^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

26.1.11

*Update Blog Dari Negeri Di Bawah Bayu Bah..*

2 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

~update by email, no picture~

 
salam hari rabu.....
 
hm, lama sudah x bersiaran ni..... rasa rindu pulak nak melawat umah kengkawan..... umah sendiri dah hampir bersawang agaknya..... x boleh nak online lelama..... ni pon tumpang kat opis cawangan..... sementara nk attach file nak send kat orang KL, boleh la mengupdate blog..... tapi ni pon by email jerk..... huhu, x per la kan, janji ado....
 
nak jenjalan umah kengkawan x boleh la yerk..... maapkan saye yerk kengkawan..... kena tunggu balik Kl nanti baru boleh jenjalan n kita cerita bebanyak yerk.....
 
k, nak kena sambung wat keje, kalu ada masa..... update lagik yerk.....
 
k, sekian

Masz____

21.1.11

*Outstation ke Sabah, stay Taha D'Bayu KK, windu kat Aisha*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
huhu, kompem aku akan windu bangat kat aisha..... seminggu tu aku akan tinggal my lil aisha kat semenanjung nie..... tapi atas kehendak tugas demi agama n industri kraf terchenta..... aku sanggup..... cheeewah!!!! sanggup dalam keterpaksaan..... ape punya bahasa da aku guna petang2 nie.....
'
hm, sekarang ni aku tengah siap2 kan barang2 yang nak di bawa ke Sabah Negeri Di Bawah Bayu, seb baik la aku dah siapkan sikit2 2 hari lepas sebelum cuti thaipusam semalam, kalu x..... mau aku kelam kabut ari nie.....
'
aku pi sinun n akan menginap di hotel Taha D'Bayu, Kota Kinabalu..... hotel milik Tabung Haji..... n tiket baru jerk dapat ni ha..... Air Asia jerk.....


'
akan fly dari KL 23hb jan 11, jam 12.50 tgh n dijangka sampai KK jam 3.20pm..... aku akan gerak dari Kl ngan staff bhgn Rekaan iaitu Pn Ieda..... insyaallah akan ada driver cawangan yang ambil kami berdua di sana.....
'
akan balik semula ke KL 29hb jan 11, jam 10.55am n dijangka sampai ke KL jam 1.25pm..... haha, x pegi lagi dah mula rasa windu kat aisha..... camane nie..... huhu, x penah lagi tinggal aisha lelama cenggini, biasa paling lama pon 3 hari jerk, ini 5 hari tu, kalu kira perjalanan..... 7 hari wuoooo..... huhu, rasa cam nak nangis jerk.....
'
insyaallah, macam aku cakap kat atas tadi, demi tugas..... akan ku redah..... haha
semoga perjalanan kami diberkati n selamat pergi n selamta pulang..... ameen
'
k, sekian
'
'

