^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

27.8.10

*Ringkas jer, k*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam 17 ramadhan,
hm, kat mane2 aku pi sekarang ni, sume dah kuar lagu raya, memacam versi yang aku dengar..... ada lagu lama, ader lagu baru, ada lagu lama di barukan, ada lagu baru di rapkan (ops, betul ke bahasa aku nie??) pape pon, semoga ramadhan kita semakin baik n semakin baik n semakin baik hingga akhirnya nanti, insyaallah.....
ameen.....
hm, x leh membebel bebanyak, banyak keje nie..... nak upload pic pon x sempat.....
k, sekian
p/s : malam ni nak balik kampung JOHOR DIHATIKU, semoga semuanya selamat...

26.8.10

*Baru aku perasan, korang perasan tak?*

2 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
haihaihai,
petang sudah, ujan la kat sini.....
hehe ari ni x mor crite pasal makanan..... cuma nak kongsi sikit pasal si tecik aisha..... aku ni kalu crite pasal makanan, tiap2 ari makanan kan..... kalu crite pasal kreta, tiap2 ari kreta kan..... kalu crite pasal aisha, tiap2 ari aisha kan..... tapi crite aisha wajib sekali sehari, kalu x buat crite pasal dia pon, letak pic pon jadil la kan..... hehe, maklumla anak sorang baru, nnti kalu dah bertambah, harusla bertukar ganti kan? kan? kan?
so, x mor bebel pepanjang..... cuma baru aku perasan yang menan si tecik aisha banyak yang kaler kuning, korang perasan x?, hehe ader yang perasan ker..... sampai hubby pon perasan jugak yang tiap kali nak beli mainan aisha, musti kami akan pegang yang kaler kuning, aku pon pelik..... tak caye..... see da piccas below.....
1st mainan aisha yang kami beli, tu dah memang kaler kuning, x der pilihan lain dah..

Dalam banyak2 bola kat carefour tu, bola kaler kuning la yang kami mbik untuk aisha..


Helikopter beli kat R&R Ayer Keroh, on da way balik dr kampung aku, kaler kuning jugak..


Ini adiah ms family day opis aku kat Janda Baik, Pahang bln 5 yang lpas, aku x pilih pon, but still dpt kaler kuning..



ha, ni da latest gadget yang kami bli untuk aisha, ingat lagi x Lancer kuning untuk aisha .....

so, kami berazam, lepas ni kalu boleh x mor dah beli menan kaler kuning untuk si tecik aisha, nanti x berkembang plak la minda aisha, asih tgok kaler kuning jerk kan..... wlopon kebanyakkan menan kanak berwarna warni, tapi x tau nape mate ni ttap tgok kuning tu menawan..... hehe

insyaallah, lepas ni x mor dah beli yang kaler kuning, tapi..... isk ntah la
k, sekian

*Alhamdulillah, rezeki bulan ramadhan*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam 16 ramadhan.....
camne puasa sekarang nie..... harap2 nye semakin baik kondisi kalian semua..... ahak, cam bahasa indonesia laks aku nie..... hm, n3 ni cuma nak kongsi kegembiraan coz rezeki yang Allah bagi di bulan ramadhan nie..... Alhamdulillah
ekceli, aku penah join LD anjuran rosrusli iaitu Lucky Draw @ Cerita Ceriti Ibu Ayra n aku adalah salah seorang yang bertuah..... semalam selamat sampai bungkusan adiah dari penganjur..... apa yang aku dapat?? ha, jom kita tengok
owh, ini baru sampulnya.....

siap ada ucapan lagi dari puan penganjur, thanx ros

ha, inilah adiahnya..... FM coke dan ops!!! sampul duit raya lah....


hehe, inilah isi dalam sampul duit raya tu, brooch butterfly..... so sweet, i love butterfly




owh!!!! sinaran nya memukau kalbu, leh pakai raya nanti..... hehe



thanx sesangat yerk ros, lain kali kalau ada LD @ GA @ contest jangan lupa jemput masz untuk memeriahkan suasana..... kalu menang itu satu bonus.....


k, sekian

25.8.10

*Two moons on 27th August 2010*

2 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin


27th Aug the Whole World is waiting for.............


