^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

31.7.12

*Menu Ringkas Berbuka Puasa*

14 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam, 

bagi laluan untuk tepek gambar makanan pepagi ni yerk..... hehe x per kan, korang kuat iman kan..... Alhamdulillah

ok, jom tengok gambar makanan yang aku masak last week untuk menu berbuka puasa..... ringkas jerk..... main campak2 jerk..... start masak jam 6.30 petang, 7.00 malam (eh malam ke petang yerk?), dah siap.....

setakat ni, untuk menu berbuka aku memang akan masak kat umah..... kecuali last saturday kami makan kat luar coz hari tu pi rumah TRP untuk buat keje sikit..... pukul 7 baru siap, so pi je lah Tesco Rawang untuk berbuka..... hehe

so, balik pada tajuk..... jom tengok menu yerk.....


 menu 1.....
Spaghetti Bolognaise


 menu 2.....
Chicken Cream Soup


 menu 3.....
Murtabak Daging Baram KKKL hubby beli


menu 1 ngan menu 2 tu aku masak sendiri..... tapi untuk kuah spaghetti tu beli yang dah siap dalam botol, tinggal masukkan isi2 dia jerk, aku guna ayam potong kecik2, carrot n tomato..... chicken cream soup tu pon beli dalam botol, balik umah tinggal campur air n masak semula..... hehe, ringkas kan.....

 untuk bulan Ramadhan ni, hubby lebih prefer untuk makan yang ringkas2 jerk..... kalu boleh dia kata x mor makan nasi..... abih aku nak masak ape?..... mee, bee hoon, spaghetti..... mee, bee hoon, spaghetti..... mee, bee hoon, spaghetti..... x kan asik nak makan tu jerk kut..... kue teow aku x reti masak..... huhu

agak2 ape lagi yang aku boleh masak buka puasa untuk hubby ni yerk.....
any idea?..... kongsi boleh?

 k, sekian

30.7.12

*Alhamdulillah, bertambah 1 lagi koleksi*

20 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam, 

~salam 10 ramadham, salam moga penuh keberkatan~

 erm.....
hujung minggu yang agak padat..... kami ke rumah TRP untuk uruskan sesuatu..... nanti aku share kat sini yerk.....
hasil jenjalan ke rumah TRP ari Sabtu n Ahad semalam....
Aisha dapat sesuatu.....
iaitu.....





























































































































 
 TADA!!!
 alahai model nieh, malu2 pulak.....


 ok dah nampak muka sikit dah.....


 ha..... nampak dah muka model mama nieh.....

eh, apa yang bertambah ye ni plak?..... oho! nampak tak kat tangan Aisha tu..... ala yang kaler merah tu..... ala, yang ada macam paruh burung tu..... hehe

kalu sebelum ni, aku ada kumpulkan koleksi angry birds Aisha KAT SINI..... so ni secara rasminya, koleksi bertambah 1 lagi..... jam tangan..... jam ni dia sendiri yang pilih tau..... dalam banyak2 jam RM10 kat kedai Tesco Rawang tu, jam angry birds jugak yang jadi pilihan hati..... x per lah nak, janji Aisha bahagia n mama/papa masih mampu..... hehe

k, sekian

p/s : ni kira jam raya dah ni, baju raya x cari lagi..... huhu


29.7.12

*mendung x bererti hujan*

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Salam,

Alhamdulillah, masih lagi dpt mnjalani ibadah puasa di hari ini... Pagi ni cuaca KL mendung jek, eh bukan, redup jek... Moga2 x hujan n x lah panas sgt kan...

Harap2 apa yg dirancang hari ini brjalan dgn tnang n smpurna, insyallah...

K, sekian


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

28.7.12

*kedai tudung jalan TAR dah tutup*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Salam,

alhamdulillah, dah msuk 2nd week kita berpuasa, semoga ibadah yg dilaksanakan mendpt keredhaan Allah hendaknya... Ameen

berbalik pd tajuk, betul ke jln TAR yg trkenal ngan deretan kdai tudung tu, kdai tudungnya dah tutup? BETUL... Aku sndri pi tgok...

