^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

30.9.10

*Pantai Batu Hitam, Kuantan*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

cerita sempena raya lagi.....

raya ke-7 kami balik beraya ke kuantan laks..... gerak dari johor lebih kurang jam 11.00 pagi, tggu aisha bangun tido n bagi makan siap2 kat anak dara sorang tu..... biasenyer perjalanan dari johor (kota tinggi) ke pahang (kuantan) kami akan singgah beraya ke umah abg d (x-officemate aku di johor) di mersing n kak zana (x-officemate hubby di pahang) di pekan, tapi disebabkan kami takut lmbat sampai, so kami xder la beraya ke umah mereka..... kurang dah duit raya aisha kat ctu..... huhu

so, kami smpai kat kuantan, lbih kurang jam 4 petang..... siap kami mengangkut segala bagai barang keperluan ke bilik, tetiba abang ipar aku mengeluarkan idea yang agak bernas untuk aku terima..... "kita pi pantai nak petang nie", alamak..... aku n hubby + aisha yang masih kepenatan ni hanya mengiyakan aje la..... lg pon aku dah lama gak x pi pantai lpas pi PD awal taun.....

n lepas asar, kami pon bersiap2 untuk berangkat ke pantai..... pantai pilihan adalah Pantai Batu Hitam, Kuantan..... betul la kut namanyer..... hehe, kami pergi berlapan ngan 1 kereta, huh..... bayangkan 8 orang naik 1 kereta..... apa jadik... hihi, kami berjaya lakukan..... 5 dewasa, 3 kanak-kanak..... kami kat sana pon x lama sangat la coz smpai pon dah dekat pukul 6, n dah nak masuk maghrib baru kami bertolak balik.....

nak tau kejadian di sana..... layanzz piccas


sayup2 abang ipar aku dok atas pasir, penunggu luggage..... hehe



hubby, aisha n aku..... di pantai itu.....


sepupu aisha, ainul, lokman n mak mereka.....



mereka mereka yang mandi manda di laut itu..... time ni aku tukang mbik gambar dr tepi je la coz x bwak baju spare..... huhu sedey.....




dah nak maghrib, jom balik umah!!!!!..... gambar koleksi barangan aisha hasil ketikan tangan aku..... wat ilang boring sambil jadik penunggu luggage.....
huhu

k, sekian





*Anak Tersedak Susu*

12 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

Pasangan suami isteri Shahrul Nizam Reihan, 36, dan isterinya, Mazliana Nordin, 27, yang kematian anak Noramirah berusia sembilan bulan pada 20 September lalu, dipercayai tersedak susu ketika dalam jagaan di pusat asuhan di Presint 18, di sini, mahu pengusaha pusat yang tidak berdaftar itu dikenakan tindakan tanpa mengira ‘bulu’ walaupun dia anak seorang kenamaan bergelar ‘Datuk’.

~
“Saya tidak tahu sama ada ia ada kaitan dengan pengusaha terbabit sebagai anak kepada seorang kenamaan menyebabkanya ‘kebal’ sehingga tidak ada sesiapa berani tampil bertindak terhadapnya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Presint 9, semalam.

~
“Undang-undang sedia ada yang diperuntukkan mengikut Seksyen 6, Akta Pusat Asuhan Kanak-kanak 1984 perlu dikuatkuasakan tanpa memilih bulu,” Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam, Datuk Dr Maamor Osman.
~
********************ehsan harian metro********************
~

hm, macam2 la pulak yang terjadi sekarang nie..... kesian kat mereka yang mengalaminya..... bagi ibu bapa yang bekerja mesti akan menghantar anak2 kat umah pengasuh kan..... harap2 dijauhkan la kejadian sebegitu rupa.
~
semoga pihak berkuasa menambil tindakan sewajar2 nye terhadap pesalah tersebut tidak mengira siapa mereka itu.....
~
k, sekian