Planet Mars will be the brightest in the night sky starting August. It will look as large as the full moon to the naked eye. This will cultivate on Aug. 27 when Mars comes within 34.65M miles off earth. Be sure to watch the sky on Aug. 27 12:30 am. It will look like the earth has 2 moons.




The next time Mars may come this close is in 2287.




Share this with your friends as NO ONE ALIVE TODAY will ever see it again.





*Inilah hasilnya..... Alhamdulillah*

11 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam 15 ramadhan
hah! pagi ni aku dah terdengar lagu raya di radio..... lagu raya lama lak tu "Dendang Perantau - Tan Sri P. Ramlee", huhu sayu jerk ati ni dengar lagu raya..... baju raya kedua x beli lagi, hehe
so, seperti yang aku hajatkan semalam..... aku nak wat kuih, kuih ape? puding kastad jagung..... nyum nyum!! sodap nye..... n inilah hasilnya..... dressing x brape nak cantik la coz my tecik aisha cbuk nak rasmi 1st kuih yang aku wat di bulan pose nie.....
x mor bbebel banyak2, nanti orang bosan lak... hakshaks, so layanzz piccas.....
inilah hasilnya..... alhamdulillah, tapi kurang 1 bahan la..... lupe letak garam, haha, x per kan?? rasa x terjejas pon..... hehe kan lylie kan??

hah! tgok tu tangan si tecik aisha..... aku ye la susun puding yang dah dipotong atas kuih tu untuk snap..... tetiba di golekkan kuih tu ke tepi, dah jadik lain pulak posing kuih tu.....

si tecik aisha sedang menguji keanjalan n kelembutan kuih puding kastad jagung..... ahuhai


inilah si tecik aisha yang tolong aku buat kuih di dapur..... tapi seb baik sepanjang aku bermain ngan kuali panas, dia tidur..... kalu x, maunye la dia yang nak mengacau sudip tu.....
ops!! abaikan sandle atas meja tu yerk.. hehe



aktvt mengetest rasa kuih puding kastad jagung oleh si tecik aisha..... ok jerk dia makan, tapi time tiba kat rasa jagung, dia luahkan balik dari mulut..... trus wat onar kat dapur ngan sepah2kan puding tu atas lantai..... iskiskisk





ekceli aku wat kuih ni lpas waktu buka, nak wat time balik keje x sempat lak, coz smlm blik agak lewat n kena tggu waktu si tecik aisha tidur..... so, time papa aisha pi terawih, aisha tidur, aku aper lagi, berperang la di dapur sensorang, bajet2 si tecik aisha bangun, kuih dah siap..... n itu memang terjadi, so leh arr aku berperang secara aman..... hehe
k, sekian

24.8.10

*Kempen 1 Blog 1 Bendera*

10 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
sempena bulan ogos ni, kerajaan ada war2 kan kempen kibar jalur gemilang, so aku sebagai warga malaysia juga x ketinggalan untuk kibarkan jalur gemilang walaupon ianya hanya berkibaran secara kaku..... hehe bertul ker apa aku taip nie.....

x pe, janji hajat tercapai.....


********************
n3 direct dari penganjur


Tak terlambat lagi rasa kita nak tunjukkan semangat syg dan cintakan kita kepada negara sendiri. Bersamaan dengan bulan kemerdekaan dan kibar jalur gemilang. Apa salah kita juga sebagai bloger mengibarkan jalur gemilang dalam blog kita. So oleh itu, aku plan untuk satu kempen bukan lah besar sgt dan hanya memerlukan sokongan dari seluruh blogger2 yg ada di Malaysia. "Kempen 1 Blog 1 Bendera" itu lah yg aku maksudkan. Mudah sahaja dengan hanya meletak bendera2 yg ada ini di blog anda itu sahaja.