Alkisah mlm tadi aku pi sana, smpai dlm jam 9.30... Hampir sume kdai tudung kat situ dah tutup, yg tggal cuma 2 3 kdai berkonsepkan butik jerk... Huhu kecewa aku tau... Ingat nak bli tudung kiriman kak long, tp x ksampaian...

Mgkin sbb bulan Ramadan, dorg tutup awal coz dah ada bazar ramadan kat situ kan... KE memang slama ni dorg tutup awal, aku jek yg x tau... Huhu

Makanya pembelian tudung yg kak long nak tu kena tggu la aku pi lg skali ke sana, kali ni kna pi awal sikit... Atau pi siang hari, kompem kdai tu msih bukak kan... Em, mogj dipermudahkan...

K, sekian


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

27.7.12

*yang banyak zuriat*

11 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam, 

ingat x entry BABY BOY in da house last week.....

*

*

*

*
*
*

*

*

*

*

TARA!!!!!

inilah dia baby boy tu.....  iskiskisk, apehal la yang nganga mulut luas beno tu?..... nak nenen ker? hehe mintak kat mummy yerk..... hari ni cukup berumur 1 minggu.....

nama di beri adalah Amar Firdaus
Amar - yang banyak zuriat (daddy baby boy yang bagi nama)
Firdaus - nama syurga (atuk baby boy belah daddy yang bagi nama)

moga Amar eh! Firdaus menjadi anak yang soleh n sentiasa ingat jasa baik mummy n daddy selamanya yerk.....

ha! jangan mintak MakLang ngan PakLang duit raya tau, x elok bebudak kecik pegang duit..... hehe
x sabar nya nak gomol2 baby nieh..... so tahun ni ada 2 orang baby kecik kat umah my Abah n Mak..... sorang lelaki n sorang perempuan (Aida Marlisa - anak akak)..... dan menjadikan cucu Abah n Mak semua 9 orang..... Alhamdulillah

moga raya nanti dapat jumpa dorang sume..... Ameen.....

k, sekian

*Oh My Charming*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam, 

Ceriakan hari anda dengan ENCHANTEUR CHARMING Eau De Toilette.  Wangian sensual yang memikat, menampilkan gabungan eksotik Rose dan Muguet, diserikan dengan Citrus dan Aldehyde berserta sentuhan lembut Musk dan Cedarwood.  Kekal anggun dan mempersona setiap masa.

owh, itu yang tertulis di kotak perfume.....



dulu2 masa belajar start sekolah menengah sampailah masuk 'U' memang inilah perfume pilihan hati..... siap ada dia nya losyen n bedak..... tapi bila dah kerja n kahwin, aku tukar2 pakai perfume ikut sesedap bau hidung hubby..... haha

tapi semalam masa shopping, saje je suruh hubby bau perfume ni, n dia kata "wangi........" ..... dalam banyak2 pilihan dari enchantuer, charming lah yang melekat di hidung n hati ini..... n hubby jugak..... harga pon xderlah mahal sangat pon, RM19.45 untuk 50 ml jerk.....  maka aku nak kembali pada zaman muda2 dulu, echewahhhhh..... nak gunakan perfume nieh start hari ni n seterusnya..... tiada yang lain dah..... ha, boleh kan hubby kan?.....

k, sekian


26.7.12

*zakat fitrah 2012*

1 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam, 

erm, masa pi beli barang keperluan rumah kat Tesco Selayang malam tadi..... dah kelihatan amil yang  akan menerima wang zakat fitrah sempena bulan Syawal yang akan menjelang..... sekarang ni mudah kan nak bayar zakat, kat shopping kompleks pon ada n itulah cara yang menjadi pilihan hubby sejak kami dok kat KL nieh..... nak ke masjid atau surau, bukan selalu, so bila dah ada kemudahan yang disediakan nie, kita gunakanlah sebaiknya.....

