang macam tu, you are my idol.....

k, sekian


21.5.13

*my dear Hubby ~ pembaca doa di majlis menyambut menantu*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

last Saturday, my dear Hubby dijemput eh bukan di minta tolong oleh rakan sekerja untuk mengetuai bacaan doa sempena majlis kahwin beliau di ibu negara..... ecewah, istilah baeeekkk punya..... hehe

so, berpergian lah kami ke dewan tempat majlis berlangsung seawal 1 petang (pengantin sampai jam 2 petang)..... selesai tugas yang diamanahkan, kami makan apa yang ada, then minta izin balik umah sebab Hubby x berapa nak sihat sangat time tu..... so dalam 2.30 petang kut, kami balik.....

jom layan gambar.....




my dear Hubby sedang baca doa selamat untuk mempelai.....
gambar harus kecil yer, sebab bila besar jadi blur..... maklum, ambil pic guna HP jerk n dah zoom semaksima yang ada untuk snap..... huhu

 


pengantin yang dirai.....

selamat pengantin baharu buat pasangan
Yus Faizal (rakan sekerja) & Syamiza
semoga kekal ke akhir hayat
 
cantik konsep kaler yang dipilih..... KELABU + JINGGA

 


menu adalah nasi beriani dengan ayam masak hapentah yang sangat sedap aku rasa.....
oho, ni pinggan Hubby, sikit jerk nasinya maklum x sihat, aku punya malu nak snap sebab tinggi menggunung, penuh keliling..... haha
tapi aku makan kongsi ngan Aisha tau, bukan makan sorang..... hehe

 


souvenir untuk my dear Hubby dalam beg songket..... ada surah Yasin, bahulu besar, bahulu kecil (dalam kotak) dan air mineral.....
aku dapat bahulu kecil yang dalam kotak tu jerk, n Aisha dapat jajan dalam pack paperbag.....
 



 last but not least.....
pembaca doa bersama isteri dan anak beliau.....
muahaha, baju x sedondon sebab Hubby nyer baju disponsor oleh pengantin.....
aku mintak jugak, tapi x dapat lorrr, kalu x dah boleh buat baju raya kan..... huhu

k, sekian


20.5.13

*pengaruh update entry kepada bilangan pengunjung ke blog*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

erm x mor cerita panjang2.....
jom tengok statistik kat bawah ni dulu yerk.....

statistic viewer dari Nuffnang


ok, ini adalah statistik ke blog aku, ambik dari Nuffnang untuk minggu lepas..... xder la banyak sangat sampai riban2 sehari kan..... tapi Alhamdulillah, boleh lah, dari puluh2 masa memula berblog dulu, sekarang dah ratus2 (walau x sampai 5 rat lagi) kan.....

untuk pengetahuan kengkawan, minggu lpas aku update blog x menentu..... start dari Sabtu, 11 Mei sampailah ke Rabu, 15 Mei memang aku x update blog, x der entry baru kat blog aku ni, sebab kepala tengah dok mikir mende lain..... huhu

jadinyer, bagi aku..... kalu update ker, x update ker, xder la sangat2 ketara perbezaan orang yang datang ke blog aku ni kan..... cuma sabtu ahad je la kurang, ye lah time tu orang bercuti habiskan masa bersama keluarga..... x gitu kengkawan kan.....

tapi sebelum ni, aku ada bagi petua kat sorang kawan blogger, kalu nak dapat BE a.k.a CPUV Nuffnang, kena selalu update entry sebab nak dapatkan pengunjung ke blog kita kan..... itu memang betul, sebab nak menarik orang datang blog kita dan dapatkan UV (unique view), tapi kalu blogger2 popular dan otai, dorang dah x perlu mende2 ni sume kan (update tiap2 hari) sebab kalu x update pon orang dah ribu riban masuk blog dorang..... termasuk aku..... hehe



keywords popular dari Nuffnang

keyword popular yang tersesat ke blog aku..... eh, ada jugak orang cari Muzium Coklat kat blog aku ni walau aku x penah ke sana lagi..... nak tengok entry pasal muzium coklah, KLIK SINI..... erm, keyword ni maknanya, kemasukkan pembaca ke blog kita memalui carian kat internet..... ape itu carian internet..... tengok pic kat bawah.....




inilah dia carian internet..... yang ni guna Google, bleh guna Yahoo, bleh guna jugak yang lain2 apa2 yang ada yerk.....