29.9.10

*Pernah tak perhati tong gas kita kat umah?*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
suatu hari tentu kengkawan akan menerima tong gas dari penjual @ membeli sendiri gas untuk tujuan memasak kan?? Kalau bukan kengkawan pon, ia mungkin akan melibatkan suami, isteri, anak, abang atau sesiapa sahaja.....
~
Ini adalah maklumat yang sangat berguna kepada kita untuk keselamatan bersama.
~
cuba kengkawan semak tong gas kat umah.
(cheh cam skema laks aku nie)
~

~

~



*************english version*************

~

~

~

Do you know that LPG gas cylinders have expiry dates?
~
Expired LPG cylinders are not safe for use and may cause accidents.
In this regard, please be cautious at the time of accepting any LPG cylinder from your vendor.
~
Here is how we can check on the expiry of LPG cylinders.
~
On one of three side stems of the cylinder, the expiry date is coded alpha numerically as follows:
A or B or C or D and some two digit number following this, e.g. D06.
~
The alphabets stand for quarters -
1. A for March (first quarter),
2. B for June (second quarter),
3. C for September (third quarter), &
4. D for December (fourth quarter).
~
The digits stand for the year till it is valid.
~

e.g:+


Hence D06 would mean December quarter of 2006. Please return back the cylinder that you get with an expired date. They are prone to leaks and other hazards .

~


This second example of D13 allows the cylinder to be in use until December 2013.

**********
k, sekian


*Di sebalik tabir hari raya 2010*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam kengkawan,
~
ari nie ader lagi x yang nak cerita pasal hari raya yerk..... hehe, macam yang aku bgtau sebelum nie, aku xder gambar raya yang betul2 raya, cuma kat sini, apa yang aku jumpa lagi dalam lappy hubby berkaitan dengan raya adalah..... pic masa kitaorg wat persiapan raya kat umah to'ki kat t'ganu n sedikit pic raya yang ada.....
~
so, layanzzz yerk
~

anak2 muda wat persiapan di ruang tamu diiringi cuaca mendung yang hampir hujan...
~

orang2 veteren wat persiapan di dapur diiringi hujan lebat yang telah turun.....

~

diselagi oleh pic pelbagai scene hasil snapan hubby yang tengah mengetest camera.....
~

aku ngan my lil aisha di malam raya, hanya berbaju t n berkain batik, maklumla dok kampung hihi..... hm, apa la agaknye yang my lil aisha wat tu yerk..... hehe, dia cuba untuk mengeluarkan getah ikat rambut dr tombol kerusi.....
~



atas: my lil aisha pada raya ke2 di umah BIL, t'ganu
bawah: cousin aisha yang sebaya tapi keluar awal 6 bln..... ainul hayati binti mohd ridzuan
~
"masih mencari pic yang boleh dikongsi di sini..... pic di tepi pantai?????"
"hehehe"
~
k, sekian

28.9.10

*Open house lagi*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

hari ini, jam ini, di tempat ini.....

KPKK (kementerian penerangan, komunikasi dan kebudayaan) mengadakan majlis hari raya bagi kementerian di opis aku (kraftangan malaysia).....

dijemput semua datang memeriahkan suasana.....

~

oleh kerana ada function sebegitu di opis aku..... maka, opis aku pon jadik jem dek kerana kereta n bas yang parking di area opis aku..... belapis lapis lagik..... kalu DBKL ada hak nak saman, kaya dah mereka.....

~

so, aku yang membawak kereta ari ni (tetiba hubby terajin nak bawak kereta laks ari nie) kena lah tunggu sume kreta tetamu yang datang beransur surut..... baru lah aku leh membalikkan diri ini ke rumah petang ini..... ntah pukul brapa aku pon x tau.....harap2 tidak lah terlalu lewat untuk aku mbik my lil princess aisha dari umi pengasuh petang nie.....

~

tetiba rasa windu laks kat aisha.....