*HOUZ Depot bagi diskaun sampai 80%*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
wow!! syiok nye kalu dapat shopping n dapat diskaun sampai 80% kan..... best nyer..... hm, semalam kami (aku, hubby n our lil aisha) pi la ker Houz Depot ni yang branch kat Jalan Tunku Abdul Rahman, dari rumah aku, so easy nak pi sana..... kedai ni berhadapan ngan Pertama Kompleks KL, senang jerk nak cari walaupon ni 1st time kami pi.
'
ekceli idea nak pi Houz Depot tu timbul pagi semalam, semalam kan cuti, so aku x der aktiviti lain selain layan aisha main sambil belek2 majalan Renovation yang ada pic Eric Leong tu kan..... tetiba ternampak lah iklan Houz Depot yang beralamat di PJ, tapi aku macam ternampak2 jerk kedai tu ada kat KL nie..... n semalam kami pon main redah jerk la, x tau jalan kan.....
'
nak tau, kami redah naik motor jerk, aisha dok tengah2 antara kami..... seronok jerk dia naik motor dengan kepala kejap2 kekiri, kejap2 kekanan..... huhu, aku layan jerk la anak dara aku nan sorang tu.....
'
kami gerak dari rumah jam 5.00petang n dok kat situ sampai lah ke 7.00 malam..... 2 jam kami pusing2 kat Houz Depot tu..... macam2 yang kami tengok, wah!! rasa makin bersemangat kami nak renovate rumah n nak hias2 rumah kami yang belum kami duduki tu..... maka bertambah la idea dalam kepala ni nak buat macam tu, nak buat macam ni..... dari luar rumah ke dalam rumah, dari lantai hingga ke dinding sampai lah ke perabot n hiasan, semua ada..... seronoknye.....! so, jakun la aku nie..... haha
'
kat situ pon ada tempat makan Kopitian Station n kami pon apa lagi, trus je la kami dinner kat situ jugak sambil tunggu ujan berhenti..... on da way balik, aisha dah kenyang makan fries + eskrim n penat mengukur kedai Houz Depot tu, trus lentok tertidur di tengah2 kami..... sian anak mama, letih yerk.....
'
then sampai umah..... lepas siap2 diri memasing, hubby dengan semangatnya trus ambik kertas A4 n pen, trus mengadjust plan untuk renovate umah..... haha aku plak cuci mata tengok katalog Houz Depot yang kami bawa balik, berkira2 apa bahan2 nak guna..... perabot mana nak beli, tile kaler apa nak letak, kipas mana nak beli..... pendek kata kami pi kedai tu, menambah idea kami untuk rumah kami.....
'
sekarang ni Houz Depot tu ada sale sempena raya cina, n ia akan berakhir pada 17 Februari 2011 nie..... syuuuuu!!!!! hubby kata sempat lagi nak shopping kat kedai tu kalu offer tu habis 17 feb..... ha!!! x sabonyer nak shopping.....
'
sorry, n3 xder gambar
'

hanya gambar hiasan, saje tepek

'
k, sekian
'
'

19.1.11

*WEEHUUU!! esok cuti.....*

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
hah! punchcard kat sini dah menyanyikan lagu dan mengalu-alukan orang2 kat opis ni balik umah..... seronoknye..... leh release tensen.....
'
esok cuti bagi negeri
'
// WP KUALA LUMPUR // WP PUTRAJAYA // JOHOR // NEGERI SEMBILAN // PERAK // PULAU PINANG // SELANGOR //
'
kerana sambutan Thaipusam
'
so, selamat bercuti kepada pekerja2 di negeri tersebut.....
'
pada pekerja2 di negeri2 yang tidak berkenaan, silalah bekerja dengan aman dan damai n aku ucapkan selamat bekerja.....
'
k, sekian
'
'

*Tajuk entry hari ini.....*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
hari ini lambat bersiaran, dari pagi dah kena buat kerja..... abis setel buat kerja, kena attend meeting pulak sampai la waktu lunch..... x sempat nak bukak blog.....
'
tensen la keje ari ni.....
'
patutnya bos dah bagi2 kerja pada orang tertentu, buat la keje tu..... tapi aku gak yang kena buat
'
alasan..... ala, masz tau pasal bende ni, ala, masz dah biasa ngan bende ni, ala, masz dah lama buat keje ni, ala, masz taun lepas buat bende ni kan..... hah!!!!! tu ke alasan yang paling bagus ko boleh bagi kat aku..... apa guna orang atas lantik ko naik pangkat..... nota makluman pon ko nak aku buat..... pehal!!!!! dah la aku x attend program tu, aku jugak ke yang kena buat..... hish! aku memang x puas ati nie..... so, memang aku x sentuh langsung bende alah tu..... bos dah arah aku untuk incharge bende lain, so aku ikut arahan bos.....
'
nota makluman tu, try la buat sendiri, carik dalam fail, tengok contoh yang lepas2 n follow jerk..... susah ker..... ada anak buah, suoh la dia buat, pehal aku lak yang kene..... nak nota makluman tu bentang dalam JKP minggu depan..... aku ari ahad ni insyaallah dah berangkat ke sabah untuk incharge kerja aku..... so, tengok la camane ngan nota tu yerk.....
'
k, sekian
'
sorry x der gambar
tensennnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
'
'