yang kat kotak ada anak panah tu lah pengguna akan taip keyword, dan boleh tersesat ke blog kita..... macam aku taip tajuk 'GM Klang', so terjumpa lah blog aku, tapi tu kat page 2 jerk, kalu dapat page 1st best ooo, kira blog tu glamor n ada SEO yang bagus..... apa dia SEO?..... boleh jerk search kat internet, aku nak terangkan pon, aku masih lagi belajar..... nanti dah mahir, baru aku boleh share ngan kengkawan seangkatan nagn aku..... hehe

erm, entry ntah hape2 dari aku hari ni..... harap2 dapat membantu pada mereka yang tersesat kat sini..... yang selalu datang sini sebagai UV, aku ucapkan jutaan terima kasih lah sebab sudi datang sini..... hehe

akhir kata..... untuk incik Nuffnang, dah x der BE a.k.a CPUV Campaign dari mu yerk untuk bulan ni di sini..... huhu, x per lah, kalu ada itu bonus untuk blog nie..... hihihihihiihihi

 k, sekian






16.5.13

*senarai penuh Menteri Kabinet Malaysia 2013

7 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

erm, orang lain sibuk ngan kabinet baru lepas PRU-13 ari tu kan..... aku nak jugak..... maklum nak tahu jabatan kami ni di bawah jagaan siapa, hehe
jom tengok senarai penuh kabinet Malaysia yang dah diumumkan.....
gambo xder yerk.....



Perdana Menteri: Datuk Seri Najib Tun Razak

Timbalan Perdana Menteri: Tan Sri Muhyiddin Yassin

Menteri di Jabatan Perdana Menteri:
Datuk Seri Jamil Khir Baharom
Datuk Seri Abdul Wahid Omar (akan dilantik sebagai senator)
Datuk Seri Idris Jala (Senator)
Tan Sri Joseph Kurup
Datuk Seri Shahidan Kassim
Nancy Shukry
Datuk Joseph Entulu Belaun
Datuk Paul Low Seng Kuan (Senator)
Timbalan Menteri: Datuk Razali Ibrahim
Timbalan Menteri: P.Waythamoorthy (akan dilantik sebagai senator)

Kementerian Kewangan
Menteri I : Datuk Seri Najib Tun Razak
Menteri II: Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah
Timbalan Menteri: Datuk Ahmad Maslan

Kementerian Pelajaran
Menteri I: Tan Sri Muhyiddin Yassin
Menteri II Datuk Seri Idris Jusoh
Timbalan Menteri I: Datuk Mary Yap
Timbalan Menteri II: P.Kamalanathan

Kementerian Dalam Negeri
Menteri: Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi
Timbalan Menteri: Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar

Kementerian Komunikasi dan Multimedia
Menteri: Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek
Timbalan Menteri: Datuk Jailani Johari

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri
Menteri: Datuk Seri Mustapa Mohamed
Timbalan Menteri: Hamim Samuri

Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar
Menteri: Datuk Seri G. Palanivel
Timbalan Menteri: Datuk James Dawos Mamit

Kementerian Pengangkutan
Menteri: Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (pangku)
Timbalan Menteri: Datuk Aziz Kaprawi

Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan
Menteri: Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz
Timbalan Menteri: Datuk Joseph Salang

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani
Menteri: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
Timbalan Menteri: Datuk Tajuddin Abdul Rahman

Kementerian Pertahanan
Menteri: Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
Timbalan Menteri: Datuk Abdul Rahim Bakri

Kementerian Kerja Raya
Menteri: Datuk Fadillah Yusof
Timbalan Menteri: Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin

Kementerian Kesihatan
Menteri: Datuk Seri Dr S.Subramaniam
Timbalan Menteri:Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya

Kementerian Belia dan Sukan
Menteri: Khairy Jamaluddin Abu Bakar
Timbalan Menteri: Datuk M Saravanan

Kementerian Sumber Manusia
Menteri: Datuk Richard Riot
Timbalan Menteri: Datuk Ismail Abdul Muttalib

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan
Menteri:  Datuk Hasan Malek
Timbalan Menteri: Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah (akan dilantik senator)

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
Menteri: Datuk Rohani Abdul Karim
Timbalan Menteri: Datuk Azizah Mohd Dun

Kementerian Luar Negeri
Menteri: Datuk Seri Anifah Aman
Timbalan Menteri: Datuk Hamzah Zainuddin

Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan
Menteri: Datuk Abdul Rahman Dahalan
Timbalan Menteri: Datuk Halimah Sadique

Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi
Menteri: Datuk Seri Douglas Uggah Embas
Timbalan Menteri: Datuk Noriah Kasnon

Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah
Menteri: Datuk Seri Mohd Shafie Apdal
Timbalan Menteri: Datuk Alexander Nanta Linggi

Kementerian Wilayah Persekutuan
Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor
Timbalan Menteri: Datuk Dr. J. Loga Bala Mohan

Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air
Menteri: Datuk Seri Maximus Ongkili
Timbalan Menteri: Datuk Mahdzir Bin Khalid

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi
Menteri: Datuk Dr Ewon Ebin
Timbalan Menteri: Datuk Dr Abu Bakar Mohamad Diah

sumber : www.utusan.com.my, airkosong.com, amenoworld.blogspot.com


15.5.13

*mak ngan abah datang TerataKami*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

 erm, menyepi 2 hari kan.....
nak kata x der mood nak update blog, x jugak.....
nak kata busy sangat, x jugak.....
nak kata xder idea, x jugak.....
tapi kan, lebih kepada x tahu nak mula dari mana nak cerita sebab gambo xder..... huhu
ditambah lagi my lil princess Aisha demam ari Jumaat + Sabtu ritu, lepas tu my dear Hubby pulak balik dari Langkawi ritu demam jugak.....
then my parents datang TerataKami ari Isnin lepas..... weehuu gembira di situ.....