tahun ni kadar zakat fitrah kat KL masih sama macam tahun lepas..... RM7.00..... n bayaran untuk kami sekeluarga masih sama iaitu RM7.00 x 3 orang..... bila nak tambah?, urm isnyaallah jika di izinkan tuhan..... masih menanti adeq Aisha muncul dalam keluarga kami..... ;)


NEGERI
KADAR ZAKAT FITRAH 2011
(RM)
KADAR ZAKAT FITRAH 2012
(RM)
PERLIS
6.00
6.00
KEDAH
7.00
7.00
PULAU PINANG
7.30
7.00
PERAK
7.00
7.00
SELANGOR
7.00
7.00
NEGERI SEMBILAN
7.50
6.50
MELAKA
6.30
6.50
JOHOR
7.50
5.00 / 8.00*
PAHANG
7.30
7.00
TERENGGANU
5.00 / 7.00 / 8.00
4.50 / 7.00 / 7.60*
KELANTAN
7.60
7.00
SARAWAK
7.20
6.50
SABAH
7.70
7.00
W.PERSEKUTUAN
Kuala Lumpur
Putrajaya
Labuan
7.00
7.00

 *Kadar yang ditetapkan adalah berdasarkan harga beras gred super tempatan 15%, 10% dan 5% hancur (Beras Nasional).

Umat Islam yang mahu membayar fitrah dengan beras pula, kadar yang ditetapkan ialah 2.97 cupak Malaysia atau 2.60 kilogram bagi tiap seorang.


5 Waktu mengeluarkan zakat fitrah pada bulan Ramadhan:

  • Wajib : Mulai terbenam matahari akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
  • Paling Afdhal : Sebelum Solat Sunat Hari Raya Aidilfitri
  • Sunat : Sepanjang bulan Ramadhan
  • Makruh : Selepas Solat Sunat Hari Raya sehingga terbenam matahari pada satu Syawal
  • Haram : Selepas terbenam matahari pada satu Syawal; hukumnya berdosa tetapi wajib ditunaikan segera zakat fitrah dan pada waktu itu ia dikira qada’. Sekiranya masih dilengahkan, maka akan bertambahlah dosanya.

rasanya ramai yang memilih untuk bayar di sepanjang bulan Ramadhan kan, takut terlupa..... pape pon x kisah lah bila kita bayar janji ia melalui saluran yang betul n tidak jatuh haram pada waktu kita membayarnya.....
 
moga sedikit wang zakat yang diberikan itu memberi sinar buat mereka yang memerlukan.....
Ameen

k, sekian

*belanja di bulan ramadan_pilihan Aisha*

7 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam tengahari,

ada yang dah survey resepi untuk masak berbuka ker petang nanti..... hehe, cari jangan x cari..... aku dah setel dah..... moga2 menjadi lah menu untuk berbuka petang nanti yerk, insyaallah..... bebarang pon dah beli dah malam tadi.....

kuang kuang kuang..... beli barang dulu, then baru pi google resepi kan..... adakah itu cara yang betul?..... haha, alah, setakat nak masak menu express n campak2 jerk, x payah google pon x per kan..... tapi kena jugak cari untuk menambah keyakinan diri untuk memasak dengan penuh kasih sayang..... hehe


 inilah barang2 yang di beli malam tadi..... sume barang2 rumah yang dah hampir kehabisan stok.....

belanja kat Tesco Selayang..... memang tempat wajib pi selain dari Jusco AU2 (pilihan ke2) n Carrefour Wangsa Maju (pilihan ke3)..... kalu setakat nak beli barang runcit2, pi je lah kat kedai runcit area rumah je kan..... haha

nak kata belanja sekarang ni mahal ke murah ker, aku x boleh nak compare, coz setiap kali beli barang main ambik2 jerk barang yang biasa guna..... tapi macam murah sikit lah kali ni belanja..... kalu selalu barang spent about RM4++, malam tadi belanja about RM3++ jerk..... erm, mungkin ada promosi nak raya kut..... x pasan lah aku coz masa aku sampai mlm tadi, katalog kat tepi pintu sume dah abis..... so, x leh arr nak cuci mata bila balik umah..... huhu


ini habuan untuk my lil Aisha malam tadi.....

