^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

31.1.13

*dapat sampul surat rahsia*

10 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 

pagi tadi si dak Linda bagi aku satu sampul surat..... terkejut aku bila tengok sampul tu xder tulis ape2 melainkan distaplerkan dengan Nationwide Express punyer slip pos.....
macam pic kat bawah ni.....

v


v


v

 



aku terpikir, ader ker aku masuk CGL mane2?..... x der.....
ader ker aku menang mane2 CGL yang x dapat adiah lagi?..... x der.....
ader ker kengkawan mintak alamat nak kirim barang2?..... x der....
owh, Marya punya barang yang dia pos dari Peru dah sampai, tapi belum up entry lagik, thanks bebanyak Marya, sangat comel.....
ader ker aku request ape2 sampel dari supplier produk?..... xder..... 

so, aku xmor tertanya2 lagi dah.....
terus jerk aku bukak.....
dan.....


v


v


v


v


v



TADA!!!!!

isi dalam sampul tu adalah ubat gigi Colgate Total yang comel..... tanpa ada apa2 nota

hurm, aku x ingat pulak ape2 aktiviti aku yang melibatkan produk ni..... dari dapat pagi tadi sampai ke aku taip entry ni, aku xdapat ingat pon..... huhu ingatan aku dah kurang kah atau memang company produk ni tengah buat promotion n bagi sampel produk baru dorang kat semua orang..... tapi alamat opis tu.....

hurm, x perlah, orang dah bagi kan, kita terima..... ape orang kata "rezeki jangan di tolak, musuh jangan di cari" kan kan kan.....
alhamdulillah

k, sekian

*wishlist 2012 - tercapai di awal 2013*

12 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

 as salam,


 sebenarnya memang dah jadi impian aku, kalu dok umah sendiri aku nak sangat ada mendealah ni..... bukan apa, senang nak mempelbagaikan jenis menu kasih sayang yang akan aku hidangkan untuk keluarga aku nanti..... so, sejak dok TerataKami pada bulan 8 2012 yang lepas, dah ada dalam impian nak beli oven, hajat nak beli bersekali dengan set KC, tapi hampa sebab KC kami x dapat buat..... wang mengalir ke arah lain sebab kontraktor buat ta**..... ah, lupakan kisah itu.....

tapi, syukur alhamdulillah di awal tahun 2013 ni, hajat aku nak memiliki oven sendiri menjadi kenyataan, kiranya xder la ambik masa lama kan nak memenuhi hajat ni..... maklumlah, hajat mudah nak dimiliki n murah pulak tu..... hehe



letak oven kat sebelah Magic water purifier..... ambik alih tempat microwave sebab oven dah same kaler dengan Magic tu..... sorry yerk microwave..... hikhik




beli yang murah jerk, jenama Pensonic AC 19N dengan harga RM198 untuk saiz 19ltr kat Tesco Selayang, tapi time ni tengah ada offer Raya Cina kan, so dapat harga offer RM98.00..... alhamdulillah, x der lah besar mana kan, tapi cukuplah setakat ni untuk kegunaan kami satu keluarga..... erm, nanti kalu Uteh datang TerataKami nak buat kuih yang bakar2 pon dah boleh dah, x payah nak ngecek Mak punya kat kampung tu..... hehe

hari Ahad lepas, dah pon rasmi buat ikan panggang bungkus..... rasa x boleh nak komen sebab main campak2 jerk bahan yang dah sedia ada kat umah..... x der lah sesedap kat kedai tu kan, tapi makan ngan nasi panas sedap jerk aku rasa..... dah lah blander kat umah tu mata dia dah tumpul, so serai ngan halia ketul2 jerk walau dah kisar 10 minit..... haha..... nanti nak google lagi resepi2 yang guna bakar2 nieh, boleh buat eksperimen lepas ni, tapi kena tunggu hujung minggu lah kan..... hehe

k, sekian


pssst 1: esok cuti Hari Wilayah yerk, selamat bercuti kengkawan yang bekerja di Wilayah Persekutuan..... termasuk aku ler tu..... hehe
pssst 2: ari ni aku tukar setting lagi sekali pada yang ada akaun daftar jerk yang akan terus published bila kengkawan komen, yang xder akaun tu, ha paham2 je la yerk..... hehe thans lieya sebab bagi pandangan yang bernas pada aku yang malas jugak nieh.. ngeh3

30.1.13

*Anonymous Oh! Anonymous*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 

ahah, sebabkan kebelakangan ni banyak sangat komen dari Anonymous yang berkunjung ke sini.... kekadang dengan bahasa yang ntah dari planet mana pon x dapat dipastikan..... maka bermula saat ini, aku akan buat ubah setting untuk komen aku dari terus 'Published' kepada 'Awaiting Moderation'.....