jari menari-nari jerk nak menaip, tapi otak memberi rangsangan yang "ko x der gambo, so ko nak cerita pasal ape ha?"..... huhu
serius la weih, aku x reti kalu nak bercerita kat sini kalu x der gambo..... nak cilok gambo dari internet, macam x best jerk sebab tu bukan hak milik aku kan.....

so ari ni aku gigihkan jugak update blog.....
mahap la kengkawan yerk, kalu ada yang menunggu.....
ader ker? alhamdulillah, terima kasih la yerk..... hehe

ha, update gambo sikit.....


subject utama adalah budak mata bulat itu, Amar Firdaus

~gambar di atas di ambil adalah bertujuan untuk meng'MMS aktiviti anak beliau (my Uteh) sepanjang bersama kami, ngeh3~

 
my parents a.k.a Nyai n Yai Aisha (sebelah kanan gambar) sedang menjamu selera di Food Court Tesco Ampang malam isnin lepas, sebab kat umah aku xder mende nak masak..... haha
alang2 nak beli lauk pauk, aku bawa la mereka makan kat situ..... hehe

Nyai n Yai Aisha datang ke TerataKami sebab..... erm aku x tahu nak istilahkan camner tapi.....
gini lah aku kabo.....

my Uteh, ada kursus kat Kuala Selangor, so dia x nak berjauhan dengan anak dia si dak mata bulat Amar Firdaus (dalam gambo) tu, so dia ajak Mak ngan Abah dok kat umah kami, tapi dia x bermalam kat umah kami pon, dia dok at tempat kursus dia tu.....

jadinya, ni kira Mak ngan Abah aku tu jadi baby sitter untuk anak dia tu lah kan..... dah lah dak Amar tu x mor kat orang lain, pantang Mak a.k.a Nyai Aisha xder depan mata dia, mulalah dia melaung sampai satu taman dengar suara dia..... selagi Mak aku x ambik dia, selagi tu lah dia nangis, tapi bila Mak ambik jerk, terus dia senyap, ha x ker nangis propa jerk tu nama nya..... iskiskisk.....

erm, pape pon aku gembira lah sebab Mak ngan Abah n sepupu Aisha ada kat umah kan..... sekurang-kurangnya dapat teman Aisha bila dia balik school..... hehe



peace from princess Aisha
 ~lagi gambar yang di'MMS kepada beliau~


my parents dok sini sampai Jumaat ni, inshaa Allah.....
tapi x dapat dipastikan oleh my Uteh lagi katanya sebab bergantung jugak pada husband dia yang akan datang hari esok, samada nak stay lagi kat TerataKami atau tak.....

erm, untuk lebih pemahaman.....
Isnin - Mak ngan Abah ngan Amar datang TerataKami, Uteh pi kursus
Selasa sampai Khamis - Mak ngan Abah ngan Amar dok TerataKami
Rabu - Daddy Amar datang TerataKami
Khamis (esok) - Mak ngan Abah ngan Amar ngan Daddy Amar pi ambil Uteh kat tempat kursus
Jumaat - mereka dijangka pulang ke Johor (bergantung pada keadaan)

erm, nak dok TerataKami lelama pon boleh, kami ok jerk..... hehe
ada teman Aisha kat umah tu kan.....

dah, idea terbantut pulak sampai sini.....  sebab dalam kepala dok pikir nak balik cepat jerk.....
tunggu lain entry la pulak yerk.....
huhu
 

k, sekian


10.5.13

*kena bayar lebih sebab lambat renew lesen memandu*

21 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

ini adalah sebagai peringatan pada diri ini di masa akan datang.....

di sebabkan sibuk dengan pilihanraya kerja-kerja di hujung n awal bulan ritu, maka aku terlupa untuk perbaharui lesen kenderaan yang sepatutnya tamat pada tarikh lahir aku 4 Mei hari tu..... hari Jumaat memang x sempat nak keluar, hari Sabtu (4 Mei) adalah hari kami balik kampung untuk mengundi, perjalanan ambil masa 6 jam KL - Kuantan (Hubby drive)..... hajat nak ke Pejabat Pos di sana, disebabkan letih, terus terlupa. lagipon pos office kalu buka pon, hanya setengah hari je kan.....

hari Ahad adalah hari mengundi, selesai sebelah Hubby, jam 11.00 pagi gerak balik ke Kota Tinggi Johor pulak, nak kejar part aku mengundi..... 
dengan lesen dah tamat tempoh, aku cekalkan hati bawa kereta sebab Hubby dah tersangat letih drive dari KL-Kuantan (malam Jumaat) pusing balik umah, drive KL-Kuantan again (pagi Sabtu), then pagi Ahad beratur seawal jam 7.30 pagi untuk mengundi.....
jadi sebagai isteri yang prihatin, aku kena ringankan keletihan Hubby drive..... tapi x jauh pon, dari Pekan ke bandar Mersing jerk..... lepas Hubby dah lege dari keletihan dia sambung drive semula..... erm, takut jugak kut2 lah ada polis tahan, tapi alhamdulillah, sume selamat.....
hari Isnin tu Hubby drive lagi dari KT-Rawang.....