Ini bukan satu pertandingan dan tiada hadiah disediakan, tapi hanyalah sebahagian khidmat masyarakat yg ingin aku sumbangkan kepada negara tercinta. So aku harap kepada semua blogger2 yg berkerakyatan Malaysia dpt menyahut seruan kibar jalur gemilang mereka kalau tidak dirumah atau di kenderaan di dalam blog pun sudah memadai. Bukan hanya letak iklan dan juga banner sahaja tapi, letak bandera kita sehingga hari ulang tahun kemerdekaan yg akan disambut pada 31 Ogos 2010. Ini kerana blogger terdiri daripada seluruh dunia dpt mengetahui bahawa kita rakyat yg cintakan negara dan juga tanah air kita sendiri.











Semoga kita sama2 menyemarakkan semangat kemerdekaan yg telah kita capai selama 53 tahun ini untuk generasi akan datang. Jutaan Terima Kasih kepada yg telah menyokong.




*Petang ni nak buat kuih*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
hah! tergugat x ngan pic kat atas tu (thanx to google), astaghfirullahalazim, bukan niat aku nak uji iman pose kengkawan yerk..... ekceli aku tengah carik resepi kuih yang senang nak buat..... dah penah buat dah beberapa kali awal taun ari tu, mak bagi resepi by phone jerk..... tapi dah lupe la, maklumla selalu sangat aku ni masuk dapur..... so, cari punye cari punye cari punye cari dalam google, jumpa la resepi ni..... aku ubah ckit resepi ni ikut cita rasa aku, hehe.....

so, insyallah petang ni aku nak try buat..... bahan2 sume dah ader lama dlm lemari kat dapur nuun, api x terbuat2 la, nak mintak resepi kat mak, malu la pulak coz setiap kali nak buat, kompem aku tanya kat mak sambil tangan sibuk pegang sudip kat kuali sampai siap masak..... lain la macam orang tu, sepanjang bulan puasa ni, macam2 dah kuih yang dia buat..... jeles lak aku tengok, jeles ke arah kebaikan x per kan..... hehe, so, jom kita masak kuih Puding Kastad Jagung

Bahan-bahan
1 cawan tepung kastad
1/2 cawan gula
4 cawan santan (boleh ganti ngan susu cair)
1 cawan jagung dalam tin (ikut sedap rasa)
sedikit garam


Cara-cara
>> Masukkan semua bahan-bahan di atas dalam kuali. Kacau sampai sebati.
>> Masak di atas api yang sederhana. Sambil dikacau sehingga berkilat.
>> Masukkan ke dalam loyang. Saiz loyang bergantung kepada banyak mana puding tu.
>> Bolehlah dipotong apabila puding kastad telah sejuk. Boleh dimasukkan dalam peti sejuk kepada yang suka makan sejuk.
>> Makan lah bila dah masuk waktu berbuka. Bismillahirahmanirahim