dengan cara ini, xder lah komen yang ntah hape2 tu terus terpublish dalam entry n mengotorkan blog aku ni kan..... sakit lah mata ni tengok berlambak2 Anonymous Anonymous Anonymous Anonymousdi mana2..... erm lepas ni aku je lah yang nak kena tengok Anonymous ni bagi komen kat dalam inbox aku sebelum didelete kan..... hehe

harap2 kengkawan x terkejut yerk dengan perubahan ni, erm agak2 ada yang perasan tak yerk?..... huhu, x per, mungkin mula2 ada yang terkomen 3 4 kali macam ari tu kan..... tapi lama2 nanti biasa lah kan..... kita sama2 belajar yerk, aku pon nak kena biasakan diri ini supaya x terkejut bila buka blog tiba2 xder orang komen..... ha! ngko..... xder orang baca blog aku ker?..... huhu

inshaa Allah, kita sama2 berubah ke arah kebaikkan yerk.....

k, sekian

*wordless wednesday ~ apa yang x kena dengan papan tanda ini*

12 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,




tengok je lah signage dalam gambar tu.....
aku snap pic tu kat area kawasan perumahan kat Selayang.....
dah lama kut signage tu terpacak kat situ sebab kaler pon dah x ori...
hurm.....

k, sekian
 

29.1.13

*mesin beli air yang telan duit*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 




inilah dia mesin beli air yang telan duit tu..... mesin ni terletak di KL Festival City kat Setapak..... dekat ngan lif kat parking lot bawah tanah tu..... seklai dia telan 2 hengget, kat mesin tu xder pulak nota tulis "ROSAK" ke "Out Of Service" ke..... kat button yang tekan2 tu pon xder la lampu merah nyala tanda air dah xder stok..... tapi bila dah masuk duit, dah tekan, dengar bunyi GEDEGANG!!! tanda tin air dah jatuh, tapi bila nak ambik..... huhu nan hado..... hah, guane tu.....
puas aku korek 3 4 kali tetap x rasa tin air dalam tu..... hati dah panas..... terus aku tinggal jerk.....
tapi sian la kat Aisha yang haus time tu, dia jugak yang pilih nak air apa..... hish
pengajaran, lepas ni kalu boleh elakkan beli air guna mesin.....

k, sekian


26.1.13

*kos alignment tayar di rawang*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

As salam,

Tadi lepas waktu Zohor, kami keluar untuk dapatkan sesuatu buat Aisha, sebelum tu Hubby ajak pi kedai tayar nak alignment tayar si maroon...

Dah sampai kedai berkenaan, bincang ngan orang kedai, kerja pon bermula, dah siap test drive, lebih kurang setengah jam kemudian, kerja pon selesai. Sesi membayar pon dilakukan oleh Hubby...

Aku tengok resit, electric wheel alignment (front) rm25, adjust pump chamber rm50, total rm75. Hurm, aku x tau la murah ke mahal kan, maklum aku x pakar ngan dunia permotoran ni...

Pada aku, berape yang kedai charge, aku bayar je...hehe

K, sekian




Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

24.1.13

*akhirnya Gopal dalam genggaman*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

As salam,

Salam Maulidur Rasul buat umat Islam di seluruh dunia, moga peribadi baginda menjadi ikutan kita semua..

Ok, balik pada tajuk, dah lama mencari geng Boboiboy yg sorang ni. Akhirnya Gopal dalam genggaman kami petang tadi.. Hah Hah Hah

Tapi Boboiboy oren (kata Aisha) x dapat lagi, huhu. Puas la pusing2 singgah Petronas dari Rawang sampai ke Jalan Tun Razak, tapi kat rak sume kosong..

X puas ati selagi x cukup korum nieh, kat mana la nak dapatkan Boboiboy oren ni yek..

K, sekian


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

23.1.13

*makan makan @ Restoran Kak Umi*

12 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


erm, semalam tengahari aku ke Ampang Park bersama suami tercinta sebab nak uruskan pengeposan perfume murah customer..... seb baik sekejap jerk, dah setel..... pehtu pusing2 kat situ cari tempat makan tapi x der yang berkenan.....

last2 my dear Hubby cadangkan makan kat parking..... ha, kat parking mana tu.....


Restoran Kak Umi

menyediakan masakan Melayu untuk sarapan pagi, makan tengahari, minum petang dan makan malam..... terletak betul-betul kat sebelah DDEC, dekat dengan menara berkembar KLCC.....



siap dengan signboard "No Outside Food".....


menu kami semalam


aku : nasi putih + asam pedas kari + air limau suam
Hubby : nasi putih + ikan keli goreng + sayur kobis goreng + air teh o limau panas
sume sekali kami bayar RM10.00.....
erm, harga murah la kan..... tapi aku punya asam pedas tu x berapa nak kick lorrr, aku makan tanpa perasaan tau..... huhu tapi overall ok lah, tempat pon redup jerk, coz banyak pokok keliling..... parking pon luas, x yah berebut..... hehe

dah, sambung buat keje semula..... nak share aku buat DIY kat umah last week x sempat lagi..... setelkan keje nombor2 dulu, sebelum ujung minggu ni nak kena deliver kat semua cawangan negeri..... moga dipermudahkan..... ameen

k, sekian

pssst : keje dah setel tepat jam 1pm ari ni, so boleh la jenguk umah kengkawan yang tertangguh 4 5 hari nieh..... tunggu yerk..... next week nak gaduh2 manja ngan noombor2 semula..... hehe


22.1.13

*alhamdulillah, rezeki besar awal tahun*

12 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
As salam,

Alhamdulillah,
Lebih kurang pkul 8.40pm, bertarikh 22.01.2013, seorang lagi umat Muhammad lahir kedunia ini.