***my sweet lil princess, be a good girl***






27.9.10

*Godeh punye godeh, ini yang jumpa*

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
hah, sume orang dah abis crite pasal raya kan, aku baru nak mula..... hm, x tau la bru nak mule ke @ dah nak abis..... hehe, sebenonye aku nak kongsi gambar yang hubby snap sepanjang kami bercuti raya di 3 buah negeri (t'ganu, johor, pahang)..... macam yang aku crite dlm n3 yang lepas2, x der pon gambar raya yang sebenar2 raya bagi kami..... x caya, layan piccas kat bawah yerk.....



pic kat atas ni la pic yang hubby mbik, test camera baru ngan pelbagai scene.....
**ekceli byk lagi gambar bendealah kat atas tu ngan pelbagai genre tp mlas lak nak upload**





ha, ni pic raya yang memang di atur oleh kami sekeluarga, famly belah hubby..... jangan tertipu lak yerk, ekceli ni gambar ms malam raya ke-7, disebabkan raya 1st xder gambar kami, so ini je la yang boleh dijadikkan gambar raya kami..... tu pon famly my BIL x pkai baju raya coz diorg dah nak blik t'ganu mlm tu n x bwk baju raya
**tu pon anak sedara aku yang pompuan dok kat tgh tu x leh dok diam, asik ler nak turun dr Ayah Su dia**




hah, yang atas tu pic my lil princess Aisha, aku yang beria2 suoh hubby mbik, ingat hubby mbik gambar banyak2 coz nak msuk contest 'Baby Berbaju Raya'..... tapi aku tgok dlm camera, cume ni je la pic yang ada..... huhu, sedey nyer
**yang bawah tu adalah pic sebelum pose, kami mbik kat KL, tu pon aku yang beria nak mbik coz nak wat kad raya maya, huhu**
~


hm, aku nak try godeh2 lagi camera @ lappy hubby, kut2 la ader pic lain..... hehe

~


aku rs, cam ader, ms kami pi pantai batu hitam (kut la namanye) kat kuantan time raya tur.....


**********

k, sekian

*aper crite kawan?*

7 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
alahai..... xder mood la nak berblogging skrg nie..... cheh!! iyer ker?? hm, sebenonyer x der idea la nak taip..... maklum la nak crita pasal raya..... pic xder, huhu..... nak crite pasal keje, same jerk..... nak crite pasal family, xder pic jugak..... iskiskisk, apsal sejak hubby ader camera baru nie, aku makin xder mbik gambar erk????? hm, pelik gak aku.....
biasenyer, orang ader camera baru, asik nak mbik gambar jerk kan, tp hubby aku ni lain ckit..... dok asik tgok accesory camera jerk, mbik gambo nyer idak..... aku tggu jerk hubby offer aku nak mbik gambar..... "sayang, jom kita pi memana nak? mbik gambar family", lbih kurang gitu la ayat2 yang aku idam2 kan..... tp stakat ni xder pon..... yang kuar adalah, "jom kita pi kompleks pertama carik beg camera", atau "kita pi timesquare nak, orang cakap kat ctu ader kedai kamera murah", ataupon "hm, nak beli ke tak yerk lens yang saiz dotdotdot tu",.....
anak sedara yang mbik exam UPSR lepas nak pi cameron highland..... aku biler erk.... keje byk tol sekarang nie..... rasa cam x tekejar lak, seb baik bos xder 3 ari ni pi seminar kat bali, bleh taip n3, kalu x..... bubye la blog, x sempat nak wat n3, apatah lagi nak menjengok kengkawan..... kekadang selit2 jugak pi umah kengkawan tapi x sempat nak bertegur sape..... cm jengah sekejap untuk tau crite terbaru jerk..... sorry yerk kengkawan.....
k, sekian
***** sorry, n3 tanpa gambar lagi*****