**********



*Boleh tak buat macam ni.....?*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam 14 ramadhan
hm, agak2 ada x yang dah terpikir..... "syawal nak mai dah!, syawal nak mai dah!, alamak, baju raya x beli lagi, kuih raya x buat lagi, duit raya x kumpul lagi, camne nie..... argh!!!!!"..... hehe, ade ke, ke cume aku sorang jerk, hikhik atau ada jugak yang terpikir..... hm, dah nak berakhir dah ramadhan nie, syaitan dah nak terlepas dah, amal jariah masih x cukup lagi nie, agak2 dapat x jumpa malam lailatul qadar taun ni yerk?"..... hm, masing2 musti akan terpikir bende2 yang korang pikir la kan..... atau mungkin ada jugak yang terpikir..... "nak merdeka dah! ehm Malaysia dah lama merdeka la....."
cheh!! ape aku merepek pepagi nie..... x pe, abaikan lah yerk, yang penting aku nak luahkan ape yang terbuku di pale otak aku nie..... hehe, sejak aku join group WP1 untuk bulan ramadhan nie..... aku dah jarang, almost x jumpa an***g yang berkeliaran di tepi jalan n tengah jalan..... hish, haram tu..... kalu korang nak tau, nak msuk @ kuar dr umah aku akan melalui umah2 taraf setinggan yang dihuni oleh orang bukan islam, so, confirm la diorang akan membela an***g untuk keselamatan rumah mereka..... tapi kadang2 akan membahayakan keselamatan orang yang lalu lalang di situ, adik bongsu aku pernah kena kejar n hampir kena geget, seb baik dia bawa payung sebagai senjata..... tapi masih trauma sampai sekarang n x berani lagi dah jalan kaki kalu nak pi memana.....
satu lagi perangan an***g yang aku x suka adalah membuang sisa di merata2 tempat..... sesuka mak bapak diorang jer nak buang sisa tu kat mane2 jerk..... isk, x sopan sungguh, kalu mmang an***g liar x per la (tapi x boleh terima jugak), ini ada tuan..... kadang2 tu siap tuan dia yang pi teman diorang membuang..... agak2 time tuan dia membuang tuut, an***g dia teman tak?..... hehe maaf la kepada sesapa yang terasa yerk, aku cume berkongsi rs geram kepada mereka yang suka mengejar even orang naik motor pon kena kejar jugak.....
cuba bayangkan kalu tuan @ anak2 tuan penjaga tu sendiri yang kena..... hm, bayangkan la sendiri ye..... malas nak membebel bebanyak..... so, jom kita layanz piccas kat bawah nie.....

k, sekian


23.8.10

*Awas Jualan Murah!!!*

11 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin



Oleh NURUL AIN MOHD HUSSIN


Perbandingan harga yang agak 'melampau' sebelum dan selepas jualan promosi. Perhatikan tarikh yang tertera pada kedua-dua label.


MUKADIMAH:
JUALAN murah, harga runtuh, tawaran potongan harga 50 hingga 80 peratus, di pusat membeli-belah sering mendapat perhatian yang menggalakkan daripada pengguna terutamanya golongan wanita yang gemar berbelanja sakan. Persoalannya adakah jualan murah ini benar-benar wujud atau ia sengaja digunakan oleh peniaga untuk mengaut keuntungan lebih-lebih lagi menjelang musim perayaan seperti sambutan Hari Raya Aidilfitri yang akan disambut oleh umat Islam di seluruh negara kurang tiga minggu lagi. Ikuti laporan khas wartawan Mingguan mStar mengenai penipuan jualan murah yang diibaratkan sebagai ‘duri dalam daging’ terhadap masyarakat di negara ini.


PETALING JAYA: Sehelai selimut tertera dua label harga iaitu RM455 dan selepas diberi diskaun kononnya sebanyak 80 peratus, maka harganya turun mendadak kepada RM109.20.

Ironinya, tarikh yang tertera pada label harga diskaun ialah 10 Ogos 2009 bermakna ia dicetak pada hari berkenaan sementara label dengan harga RM455 - yang kononnya harga asal - tertera tarikh 22 Julai 2010. Kesimpulan mudahnya ialah, pengguna ditipu oleh pihak penjual yang tidak bertangggungjawab kononnya mereka menerima harga diskaun yang sangat menarik sedangkan pembeli membayar harga asal produk yang dijual itu.

Itu baru satu contoh barangan, sedangkan terdapat ribuan produk yang dijual di situ dengan tawaran potongan harga bagi menarik perhatian pembeli yang tanpa disedari mereka sebenarnya terpedaya.

Bayangkan keuntungan yang diperoleh peniaga sekiranya taktik serupa dilakukan setiap kali promosi jualan.