sekarang setiap kali pi beli barang rumah, x kira kat mana2 pon, mesti ada jerk barang untuk si kecik tu..... ni kira menan terbaru lah ni..... alat muzik..... sekarang kan kat sekolah cikgu dia tengah galak mengajar menyanyi, setiap kali balik rumah ada jerk lagu yang dia nyanyi..... seb baik la melodi aku paham, kalu x..... x tahulah lagu apa yang dia nyanyi coz guna bahasa dia yang banyak huruf 'T' tu kan.....hehe

so, pasal menan tu..... kami akan pastikan Aisha pilih yang murah2 jerk, coz main sekejap jek pon kan..... pehtu hilang entah ke mana..... janji dia happy dapat pilih barang sendiri..... owh, Aisha sekarang dah pandai pilih sendiri nak menan mana, nak kasut apa, nak baju kaler apa, nak biskut perisa apa tau..... maka setakat kami boleh ikut kami akan ikut, otherwise kami berusaha untuk pujuk dia dengan cara berhemah buat keputusan yang terbaik x payah beli..... demi masa depan..... kan

k, sekian

*DUIT GAJI nak buat apa?*

7 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

salam,

kengkawan pernah nampak mendealah kat bawah nie?

*

*

*

*

*


ini adalah Eubiq System untuk power track for electric supply
produk dari Singapore, dah lebih kurang 7 tahun dalam pasaran Malaysia..... (itu yang diberitahu oleh pekedai, hehe)

ada kengkawan yang dah guna kut mendealah ni kan, aku baru nak sibuk2 kat sini..... actually dah lama ushar kat tenet tapi x tahu nak dapat kat mana.....

erm, ritu masa pi beli kipas kat area Batu Caves Centrepoint, kedai ape ntah aku lupa nama dia (kedai belah kanan lot tepi dekat ngan simpang masuk ke centrepoint)..... aku ada nampak mendealah ni, sangat2 sesuai untuk kita yang banyak menggunakan barangan elektrik terutamanya di dapur atau di ruang tamu.....

hurm ritu dah bincang2 ngan hubby, dia pon macam berminat jerk nak guna coz sangat senang nak install sendiri dan tidak merbahaya kepada kanak2 dan orang dewasa jugak..... buat masa sekarang ni kita guna jerk apa yang kontraktor bagi, ala plug point yang biasa2 tu jerk kan..... then bila dah stabil segala benda, Insyaallah kami berhajat nak guna mendealah ni.....

kena kumpul duit dari sekarang atau nak guna duit gaji bulan disember (ada bonus kut kan) pon boleh..... kalu yang macam dalam gambar tu saiz dia 600mm harga RM299 + 1 point..... then kalu nak tambah point setiap satu harga dia RM79 kut..... ada jugak point yang pack dalam set (4 pcs) harga RM299..... owh ada lagi satu saiz mendealah tu tapi x ingat harga berapa..... huhu

so, cayork2 untuk diri sendiri untuk memiliki rumah idaman, teratak impian yang sempurna..... Insyaallah, Ameen


k, sekian

p/s : hubby dah pon share pic yang dia ambik masa pi umah TRP last Saturday, thanx hubby, tapi gambar sume putih jerk dalam rumah coz baru lepas cat undercoat..... so x payah la aku up kat sini yerk..... tunggu nanti bila ada perubahan akan aku letak sini buat kenangan aku..... kan

