^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

30.4.10

*On Leave*

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin



Ari nie aku cuti coz pengasuh Aisha cuti, so aku la yg jadik pngasuh Aisha mrangkap full housewife just 4 today + weekend....

Blh arr aku tgok prkmbgan Aisha yg blum baik dr flu n cough spnuhnye kat umah.... n ari nie nak jenjln umah kengkawan bloggers jerk... tunggu yerk kengkawan.

p/s: LYLIE, jgn asik nak bgosip jerk wlupon bos dedua xder yerk... wat keej yg ttangguh 4 ari tur yerk.... hehe




28.4.10

*TAG: Selongkar Pe Da Dlm Beg?*

12 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Actualy bukan sesaje nak tepek gambo handbag yg x sbrape nie.. tp nak jwg tag dr Fieza79 yg da lm ttangguh.. sori Fieza79 yerk, da ader kat post tp x smpat nak publish.. so nikmatila pmandangan yg mgkin mnymakkan pmandngan korg.. haha, krg yg tgok pon kn stanby, kut2 la nm korg tersnarai kat bwh skali nnti.. haha
Actually beg ni aku bli 1 thn 6 bln yg lpas, ms tur tgh bwk Aisha yg lg 2 bln nak see da world.. org ckp kalu da ader anak kn bwk beg besar coz nak bwk mcm2 bnda especially brg2 anak.. hm, rs nak tuka da beg nie tp x jmpa yg bknan lg, hubby ader gak offer, tp nnti la, kn carik yg btul bknan di ati bru bli..

Ha!! nie ler isi perut beg tur.. iskiskisk, beterabur sungguh aih.. truk btul tuan punyer beg nie.. sgale bende main sumbat jerk dlm beg..

Yg pting bg stiap org, dlm handbag kn ader purse n H/P bag..
Nmpak x kesan2 kat tepi purse tue?? Ha, tu keje Aisha ler tur.. suke gigit aku nyer purse mnambhkan decoration kat purse tur..


Kat cni ader pas keje, tumbdrive, pen, cable H/P, buku bank (stanby haha), kunci drawer n kolleksi brg utk toucup muka yg aku ltak bsepah jerk dlm handbag.. brus gigi pon ader, isk malunyer..


Last, nie acsesory Aisha, snang kalu nak pi jenjln, msuk dlm kreta main sauk jerk gtah n klip rambut, gentel2, da setel..
Ha.. tu jerla brg2 sepahan yg ader dlm handbag aku..
So, tibala giliran aku nak mengetag kengkawan yerk... kita tgok sape yg kena..

So, gudlak kengkawan, jgn lp tinggal link korg kat cni biler da jwb k...
::sambil mlyan ati duke lare ngan Aisha yg x chat kat umah umi nun (pangilan bg pengasuh Aisha)::

*Kesian Anak Mama*

9 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Sdey x bace tajuk nie... xder arr sdey sgt kan... ari nie aku lmbt msuk opis.... nape??
Aku ngan hubby bwk Aisha pi kinik... nape?
Aisha batuk ngan seseme... truk gak stat mlm tadi, smpai Aisha benafas pon bbunyik...
Dari pkul 2 smpai 4 am Aisha x dpt tido coz asik batuk jerk.... mgkin coz susah nak nafas... pg tadi pkl 6 kami bgun nak pi keje, Aisha pon bgun gak...


Td pepagi sblum pi keje, aku ngan hubby mbik kptusan utk bwak Aisha pi kinik, memula hubby ckp nak pi ari jumaat coz jumaat tu kami mbik cuti, tp aku x leh sabo da.. rsnyer kalu blh tgh mlm td lpas Aisha muntah n xnak tido, aku nak ajak hubby pi kinik, tp kesian laks aku tgk dia yg bru jerk tido... so aku sabokan ati n try pujuk Aisha yg asik batuk n nangis2 manje gitu kat atas riba aku dlm bilik... (hubby tido luar coz panas).


Anak mama yg suke tesengeh nie... cian mama tgok Aisha, sdey ati nie, mcm2 bnde x baik yg berlegar2 dlm pkiran... Nauzubillah
"Ya Allah, mohon dijauhkan perkara yg buruk2 kpd anak mama nie..."