Tiada siapa yang menyangka, penipuan licik seperti itu didalangi oleh pusat membeli-belah terkenal, bukannnya gerai di pasar malam atau di tepi-tepi jalan.

Merasakan dirinya tertipu dengan potongan harga yang disifatkan tidak masuk akal, seorang pengguna prihatin, Khairul Nizam Abd Maulud, 34, tampil mendedahkan perkara tersebut kepada Mingguan Mstar baru-baru ini.

“Saya sangat kecewa dengan penipuan yang berlaku. Selalunya saya akan semak tanda harga sebelum diskaun. Tapi pada hari kejadian isteri saya terlepas pandang kerana dia pergi seorang diri. Lebih malang, tanda harga sebelum diskaun tertera tarikh Julai 2010 sedangkan harga ketika promosi pula memaparkan tarikh Ogos 2009.

“Di sini jelas menunjukkan penipuan tanda harga oleh peniaga, harga promosi yang diletakkan pada barangan itu adalah harga asal produk berkenaan. Nampak sangat peniaga sengaja mencari keuntungan dengan cara yang mudah kerana mereka tahu pengguna pasti membeli produk pada harga yang murah,” katanya.

Beliau yang juga pensyarah di sebuah Institusi Pengajian Tinggi berkata, di sinilah pentingnya ilmu kepenggunaan, kerana ia dapat membantu pengguna membuat penilaian terhadap kesahihan harga sesuatu produk sebelum dan ketika promosi jualan murah diadakan.

“Membaca label dan tag harga adalah penting, tapi pengguna sering mengabaikannya. Inilah yang selalu menjadi punca kepada penipuan tanda harga. Sikap tidak suka membaca tag harga pada produk perlu dikikis, kita perlu jadi pengguna yang berhemah, biar kita jadi pengguna yang ‘alah membeli menang memakai’.

“Ini tidak pantang ternampak iklan jualan murah kita pasti akan ke pusat beli-belah berkenaan untuk membeli-belah. Kita harus membuang sikap sedemikian, sebaliknya kita perlu membeli barangan yang dirasakan perlu dan jangan membazir dalam berbelanja, barulah kita boleh menjadi pengguna yang berhemah,” katanya.

Khairul Nizam berkata, penipuan tanda harga ketika jualan murah banyak berlaku di pusat beli-belah terkemuka di negara ini saban setahun.

********************
n3 direct copy through email

*Jalan Jalan Cari ..... *

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam 13 ramadhan,


pepagi ni, sebelum mula kerja, kena wat something yang boley naikkan semangat untuk bekerja ari nie..... hm, ape lagi kalu bukan berblog, sebelum bos memunculkan wajah bersama kupiah nya di meja aku nie..... baik aku buat keje sampingan aku dulu..... hehe, owps!!! bos xder la ari nie..... dia pi outstation ke pantai timur..... alhamdulillah, bukan aper, bos aku ni kalu nak pi outstation memang susah bos atas nak lepaskan..... asik kena cantas jerk borang outstation dia..... akhirnya, setelah 8 bulan berlalu tahun nie, baru la dia dapat outstation..... hehe





ok, cukup2, wlopon bos x der kat opis nie..... tapi keje kena buat jugak kan..... so, nak wat n3 pendek jer nie..... hm, pendek ker..... insyallah..... hehe





ekceli aku nak remind aktvt semalam..... hm, aku yang bercita2 untuk keluar semalam, tercapai jugak hajat aku..... hahaha (gelak jaat), hubby pon menyokong jugak rupanya plan aku nak kuar jenjalan..... wlopon gaji x kuar lagi, tapi dia cakap, "x per la, kita window shopping dulu, nnti dapat gaji kita pi lagi....." huh, best nye la hubby aku nie... saaaayang dear.....