isk, panjang jugak mukadimah nak sampai ke cerita sebenar yerk..... huhu, ok balik pada tajuk.....

hajat nak renew hari Selasa ritu, tapi kebanyakkan Pejabat Pos yang Hubby pi offline pulak..... so x boleh nak renew..... hari Rabu aku ingatkan Hubby untuk pi sekali lagi untuk renew lesen..... yelah, hari Jumaat Hubby outstation, so aku kena drive sendiri pi balik keje, xkan nak bawa kereta tanpa lesen kan..... takut lorrrrr

dan hari Rabu, dapat dah aku lesen baru.....


oho ini lesen lama yang dah tamat tempoh.....

see, tarikh tamat adalah 04.05.2013 tapi sedebabkan aku renew lewat 4 hari iaitu pada 08.05.2013, maka aku kena bayar lebih..... biasa kalu nak renew lesen aku kena RM30 + RM2.....
tapi kali ni aku kena double charge.....

oho, bukan kena bayar denda lewat, tapi aku kena renew untuk 2 tahun terus sebab lewat dari tarikh lahir..... so bayaran dikenakan adalah untuk 2 tahun la kan.....

lesen baru

see, tempoh 08.05.2013 - 04.05.2015.....
bayar RM30 x 2 tahun + RM2 kos perkhidmatan.....
ada jugak kos perkhidmatan, hehe

maka lagi 2 tahun lah aku akan renew lesen semula..... harap2 aku x lupa untuk perbaharui lesen sebelum tarikh birthday, kalu x kena 2 tahun lagi la jawabnya.....
erm, ok jerk sebenarnya, tapi takut lupa, huhu

k, sekian


update : untuk pengetahuan, bukan lah kena bayar lebih tu untuk denda, tapikena bayar lebih sebab kena renew untuk 2 tahun..... jadi sepatutunya bayar RM30 (untuk setahun) jadi kena bayar RM60 (untuk 2 tahun)..... kira bayar lebih la kan..... sorry lah pada yang mungkin tersilap fahaman ngan statement aku dalam entry ni yerk.....


9.5.13

*dapat birthday card*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

 as salam,

 erm, dah lama rasanya x dapat kad nieh..... maklum sekarang ni kan zaman IT, sume main SMS, WHATSPP, POST FB, WECHAT dan lain2 yang sewaktu denganya.....

so, sehari sebelum hari mengundi kan besday aku, so memang x mengharap pon akan dapat kan..... tapi balik dari kampung hari isnin lepas..... bukak mail box tengok2 ada surat.....
erm, keras..... macam kad jerk.....
tengok sampul ada tulis nama aku dari pengeluar Librese.....

sekali bukak.....
wallah, memang kad lah..... kad besday ngko..... ngeh3
tersengeh aku macam dapat surat cinta dari boipren jerk kekdahnya.....



this is a birthday card from Lebrese for me

 see, yang sebelah kiri tu luar kad, boleh koyakkan yang part bertulisan tu untuk dijadikan penanda buku..... sebelah kanan bahagian dalam kad, ada lilin yang banyakkkkk n ucapan.....
bahagian dalam tu pulak ada potongan di 4 penjuru untuk dijadikan sebagai frame gambar (bila part bertulisan tu dah dikeluarkan).....
hurm, 3 in 1..... bagus2.....
tapi gambo apa aku nak letak, sume gambo pon dalam pc disimpannya..... huhu

 
ini adalah ucapan besday dari Librese

Happy Birthday
Hope it's as awesome as you are!
May these sparkles brighten your day in every way!
Don't forget to wear your smile coz you're the Queen of the Day


 erm, setakat ni hanya ucapan jerk yang aku terima dari orang2 yang sayang ngan aku..... terima kasih semua..... nak sambut ker, x yah la kut, tunggu nanti ujung taun baru sambut berjemaah dengan si anak dara kami tu..... hehe

k, sekian


8.5.13

*belian online, saya ditipu*

12 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 

diceritakan berdasarkan pengalaman my USU sendiri.....
sebagai peringatan kita bersama.....


****************************************


 Assalamualaikum...

harini sy nk share pengalaman, 
ditipu dalam pembelian barang secara online. 
PERINGATAN: 
HATI-HATI DENGAN NAMA SAROJANI ATCHUTHAN
 
 


29.03.2013 saya buat keputusan untuk membuat pembelian. dan mula membuat pembayaran melalui online. dia memaklumkan perlu tunggu 3 hari untuk duit clear dan barang akan dihantar melalui pos

02.04.2013 saya minta confirmation dari penjual sbb bila dikira duit sepatutnya memang sudah masuk dalam akaun dia tapi berita tentang shipment masih saya belum terima. penjual balas email saya tapi yg mengejutkan dia minta saya untuk beli barang tambahan dan dikehendaki membayar RM468.00, yang mana tak diberitahu dengan terperinci sebelum ni. saya mula rasa x sedap hati dan bertanya tentang hak saya dan email yang diberikan olehnya semasa membuat penawaran. beliau mengakui bahawa kesilapan dilakukan olehnya.