23.9.10

*Mencari sesuatu*

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
uih..... tajuk n3 canggih tul ari nie..... hehe bkn pape pon, aku tgok sume blog kengkawan dah crite pasal raya n ader gambar raya skali..... tapi aku nie.....
*****
huhu, sedey tol la..... carik punye carik punye carik punye carik..... rupe2 nyer aku xder gambar raya la taun nie..... kalu ader pon cume 1 jerk, tu pon bkn pic ms raya 1st, tapi pic yg kami rancang mbik ms raya ke tujuh di umah mertua di kuantan..... cm pic 1 family n mertua n ipar.....
*****
so, xleh arr aku nak kongsi pic suasana raya aku di 4 negeri spt yang aku crita sblum nie..... huhu
*****
nak tau apsal???? hehe, ekceli hubby aku bru jerk bli D90, n aku belek2 dlm camera tu sume adalah pic yang hubby aku test utk mbik gambar ngan macam2 shoot..... yang byknyer adalah gambar bunga, gambar kereta, gambar ntah pape ntah.....
*****
so, mintak maaf la kengkawan yerk, aku xleh nak kongsi pic raya aku..... tp aku try korek lagi pic dlm pc hubby lak yerk, kalu ader aku upload la.....
*****
k, sekian


21.9.10

Cukup Indah

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Lirik Lagu Cukup Indah - Alif Satar
Tak pernah aku jauh darimu
Meninggalkan cinta kita
Tak pernah aku meluka hatimu
Perasaan dan jiwamu
Segalanya telah ku serah
Hanya engkau terindah
Korus
Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan untuk dicintai
Ku tahu kau mahu ada di hati
Untuk didampingi untuk disayangi
Tiada yang lain selain dirimu
Kekal tinggi di hatiku
Tiada pengganti yang mampu ku cari
Yang secantik diri kamu
Cinta ini untuk dirimu
Rasa ini untukmu
Ulang Korus
Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan untuk dicintai
********************
suke sgt ngan lagu nie..... rs cam comel jerk biler dgr..... aper yg comel pon aku x tau, tp rs comel..... hehe

*Salam Kembali*

11 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam kengkawan,
uih!! lm tol rs x keudara nie..... maklumla raya 3 ops!! 4 negeri..... hehe, tamak tol aku ni kan..... abis nak wat camner, dah memang kewajipan utk kami sekeluarga beraya 4 buah negeri sejak aku dok KL ni kan.....
so, 1st raya taun nia kami beraya di kampung hubby di Terengganu, alhamdulillah sume nampak sihat kecuali Tok'ki yang dah x boleh berjalan..... then, raya ke-3 kami bertolak balik ke kampung aku di Johor, sempat beraya 2 buah umah jer (umah asz-kawan keje aku masa kat johor dulu, n umah kak long aku) haha 1 ari, 1 umah..... kawan2 aku yg lain x berkesempatan nak pi coz ada yg dah keje, ader yg x dpt contact..... raya ke-7 lak, kami balik ke umah mertua aku kat Pahang, ha! kat sini pon kami beraya 2 buah umah gak, tu pon dah mlm..... haha, maap la yerk makcik sebelah umah, kami kcau memalam ari, tu pon seb baik mak mertua yg beriya ajak beraya, kalu x, hehehe, paham paham la.....
last skali ari ke 9, kami beraya kat KL lak..... haha, ekceli x sempat beraya lagik kat KL nie, coz keje..... hehe, insyaallah ujung mggu nie kalu sempat la yerk..... ingat ari ahad lpas nak jugak la beraya kat umah ex-officemate aku kat Shah Alam, tapi dia da kuar pi kenduri kawin laks..... xper lylie, insyallah kalu ader ms aku pi raya umah ko yerk, tapi ntah biler..... hehe
sebelum akhir kata, nak wish kat adik2 yg mbik peksa UPSR ari nie terutama Nurshuhada Atikah (anak sedara aku), semoga berjaya seperti yang diangan2kan..... insyallah akan ada adiah kalu dpt keputusan yang sangat2 bagus..... k
k, sekian

16.9.10

*Salam Aidilfitri*

11 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin


7.9.10

*cara wat ketupat nasi*

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

salam petang,


dah nak raya nie....


kalu belah selatan (i orang johor erk), biasenyer nak raya x kira la raya puasa @ raya aji..... ketupat nasi musti kena ada..... kalu x der, macam x raye jerk.... huhu, so sesape yang x tau nak wat ketupat nasi...... leh tgok gambar kat bawah nie..... atau leh gak tengok kat sini.....