so, semalam aku plan nak pi MidValley, lpas Zohor, kami pon kuar la umah..... smpai sane, ya Allah..... punye la ramai makhluk nak masuk parking..... hampir sume parking lot mengeluarkan lampu warna merah, maknanye full..... masa kami nak sampai cume ader 1 jerk parking yang berlampu hijau iaitu parking 'H', tapi biler dah nak masuk lane untuk ke parking..... alamak, lampu tu trus bertukar kepada warna merah..... chet!!! hubby aku trus berkira2 untuk mbik lane kanan untuk pusing balik n aku pon setuju jerk..... kecewa seh





blik ke KL dr midvalley, kami kena melalui jalan bangsar..... teringat la aku ngan shopping mall Bangsar Village, "jom kita try" hubby mengutarakan cadangan, aku ok jerk..... sampai sana pon same jerk..... carik parking (kat luar jerk) x jumpa la..... penuh saje, pusing pusing pusing, lastly kami trus jerk jalan blik KL..... kecewa lagi





akhirnya..... kami decided untuk pi ke The Mall, n alhamdulillah, agaknye orang x ramai di disi coz parking x pyah la nak berebut2, ataupon diorng pi sini naik pengangkutan awam..... so sampai lah hajat kami nak berwindow shopping..... so kami habiskan masa hampir 2 jam di the mall untuk window shopping..... haha, hubby dah nampak yang berkenan di hati, aku masih mencari2..... ekceli, aku banyak habiskan masa di area kanak2 mencari2 baju untuk my lil aisha..... haha, biase la, dah jadik mama ni, itu la yang diutamakan kalu pergi kemana2 kan..... kecewwa sikit coz x dpt membeli..... huhu, window shopping jerk..... sabar





lpas puas round2 kat the mall, kami singgah (singgah ker? ekceli dah menyongsang arus dah.. haha) di Ampang Park..... hehe, "saje cuci mata", kata hubby, aku pon ape lagi..... mengiyakan je la..... sementara semangat window shopping masih membara nie..... n di sini, aku jumpa apa yang aku berkenan (baju kurung biru), n hubby jugak yang tunjukkan aku baju tu..... tapi, ingat..... window shopping jerk tau..... n puas cari2 baju untuk aku, hubby trus ngan agenda dia..... cari kamera DSLR..... habis sume kedai kamera kat ampang park dia terjah..... carik yang boley bagi best price..... n..... huh! jumpa sudah..... tapi, macam biasa..... window shopping lagi sekali..... isnyallah, gaji dah mengintai2




dah habis 1 ampang park kami ronda..... kami pon balik umah..... ops!! sebelum balik, kami jenjalan kat Tasik Titiwangsa pulak tau..... hehe, tapi xder ar jalan beria pon, cuma habiskan masa nak tunggu sampai pukul 6 petang, apsal pukul 6 plak?..... hehe, nak tunggu McValue buka puasa..... so, kat tasik kami cume layan aisha jenjalan kat tepi2 tasik jerk, x sampai ke playground pon, oh no! no! no!, mane bley sampai situ..... mau sampai waktu buka karang kami kat situ..... iskiskisk


so, layan sikit pic aisha yerk.....