Tahniah buat my USU n her husband Alan dengan kelahiran bayi perempuan mereka dengan berat 2.92kg di Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru, Johor.

Semoga kehidupan mereka semakin bahagia n jadi Ibu n Ayah yang terbaik untuk anak2 mereka.

Maaf kami x dapat jengok baby dalam waktu terdekat ni. InshaaAllah ada kelapangan nanti MakLang n PakLang tengok baby ye.

K, sekian


psst: macam skema plak ayat2 aku dlm entry ni kan...hehe

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

*pening kepala tengok nombor*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

 x sempat lagi nak bercerita panjang lebar kat sini..... sebab kebizian yang melampau di tengah2 bulan..... karang ujung bulan nak kena update maklumat baru pulak..... kalu sume same jerk dari taun lepas x per, ni nak kena masukkan yang baru, tiap2 bulan ader jerk maklumat bertukar keluar masuk..... kalu sebelum ni aku dah ada pengalaman keje sekarag ni, cuma dulu aku jaga 1 projek jerk, tapi taun ni aku nak kena cover 4 projek yang memerlukan aku key-in beribu2 data setiap bulan..... ok aku tipu, setiap bulan aku kena key-in data 1,900 lebih jerk, tapi tu x campur yang dikatakan tahun ni akan ada tambahan 1,000 lagi data yang akan kena aku masukkan..... huhu

x derlah mengeluh sangat sebab keje ni sebulan sekali jerk, macam orang yang buat gaji tu kan..... tapi kalu salah key-in, memang masalah besar sebab ia melibatkan laporan ke peringkat kementerian..... inshaAllah akan aku buat demi tugas..... cume pening2 tengok nombor tu biasa lah kan, kalu pening ada isi ok jugak kan, upsssss tapi belum lagi pulak..... hehe

dah, x mor taip panjang2..... nanti bertambah pening pulak aku..... meh cuci mata tengok pic my model sepanjang hayat...... sape lagi, Aisha lah..... haha



senyum paksa di pagi hari.....


sebelum pi school, Mama paksa ambik gambo dulu.....


 hehe.....
dah, nak tengok nombor pulak.....

k, sekian


21.1.13

*stok perfume murah*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


out jap untuk urusan perfume murah yang di order oleh customer, esok nak pos..... sempena Chinese New Year ni ada nak buat promotion, ada yang berminat? boleh la order..... nanti dah ready aku up entry yerk..... moga semuanya dipermudahkan..... ameen.....

k, sekian


pssst : up entry tanpa gambar di tengahari sebab x sempat nak buat entry panjang2..... beezee lagi lorrr.....
pssst 1 : nak jenjalan umah kengkawan, ada waktu senggang nanti aku pi yerk..... tunggu tau.....

20.1.13

*Pada Zaman Dahulu*

10 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

As salam,

1 2 3 lekuk,
Jantan betina aku ketuk,

Ha... Ingat cerita sang kancil yang bijak menipu untuk menyelamatkan diri dari bahaya2 kat dalam hutan...
Dulu masa zaman sekolah layan cerita ni kat TV1...

Sekarang ada versi baharu keluaran Les Copaque kat TVAl-hijrah...
Best layan, suka tengok kartun 3D Malaysia yg setaraf ngan kartun luar negara...
Cerita ni pon ada pengajaran untuk ditunjukan pada anak2 kan, tu yang aku layan...hehe

Sekarang ni pulak, kat Astro Ceria pon dah ada cerita ni...so ape lagi, layanlah...haha
Dah ulang2 banyak kali pon aku tetap tengok untuk anak dara Aisha ni... HeHe

K, sekian


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

18.1.13

*masak-masak dengan play-doh*

18 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 


pernah dengar Play-Doh?..... alah..... tanah liat warna warni yang boleh buat macam tu..... erm, teringin nak beli mendealah tu since my anak dara, Aisha, suka sangat main masak..... kitchen pink dah beli, pizza dah beli..... so, nak belikan sesuatu yang boleh mengembangkan idea kreatif dia biar dia boleh buat menu masakan yang dia suka.....

try lah google..... dan yang dijumpai dan menarik minat aku adalah.....