kalu x paham jugak..... blaja la ngan mak ayah kita yang tau yerk..... hehe rugi kalu x tau wat etupat nie..... alhamdulillah, aku dr kecik mmg wajib blaja n sampai skrg aku msih lagi bleh buat wlopon kat KL ni sume bleh beli jerk..... hehe

k, sekian



*Tol free punye pasal*

2 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam 28 ramadhan,
hah!! dah 28 ramadhan dah yerk..... cepat jer masa berlalu..... insyaallah 2 ari lagi kita akan meraikan aidilfitri..... semoga semuanya dalam perancangan yang baik baik belaka n amalan kita semakin hari semakin diredhai Allah.....
hm, x mor mukadimah panjang2..... jap lagi nak kena sambung wat keje lak..... hehe..... cuma nak kongsi rasa dalam ati nie..... ini tol free punye pasal...... nape lak ngan tol free erk?..... hm,.....
tol free punye pasal, hubby berkira2 nak balik awal ke kampung.....
tol free punye pasal, aku tambah cuti lagi sehari..... (best nyer)
tol free punye pasal, aku x sempat nak added value 2nd baju raya kami..... (owh, ada 2nd baju raya ye)
tol free punye pasal, kelam kabut aku dibuatnya nak setle kerja2 kat umah.....
tol free punye pasal, hubby sanggup redah jem kat tol gombak.....
tol free punye pasal, malam ni my family n adik ipar akan balik kuantan n sok kami akan balik t'ganu..... (insyaallah) weehu!!!!! raya! raya! raya!
ari ni memasing budak kat opis aku dah x mor keje dah..... cm wat keje yang ringan2 jerk..... boleh gitu kan bos..... kan? kan? kan?
semoga perjalanan kami untuk balik ke kuantan selamat tiba..... ameen..... kepada kengkawan yang akan memulakan perjalanan balik ke kampung juga malam ni @ sok @ luse, semoga selamat semuanya..... kepada kengkawan yang tak balik kampung, selamat wat persiapan di rumah memasing.....
k, sekian

3.9.10

*tol free sempena aidilfitri*

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam 24 ramadhan,
semoga semuanya baik2 belaka n semakin baik2 hendaknya..... hm, malam tadi sebelum kuar umah untuk shopping, ops!!! shopping ckit2 jerk, hehe..... sempat la tgok brita kat tv n ada brita yang agak menggembirakan iaitu "tol percuma di Lebuhraya KL-Karak, LPT1 sempena Aidilfitri 2010"..... weehu!!! hm, biler tu yerk.....
>>>>> 7 september 2010 (9 malam) - 8 september 2010 (6 pagi)
dan
>>>>> 15 September (9 malam) - 16 September (6 pagi)
terima kasih kepada Kementerian Kerja Raya dan syarikat konsesi lebuhraya MTD Prime yang memberi kemudahan tersebut kepada rakyat Pantai Timur yang mahu balik beraya..... tapi, tarikh tu x kena ngan tarikh aku nak balik pantai timur da..... aku balik kuantan 8hb mlm n blik KL 17hb..... huhu sedey nyer..... x merasa la tol free..... pape pon, aku ttap blik kampung raya nnti.....
k, sekian

2.9.10

*Tak sempat bertegur sapa*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Salam 23 ramadhan,
iskiskisk, x menyempat2 la nak layan tenet, asik keje jerk..... ni pon curik masa jap menaip..... byk tol la keje bulan pose nie..... dah nak raya ni, lagi byk lak keje..... huhu ntah aper crite la ngan kengkawan yerk..... insyaallah kalu ader mase terluang skit nnti time rehat..... nak jenjalan la umah kengkawan mane yang mampu..... sori yerk kengkawan aku x sempat nak melawat umah, kekadang cume sempat melawat jerk, x sempat nak bertegur sapa..... maaf sekali lagi.....
k, sekian