18.1.11

*Hasil rekaan arkitek cilik untuk ubah suai rumah baru kami*

9 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
last saturday, kami pegi umah yang kami baru beli kat taman rawang perdana..... lebih kurang 45 minit dari tempat kerja kami di KL nie..... konon2 la pegi sana nak kemas2 umah tu + nak cuci coz ingat nak pindah barang sikit2 la sampai ujung bulan ni kan.....
'
tapi.....
'
tengok keadaan rumah tu, banyak jugak nak kena repair, cat lain tu dah semestinya lah kan..... tapi bab repair tu kena la ambik masa kan, dah la makcik sebelah tu bela kucing banyak..... bukan nak memburukan makcik sebelah n bukan aku x suka kat kucing, tapi kucing dia tu dah jadikan umah yang bakal kami duduk sebagai rumah tumpangan dia..... cuba bayangkan, sampai jerk kat pintu umah sementara nak bukak kunci grill..... hidung kita akan di jamu dengan bau kencing kucing yang betul2 hangit..... adoiii fenin pale gue.....
'
bakal tuan rumah sedang berphotoshoot di rumah baru
'
so, kami sepakat nak renovate umah tu, nak tambah bangunan kat belakang, tambah bilik atas + tambah sikit dinding depan..... bukan x nak berjiran, tapi untuk keselamatan kami + umah kami.....
'
ops!! nak renovate rumah..... banyak jugak la proses nak kena buat kan, n ongkosnya pon..... ofkos la banyak..... haha, x per, akan kami usahakan untuk realisasikan impian kami..... so, 1st step telah kami ambil..... iaitu, buat pelan baru untuk rumah kami..... see da pic below
'
this is our imagine for our new house
'
hasil lakaran aku + additional touch up by arkitek cilik yang kami lantik..... sape? our lil aisha la yang sibuk jugak nak join kami buat pelan untuk rumah kami tu..... huhu, so itu lah hasilnya..... haha
'
k, sekian
'
'

17.1.11

*Akhirnya aku berjaya mengambil pic aisha bertudung*

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
haihaihai, dah lepas lunch baru boleh buat n3, maklumla sibuk melanda diri ini..... bukan buat2 sibuk, tapi memang betul2 sibuk nie, selagi aku x pi outstation n selagi HKK2011 belum berjalan kat opis aku nie..... selagi itu la aku akan sibuk..... huhu
'
tapi macam biasa, sesibuk macamana sekalipon, aku tetap akan update sekurang2 nya 1 n3 pasal something to share with someone out there..... 1 n3 pon jadik la kan, wat lepas gian.. haha..... n here aku nak kongsi pada n3 yang pernah aku buat pasal aisha nak pakai tudung pi umah 'umi' pengasuh last week.....
'
ha, kali ni aku nak share da pic yang aku snap petang tu balik dari rumah 'umi' pengasuh petang tu..... see da pic k.....
'
'
~maaf, visual tidak memuaskan~
owh!! ini pic pembuka bicara..... aisha tengah baca doa lepas azan..... dengan mulut terkumat kamit tanpa suara..... hehe -pic diambil selepas aktivit photoshoot aisha bertudung
'
'

see, aku berjaya snap pic aiha bertudung, tapi dari belakang dulu yerk..... dia x tau lagi aku ambik gambar dia time ni, sibuk nak kunci grill, kalu dia tahu aku nak snap pic, mau dia mencangkung.....

'

'

hah! kan aku dah cakap, bila dia tau aku nak snap pic, kompem dia akan mencangkung..... kan dah terbukti..... ha, korang perasan x bende itam kat punggung aisha dalam pic yang belah atas tu..... korang bayangkan aisha pakai tudung tu sampai terjelir ke bawah punggung dia kan..... so, betapa besarnya tudung itu..... hehe

'

aisha dah mula pandai nak berposing..... hikhik, time ni aku paksa dia jangan buka sweater tu, coz nak ambik gambar punye pasal.....
'
'
see, tadi kat sofa..... ni posing kat dinding pulak..... nampak tangan tu, tu baru lepas buat peace dengan 3 jari tu..... tapi sibuk tengok iklan tv.....
'
'

so, itu je la yang aku nak kongsi kat sini buat masa ini..... x boleh lelama, punchcard dah nyanyi lagu..... huhu lepas ni nak update n3 pasal last saturday pi melawat umah baru kami di rawang perdana pulak.....