v


set masak bbq


set buat ais krim


set nak buka cafe

set buat pizza


erm, banyak lagi pilihan lain sebenarnya..... tapi harga boleh tahan kan..... sume RM80.00 ke atas..... aritu ada tengok kat Tesco Rawang, ada jugak mainan tanah liat warna warni ni..... yang set tu RM40.00 ke atas jugak..... ada jual satu2 RM11.00 tapi macam x menarik n x boleh berkreativiti (boleh buat 1 bende jerk)..... erm, agak2 kat mana yerk nak dapatkan set ni yang murah.....

bestnya kalu ada mainan ni, Mama boleh join masak2..... hehe
 

k, sekian


17.1.13

*loceng dah bunyi.....*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 


so aku nak pi umah kengkawan..... tunggu yerk.....
1 jam perlu digunakan sebaiknya..... haha


k, sekian


*hari untuk buat kunjungan balas*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 

dah berhari hari aku x jenguk umah kengkawan kan..... so hari ni aku nak set..... kalu dah settle kerja aku n dah selamat emailkan maklumat tu kat orang yang meminta, maka time rehat nanti aku akan buat kunjungan balas ke umah kengkawan yang datang bertegur sapa kat blog aku nieh..... dah setel buat kunjungan balas, aku nak BW plak kat blog lain2 yang aku rasa best untuk aku jenguk..... hehe


so, jom mula keje dulu..... bismillah
~eh, ni bukan jari jemari aku tau, hehe~


k, sekian



pssst : ni pon entry auto publish tau..... hehe
pssst 1 : my dear Hubby x sihat, sok dia nak ke Cherating pulak berkursus, doakan moga dia cepat sembuh yerk kengkawan.....

16.1.13

*cerita malam tadi*

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 

ohoh, mintak maaf sesangat pada kengkawan yang menjenguk sini, tapi tiada kunjungan balas dari aku 2 3 hari ni..... terlalu sibuk, nak key-in report tahun lepas punya projek, sume nak cepat, tapi x mor mintak awal2..... iskisk loteh mokcik gini..... sambil2 tu nak masukkan data baru tahun ni pulak, buat pon kena tunggu maklumat dari cawangan pulak, dah berpinau2 dah mata ni dok asik tengok MSexcel kat pc..... ni pon ambik masa rehat sikit nak coret2 kat sini..... entry sebelum2 ni sume tu auto..... tu yang boleh publish tu..... uhu.....

erm, ni fresh punya cerita ni..... hehe, cerita malam tadi..... jom layan.....

situasi 1 : ketika makan malam sambil tengok tv
Aisha : Mama, nak buat aeroplane (sambil bagi kertas tisu kat aku)
Aku : nak buat areoplane? Aisha buat lah.....
Aisha : Aisha x tau. Mama lah buat.....
Aku : (ambil kertas tisu yang dihulur n mula melipat)
Aisha : ha, Mama buat macam ni, lepas tu macam ni, lepas tu macam ni..... (sambil jari digerak2 kan macam sedang melipat kertas)
Aku : nah, Aisha buatlah, Aisha dah pandai tu.....
Aisha : mane ade, Mama lah buat, Aisha x tau.....
Aku : (aku sambung balik lipat2 tisu untuk dijadikan kapal terbang, masa ni Aisha diam n tengok jer aku lipat, takut aku suruh dia buat sendiri..... hehe) nah, dah siap.....
Aisha : yea!!!!! dah siap aeroplane..... Papa buat elephant pulak.....
Hubby : (gulp!!!) mana Papa tau buat elephant.....


situasi 2 : dalam bilik sebelum masuk tidur
Aku : Aisha..... dah jom tidur, esok nak school.....
Aisha : esok nak school!? yea!!!!! baik Mama.....
Aku : Alhamdulillah, Aisha seronok pegi school (dalam hati)


anak mama dah besar, macam2 pe'el yang  di buat n kekadang x terduga oleh Mama n Papa..... 
be a good girl ye.....


k, sekian

*wordless wednesday ~ homemade pizza by Aisha*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 



Disney Minnie Mouse Bow-tique - Food & Appliance Set
RM15.00/set
Tesco Rawang
 
jadi milik Aisha sebab nak pujuk dia dari beli mainan yang lebih mahal dari ini..... thanx Papa


k, sekian
 

15.1.13

*BOBOIBOY..... kuasa dua!!!*

11 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


hah, apsal pulak Boboiboy kuasa dua, bukan Boboiboy kuasa tiga ker.....
sebab kat umah aku Boboiboy cuma ada dua jerk..... lagi satu x beli lagi sebab dah pi banyak stesyen Petronas area Rawang ngan KL sejak bulan lepas lagik, asik dapat jawapan "stok x sampai lagi"..... huhu, agak2 sekarang ni stok dah sampai ke belum yerk..... sian Boboiboy x cukup korum.....