n yesterday, kami berbuka dengan McD meal..... alhamdulillah

k, sekian


22.8.10

*Dari rumah ini.....*

8 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam 12 ramadhan
alhamdulillah, sudah 12 hari kita menjalani ibadah puasa kan..... sekali lagi nak wish, semoga amalan kita diberkati n diterima oleh Allah hendaknya.. insyallah.....
dari rumah ini, aku bersiaran hari ini.....
dari rumah ini, aktiviti 1st yang dilakukan adalah masak..... hah masak? x pose kah aku nie..... haha, masak bubur untuk si kecil yang masih tidur di kala ini..... tu yang boleh aku bersiaran ni..... kalu dia dah bangun, mau dia dulu yang dok depan lappy nie.....
dari rumah ini, masih berkira2 untuk ke mana hari ini..... semalam seharian dok kat umah..... memang tiada aktiviti dilakukan selain melayan karenah si kecil yang sedang nak belajar itu dan ini..... hm, agak2 hari ni nak pi mana la yerk.....
dari rumah ini, terbayang2 nak shopping baju raya untuk kami..... tapi poket lum terisi dengan duit gaji..... x seronok jugak nak shopping dengan poket nipis kan..... tapi kaki nie dah gatal n merenyam jerk nak jenjalan..... hm, kalu x dapat shopping, dapat survey dulu pon ok jugak kan..... buntu la pulak kepala ni nak membeli nanti..... isk, semalam hubby ader ajak pi jenjalan, tapi.....
dari rumah ini,........... ops, bubur aisha sudah mengeluarkan aroma..... pi tengok sat.....
ok.....
dari rumah ini, jap lagi leh jenjalan umah kengkawan mane yang sempat..... selalu x dapat pi umah kengkawan lelama..... maklum la, waktu keje kan..... ari ni pon x boleh lelama sesangat coz..... nanti kalu si kecil dah bangun..... faham faham la..
dari rumah ini, aku merapi ntah pape la pepagi nie..... maklum la sensorang ngadap lappy, hubby pon x bgun lagi..... nanti dia bangun..... hish, x boleh jadik nie..... nak ajak hubby jenjalan jugak..... nak ajak survey baju raya la konon..... hehe
k, sekian

20.8.10

*Hari ni sikit jer tau.....*

15 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam 10 ramadhan...


huh!!! dah 10 ari kita berpuasa kan... alhamdulillah, harap2 sumenye berjalan dengan baik hendak nye..... lapang2 kan dada, ringan2 kan kepala, jangan fikir sangat masalah yang meninpa diri di kala bulan ramadhan nie..... semoga sume nyer ade hikmah di sebalik apa yang berlaku pada diri kita..... ingat, ALLAH tak akan menguji kita kalau kita tak kuat untuk menghadapi sesuatu itu.....


k, x mor bebel banyak2..... ari ni pon dapat update n3 sikit jerk..... nak pi umah kengkawan pon mungkin sikit jerk yang sempat..... banyak jugak keroje di bulan pose nie..... ingat kan boley ngulor bebanyak..... astaghfirullalazim, patut nye bulan pose ni kita bertadarus kan..... ini ingat nak ngulor plaks.....


akhir kata..... jemput beramai2 kita memeriahkan Promosi Kraf Aidilfitri 2010, shopping lagi.....

k, sekian


19.8.10

*Nak buke ape ari nie ye?.....*

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

salam 9 ramadhan

iskiskisk..... belom tengahari lagi..... dah sibuk carik menu untuk buke puasa..... biase la bulan ramadhan nie..... sume orang suka cuci mate ngan makanan kan..... ok ker? boleh ker? x salah ker?..... hm, what aver pon, tepuk dada tanya iman.....



tadi kuar jap ngan hubby pi bank atas urusan peribadi..... hakhak peribadi la sangat..... of course la peribadi kan, bukan urusan kerja pon..... pi bank kat Ampang park, KL..... sambil tu cuci2 ler mate ngan kedai2 yang buka kat ctu..... ader jual baju, ader jual tudung, ader jual kuih raya n x masuk lagi kedai2 yang memang permenant kat ctu la kan..... sambil2 cuci mata, tanya rege baju n tudung skali..... ader yang berkenan di hati, tapi x dok kaler..... ader yang cantik, tapi rege bleh tahan jugak la..... maklum la, lip lap lip lap banyak sangat, mungkin boleh pakai time malam hari, baru leh menyinari malam di kala beraya waktu malam nan gelap..... hehe



hah! balik pd tajuk..... on da way dari n nak ke tpt paking, compem akan lalu fast food restoaurant..... so, ader gak la tepikir petang ni nak buke ngan makanan fast food jerk..... hm, rs cam nak makan..............................

