assalamualaikum,
erm, last wednesday ada buat entru WW pasal sweety crunchy bread dan ada pulak yang bertanya resepi..... terima kasih yang cik bertanya tu yerk.....
so, jom kita masak masak hari ni since pic terbaharu x transfer dalam pc lagik nak diceritakan..... maka kita cerita pasal resepi yerk..... hehe
aha, inilah dia sweety crunchy bread a.k.a roti keras manis yang aku buat..... ada rentung ye kak ra..... hehe, ni 1st time buat n x dpt nak adjust lagi time n tempreture oven tu..... tu yang rentung, tapi puas hati sebab buat sendiri n sedap..... haha
Sweety Crunchy Bread
Bahan2 :
Roti Tawar
Butter / Margerin
Gula Putih
Cara2 :
- Panaskan oven.
- Potong roti tawar ikut saiz yang dikehendaki (biasa orang buat potong segi empat, aku potong segi tiga, cari kelainan walau rentung)
- Sapu butter / margerin ke atas roti yang dah dipotong (sebelah sahaja)
- Taburkan gula (ikut suka nak banyak mana - kalu boleh tabur jangan sampai melimpah macam yang
Aishaaku buat tu, jadi x cantik bila dah bakar) - Bakar dalam oven 150 darjah celsius selama 10 minit.
SIAP!!!
dah boleh makan..... kalu buat banyak n ada lebih, simpan dalam balang bertutup..... tapi kalu aku buat guna sebungkus roti yang kecik tu, sempat simpan dalam bekas sehari jerk kalu hari cuti..... sambil tengok tv sambil mengunyah, sedar2 dah habis..... nak mintak lagi memang xder la, kena beli roti lagi lah kan..... hehe
erm, ritu ada la saje test guna roti burger sebab Aisha request nak roti manis, tapi xder stok roti kat umah..... so gunalah apa yang ada kan, roti burger pon roti burger lah, janji roti..... tapi hasil x memuaskan sebab roti tu bila di bakar dia serap marjerin yang di sapu tu, so roti jadi berminyak n rasa kurang kick..... maka lepas ni kalu nak buat kena jugak beli roti tawar yer.....
k, sekian
tambahan : masa bakar tu guna api atas bawah yerk..... (thanx kak ra bertanya)
Nampak sedapnya..dah la tak breakfast lagi pagi nie.. jap nk p cari jugak la..=D
ReplyDeletesedap nyer :)
ReplyDeleteselamat pagi
ReplyDeletesinggah pagi jumaat
haa roti gula ni kan....lieya pun suke ni wat cecah air kopi panas2...selalu beli kat kedai runcit kampung...beli byk2 buat stok kat umah...
ReplyDeletewaahhh.. senang nih~
ReplyDeletetapi nak tanya satu bende.. masa bakar tuh api atas bawah ke??
mmg layanzz tp pd yg ada diabetis kena rasa2 jerk lar kn kak..
ReplyDeleteyag ini mmg sedap dan mudah . mkn panas2 bila baru kuar dari oven mmh heaven lah !hehehe
ReplyDeleteMenarik jugak resepi ni :)
ReplyDeletesdp cicah ng teh kn
ReplyDeletecicah kopi o sedap bangat...
ReplyDeletesy terbayangkan kerangupannya bila cicah dgn air kopi perrghhh
ReplyDelete