'

k, sekian

'
'

14.1.11

*Aku pindah tempat duduk, bukan jabatan @ bahagian*

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
haha, lagu kat mesin punch card dah menyanyi 40 minit yang lalu, tapi kau masih di sini..... di opis..... baru jerk lepas kemas2 meja..... baru pindah tempat, tukar tempat yang aku rasa memula aku dok dulu..... huhu, seb baik x bertukar jabatan @ bertukar bahagian..... kalu x, jenuh jugak nak berangkut bendealah2 aku yang ntah pape nie..... haha, tau2 la kalu pompuan kan, dengan segala bagai katalog n bunga2 an kan.....
'
tapi seb baik la kali ni barang aku x banyak sangat..... so, kemas sekejap jerk, dah siap..... hah, kita layan pic tempat duduk aku yang baru yerk..... hehe..... JOM!!!!! layanzzzz
'

pembuka tirai gambar..... ni la mamat opis yang ambik tempat aku bermula hari ini..... tempat dia nak kena roboh coz ada pegawai lain nak dok situ..... gambar curik ni, Fairis tengah mengemas tempat baru dia.....
'

'

ni plak, Sandy dok sebelah kiri Fairis - sebelah kanan aku..... iskiskisk korang rasa apa komen korang pasal tempat dok mamat nie..... serabut kan, berbuih mulut aku membebel, tapi tempat dia tetap cenggitu jugak..... huhu
'
'
ha, ni tempat Anom..... xder la pic dia coz dia da balik dah..... sebelum ni, dia dok sebelah kanan aku, but now, dia jadi jiran sebelah kiri aku..... lagi dekat la tpt kami n lagi senang la kalu kami nak bergoss** nanti kan..... harharhar haruuus
'
'
last but not least..... ofkos la tempat aku kan..... tempat baru, barang tetap yang lama..... hah, abaikan tangan tu, sibuk tol si budak Fairis tu tau, nak entreprem jerk kejenya..... tempat sendiri x siap jugak kemas.....
'
'
hah, cukup setakat ini dulu..... then nak wish.....
'
SELAMAT BERHUJUNG MINGGU!!!!!
'
k, sekian
'
'

*Sejuk perut aku mengandung*

10 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
ha, dah tengahari, tapi aku baru nak cerita pasal kejadian pagi tadi..... tapi maaf la yerk x der pic coz HP dah masuk dalam bonet motor..... so xder arr bukti..... tapi kalu cerita jerk pon x per kan..... tolong la percaya, tolong lah, penat aku wat n3 ni tau..... so, tolong lah percaya ye kengkawan..... please..... haha, merayu suda.....
'
kejadiannya begini..... cheh, cam nak masuk pertandingan bercerita pulak.....
'
pagi tadi macam biasa, jam 6 pg aku dah bangun mandi, siap2 n sembahyang..... pehtu hubby plak ambik giliran..... aisha tido kat luar ler malam tadi..... hah! jangan pikior pape mende yerk, xder ape2 kejadian pelik yang berlaku antara aku n hubby..... ops!!! cerita dalam kelambu la weh..... stop stop
'
then, dalam pukul 6.45 pg aisha tersedar dari tidur n trus masuk bilik, dia berbaring2 an atas katil sambil tengok aku bersiap..... sambil dia guling2 ler atas katil tu kan..... aku pon lepas siap mekap..... hehe mekap la sangat kan..... trus ambik tudung n pakai..... tetiba aisha bangun n trus pi kat rak baju dia..... aku tengok je la dari cermin kan..... n nak tau apa yang dia buat kat rak dia tu..... dia ambik tudung yang biasenyer dia pakai time aku sembahyang..... ekceli tudung tu my MIL yang bagi, ala tudung zaman sekarang ni yang main sarung jerk tu, aku jahit sikit bahagian dagu dia bior aisha boleh pakai konon2 cam telekung la, maklumla tudung dewasa tapi bebudak 2 tahun yang pakai kan, besar la.....
'
ok, balik pada cerita asal..... lepas tu aisha trus menuju kat aku suruh aku pakaikan tudung tu kat dia..... time ni hubby dah siap n tengah panaskan enjin motor..... alhamdulillah, aisha nak pakai tudung tu, biasenye dia pakai mase aku sembahyang jerk, kalu dia tengok aku na sembahyang, otomatik dia akan mbik tudung tu n stanby diri sebelah aku nak join aku sembahyang..... huhu bagus anak mama nie.....
'
dalam pukul 7 pg gitu, kami sedia nak gerak pi opis n singgah dulu umah 'umi' pengasuh antar aisha..... sebelum tu, macam biasa aku nak pakai kan sweater pada aisha..... aku tanya kat dia, nak bukak tudung x? then, dia geleng kepala..... aku tanya 2 3 kali, jawapan yang sama aku dapat..... dia geleng kepala..... maklum la, dia x pandai cakap lagi kan, so geleng kepala je la.....
'
ok, aku x nak paksa dia bukak tudung tu, n sarung je la sweater tu pada dia..... smpai ke umah 'umi' pengasuh tudung tu still lekat kat kepala aisha..... sepanjang atas motor, aku rasa semacam jerk kat hati ni, rasa terharu pon ada coz aisha nak pakai tudung tu..... mungkin dia tengok aku pakai, then dia pon nak pakai jugak..... ahlamdulillah, sejuk perut aku mengandung aisha.....
'
tapi satu jerk..... kalu pegi kedai tudung n aku tanya dia 'nak beli tudung x?' dia akan geleng kepala, aku try nak sarung tudung kat kepala dia, trus dia tolak tangan aku..... hm, x per la..... mungkin belum tiba masa kan..... aku pulak yang geram tengok tudung bebudak yang macam2 peten, siap ada renda la, ada reben la, ada manik warna warni la..... kan
'
so yang aku nak share kat sini adalah, aisha nak pakai tudung dari rumah sampai ke rumah 'umi' pengasuh pagi tadi..... alhamdulillah
'
k, sekian