nyum nyum nyum, sedapnyer..... op! op! ingat ye kengkawan, kita di bulan ramadhan nie..... jangan terpengaruh ngan gambar di atas ye..... tapi agak2 hubby bagi tak yerk..... dia pon lebih kurang kaki fast food jugak tu..... tiap2 ari makan nasi, nasi, nasi..... rs cam bosan gak kan..... sesekali ubah selera x salah kan..... tgok la balik nnti camne..... McD pon on da way balik umah jerk tu..... hehe

k, sekian

18.8.10

*Bagaimana cara pakai helmet yang betul?*

12 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
hampir tengahari sudah..... salam 8 ramadhan.....
insyallah, dah 8 hari kita berpuasa..... dah macam2 makanan aku tengok kat blog kengkawan n tenet..... sume boleh tambah idea bagi aku untuk masak di bulan ramadhan di kala cuti ujung minggu nanti..... hari bekerja adalah hari cuti memasak bagi aku..... haha, boleh gitu..... oleh kerana kita hampir nak sampai bulan syawal (isk lagi 22 hari lagi tur.. jauh lagi nak sampai)..... maka aku nak sarankan kepada kengkawan supaya berhati2 bile melalui perjalanan ke kampung masing2..... mane2 yang x der kampung tu, dok bebaik kat umah la ye..... jangan sesekali jeles kepada kami yang boleh balik kampung..... so, kepada pemandu kereta, penunggang motor serta penumpang kereta, motor, bas, kapal terbang, bot dan segala mak nenek kenderaan yang ada di dunia ini, berhati2 lah dalam perjalanan anda..... ingat orang yang tersayang..... cheh macam iklan tv la pulak..... hehe
hah! nak kongsi ckit pic aisha nie..... lama dah x tepek pin my lil primcess aisha kan..... gambar ader jerk dlm HP, malas nak transfer dlm PC..... so, untuk 1st time bulan ogos..... aku kongsi aks aisha ngan kengkawan..... aksi ni baru jadi pada malam 6 ramadhan (malam semalam la maknenyer kan).....
" aisha dok sini bebaik yerk, mama nak iron baju keje sok nie.. duduk la, takmo mencangkung camtu.. anak dara x elok mencangkung, cam nak erkerk jerk.. dok eh, tgok tv tu.."

"ha, ketought ketought ketought..... &^%$#@^^..... &*(^%$#_.....&^%$#@!*@~&....." aisha mengangguk kepala tanda setuju sambil membebel bahasa yang aku x paham n menggoyang2 kan jari telunjuk yang seperti memberi nasihat kepada budak2 kecil..... tapi baru ku tahu, yang disebut ketought ketought ketought (aku pon x tau nak translit dlm tulisan camne, tapi lebih kurang gitu la bunyiknyer) oleh aisha itu adalah "betul, betul, betul" dialog upin ipin..... hehe


"hah! aisha nak pi mane tu?... siap pakai helmet mama lagi tu...?"

"aisha nak pi mane tu?..... papa dah kuar la..... aisha x pyah la ikut papa kuar, aisha dok jer ngan mama kat umah nie..... dah, bukak helmet tu....."


"la... pintu dah kunci la sayang..... berat helmet tu, meh sini..... mama bukak"



"la..... nak tengok tv x payah la pakai helmet tu..... nampak ke....."


itu la aisha, sesekali gelagat dia la yang menghiburkan aku bile hubby kuar jumpa kawan dia..... seb baik ader aisha..... kekadang tergelak aku sensorang bile ingat balik aksi2 aisha bile aku ber2 ngan dia jer..... aku yang tengah iron baju keje untuk esok trus berenti n mbik camera HP n trus snap2..... dah pandai rupanya anak mama ni menitikberatkan keselamatan bila nak kuar rumah..... pakej keselamatan untuk tengok tv skali..... hehe tapi terbalik la helmet tu sayang..... x per nanti bila ader helmet saiz aisha nanti mama belikan yerk..... so sweet la anak mama nie..... sayang aisha..... mmuah!!!!!
k, sekain