**************************************** 

 moga my USU tabah n berhati hati selepas ini.....
nak tahu apa yang berlaku seterusnya.....

k, sekian


 pssst : masih belum sempat nak jenjalan umah kengkawan, target hari ni nak setel kerja so that aku boleh singgah umah kengkawan lunch hour nanti..... inshaa Allah

7.5.13

*cerita pasal mengundi*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 


erm, hari ni masih lagi ada cerita2 pasal keputusan PRU 13 ker?.....
x per, cerita lah yer, tapi kerja hakiki jangan lupa buat pulak.....
ni cilok kejap, sambil tunggu maklumat dari seseorang, ngadap blog jap.....

lepas ni nak tumpu keje jerk sampai siap sampai lah deliver kat orang atasan.....
so, nak jenjalan umah kengkawan, tunggu keje siap nanti ekk.....




k, sekian

 

6.5.13

*entry hari ini*

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,



1 hari jerk.....
esok dah keje semula.....


k, sekian
 

5.5.13

tunaikan tanggungjawab anda hari

1 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 



selamat menunaikan tanggungjawab anda
HARI INI


k, sekian

3.5.13

*esok 4 Mei : tarikh istimewa Jehan Miskin dan AKU*

7 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin




JEHAN MISKIN

PETALING JAYA: Pelakon Jehan Miskin berharap tiada pihak yang berkecil hati jika tidak mendapat undangan ke majlis pernikahannya dengan gadis Korea pada Sabtu ini (esok) kerana ia diadakan untuk keluarga dan teman rapat sahaja.

Jehan atau nama sebenarnya Mohd Jehan Miskin, 34, berkata, dia hanya menjemput 100 orang tetamu dan ingin melayan mereka sepenuhnya untuk sama-sama dapat meraikan hari bahagia itu.

"Saya dengan bakal isteri hanya mahu mengadakan sebuah majlis yang sederhana agar kami dapat melayan semua tetamu yang dijemput."

"Lagipun ia merupakan hari bersejarah buat kami, jadi kami inginkan sesuatu yang istimewa buat keluarga dan teman-teman yang susah-senang bersama kami," katanya yang dihubungi mStar Online di sini pada Khamis.

Majlis akad nikah akan diadakan di Carcosa Seri Negara dekat sini kira-kira pukul 2 petang dan selepas itu disusuli dengan majlis bersanding dan minum petang.