Boboiboy Angin .................... Boboiboy Tanah
 
koleksi Boboiboy yang ada sekarang..... siap ada skateboard khas untuk dorang lagik..... haha, tu skateboard beli sebab Hubby nak pujuk Aisha keluar dari tempat mainan kat Tesco Rawang..... so, beli beskal ngan skateboard kat luar dengan harga RM10.00.....


 
Ying .................... Yaya

beli Boboiboi, pakej dengan kawan dia sekali..... setiap kali lalu kat Petronas, Aisha asik ler tanya, "Papa, bila nak beli Gopal"..... hurm, kena usaha lagi ni nak dapatkan Gopal..... 

 

gaya anak dara ngan Boboiboy

siap boleh buat dialog lagi antara Boboiboy Angin ngan Boboiboy tanah tu..... "hai nama sana boboi, sapa nama awak?"..... "nama saya boboi, awak nak makan?"..... "saya nak makan nasi goreng"..... "oteh, saya nak masak"..... Aisha pon pi lah kat kitchen kabinet pink dia tu nak masak nasi goreng..... hehe 

haha, dah makin bijak anak Mama ni kan..... x per, nanti Mama pujuk Papa dapatkan jugak Boboiboy pakej ngan Gopal nanti yer..... baru meriah nak buat dialog ngan kawan Boboiboy yang ada 3 orang tu kan..... hehe

k, sekian

14.1.13

*new hair style 2013*

9 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 


sabtu lepas aku telah kerjakan rambut si anak dara nieh..... rimas lah pulak aku tengok bila dia balik dari school, peluh2 sebab kalu petang2 dorang akan dilepaskan untuk bermain kat luar..... so, lepas main macam2 menan yang ada kat luar tu, maka peluh2 lah Aisha..... bila sampai umah ngadulah dia..... "hish, tenok Aisha ni peluh peluh"..... sambil lap peluh kat dahi n leher.....

maka, dengan kemahiran yang x berapa nak ada ni..... aku pon potonglah rambut dia.....


 
ini rambut sebelum potong..... panjang sampai keti**
 
erm, actually susah jugak nak potong rambut dia..... memula dia ok jerk, dok kat luar rumah, sambil tengok anak jiran sebelah main badminton..... tapi bertahan 15 minit jerk..... lepas tu dia dah mula goyang sana, gorang sini, jap ke depan jap ke belakang..... aku dah mula risau takut x rata kan..... tapi ok jugak lah hasilnya..... ada senget sikit rambut yang belakang tu, tapi itu kan style..... haha




selepas di potong.....


gaya rambut masa pi jenjalan kat KL Festival City semalam.....

ada sepit rambut kecik kiri n kanan tu tapi x nampak kan, kena beli yang besar nieh..... hehe
erm, nampak x rambut belakang Aisha senget antara kiri n kanan..... x nampak kan..... so kira ok lah tu kan..... pagi tadi sampai school pon, teacher tegur..... "owh, potong rambut eh?"..... hehe

k, sekian
 

*goodies bag sempena birthday Aisha*

9 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 

nak cerita lagi pasal birthday Aisha kat Johor ritu...... nak kata sambungan x jugak, tapi nak share goodies bag yang aku sediakan untuk sepupu2 Aisha on that night..... sedia yang mudah n menggunakan peruntukan yang paling rendah..... disediakan dua (2) hari sebelum balik kampung..... tapi barang2 dah sedia 2 minggu sebelum tu..... hehe

jom tengok


v


v


v


v


v

 

bahan2 yang digunakan

bag bonjot pelbagai corak n warna beli kat Daiso Japan, Jusco Rawang RM5 setiap satu.....  jajan pelbagai jenis beli kat Pasar Segi Fresh, Batu Caves harga x ingat berapa sebab beli sekali ngan stok untuk kami kat umah, hehe..... paper clip kumbang beli kat GM Klang RM3.50 setiap pack.....



birthday girl pon nak tolong Mama buat goodies bag nieh.....


 
dah siap sume, gantunglah tag dengan tulisan 'Aisha is 4'.....


korek2 pic dalam computer, ada pulak gambar Aisha buat sign konon2 macam dia tunjuk 4 jari gitu kan..... padahal dia nak buat peace masa kami bergambaran kat Taman Tasik Metropolitan bulan 9 taun lepas..... jadiklah kan..... hehe

so, itulah cerita penyediaan goodies bag sempena birthday celebration Aisha kat Johor yang aku buat simpel2 jerk..... hajat suatu hari nanti nak jugak buat birthday bash kat TerataKami jemput kawan2, gantung2 belon, masak2 makanan, deko2 rumah, sedia photo booth, buat game dan memacam lagi lah..... tapi kita hanya merancang, tuhan yang menentukan kan..... moga tercapailah hajat kami suatu hari nanti..... ameen

k, sekian

12.1.13

*GUSTO CHOOCHOO from KWC*

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

As salam,

Ini adalah keretapi yang di beri nama Gusto Choochoo, beli tahun lepas yang my Usu borong kain tu, kat Kenanga Wholesale City (KWC) dengan harga RM15 satu. Kalu bli lebih dari satu boleh dapat diskaun sampai 70% walau lain2 barang kat kedai yang sama.