Ms kat kinik, lpas Doc. cek, Aisha kn msuk gas... time nie mama rs cam nak nangis jerk sm ngan Aisha biler Aisha meronta2 x nak pkai corong gas tur... tp nurse ckp anak mama nie baik coz dlm 5 mnit lpas tur Aisha da diam da... kalu bebudak lain ader yg smpai abis time pon x abis lg nangis diorg...



Time nie anak mama da mula slesa ngan corong gas yg mlkat kat idung tur.. tp debar kat ati mama x abis lg coz lpas nie nak kn jumpa Doc. smula... x tau aper yg Doc. akan ckp nnti...




Alhamdulillah, Doc. ckp anak mama stkt nie ok jerk, tp tkut jgk kn lelah/asma (aku ngan hubby xder pnyakit tur, tu yg Doc. x risau sgt)... so Doc. cm psan kalu nafas Aisha msih x ok dlm 6-8 jam lpas nie, kn msuk gas lg...
"Aisha ok kan?"



Hikhik, anak mama pon same2 ikut mana kat kaunter farmasi tggu ubat yerk.. nsib baik papa pgang tgn, kalu x ntah kemana la Aisha lari, Aisha da sihat da time nie kan...
"Anak mana da blh senyum..:)"



Isk, papa smpat posing dpn kinik lg ngan Aisha, mana mama???
"Mama kn snap pic la sayang....uhuk uhuk"




Nie arr koleksi ubat Aisha yg bru dpt pg tadi... slalu pling byk pon Aisha dpt 2 jnis ubat jerk...
"Xper, anak mama suka mkn ubat kan... nnti biar cpat smbuh..."



Plus corong utk gas, pihak kinik bg utk stanby biler Aisha perlu lg utk pkai...
"InsyaAllah, anak mama da x perlukan lg da bnde nie kan... "



Ha!!! aper lak nie?.... time slip utk aku ngan hubby yg dtg lewat... thanx a lots Dr. Razlan n Klinik Pusrawi's family 4 da services...



InsyaAllah, anak mama akan ceria smula spt slalu yerk...
"Sayang Aisha, mmuah!!"



27.4.10

*Anak Mama Drive Sampai Jusco*

9 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Da ptg da rupenyer... dr pg smbil wat keje smbil blogwalking kengkawan,
Ptg nie bru nak upload citer.... psal Aisha lagi.... smbungan citer smlm lpas Aisha cek condition kreta,
so ari nie citer Aisha bwk kreta laks...
HAH!!! Aisha bwk kreta, dia bru 1thn 4bln, camner leh bwk kreta laks?? da ader lesen ker? smpai ker kaki dia nak tekan pedal minyak? hehe mcm2 dlm kpla otak nie....
So take a look pic kat bwh nie yerk...
v
v
v
v
v

Actually, nie kat JJ Setiawangsa, lpas jmpa Pak Ngah Aisha kat Stadium Malawati, kami shoot pi ,saje jenjln abiskan mase ujung minggu...
Ms papa nak draw duit kat ATM machine, kami nmpak 1 corner utk bebudak kecik naik kreta remote... so kami dgn x blengah lg trus jerk menuju tpt tersbut... Aisha aper lg, agaknyer mmg nak jadik plapis papa suke ngan kreta, trus jerk naik salah 1 kreta kat c2, agak rmai jugak arr org yg mnunggu gliran utk drive'kan anak2 mreka...
Tunggu punyer tunggu punyer tunggu, x jgk smpai gliran kami... tkut lewat, kami pon mgalah n msuk dlm Jusco...
Aisha excited sgt nak naik, da siap nak pusing stereng da... cian anak mama nie, sedey gaks tp nak wat camner, lom ader rezki...
"xper sayang, nnti lain kali kita dtg lagi yerk, n mama akan pastikan Aisha dpt naik kreta tur, ye sayang"
v
v
v
v
v