petikan mStar Online

~~~~~~~~~~

ahah,
Jehan nak kahwin dah, alhamdulillah..... dengan gadis Korea lagi kan..... kelas ko jah.....
ha, tarikh yang di pilih adalah 4 Mei, dan tarikh itu juga adalah tarikh istimewa buat aku kerana pada tarikh itu jugalah aku selamat dilahirkan oleh my very2 lovely Mummy..... alhamdulillah

 erm, sambut besday?..... tengoklah macamana, janji dapat ucapan selamat dari yang tersayang my dear Hubby pon dah cukup sebagai tanda ingatan..... macam tahun2 sebelum ni..... kalu ada hadiah lagi best kan..... kalu dia buat seprais lagi lah, Wallah!!!!! heaven nyer rasa..... hehe

apa2 pon, moga hidup aku n family semakin baik pada masa akan datang..... ameen

k, sekian


*jangan join AKPK*

80 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 

opsss, jangan buat kesimpulan terus dengan tajuk tu yerk..... entry bi bukan aku x bagi kengkawan join AKPK, tapi sila BACA SAMPAI HABIS dulu apa yang aku nak share nieh..... lepas tu baru uat kesimpulan..... wokeh.....


erm, ritu saje la berdiskusi dengan member opis, asalnya dia cerita nak buat loan, then berjangkit pasal camner nak langsai hutang dengan cara cepat, then tercerita pulak pasal AKPK..... so, tergoogle lah aku pasal AKPK nieh.....




kengkawan pernah dengar apa itu AKPK?
ker ada yang dah join?.....
AKPK adalah satu agensi yang boleh membantu kita dalam pendidikan kewangan, memberi kaunseling kewangan dan cara menguruskan kredit dengan bahasa mudah macamana kita nak mengawal hutang.....
agensi ni ada kaitan yang sangat rapat dengan Bank Negara Malaysia ye kengkawan.....

 dari carian aku, orang yang banyak gunakan khidmat AKPK ni adalah orang yang ada hutang kad kredit..... ada yang 5 kad, ada yang 8 kad, ada yang sampai 10 kad pon ada.....

aku x boleh la nak komen lebih2 pasal ni sebab aku x guna khidmat agensi ni.....
so jom kita tengok baik ke buruk ke AKPK ni kat kita.....

sedikit dari pembacaan aku pasal AKPK.....

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NEGATIF

Saya dan keluarga benar2 mahu membeli rumah atau kalau boleh membina rumah, masalahnyer saya sukar untuk membuat pinjaman oleh kerana saya ader AKPK, buat masa ini saya dan keluarga masih lagi menumpang dirumah bapa saya, ialah bak kata perpatah baru2 tu memang lah bau ewangi, lama2 tu bau taik...

Saya terlibat dengan AKPK tu pun pasal kad kredit, bukan saya tak bayar , tapi saya mengurangkan bayaran setiap bulan dari RM1200 kepada RM340 dan Alhamdullilah tiada gangguan lagi dari bank2 yang berkenaan.

Dan sekarang pula timbul lagi satu masalah untuk mencari tempat tinggal untuk kami sekelurga...tak tido malam dibuatnya memikir.KWSP akaun 2 tu aderlah RM38K kalau campur ngan bini tu ader lah RM 40K, isteri lak lama dah tak kerja kerana menjaga anak.
  
**********
mmg rugi g AKPK.. sume loan kena freeze..

**********
 1. Akan kena blacklist oleh bank2 selama tempoh perlindungan Bank Negara (via AKPK)
2. Bank2 akan tau kita pernah minta tolong Big Brother sb tak mampu bayar hutang…bank akan take note benda ni..
3. Financial kita terikat atas telunjuk AKPK….
Klu kantoi bayar settlement … klu tak silap 2 kali…ke atau sekali… you’re out from the program…
Dan back to square one…

**********
Jgn apply AKPK sebab :
1) Ko akan kena blacklist selama-2nya…
2) Akan kena blacklist selagi masih hidup.
3) Nak apply loan PASTI kena reject selama-2nya sebab nama dah blacklist.
4) Pendek kata jgn apply AKPK.
Sebabnya member aku sendiri call officer AKPK dan dia mengakui akan hal blacklist ni.
Tq.

**********
but kalau ada positif dia sure ada negatif dia…
kadar bayaran tetiap bulan akan ditetapkan oleh AKPK..
segala maklumat kewangan kita akan direkod…
sory la nak melancong2 ke.. ape ke…
plan nak buat pinjaman apa sorry skit…
setel bagi habis semua hutang dulu…
kesimpulan, akpk nie hanya sesuai bagi yang betul2 dah xde jalan nak pusing, pastu tido pun dah x lena.. kiranya tahap paling kritikal la.. elok lah ke AKPK… pada yang ada peluang lagi tue.. cuba usahakan dulu…

**********
memanglah akpk bagus dapat membantu tapi selepas habis bayar akpk, saya tak dapat membeli apa2 misalnya kereta, motor atau rumah, sekarang nie saya tersesak.. tak tahu nak buat macam mana!! saya tanya akpk kenapa tak boleh apply loan, akpk jawab terpulang kepada bank… saya tanya bank kenapa tak boleh apply loan, bank cakap u ada apply akpk dulu so susah nak apply mana2 bank!!



POSITIF

 AKPK… ianya merupakan suatu rahmat kepada penghutang!!!
Jika someone dah duduk bawah AKPK dia tidak boleh disentuh oleh bank, diishtiharkan bangkrap… dan boleh lah tido lena skit daripada dulu… kalau join AKPK nie kira nya mcm dapat lesen besar la dari Bank Negara… bank semua x boleh kacau dah…