13.1.11

*Aku nak ada baby lagi*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
11.11.11
'
macam cantik jerk nombor kat atas tu kan..... huh! sape yang dapat nombor tu musti akan di kenang sampai bila2..... lagi2 kalu birthday jatuh pada tarikh itu, birthday aku..... huhu jangan mimpi lah.....
'
jauh lagi nak sampai kat nombor tu..... apa kata kalau pada tarikh itu akan lahir baby aku yang kedua..... wah!!!!! seronoknya..... boleh masuk dalam surat kabo nasional x yerk?..... my lil aisha lahir 2 hari sebelum raya krismas 2 tahun lepas..... kalu x, kompem aku masuk surat kabo muka depan coz baby lahir pada hari krismas kan..... huh, gila glemer tol aku ni..... tapi x per, yang penting tarikh lahir aisha dah pon masuk kat dalam surat..... surat beranak..... haha
'
hm, ape aku merepek petang2 time ujan kat opis ni..... korang layan jer la kan..... jam 6.30 masih lagi kat opis tunggu ujan berenti, inilah jadiknyer.... huhu tapi betul ape..... kalaulah aku akan lahirkan baby pada tarikh tu, musti best, kalah berita kahwin SMS pada 10.10.10..... hohohoho gelak jaat
'
sehingga ke hari aku masih berusaha nak dapatkan baby a.k.a adik kepada aisha..... tu yang berangan nak dapat tarikh cantik tu..... bukan apa, seronok pulak tengok blog2 kengkawan sume cerita pasal pregnancy..... so kena la usaha kan, kalu dapat tarikh 11.11.11, itu satu bonus, tapi kalu tak pon..... alhamdulillah atas rezeki kurniaan Allah
'
k, sekian
'
'

*Walaupon x sempat nak berlama2 ngan tente, aku nak jugak update*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
hah, hari ni masih sibuk macam semalam..... x sempat nak bukak tenet, ni pon baru on..... rasa macam tangan ni dah begedik2 jerk nak klik IE nyer ikon..... rasa macam kengkawan dah memanggil2 jerk dalam blog nie..... walaupon orang x der la nak tengok sangat blog aku ni, tapi kepada sesapa yang ingat kat blog aku yang kiut x berapa cute ni..... terima kasih daun keladi aku ucapkan, tanpa korang siapa la aku ni, bila ada masa jenguk la ke sini.....
'
so, x boleh nak taip bebanyak, banyak lagi kerja menanti.....
'


nak selit pic family sikit by thanx to FrameToy.com.....