Gusto ni bergerak guna kuas 3 bateri AA. Ada bunyi serupa keretapi, ada lampu n mata serta mulut bergerak2 bila keretapi berjalan. Siap boleh undur sendiri lagi bila terlanggar halangan kat depan. Haha best.

Tapi yang x bestnya, bateri dia cepat habis kalu asik on jerk. Maklum la banyak kuasa yang digunakan untuk lampu, tayar, mata, mulut, bunyi. So kena stanby bateri kat umah kalu anak suka main keretapi ni. Hehe

K, sekian


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

11.1.13

Menang saguhati My Happy Moments Contest by Eyriqazz

12 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 

ritu ada join contest bergambar kat blog Eyriqazz.....
n dah pon ada keputusan..... 




pemilihan pemenang adalah berdasarkan kepada undian.....
alhamdulillah dapat hadiah saguhati n hadiah dah pun dapat hari Rabu lepas.....
aku salurkan hadiah yang dapat tu untuk Aisha sebab dia adalah model utama dalam gambar tu.....
hehe

tahniah jugak buat pemenang2 lain.....
anda memang layak dapat.....


k, sekian


*menang FM Cameron Highlands*

9 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

 as salam,

 erm tahun lepas merangkap bulan lepas, ada join GA yang kak Raa buat..... ada lah 2 3 kali dia buat GA teka2 tapi suma x sangkut, aku memang nak sangat FM yang kak Raa nak bagi tu..... last2 kak Raa buat GA yang guna cabutan bertuah..... maka alhamdulillah, ada tuah aku di situ..... hehe hari selasa lepas dah dapat pon hadiahnya.....



FM dari Cameron Highlands


sangat comel hadiah tu n dah selamat aku letak kat esbok..... aku bukanlah pengumpul tegar FM sejak banyak FM yang pecah dek main oleh anak dara, tapi rasanya kalu dapat FM ni heaven jugak kan..... leh cuci mata tengok bentuk yang warna warni kat esbok sebelum bukak pintu nak ambik ayam..... hehe

thanx bebanyak kak Raa sebab anjurkan GA tu n pilih masz sebagai salah sorang pemenang..... len kali buat, jangan lupa bagitau yerk..... hehe

k, sekian

10.1.13

*Alhamdulillah cek Nuffnang dah sampai*

11 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 


ini adalah payment advice yang di email oleh pihak Nuffnang pada 2 Jan 2013 yang lepas.....



hari ni bersamaan 10 Jan 2013 dah dapat cek dari HSBC bagi pihak Nuffnang.....


so dah boleh buat perkiraan.....
cash out date : 28.11.2012
payment advice date : 02.01.2013
cheque receive date : 10.01.2013

kira2 dari tarikh cash out, pihak berkenaan ambil masa lebih kurang 1 bulan untuk menyampaikan cek kepada mereka yang berhak.....

so Alhamdulillah, selesai lah penantian aku selama 1 bulan lebih nie..... maklum lah 1st time nak merasa cek Nuffnang ni, teruja lain macam..... hehe
tahniah jugak lah buat kengkawan yang sama2 terima cek ni yerk.....

k, sekian

*terima kasih Uteh ~ Aisha's Birthday Celebration*

18 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,

 akhirnya ada jugak masa aku nak up cerita makan2 cum Aisha's birthday celebration last month..... actually our Uteh nak buat makan2, dia nak belanja sempena rezeki lebih yang beliau dapat..... alhamdulillah, terima kasih Uteh, len kali belanja lagi yerk..... hehe
sekali tu aku pon ambil kesempatan untuk buat acara potong kek untuk Aisha jugak..... kalau sebelum2 ni kami sambut birthday Aisha kat KL jerk, kiranya hanya kami bertiga je yang ada, tapi kali ni, sume ahli keluarga sebelah aku ada..... walau tanpa belon, walau tanpa candy corner, walau tanpa topi birthday tu, tapi yang penting adalah nyanyian 'Happy Birthday' untuk anak dara kami tu.....



kek yang di request oleh Aisha nak BoboiBoy

minta tolong Uteh orderkan kat kedai yang dia kata sedap kat Johor..... memang sedap..... kek 2kg..... tapi gambar BoboiBoy tu x memenuhi spek yang kami tetapkan, cina kedai tu main boh jerk gambar mana ntah dia ambik, padahal aku dah bagi gambar yang cantik kat Uteh n Uteh dah tunjuk gambar tu kat cina kedai tu..... last2 gitu yang kuar..... x per lah, janji BoboiBoy jugak kan..... tersengeh2 Aisha tengok kek dia tu walau time tu aku paksa dia bangun untuk kuar makan..... 