 **********
bro and sis…saya sudah join akpk. total hutang saya untuk 8 credit card ialah rm24k. memang saya gila..terlalu memboros..sekarang akpk telah menetapkan bayaran rm400..untuk lebih kurang 70bulan. interest from 18% jatuh ke 5%. sekarang saya bebas dari panggilan dari bank yang megejar untuk duit. tapi syarat setiap bulan kena bayar sebelum akhir bulan..kepada acc akpk. bagi pendapat saya akpk banyak membantu..terutama mengurangkan bunga

**********
aku rasa bukan blacklist, BNM akan masukan nama kita kedalam satu list yang ikut program ni. program ni bagus utk yg dah lepas paras hidung (bernafas dalam lumpur ) sebab dia akan restructure semua hutang korang.

**********
AKpk adalah satu badan kerajaan yang ditubuhkan oleh bank negara untuk membantu mereke yang menghadapi masalah pembayaran balik pinjaman. x silap saya AKPK dah banyak membantu orang dan kebanyakkan berjaya menyelesaikan masalah mereka. akpk cuma orang tgh diantara penghutang dan bank. akpk akan cube memujuk bank supaya mengurangkan interst dari 18% untuk kredit card sehingga ke 8% untuk kredit kad. kite akan bayar ke AKPK dan AKPK yang akan mengagihkan bayaran kepada bank, jadi Kawan saya hanya tumpu kepada 1 bank sahaja. kawan saya sendiri sudah 2 tahun dalam Program DMP yg disediakan oleh AKPK. kawan saya ada 10 kreditkad, dan sebelum tahu akpk kawan saya kena bayar kat bank sebanyak lebih dari 3000.00 sebulan untuk 10 kredit kad untuk setiap bank, tp alhamdullillah sejak akpk bantu, dia hanya bayar 1100.00 sebulan untuk 10 bank. terima kasih akpk. kini dia telah selesaikan 4 bank dengan membayar habis. tinggal 6 bank saje lagi, dan pembayaran ke akpk menurun sebanyak 580.00 sebulan.insyaallah dia akan selesaikan sikit2. kini pembelanjaan kawan saya itu lebih teratur dan dia sekeluarga bahagia, harus diingat AKPK TIDAK BLACKLISTKAN ORANG. hanya membantu dan bagi pendapat kepada orang awam. dan tiada cas dikenakan.

**********
Just nak share pengalaman kawan bf sy. Commitment dia sblm ke akpk adalah RM5800/sbln, enrol dmp akpk tinggal RM2700. Br 3 thn, sy tgk dia tukar keta…dpd honda civic ke skrg ni ford focus platinum+ yg baru tu. Dia straight away join akpk sbb kena retrench with very minimal compensation. Sementara akpk settle dgn bank2, the process can buy him at least 2 months to survive.
Sy tnya bf sy, mcmmana dia blh buat loan keta sedangkan dia under akpk sbb org dok kata klu masuk akpk takleh dah wat loan bagai…bf sy bgtau, mana ada blacklist2 ni. terpulang pd budi bicara pihak bank la nk bg loan ke tak. Gaji dia pun dah naik dpd 9000++ (co lama yg retrench dia) kpd 12k++ di co skrg. Of course b4 dia trade in keta dia tu, bf sy kata kwn dia dah ada settle a few accounts.
So, all in all, as long as income kita “mencukupi” ( that is, mengikut budi bicara pihak bank) & takder commitment2 lain yg “makan” gaji bersih kita, maybe bank blh approve.
I think, akpk ni beneficial klu dah ada rumah & keta kot. Sbb, klu takleh wat loan pun takper, dah ada keperluan asas tu. Tp klu masuk akpk b4 beli rumah & keta, then gaji pun tak baper nak cantik…..maybe bank dah tak “trust” sbb bkn kerana u dah ada history dgn akpk…tp u dah ada history takleh manage ur debt.

**********
Sedar tak sedar, dah lebih tiga tahun saya di bawah bantuan AKPK. Setiap bulan tak miss bayaran AKPK, alhamdulillah. Ada bank yang hantar statement, ada yang tak, jadi agak sukar untuk melihat secara keseluruhan akaun hutang saya di bawah AKPK. Tapi memandangkan bank-bank pun dah tak ganggu saya melalui telefon, jadi saya pun kurang mengambil peduli sangat mengenai baki pinjaman di bank.

Untuk mempercepatkan lagi tempoh untuk saya mencapai hidup bebas hutang, saya telah menggunakan RM50 yang kurang dari AKPK itu untuk dibayar secara terus ke bank pinjaman yang lain. Dengan ini, bank-bank lain pun akan lagi cepat habis hutangnya.

**********
Kalau dikira dari segi konsepnya, kita langsung tidak berhutang apa-apa dengan AKPK. AKPK hanyalah satu badan yang mewakili kita, menjaga hak kita sepanjang tempoh kita menyelesaikan hutang dengan bank. AKPK menjanjikan bank untuk memastikan kita membayar hutang bank mengikut kemampuan kita melalui perjanjian kita, disebabkan itu, AKPK menanggung sedikit risiko untuk kita membuat bayaran hutang ke bank. Dengan ini, bank mungkin bersetuju mengurangkan kadar faedah disebabkan AKPK menanggung sebahagian dari risiko ini. Kaedah pembayaran hutang pula, kita menyalurkan keseluruhan bayaran ke AKPK. AKPK memastikan kita membuat bayaran dan kemudiannya mereka menyalurkan bayaran tersebut ke bank berkenaan tanpa cas apa-apa ke atas kita. Selain bayaran melalui AKPK, kita juga bebas untuk buat bayaran tambahan sendiri ke bank berkenaan untuk mempercepatkan penjelasan hutang.