'
BW - akan aku buat sikit2 mana yang mampu.....

'
k, sekian
'
'

12.1.11

*Cerita pasal rumah baru kami kat taman rawang perdana*

2 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
huhu, hari ni x der cerita pasal umah baru kami kat Taman Rawang Perdana nuun di Rawang, Selangor.....ari ni pon x sempat nak upload gamabr kat blog ni..... ari ni jugak x sempat la nak ushar2 pape yang patut untuk umah kami..... kebizian melanda dari pagi sampai ke petang nie..... seb baik sekarang ni bos dah balik umah, tadi nak balik pon, sempat lalu kat sebelah ni n tanya pasal bajet tahun lepas..... aku bukannyer jaga bajet, tapi sebab aku jerk yang tau pasal perjalanan projek tu, then aku pon jawab lah yang aku tau kan.....
'
hm, esok..... x tau lagi camaner keadaan lagi kesibukan yang akan melanda, rasa 1 hari kalu x berangan pasal umah baru kami tu macam x sah jerk sejak dapat kunci x formal ni kan..... hehe, dah memacam dalam pikiran ni.....
'
nak pindah umah baru, nak kena carik duit tambahan ker?, nak kena buat pinjaman ker?, nak kena korek duit tabung yang itu ker?, duit yang ada tu cukup ker?..... sume pasal duit duit duit..... mata duitan la gak aku ni sekarang..... haha
'
rasa2 cam banyak jugak nak kena guna duit kan..... x per, mana yang perlu buat dulu, akan didahulukan..... pape pon x sabo nak tunggu ujung minggu ni, nak diskas nagn abang opis pasal bajet ubahsuai umah.....
'
k, sekian
'
'

*Uih!!!!! sibuk betul aku hari ini, x sempat nak bukak tenet macam selalu*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
hah! dah waktu lunch rupenyer..... x sedo la, dari pepagi dah ada discussion ngan bos.... lepas tu trus kena wat preparation untuk laksana BT kat Terengganu..... aku selaras jerk, tapi yang pi sane bos jugak..... huhu sian kat aku.....
'
tapi ada hikmahnyer jugak, x dapat pi Terengganu, aku di arah untuk monitor BT yang kat Sarawak pulak..... x penah seumur kerja aku kena pi sarawak, this is 1st time la..... haha kelaka jerk aku ni, orang lain dah berkali2 dah pi malaysia timur tu, aku baru nak kenal.....
'
x per la, pegi pon bukan nak bercuti pon, buat kerja juga..... so tinggal la aisha masa tu nanti..... bila nak pi tu yerk..... insyaallah akan update dari masa ke semasa..... nak pi makan dulu, karang 2.30 ptg big bos nak wat discussion laks.....
'
BW - insyaallah kalu sempat yerk.....
'
k, sekian
'
'

11.1.11

*Idea lukisan cat dinding untuk rumah baru kami*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
.....lagi n3 pasal future umah kami.....
'
haihaihai,
'
jangan bosan k..... saje jerk nak kongsi apa yang aku jumpa n aku idam2kan untuk diaplikasikan kat umah baru kami..... hubby cakap ujung minggu ni dia nak ajak abang kat opis aku for survey ape kos untuk baikpulih rumah tu..... x sabo rasanye nak tau bape banyak kos yang kena then lepas tu boleh la aku kira2 bajet lain2..... hehe
'
sambil2 tu, aku dah mula la berangan nak ngecat umah baru kami tu, terutamanya bilik anak dara kami..... teruja tol la aku tengok design picture wall untuk bilik kanak2..... bilik kami pon mungkin ada, tapi x kompem lagi + ruang tamu mungkin ada sikit touch up ngan drawing..... haha imaginasi x boleh blah.....
'
nak tengok design terpilih yang mungkin akan aku buat..... see da pic ya
'
memula aku google..... terpandang la pic ni n trus terpikat..... cam sweet jerk kan, tapi x mor la sampai ke siling tu..... x sampai lak nak memanjat..... huhu
kaler pon aku rasa ok, n boleh match ngan kaler kuning yang aku nak wat sebagai kaler utama for my lil aisha punyer bilik.....
'
hah! kalu nak lukis camni pon boleh kut..... tapi, mau comot jadiknyer kucing ke beruang tu nanti dapat kat tangan aku..... huhu
'
hah! ni pon best, siap ada pagar lagik.....
macam header blog chugie pon ada gak kan..... hehe
'
ni pon antara favourite design for my lil aisha punye bilik..... tapi kaler kena tukar +kurangkan bulat2 tu bior x serabut.....
'
ha!!!!! kalu letak panda ni bebanyak dalam bilik aisha pon ok gak kan, tapi..... hm, dah jadik cam tadika lak nanti.....
'
design ni is for our bilik (master bedroom) cuma kaler nak kena tukar la ngan kaler light purple..... tapi hubby ada bagi cadangan "apa kata kita guna curtain jerk, kita rentang la dari atas sampai ke bawah, dari ujung sampai ke ujung..... senang, boleh selalu tukar2 curtain," hah! ok gak idea tu kan..... boleh diguna pakai..
'
ni pon for our bilik, tapi cam x best jerk.....
'
ni plak untuk ruang tamu..... uhuuuu cam best jerk kat ruang tamu boleh wat drawing..... kan
'