tempat untuk makan2 cum birthday celebration kali ni ditentukan oleh my KakLong, lokasi adalah di kedai atas sungai Kuala Masai..... sambil makan, sambil boleh merasai ayunan kedai bila disapa dek ombak..... thanx KakLong bawa kami tempat yang best tu, tapi gelap sikit..... so gambar dalam entry kali ni pon ala2 romantik jerk.....

so, meh layan gambar yerk.....


 
peace from birthday girl


 
sambil tunggu makanan yang diorder sampai, maka acara pon di mulakan dengan memasang lilin oleh mak perantin..... hehe aku ler tu.....
 

dan alunan lagu pon dinyanyikan
Happy Birthday To You
Happy Birthday To You
Happy Birthday To Aisha
Happy Birthday To You

 erm, hajat nak suruh nyanyi lagu versi Melayu pulak, tapi birthday girl x sabar nak tiup lilin..... so biarkan je lah dia..... hehe



selesai nyanyi, tiup lilin, potong kek lah pulak.....


 
Papa nak enterprem jugak.....

hurm, lepas tu apa lagi, tengok makanan x sampai lagi, maka aku pon cepat2 potong kek tu untuk buat agihan pada sume orang..... termasuk orang kat meja sebelah kami..... kebetulan time tu dorang ada, so rezeki kami kongsi bersama.....
 
memula potong kaki BoboiBoy, pehtu seluar dia, pehtu badan dia, pehtu muka dia..... last2 tinggal part topi dia jerk untuk kami bawa balik rumah..... berselera sume orang makan maklumlah sume tengah lapar termasuk Aisha, dia memang suka makan kek, apatah lagi ada BoboiBoy kan..... lagilah berselera dia, 3 potong jugak dia makan..... alhamdulillah.....

 

tengok tu, suap mama sikit jerk..... x aci tul.....
 
ha, pasan x dalam pic my dear Hubby ngan Aisha tu ada terselit budak lelaki kat tengah..... ada cerita tau..... maybe itu anak kepada pekerja kedai tu..... sebelum aku ambik gambo ni, Aisha pi toliet..... ofkos lah aku teman kan..... kuar dari toilet, budak lelaki tu ada la dok kat meja berdekatan ngan pintu toilet tu, tetiba dia lari meluru kat kami..... sampai dekat n dia cuba nak cium Aisha..... euwww terkejut mak perantin ni tau..... seb baik x kena..... kalu kene, mak saman ko nak, anak mak ni dara lagi tau..... huhu
tapi budak tu memang x malu dengan orang, sape2 jerk dia tegur, umor lebih kurang Aisha kut, mulut x berenti tanya, ni apa, tu apa, ni nak buat apa..... sampaikan aku rasa, eh apehal budak ni, menyibuk jerk...... tapi dalam ati jerk la..... hehe

 menu untuk malam tu memang meriah, ye lah orang belanja kan..... apa yang kami makan..... kupang masak sambal kut (this is our main menu) yang diorder 5 kg + 2 kg..... ikan siakap masam manis, sotong, udang, telur dadar, tomyam, sup, kangkung, kailan, air 2 jenis (lupa air ape) n ofkos nasi putih..... hurm ape lagi yerk, aku taip apa yang sampai kat depan mata aku la kan, yang jauh2 tu aku x ingat..... hehe total sume adalah RMxx..... sorry aku x reveal sebab dibayar oleh orang yang belanja tu lah kan..... yang penting murah dan sedap..... hehe

 boleh datang lagi, tapi kompem sesat sebab kena lalu celah2 umah orang baru sampai sini, maklumlah nak ke kuala sungai kan, jalan pon xder signboard..... so jangan tanya aku tempat ni kat mana..... kalu nak, kena tanya kat KakLong aku, sebab dia yang tiap2 minggu datang sini..... haha dah macam ketagih pulak.....

erm sebelum balik, kami bergambar lah ramai2.....



 keseluruhan keluarga kami "TERBAEKKK"


ups, alan (suami Usu) xder masa ni coz keje..... sian dia, x per, nanti ada masa kita buat gather2 lagi macam ni yerk..... dah ada plan untuk ujung tahun ni pulak, moga dipermudahkan..... inshaallah

oh ya, ada sedikit goodies bag kami bagi untuk sepupu2 sempena birthday Aisha masa ni..... nanti aku buat entry lain yerk, dah penat taip nieh..... hehe

k, sekian


9.1.13

*Deko Deko TerataKami ~ gaps compound*

11 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 


ahah, lama x cerita ceriti pasal deko deko TerataKami kan..... maklumlah, cuti lama, kat umah pon xder buat mende ape2 selain dari pertukaran lokasi pokok kaktus untuk mengelakkan dari jadi mangsa kucing2 sebelah umah..... hehe

 kali ni nak share pasal aku mengerjakan mozek kat balkoni yang dia nya join berlubang2..... makna kata kontraktor yang buat ta** dulu tu buat keje x siap..... dia tinggal jerk susunan mozek tu dalam keadaan jarang n renggang diantara cantuman mereka..... ha sudah, ape punya bahasa aku guna ni..... huhu

so, last saturday aku mengerjakan mereka dengan menggunakan Gaps Compound yang berharga RM7.90 untuk 1/2 kg dibeli di Tesco Rawang..... 