**********
Bank nak duit dr customer, jd dorang akan ambil customer yg ada duit dan boleh dipergunakan utk dapat keuntungan. Meraka yg sedang atau telah melalui AKPK, bukan sahaja mempunyai sejarah yg berisiko dari segi duit, tp juga telah diberi pendedahan oleh AKPK mengenai nilai wang. Jd bank takut sikit nak dekat org2 yg pernah AKPK sbb susah dorang nak tipu kita ngan servis2 dorang utk dptkan duit kita.

**********
loan masih boleh buat....

tapi secara implicit agak sukar nak dapat...sebab banks nak reduce risks...so customer with poor record nih dorang try to avoid ler...lagi2 kalau kerja swasta...current condition memang tak favour dorang...

macam kawan bono yang kerja gomen tuh dapat loan sebab as usual lah kerja gomen high security...

**********
sumber : www.majalah.com, www.bebas-hutang.com, moneymatter7.blogspot.com, www.bicarajutawan.com

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


ha, tu sebahagian yang aku ambil dari website tertentu, nak lagi terang dan jelas boleh jer taip AKPK, lepas tu klik butang 'search'..... so lagi macam2 n banyak ilmu yang akan kita dapat.....
xder la dari satu sumber jerk n kita terus buat kesimpulan AKPK x bagus, AKPK jahat dan lain2 lagi kan.....
setiap apa yang kita buat mesti lah ada pro n kontra nya.....
orang kata, sebelum buat sesuatu, ukur baju di badan sendiri dulu.....

so, renung renungkan dan selamat beramal.....
eceh, pinjam quote Prof Izi jap.....
hehe

k, sekian


pssst : setakat ni cukuplah dulu loan yang ada, x mor tambah dah..... lama lagi tu nak abes..... huhu

2.5.13

*deko deko TerataKami ~ pagar hijau lah pulak*

12 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


 ingat x entry aku sebelum ni pasal Pagar Buluh Tercabut dek kucing yang menyebabkan mereka bersenang lenang boleh lepak, tidur, kencing berak sesuka hati dorang..... untuk pagar buluh tu kami betulkan n perkukuhkan kedudukan buluh tu je dulu, sebab tengah kumpul ongkos untuk buat besi yang bunga2 tu nak letak kat lubang tu..... hah, verangan dulu..... hehe

tapi dalam waktu terdekat yang kami ambil tindakan adalah dengan menutup lubang2 di pintu gate yang agak besar n membolehkan kucing2 tersebut menyelinap masuk ke dalam garaj kami.....
apa yang kami buat.....



ini pintu gate kami, jarak antara tiang2 tu lebih kurang 3", so memang sah2 la kucing boleh masuk kan.....


memula dulu dorang masuk kut lubang dinding batu (yang kami letak buluh tu), tapi bila dah letak buluh, dorang cari jalan lain n ikut lubang pintu pagar la pulak..... cerdik kan dorang nieh..... huhu



lubang kat penyambung antara tiang n pagar tu lagi besar, part paling kritikal nieh.....

seronok jek kami kalu balik kerja, tugas pertama yang dilakukan adalah menghalau kucing n buat inspection setiap penjuru termasuk atas cermin kereta samada terdapat naj** dorang atau x.....



anak dara bersama jaring hijau.....

ahah, itulah jalan penyelesaian terdekat yang kami lakukan..... dengan membeli jaring hijau untuk tutup pintu gate kami..... jaring hijau tu kami guna yang plastik, direkemen oleh pekerja kedai tu kerana ia tahan lama untuk outdoor, yelah kalu guna yang besi atau aluminium tu nanti lama2 karat kan, yang plastik ni dia cakap tahan lamaaaaa sikit dari yang besi tu.....
harga RM5.50 satu kaki
tapi kami dapat diskaun baekkkkk punya dari tokey kedai, sebab dia kata biasa orang beli 2 meter jerk, tapi kami beli banyak meter..... hehe, murah rezeki kedai tu.....




kerja2 pemasangan.....

eh, jangan ingat aku tengok sambil ambik gambo jerk tau..... aku pon tolong sekali kerja2 pasang2 ni tau..... gigih kami anak beranak ikat mengikat kat tengah panas tu..... alhamdulillah siap jugak..... Aisha siap tolong pegang payung kat aku..... hehe




dah siap pasang.....

tinggal nak trim segala cable tight yang terjulur tu jerk.....
hajat nak cat kaler kelabu biar sama ngan kaler pagar besi tu, tapi dah panas sangat, so biar je lah kaler hijau tu, Hubby cakap cantik jugak..... haha dasar pemalas.....




hujung pagar.....

ha, ni part paling kritikal, dah selamat ditutup..... kalu lah kucing2 tu masih boleh bermaharajalela dalam garaj kami, aku x tau dah nakb\ buat ape..... doa je lah biar kucing2 tu x masuk umah kami lagi.....

sekali lagi diingatkan bahawa kami bukan x suka kucing, kami pon pernah bela kucing masa kat umah sewa Sentul dulu, tapi kalu kucing tu dah melampau sesangat macam aku cerita kat atas tadi..... maka kami perlu proaktif n jadi lebih pandai dari kucing2 tu supaya mereka tidak menjadikan rumah kami seperti rumah mereka.....

k, sekian


update : untuk my USU techenta, untuk pengetahuan kengkawan, bila kami ngadu kat jiran sebelah yang kucing dia ber** ken**** kat umah kami, dia kata "eh, tu bukan kucing akak, tu kucing dari bawah sana..."
update lagi : masa kami pasang jaring tu, jiran sebelah ada jer terjenguk2, terintai2 apa yang kami buat, tapi x tegur..... ntah apa lah dia fikir kan..... kami senyum je lah, hehe