Nie plak aktvt Aisha time papa pi solat asar kat GF Jusco tur... da dtg cni 3@4 kali mmg nie arr mainan Aisha smentara tggu papa solat,,, naik turun tangga,
"mama risau sayang, tkut Aisha jatuh"
Dr bawah smpai ke atas nuun... tggi jgk arr tangga tur, sblh tu ader escelator, tp not recomand 4 small kids la kan utk jd tpt mainan, so aku lbih prefer Aisha main kat tgga...
Hehe, Aisha ngan bgganyer mmulakan langkah naik tgga tur, siap dok relax lg kat pertngahan tgga, mgkin coz pnat @ saje nak explore lntai kat tangga tur gn marble brand aper...
Biler anak mama nak smpai atas nie???
v
v
v
v

"YEA!!!!!"

Aksi Aisha ms smpai kat flat area, lagak cam da brjya smpai ke puncak jerk...
Hehe, wlaupon ltih aku mlyan Aisha yg dok naik trun tgga, tp aku swonok coz Aisha mnampakkan prkmbngan +ve dr thun ke thun, hopefully Aisha akan trus mmbsar ngan sihat n pintar, InsyaAllah...
Mama bangga ngan anak mama nie....

26.4.10

*Sayang Mama Nak Pi Mana Nie??*

14 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Isk, lpas ujung minggu kalu xder n3 psal jenjln mmg x sah, so nie smlm punyer criter psal Aisha yang da x sabo nak drive.. hehe bakal pemandu F1 la kut nie...
Actually smlm jenjln pi jmpa Abang Ngah dr Johor yg dtg cni coz bawak bebudak INSTEDT wat pameran kat karnival NLKO kat Stadium Malawati smpena plancaran Persatuan Adat Negeri Selangor skali... pi saner x tau lak ader pasar tani, smpai da tghari, so x dpt arr simpan duit kat memakcik peniaga kat c2, kalu aku tau tntu ppagi aku da heret Hubby pi da... isk rugi ler memakcik peniaga coz x dpt duit aku...
So, lpas puas jmpa Abang Ngah (thanx coz blanje kami mkn sate Kajang Hj Samuri) kami pon singgah arr Masjid Shah Alam jap coz Hubby nak pi solt Dzohor... aku??? tman Aisha jerk dlm kreta bkn coz Aisha tido tp aku cuti bulanan time tur.. hikhik
Memula Aisha dok baik n sopan jerk atas riba aku, bile Papa dia agak2 da x nmpak dr kreta, Aisha pon memlakan aktiviti biase dlm kreta, konon2 nak bwk kreta la, so sesape yg nak blaja bwk kreta ngan Aisha leh arr ikut step2 yg Aisha wat nie yerk...
1st step: Mane Papa simpan kunci kreta nie...

"Kat atas nie ker? xde pon.." "Kat dlm nie agaknyer..."

2nd step: Da jumpe kunci da..

"Btul ker kunci nie? cam kunci umah jerk..."

3rd step: Korek bende2 lain yg blh diguna wat stanby...

"Ha, ader syiling nie, nnti kalu lalu tol leh gune nie..."

4th step: Check car condition... pastikan dlm keadaan yg baik.

"Stereng ok" "Tingkap pon ok, jgn nnti time nak byar tol wat hal x blh bukak laks.."


"Cermin pndg blkg ok" "Signal dua2 idup da..."


"Wiper ok, nnti kalu ujan xder arr x nmpk jln" "Meter ader nombor, maknenyer ok la nie.."


"Eh!! aper laks nie...?"

"Ooo Allah Muhammad... Ya Allah selamatkan lah perjalanan kami, Ameen"
5th step: Mulakan perjalanan

"Sume da ok, so blh arr gerak nie... Bismillahirrahmanirrahim..."
"Alamak, Papa da abis solat la, kn lari nie.... Mama tulun!!!"
6th @ last step: Dok atas riba Mama (coz Papa da smpai)

"Hm.. bukak radio la smbil mnikmati air susu yg Mama wat nie. pnat gak preparation nak bwk kreta nie... isk, xper nnti da besa Aisha nak blaja la bwk kreta.. leh bwk Mama n Papa jenjln pi Mekah, hehe leh ker naik kreta?..."
"InsyaAllah"