Sancora Gaps Compound
 
senang ada mendealah ni, x payah bancuh2 simen putih tu kan..... bukak penutup n sapu jerk kat celah2 mozek yang renggang tu..... sesuai untuk interior dan jugak exterior..... scraper untuk sapu simen tu pon dibekalkan..... tu yang aku sanggup jerk nak buat, x yah tunggu Hubby..... dah habis 1 bekas aku kerjakan.....


 



tapi x siap lagi sebab beli cuma 1 jerk ritu..... kena beli lagi untuk siapkan seluruh balkoni TerataKami..... Aisha pon tolong aku cuci lebihan sapuan simen tu bila aku dah sapu kat celah2 jointing tu kan..... cuma bila dah betul2 siap sapu sume, kena polish kut mozek ni biar betul2 hilang kesan putih2 simen yang tertinggal n nampak rata sekata jerk semua..... polish manual jerk lah, harap2 ada kudrat kami nak buat n dipermudahkan semua..... ameen

k, sekian
 

*wordless wednesday ~ gaya cuci kereta di kala hujan*

16 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam,


my dear Hubby

kejadian berlaku di umah Nyai Yai Aisha, kat Adela sebelum bertolak ke Kuantan, Pahang.....

k, sekian
 

8.1.13

*terima kasih Lily@mamaQistina*

13 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 


actually parcel sampai kat opis aku x tahu bila, masuk2 opis last friday dah ada kat meja..... alhamdulillah dapat adiah dari Lily@mamaQistina eh, bukan dulu mummyQistina ker..... hehe, ini mesti Qis yang dah panggil lily ngan mama pulak yerk..... memacam tau Qis tu.....

hurm, hati berbunga riang bak bunga Reflesia yang mekar di bumi borneo bila dapat adiah nieh..... hehe

dua fridge magnet (FM) n satu hair band + satu friendship note.....

sume2 pon cumel..... FM letak kat esbol, hair band tu bagi kat Aisha.....
terima kasih bebanyak Lily..... nak jumpa x terjumpa2 kita kan..... balik kampung ritu pon terkejar kesana ke sini..... mungkin suatu hari dapat jugak kita jumpa kan, tu pon kalu Lily x pindah ke Sabah lagi lah kan..... moga persahabatan kita terus kekal sampai bila2 yerk.....

k, sekian

7.1.13

*barang zalora dah sampai - hadiah untuk Aisha pergi school*

14 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

as salam, 


31.12.2012 - dapat call dari GDex yang nak hantar barang Zalora

wah, sangat cepat sistem pesanan dan penghantaran dorang nieh..... bagus bagus..... tapi disebabkan hari 31.12.2012 tu aku ada kat kampung, maka hari jumaat lepas (aku naik keje) baru barang tu sampai kat tangan tuan punya badan iaitu Dizaaisha Umairah sempena birthday dia yang ke-4 tahun pada 23.12.2012 ritu.....

alhamdulillah, dia sangat suka dengan hadiah yang aku bagi tu..... dah tiap2 hari tanya boleh x bawa pi school..... huhu, nanti lah sayang, yang ada sekarang ni boleh guna lagi, so kena tunggu yang ada sekarang rosak baru bawa pi school yerk.....

ape yang aku beli kat Zalora sebagai hadiah birthday Aisha?


v


v


v


v


v


beg sekolah beroda.....

actually dia sendiri yang pilih design tu, aku print design2 yang ada kat zalora yang sesuai untuk dia, n dia pilih beg yang ada 'ABC'..... hehe dah pandai memilih anak dara nieh.....


dan ingat entry pasal aku nak cari tadika sebelum ni..... alhamdulillah, masalah tu selesai bila mana pemilik Tadika Aida, tempat aisha dok sekarang ni dah berjaya dapatkan pembantu n dia open untuk sesi tadika tahun ni..... so x payah la aku pening2 pikir nak sekolahkan Aisha kat tadika mana kan.....


kadar yuran baru.....

erm, nampak x kadar yuran tu..... x per, yang penting untuk catatan aku kat sini adalah untuk bayaran bulan Januari 2013 (yuran daftar tadika + bulanan) adalah sebanyak RM530.00 sebab ambik Pakej 2 (7.00 pg - 7.30 mlm)..... yuran bulanan pula sebanyak RM250.00 untuk pakej 2.....masih lagi dalam bajet kami..... overtime RM4.00 untuk 1 jam..... erm, azam tahun ni x mor bayar overtime, uhuk boleh ker?.....

uniform untuk tadika pon Aisha dah dapat Jumaat lepas n dia nampak happy balik dari school..... harap2 Aisha dapat belajar dengan baik demi masa depan..... ameen

k, sekian