ni pon untuk ruang tamu jugak.....
'
tapi sume tu bergantung pada bajet jugak la kan..... yang penting, bilik aisha akan aku buat sikit drawing bior ceria sikit..... bagus untuk perkembangan minda dia..... yang lain2 tu cuma imaginasi n bergantung pada kerajinan tangan ini + bajet ofkos kan.....
'
so, tengoklah ujung minggu ni, hasil perbincangan dengan abang opis tu camane..... nanti baru leh set nak realisasikan imaginasi ini @ tidak.....
'
k, sekian
'
'

*Apa yang aisha makan dan cara aisha makan*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam selasa,
'
ari ni tinggal jap cerita pasal rumah baru..... muntah kang korang baca n3 aku asik pasal rumah jekr kan, so pepagi ni aku nak cerita pasal anak dara aku sorang nie..... ekceli kejadian ni jadi last week ari selasa n malam tadi..... sume pasal cerita aksi aisha makan.....
'
aku ni x berapa reti nak mengarang, so aku buat cerita bergambar je la yerk..... k
'
kita mulakan dengan
'
ni intro jerk, see aisha dah pandai makan sendiri..... sekarang ni kalu aku nak suap, dia x mor dah..... tapi lepas dia abis makan, siap sedia aku kena kemas tempat dia makan tu..... hehe
'
'

hah, ni makanan wajib aisha tiap kali kami pi pasar malam..... tou hu fa..... betul ker aku eja nie... x per, yang penting aku paham..... haha
aisha boleh habiskan 1 bekas tou hu fa tu, x der maknenyer dia nak bagi orang lain jamah kalu dia dah pegang sudu tu..... tapi last week, ada sesuatu terjadi pada tou hu fa ituew..... see, apa yang aisha pegang.....?
'
'
ha..... clear sikit kan?? walopon pic x berapa nak memberangsangkan, tapi still nampak lagi kan..... tetiba ari tu aisha makan keropok lekor cicah ngan tou hu fa ituew..... apa rasa????? ofkos la manis kan..... hehe
bukan ape, ekceli aisha tergugat tengok kami makan keropok lekor cicah sos, so dia pon nak jugak la kan, nak cicah sos dia tau pedas, so dia cecah la tou hu fa..... ha, camaner, ada bran?????
'
'
hah!! ni pic fresh dari ladang..... petang semalam balik dari kedai makan, aku ada beli roti, biase la saje nak buat makan2 memalan hari kalau lapa kan..... iskiskisk, makan saje..... huhu
kalu tiap kali nak ambik gambar, tu la aksi aisha, mencangkung..... pehtu sebuk nak wat 'peace' guna 3 jari.....
apa yang aku nak highlight yerk..... see pic bawah
'
'
ha..... tu la gigitan aisha pada roti yang x bersalah..... sian kat roti tu kan, dah ada lubang tengah2 dia..... huhu
aku x tau la sape yang ajar dia makan cenggitu..... tapi baru je malam tadi dia makan cenggitu, sebelum ni aku yang koyakkan roti tu n bagi kat dia..... tapi x sempat la nak tengok di makan sampai abis roti tu coz bile dia dapat tau jerk aku ambik pic, dia trus letak roti tu atas tangan aku n dia ambik HP for take a pic..... biasenyer dia akan snap pic pipi sendiri, idung sendiri, mata sebelah sendiri n kekadang kaki sendiri..... hehe
'
'
rasa tu je la kut aku nak share kat sini..... sekaran ni aisha dah x berapa nak makan bubur nasi, so aku kena pelbagaikan makanan untuk dia n paling penting, apa yang aku makan, akan aku sebarkan pada aisha sebagai pengenalan kepada makanan lain2 selain daripada bubur nasi.....
'
anak mama dah besar ye.....
'
k, sekian
'
'