25.7.12

*Tabahnya mereka bekerja*

14 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam 5 ramadan, 

~masih lagi bekerja dengan data2 yang masih dalam progress untuk disiapkan..... harap boleh siap hari ni, Ameen~


last Saturday macam sabtu sebelum sebelum ni, kami pi ke TRP untuk melihat progress teratak kami..... walau puasa kami pi jugak coz kontraktor n pekerja x berhenti kerja walau bulan Ramadan..... nak kejar date line kan..... macam ni la yang sepatutnya, bukan macam kontraktor yang lepas, kekadang kami datang, ada jerk alasan x buat keje..... alasan yang paling selalu dorang cakap adalah "barang xder, camner nak buat keje"..... ha, tu masalah kami ker? duit dah bagi kan..... huhu..... okeh cukup2, lupakan kisah lama..... moga kisah kami yang mendatang ini lebih membahagiakan kami sekeluarga, insyaallah.....

 so, jom layan gambar.....

tapi kan, gambar yang ada kat aku hanya gambar yang aku snap dari dalam kereta..... time ni Aisha tengah tidur, so aku x bleh nak kuar n snap2 macam selalu..... aku pesan gak kat hubby suruh ambik gambo, dia tanya "nak ambik gambo ape?"..... huhu, "ambikla gambo perubahan apa yang berlaku dari minggu lepas dear"..... n dia pon mengangguk..... hehe, roger

tapi kan, sampai ke entry ni aku publish, gambar yang ada kat hubby x sampai lagi kat PC aku..... huhu, x per lah, aku guna apa yang ada kat aku jerk la yerk.....


 ha, ni aku snap gambar pekerja indon yang gigih bekerja walau tengah panas terik di tengahari..... n dalam bulan puasa..... mereka puasa ker?..... kita kena bersangka baik kan, selebihnya itu urusan mereka dengan Allah..... masa kami datang ni, hubby bagitau ada 2 orang pekerja, sorang yang dalam gambar tu n sorang lagi dalam rumah tengah mengecat undercoat.....

owh, pasan x? paip Syabas tu dah bertukar kedudukan ke tepi lah..... hehe

 ini gambar rumah sebelum dibuat make over..... pic ni pon dari mudah.my jerk.....

nampak x anak panah tu menunjukkan paip sebelum bertukar tempat.....
kami buang tiang tempat sampah tu untuk bagi laluan pagar sampai ke tepi, so luas lah sikit kalu kereta hubby n aku 2 biji nak masuk dalam kan..... kalu minggu lepas kami datang, belum berubah lagi kedudukan, tapi on saturday dah pon berubah, Alhamdulillah.....


see, dah bertukar ke tepi.....

katanya hari Isnin (lepas) gate nak pasang dah.....tunggulah hari Sabtu ni kami datang, moga2 dah ada perubahan di luar.....

untuk bahagian dalam, hubby kata sume dinding dah bercat, tapi undercoat dulu..... dinding ruang makan yang lopong xder tile pon dah bertile, walau kaler lari sikit dari yang sediada, x per kami x kisah..... plug DB (betul ke istilah ni) tambahan pon dah di pasang kat tingkat atas untuk keselamatan sistem wiring..... wiring sume dah buat, cuma ada tambahan plug point yang tertinggal, tetiba dalam master bedroom kami xder plug point kan..... huhu camner leh tertinggal lak nieh.....

so.....
major work yang perlu sekarang ni adalah:
  1. tangga ke tingkat atas yang perlu diperbaiki (dah berbunyi n bergoyang n berlubang)
  2. tukar tangki air n siling yang rosak
  3. lantai garaj perlu di cuci dari simen2 yang melekat
  4. pasang pagar / gate / grill - in progress
  5. me'wiring / mengecat - done
semoga Allah permudahkan segala urusan kami untuk merasai nikmat duduk di teratak kami di bulan Ramadan yang mulia ini..... berikanlah kesihatan n kesenangan kepada pekerja n kontraktor tersebut untuk melakukan kerja sambil beribadah untuk mu ya Allah..... Ameen

k, sekian