10.1.11

*Hasil pertama selepas survey cat untuk rumah baru*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
gila semangat aku nie..... semalam dah pi tengok umah baru kat rawang..... semalam dah beli majalah rumah, ari ni plak curi2 masa search kat internet pasal orang deco2 umah nie..... lepas buka website IKEA, buka plak website Nippon Paint..... hm, konon2 nak cari colour concept for our new house.....
'
so, take a look..... saje nak kongsi + cari idea dari kengkawan..... jangan bosan k
'
'
umah ada 3 bilik
'
bilik 1 (master bedroom) ofkos la untuk kami kan..... so, ingat konsep kaler utama nak warna very light purple + adalah add colour lain..... ala sekarang kan pesen orang ada wat picture wall kat ruang2 tertentu kan..... so, mungkin inilah kombinasi colour yang akan aku buat for master bedroom, cam romantik gitu kan.....
'
1st choice'
2nd choice
'
'
bilik 2, kecik sikit, buat masa ni bilik tu ofkos for our lil aisha, walopon sekarang ni dia still tido ngan kami..... nak konsep kaler utama adalah kaler kuning, mungkin ada wat drawing sikit bior nampak ceria..... maklumla untuk kanak2 bagus for their mind development..... betul x??
'
1st choice '
2nd choice
'
'
bilik 3, kami ingat buat masa sekarang ni nak wat bilik sembahyang..... lagi kecik sikit dari bilik 2..... konsep kaler nak biru..... bior ler masa sembahyang nanti rasa tenang jerk kan..... cheh! yo yo oooo jerk.....
'
1st choice

'
2nd choice
'
'
then dapur, for dapur harus ada pokok2 kan, oleh kerana ruang yang terhad, x boleh la nak taman pokok bagai kan, so aku gantikan la dengan kaler2 yang seakan2 pokok, iaitu kaler hijau..... hehe, boleh gitu..... so
'
1st choice
'
2nd choice
'
last but not least..... garaj kereta.... aku rasa ruang ni penting jugak, coz dari pandangan luar, orang akan nampak garaj dulu, n keadaan garaj akan menggambarkan dalaman n orang yang duduk di dalam nya..... n for our garaj, aku nak set kaler kelabu, very light kelabu..... tapi x mor arr kelabu yang nampak suram..... bior ler ruang tu nampak soft n aku akan tambah ngan hijau2 pokok for the fresh scenary..... k
'
1st choice
'
2nd choice
'
'
hah! macam ada yang tertinggal jerk ruang kat umah aku ni kan..... hehe, ruang tamu xder ker?..... ekceli ruang tamu aku cume nak buat kaler offwhite jerk + dinding untuk drawing macam bilik aisha..... nape wat kaler putih jerk, coz aku nak main kaler kat perabot2 yang aku nak beli nanti..... boleh..... hehe
'
amboi2 cam banyak jerk nak guna duit kan..... tu x masuk lagi ngan dinding2 nak nak kene repair, dah ada lubang sana sini dek tuan umah lama..... dah alang2 dinding nak bertampal, baik aku cat balik semula kan..... bior puas ati..... n ada jugak equipment yang nak kena ganti or perbaiki i.e toilet bowl kat master bed room tu, memang x leh guna langsung, penutup dah ilang, paip kat dapur pon nak kena tukar lain, tangga pon nak kena repair..... n so on n so on
'
insyaallah akan aku usahakan untuk keselesaan kami semua.....
'
k, sekian
'
'